25.6 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΕυρωπαίος Επίτροπος: Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη

Ευρωπαίος Επίτροπος: Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη

- Advertisement -

Ξεκίνησε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας το workshop του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με θέμα τα διδάγματα της αντιπυρικής περιόδου του 2021. Στο επίκεντρο των ομιλιών του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη και του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη Διαχείριση Κρίσεων, την Πολιτική Προστασία και την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Γιάνες Λέναρτσιτς, βρέθηκαν η συνεργασία των κρατών-μελών της ΕΕ για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κινδύνων καθώς επίσης και η ενίσχυση της πρόληψης. Βασικός στόχος του workshop είναι να εντοπιστούν οι ελλείψεις και παραλείψεις που διαπιστώθηκαν από τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού ώστε να υπάρξει βελτίωση στον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κλιματική κρίση είναι μόνο μέσω της συλλογικής δράσης των χωρών, ενώ προσέθεσε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες είναι η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU. Επιπλέον ο υπουργός ανέφερε ότι η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, πενταπλασιάστηκαν τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την ενίσχυση της συλλογικής αντίδρασης στην κλιματική κρίση, ενώ επισήμανε ότι στόχος είναι η Ευρώπη να αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα και περισσότερες δυνατότητες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. «Αυτή είναι η πρόκληση της εποχής μας, η οποία διαπερνά οριζόντια κάθε πολιτική και τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την αντιπυρική περίοδο που πέρασε, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι χαρακτηρίστηκε από καταστροφικές, mega-πυρκαγιές σε όλη τη Μεσόγειο. Όπως ανέφερε, υπολογίζεται ότι πάνω από 0,5 εκατομμύριο εκτάρια γης κάηκαν, εκ των οποίων το 61% δασικές εκτάσεις. Μάλιστα περίπου το 25% των ζωνών που κάηκαν βρίσκονται εντός περιοχών Natura 2000 – των ταμιευτήρων βιοποικιλότητας της ΕΕ. Οι χώρες της Μεσογείου, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Ιταλία και η Τουρκία, ήταν εκείνες που επλήγησαν περισσότερο. Το ίδιο και η Αλγερία. «Η Ελλάδα, έχοντας σημειώσει ένα ρεκόρ ημερών με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, βρέθηκε αντιμέτωπη με δασικές πυρκαγιές πρωτοφανούς έντασης! Πρόκειται για άλλη μια σαφή ένδειξη ότι η κλιματική κρίση, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είναι πραγματικότητα. Δεν είναι fake news! Μας επηρεάζει όλους», υπογράμμισε.

Ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών στο θέμα της διαχείρισης των κινδύνων. «Η αλληλεγγύη στην πράξη είναι το κοινό μας σημείο. Είναι η ευρωπαϊκή προσέγγιση σε ζητήματα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων. Στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι ο δρόμος προς τα εμπρός», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την προμήθεια 2 αεροσκαφών (Καναντέρ) μέσω του rescEU στη χώρα ενώ υπάρχει και συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πιλοτικό πρόγραμμα των πυροσβεστών από τις Βόρειες χώρες που θα έρθουν στη χώρα το καλοκαίρι ώστε να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτοί οι πυροσβέστες να είναι «σταθμευμένοι» εδώ «μέχρι να δημιουργηθεί το σώμα των δασοπυροσβεστών».

Ακόμη επανέλαβε ότι βασικοί πυλώνες του υπουργείου είναι το τρίπτυχο Πρόληψη- Προετοιμασία/Ετοιμότητα- Ανθεκτικότητα. «Πιστεύουμε ότι αν πας στο πεδίο της μάχης δίχως να έχει γίνει πρόληψη, σωστή προετοιμασία-ετοιμότητα και δίχως να σκέφτεσαι την ανθεκτικότητα στο μέλλον μάλλον θα αποτύχεις και ενδεχομένως να έχεις και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Θα επιμείνουμε σε αυτό το τρίπτυχο. Είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπιστούν αυτές οι σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Γιάνες Λέναρτσιτς τόνισε κατά την ομιλία του, ότι η συνδρομή που έλαβε η Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι είναι ενδεικτική της δύναμης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Επίσης, επισήμανε ότι η χώρα μας αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, έχοντας προσφέρει συνδρομή κατά τα τελευταία επτά έτη σε τριάντα περιπτώσεις, ενώ έχει δεχθεί βοήθεια σε έντεκα. Μια απόδειξη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η ευρωπαϊκή και η ελληνική αλληλεγγύη δεν γνωρίζουν σύνορα.

Σχετικά με το workshop, επισήμανε ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την τόνωση και των προσπαθειών της Ευρώπης να ενισχύσει τις δυνάμεις απόκρισής της σε όλα τα στάδια του κύκλου καταστροφών, αλλά και να διαμορφώσει έναν σχεδιασμό που θα λειτουργήσει ως ασπίδα απέναντι σε μελλοντικές απειλές από δασικές πυρκαγιές και όχι μόνο. Ο κ. Λέναρτσιτς ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο τελικό στάδιο των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση για την προμήθεια δύο μεσαίου τύπου πυροσβεστικών αεροσκαφών μέσω του μηχανισμού rescEU, μια σημαντική, όπως είπε, προσθήκη για την επιχειρησιακή της ενίσχυση. Τα δύο αυτά αεροσκάφη θα είναι μέρος του αποθέματος του rescEU , κάτι το οποίο, όπως εξήγησε σημαίνει, ότι θα υπάρχει επιπρόσθετο «δίχτυ ασφαλείας».

Επιπλέον τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να επιτευχθεί η πρόληψη καθώς και η προετοιμασία. «Πρέπει να αυξήσουμε την ικανότητα ανταπόκρισής μας καθώς αν συμβεί ό,τι το περασμένο καλοκαίρι, θα πρέπει να είμαστε εκεί, να έχουμε την ικανότητα ανταπόκρισης σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο κ. Λέναρτσιτς.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην ανάγκη ενδυνάμωσης των δυνατοτήτων απόκρισης της Ευρώπης μπροστά στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται από κοινού με όλα τα κράτη-μέλη, αναζητά και εξετάζει καινοτόμες ιδέες, όπως η αναδιάταξη των πυροσβεστικών δυνάμεων των κρατών-μελών, ώστε να ενισχυθούν περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το ετήσιο workshop του Μηχανισμού για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου πραγματοποιείται στην Αθήνα, με αφορμή την πολύ μεγάλη κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για παροχή συνδρομής προς τη χώρα μας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Το workshop συγκεντρώνει στη χώρα μας υψηλόβαθμους αξιωματούχους από πολλά κράτη-μέλη του Μηχανισμού (όλες τις χώρες τις ΕΕ, καθώς επίσης την Τουρκία και τη Βόρεια Μακεδονία), οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του Μηχανισμού και να αναλύσουν τα διδάγματα από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Οι εργασίες ολοκληρώνονται αύριο, Τρίτη 23 Νοεμβρίου.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΛΒΟ: διακυβεύεται η τύχη της εταιρείας σε «ύποπτους» προεκλογικούς καιρούς;  

Συνήθως διεργασίες που δεν αντέχουν ή πρέπει να μείνουν μακριά από δημόσιο έλεγχο και κριτική, εξελίσσονται σε περιόδους που η κοινή γνώμη έχει στραμμένη...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Ιουνίου 1982: Φώκλαντ, αυλαία χωρίς πάθος και...

0
Ο Πόλεμος των Φώκλαντ λήγει με τη συμφωνία παύσης πυρός μετά την κατάληψη του Πορτ Στάνλεϋ και την υπογραφή την ίδια μέρα της -υπό...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Deputy FM Papadopoulou: The new leadership is obliged to use the constitutional name North Macedonia

Deputy Foreign Minister Alexandra Papadopoulou stressed in an interview with national television of North Macedonia that "the president, the prime minister, and all other...

Dendias: NATO is not only a military alliance but an alliance of values and principles

NATO is not only a military alliance, but an alliance of values and principles, National Defence Minister Nikos Dendias said on Friday in his...

New ministers sworn in at Presidential Palace

New ministers were sworn in on Friday at the Presidential Palace, with President of the Hellenic Republic Katerina Sakelaropoulou and Prime Minister Kyriakos Mitsotakis...