Μεγάλη εξέλιξη θα είναι – εφόσον ευοδωθεί- η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στο μέχρι σήμερα τριεθνές σχήμα εξέλιξης του μαχητικού 6ης γενιάς που οργανώνει η Βρετανία. Το πρόγραμμα, γνωστό ως Tempest, εξελίσσεται με συνεργασία Βρετανίας και Ιταλίας με την Ιαπωνία να είναι ο νέος εταίρος. Όπως όμως έγραψε ο Guardian, η Σαουδική Αραβία διερευνά τη συμμετοχή της, με τη βρετανική εύνοια.
Το ζήτημα είναι τι μπορεί να προσφέρει η Σαουδική Αραβία στο πρόγραμμα, με την εύκολη απάντηση να είναι «κεφάλαια». Τόσο σε κονδύλια ανάπτυξης, όσο και ως αρχικός χρήστης, ώστε να αυξηθεί ο όγκος των αεροσκαφών που θα παραχθούν, κάτι που πάντα συμπιέζει το κόστος ανά μονάδα. Η σχέση Βρετανίας και Σαουδικής Αραβίας εδώ είναι σημαντική, με το αραβικό βασίλειο να είναι «παλαιός και πιστός» πελάτης του Λονδίνου. Μιλώντας ειδικά για αμυντικές αγορές η Σαουδική Αραβία είχε αγοράσει Tornado, είναι από τους μεγάλους χρήστες του Eurofighter, έχει πάρα πολλά εκπαιδευτικά Hawk, έχει αγοράσει μικρά δικινητήρια Jetstream από την BAE κ.ο.κ.
Πρόβλημα εδώ είναι οι ιαπωνικές αντιρρήσεις όπως γράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ, αλλά αυτό πιθανά να υπερκεραστεί. Πάντως οι σχετικές συζητήσεις είναι σε πρώιμο στάδιο. Γενικότερα όμως η Σαουδική Αραβία αναζητά σημαντική συμμετοχή της και σε άλλες προγράμματα υψηλής τεχνολογίας. Δεν αρκείται δηλαδή στο να είναι ένας «καλός αγοραστής», αλλά διεκδικεί μεταφορά τεχνογνωσίας, εγχώρια συμπαραγωγή και συμμετοχή. Και τον τελευταίο καιρό οργανώνει ανάλογα και τις αμυντικές της αγορές και την σχετική υποδομή και τη διοικητική δομή της.
Έχοντας μάλιστα ανακοινώσει πως στα επόμενα 10 χρόνια θα επενδύσει 20 δις δολάρια στην αμυντική της βιομηχανία και θα αυξήσει το ποσοστό δαπάνης για στρατιωτική έρευνα και τεχνολογία, από 0,2% του αμυντικού της προϋπολογισμού σε 4%! Με στόχο μέχρι το 2030 η χώρα να προμηθεύεται κάπου το 50% των εξοπλισμών της από την τοπική παραγωγή.
Μαχητικό 6ης γενιάς: Τα «βρήκαν» Βρετανία, Ιαπωνία, Ιταλία για κοινή ανάπτυξη