22.4 C
Athens
Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΡΘΡΑSalon Kitty: Η ομορφιά στην υπηρεσία της κατασκοπείας τον Β' ΠΠ, Α'...

Salon Kitty: Η ομορφιά στην υπηρεσία της κατασκοπείας τον Β’ ΠΠ, Α’ Μέρος

- Advertisement -

Η γυναικεία ομορφιά αποτελούσε πάντα ένα ισχυρό  όπλο για τον κόσμο της κατασκοπείας αλλά και ένα θέμα φετίχ για το ευρύ κοινό.  Δεν είναι τυχαίο το διαχρονικό ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού για την Μάτα Χάρι που συνδύαζε την εξωτική της ομορφιάς με την τέχνη της αποπλάνησης με σκοπό την απόσπαση πληροφοριών.Στην περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η κατασκοπεία χρησιμοποιήθηκε σε κάθε της μορφή χρησιμοποιήθηκε στο έπακρο και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

Το διάσημο SALON KITTY , την περίοδο του Β’ΠΠ.

Σε ότι αφορά τη γερμανική κατασκοπεία και αντικατασκοπία, ένα γνωστό δίκτυο ήταν η πανσιόν της περιβόητης κυρίας Kitty, το γνωστό Salon Kitty στους αριστοκρατικούς του Βερολίνου του μεσοπολέμου, όπου ανάμεσα στα «εργαζόμενα» κορίτσια της χαράς υπήρχαν και εκπαιδευμένες γερμανίδες πράκτορες που σκοπό είχαν να μάθουν τα κρυμμένα μυστικά της ελίτ της γερμανικής κοινωνίας και των στελεχών των πρεσβειών στο κέντρο του Βερολίνου.

Η αινιγματική Kitty Schmidt.

Κομβικό πρόσωπο αποτελούσε η Kitty Schmidt, η ιδιοκτήτρια του SALON KITTY, γνωστή στους αριστοκρατικούς κύκλους του Βερολίνου για τις «ιδιαίτερες» υπηρεσίες που προσέφερε στους πελάτες τόσο η ίδια όσο και τα κορίτσια της. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από το τέλος προς την αρχή…

Είναι 11.00 το πρωί κάποιας από τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου του 1954, όταν μια μεγάλη πομπή ακολουθεί μια νεκροφόρα με πολλά στεφάνια για ένα από τα κεντρικά νεκροταφεία του Βερολίνου, όπου θα γινόταν ο ενταφιασμός της τέφρας της Kitty Schmidt της ιδιοκτήτριας του SALON KITTY.

Στο πλήθος που παρακολουθούσε την τελετή μπορούσε κανείς εύκολα να διακρίνει τις ιδιαίτερα καλοντυμένες κυρίες και κάποιους κυρίους προχωρημένης ηλικίας με στρατιωτικό παράστημα. Φυσικά υπήρχε και πλήθος άσχετου κόσμου που πήγε στην κηδεία διότι όλοι γνώριζαν την αινιγματική Kitty που συνόδευαν στην τελευταία της κατοικία. Η Katie Schmidt,  Kitty για τους αναρίθμητους φίλους της, είχε γεννηθεί το 1882 στο Βερολίνο και πέθανε σε ηλικία 74 ετών στη γενέτειρα της.

Σκηνή από κινηματογραφική μεταφορά του Kitty Salon.

Από πλευράς βιογραφικών στοιχείων δεν παρουσίαζε κάποιο ενδιαφέρον διότι ήταν μια διαζευγμένη μητέρα μιας κόρης από τον ένα και μοναδικό γάμο που έκανε στη ζωή της και το επίσημο επάγγελμα της ήταν  έμπορος και διευθύντρια πανσιόν. Ωστόσο εκείνο που την έκανε διάσημη στους κοσμικούς κύκλους του Βερολίνου δεν ήταν η επαγγελματική ιδιότητα που δήλωνε στα χαρτιά αλλά η κύρια ασχολία της που ήταν  διευθύντρια από το 1922 έως το 1954 ενός από τους πολυτελέστερους οίκους ανοχής του Βερολίνου, που την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε για κατασκοπευτικούς σκοπούς από την μυστική υπηρεσία των Ες Ες.

Μετά το τέλος του πολέμου η Kitty κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό το τι είχε συμβεί εκείνη της περίοδο…

 

Ποια ήταν η Kitty Schmidt;  

Όπως προαναφέρθηκε, η Kitty Schmidt, είχε γεννηθεί στο Βερολίνο το 1882 και όπως θα δούμε στην συνέχεια η εμπλοκή της με χώρο της κατασκοπείας ξεκίνησε όταν βρισκόταν στο απόγειο της «επιχειρηματικότητάς» της, το 1939, σε ηλικία 57 ετών.

Μια από τις σπάνιες φωτογραφίες της Kitty (αριστερά) σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η Kitty προερχόταν από εργατική οικογένεια αλλά σε ηλικία 18 ετών συνειδητοποίησε ότι δεν άντεχε πια να ζει  στην εργατική συνοικία του Βέντιγκ, που τότε ήταν μαθητευόμενη κομμώτρια. Έτσι ανακάλυψε τον εύκολο τρόπο, την πορνεία στα κοσμικά σαλόνια του Βερολίνου. Η Kitty είχε πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας και είχε συγκεκριμένο σχέδιο στο μυαλό της: Να αποκτήσει οικονομική ανεξαρτησία.

Πράγματι, περνώντας από τις κρεβατοκάμαρες πολλών κυρίων, απέκτησε γρήγορα οικονομική άνεση και ακόμη πιο γρήγορα πλούσιους θαυμαστές. Κάποια στιγμή κατάφερε να αποκτήσει ένα σύζυγο και μια κόρη, αλλά ούτε η οικογενειακή ζωή, ούτε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος άλλαξαν τις προτεραιότητες της. Ο Α’ ΠΠ υπήρξε για εκείνη περίοδος μεγάλου πλουτισμού, και επένδυσε τα χρήματα της αφ’ ενός στην δημιουργία δικής της «επιχείρησης» και αφ’ ετέρου σε έργα μεγάλων ζωγράφων.

Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει  την Kitty ως την λαϊκιά και ακαλλιέργητη ιερόδουλη, με μικρό βαθμό ευφυΐας. Θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει ως ένα συνδυασμό καλλιεργημένου κωλ γκερλ και τελειομανούς γκέισας.

Το 1922 άνοιξε το πρώτο της «σαλόνι» στο Βερολίνο, στην λεωφόρο Μπούνταπετστράσσε 78, το όποιο είχε μεγάλη επιτυχία. Από την περίοδο αυτή η συλλογή πινάκων της αυξήθηκε με γεωμετρική πρόοδο, όπως και οι λογαριασμοί της, τους οποίους μετέφερε για λόγους ασφαλείας σε τράπεζα του Λονδίνου.

Μετά από μια δεκαετία στην Μπούνταπεστστράσσε μετέφερε τις δραστηριότητες στην Κουρφύστενταμ, την μεγαλύτερη λεωφόρο του Βερολίνου. Την ίδια χρονιά, το 1932, το «προσωπικό» του SALON KITTY συζητιόταν σε όλους τους αριστοκρατικούς κύκλους του Βερολίνου και η φήμη της εξαπλώθηκε τόσο πολύ που άνοιξε και «υποκατάστημα» στη Βιέννη.

Την άνοιξη του 1933 η Kitty μετέφερε τις δραστηριότητες της στην περιοχή των πρεσβειών, για ευνόητους λόγους, στην λεωφόρο Γκίζεμπρεχτστράσσε στον αριθμό 11, στον τρίτο όροφο ενός πολυτελούς κτηρίου, ένα διαμέρισμα πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων.

Το καφέ Kranzler ήταν ένα από τα δημοφιλή μέρη που σύχναζαν Γερμανοί αξιωματικοί την περίοδο του Β’ΠΠ.

Με την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στη θέση του καγκελάριου τον Ιανουάριο του 1933, τα πράγματα άλλαξαν στο κρατικό μηχανισμό και οι έλεγχοι των επιχειρήσεων έγιναν ιδιαίτερα αυστηροί. Στην περίπτωση της Kitty δημιουργήθηκαν κάποιες μικροενοχλήσεις, όχι για το Salon Kitty αλλά για ενδείξεις λαθρεμπορίου συναλλάγματος. Πράγματι, η Kitty δεν τοποθετούσε μόνο τα δικά της χρήματα στο Λονδίνο, τα οποία  εμπιστευόταν σε «συνεργάτιδες» της που τα μετέφεραν σε ειδικούς  κορσέδες, αλλά και ορισμένων Εβραίων πελατών της.

Ο Ράινχαρντ Χάυντριχ ήταν ο «άνθρωπος με καρδιά από σίδερο» όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος ο Χίτλερ.

Παρά το γεγονός ότι οι καλές γνωριμίες της την βοήθησαν να μην μπει στο μάτι του κυκλώνα, στις αρχές του 1939 τα πράγματα δυσκόλεψαν διότι άρχισαν να την παρακολουθούν στενά. Τότε όμως γνώρισε τυχαία τον  Reinhard Tristan Eugen Heydrich (7 March 1904 – 4 June 1942) και το όλο ζήτημα πήρε μια νέα τροπή…

 

Ξενοδοχείο ΑΝΤΛΟΝ: Ιανουάριος 1939 

Το ξενοδοχείο Άντλον ( Adlon) βρίσκεται στην Πλατεία των Παρισίων (Pariser Platz) στο νοτιοδυτικό άκρο της ιστορικής λεωφόρου Ούντερ ντεν Λίντεν (Unter den Linden) του Βερολίνου, απέναντι ακριβώς από την Πύλη του Βραδεμβούργου. Κάποιο κρύο βράδυ του τελευταίου δεκαήμερου του Ιανουαρίου του 1939 στο μπαρ του ξενοδοχείου βρίσκονται δύο πολύ ιδιαίτεροι πελάτες και χρέη μπάρμαν εκτελούσε ο Λουτ στέλεχος της Ες Ντε (SD: Sicherheitsdienst ελληνιστί   Υπηρεσία Ασφαλείας), της γνωστής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας και κατασκοπείας της Γερμανίας.

Το ξενοδοχείο Άντλον

Η δουλειά του ήταν να συγκεντρώνει «χρήσιμες» πληροφορίες για την εθνική ασφάλεια από τους θαμώνες και να της διαβιβάζει στα κεντρικά  της Ες Ντε. Για τις υπηρεσίες του αμειβόταν ιδιαίτερα καλά για τα δεδομένα της εποχής, αλλά όταν ο αρχηγός της Ες Ντε γινόταν πελάτης και έπινε θα προτιμούσε να μη βρίσκεται εκεί. Ο επικεφαλής της Ες Ντε δεν ήταν άλλος από τον Ράινχαρντ Χάυντριχ τον «άνθρωπο με καρδιά από σίδερο» όπως τον χαρακτήριζε ο ίδιος ο Χίτλερ και παρέα του ήταν ο ταγματάρχης των Ες Ες  Άλφρεντ Χέλμουτ Νάουγιοκς (Alfred Helmut Naujocks).

O Άλφρεντ Χέλμουτ Νάουγιοκς (Alfred Helmut Naujocks).

Οι δύο άνδρες βρισκόταν σε κατάσταση ευφορίας έχοντας καταναλώσει αρκετά ποτά τζιν όταν στο μπαρ του ξενοδοχείου εμφανίσθηκαν δύο εντυπωσιακές κατάξανθες γερμανίδες. Ο Ράινχαρντ γνωστός λάτρης του ποδόγυρου δεν έχασε χρόνο και προσέγγισε άμεσα τις δύο κυρίες. Σημειώνεται, ότι η καριέρα του Ράινχαρντ Χάυντριχ στο ναυτικό είχε τελειώσει άδοξα εξαιτίας των περιπετειών του, με το ασθενές φύλο. Ειδικότερα, ως ανθυποπλοίαρχος το 1923 είχε τοποθετηθεί στο καταδρομικό «Μπερλίν» όπου εκεί γνώρισε τον Βίλχελμ φον Κανάρη.

Ο Χάυντριχ ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με τον Κανάρη και τον επισκεπτόταν στο σπίτι του, όπου συμμετείχε σε μουσικές βεγγέρες με τη γυναίκα του οικοδεσπότη, Έρικα, να παίζει βιολί. Η ναυτική σταδιοδρομία του Χάυντριχ πήγαινε από το καλό στο καλύτερο και έχαιρε  της  εκτίμησης των ανωτέρων του. Εκείνη την περίοδο γνώρισε τη γυναίκα που στην συνέχεια παντρεύτηκε, μια ξανθιά καλλονή της οποίας ο αδερφός είχε καταταγεί στα Ες Ες, ενώ και η ίδια ήταν ενθουσιώδες μέλος του ναζιστικού κόμματος.

Σύντομα αρραβωνιάστηκαν και τότε ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνση του Χάυντριχ από το ναυτικό. Μια κοπέλα με την οποία είχε συνάψει κρυφή ερωτική σχέση ένιωσε προσβεβλημένη από την αναγγελία αυτού του αρραβώνα και παραπονέθηκε στους ανωτέρους του.

Η συγκεκριμένη κοπέλα δεν ήταν κάποια τυχαία αλλά η κόρη του ναύαρχου Ρέεντερ, ο οποίος ήταν και στενός φίλος του Χάυντριχ. Η υπόθεση πήρε το δρόμο της ναυτικής δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα ο Χάυντριχ να αποταχθεί με συνοπτικές διαδικασίες από το Ναυτικό για προσβολή του Κώδικα Τιμής των αξιωματικών.

Ωστόσο ο Χάυντριχ  παρ’ όλο που παντρεύτηκε και κοινωνικά προέβαλλε την εικόνα του τέλειου συζύγου, ποτέ δεν έπαψε να ασχολείται με τον ποδόγυρο. Έτσι λοιπόν και το βράδυ της Ιανουαρίου του 1939 πλησίασε τις δύο γερμανίδες, που ήταν ντυμένες με πολυτελή γούνινα παλτά. Ο δυο καλλονές ήσαν γυναίκες ελευθερίων ηθών της υψηλής κοινωνίας του Βερολίνου και τους άρεσε να διαλέγουν τους πελάτες τους ανάλογα με το παρουσιαστικό και το πορτοφόλι τους.

Μεταπολεμικό πορτρέτο της Kitty Schmidt

Ο Χάυντριχ μόλις τις είδε, άρχισε να εκθειάζει μεγαλόφωνα τις χάρες τους και στην συνέχεια κάθισε στο τραπέζι τους. Οι δύο γυναίκες ήταν η περιβόητη  Kitty και η φίλη της Λουίζα.  Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο Χάυντριχ αποκάλυψε στην Kitty την ταυτότητά του, και την ρώτησε ένα θέλει να δουλέψει για τις μυστικές υπηρεσίες.

H Kitty σάστισε και τον κοιτούσε με τα μάτια ορθάνοιχτα, χωρίς…

H συνέχεια στο Military History

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Constellation για το Αμερικανικό Ναυτικό: Προβλήματα καθώς ξεκίνησε ναυπήγηση με ημιτελή σχεδίαση!

Νέα μελέτη του αμερικανικού GAO (υπηρεσία του Κογκρέσου η οποία ασκεί έλεγχο σε κυβερνητικές πρακτικές), κυκλοφορήσε πριν λίγες μέρες, εξετάζοντας την πορεία του προγράμματος...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εντός Ιουνίου στη Βουλή οι ελληνικές φρεγάτες Constellation

93
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της σελίδας μας, οι ελληνικές φρεγάτες Constellation θα μπουν άμεσα σε τροχιά υλοποίησης. Το πρώτο βήμα που θα γίνει είναι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17/30 Μαΐου 1913: Συνθήκη του Λονδίνου, το τέλος...

0
Με τη Συνθήκη του Λονδίνου του 1913 τερματίζονται οι εχθροπραξίες του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου. O συγκεκριμένος πόλεμος των 234 ημερών αποτελούσε ένα μοναδικό επίτευγμα,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17/30 Μαΐου 1913: Συνθήκη του Λονδίνου, το τέλος του Α΄, η αρχή του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου

Με τη Συνθήκη του Λονδίνου του 1913 τερματίζονται οι εχθροπραξίες του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου. O συγκεκριμένος πόλεμος των 234 ημερών αποτελούσε ένα μοναδικό επίτευγμα,...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18/30 Μαΐου 1828: Μάχη του Φραγκοκάστελλου, η χαμένη ευκαιρία της απελευθέρωσης της Κρήτης

Σε μια προσπάθεια να αναζωπυρωθεί ο αγώνας στην Κρήτη, που μετά τις διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο φαινόταν ότι θα αφηνόταν σε Αιγυπτιακή κυριαρχία, σώμα επαναστατών...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Μαΐου 1941: Ο βρετανικός βομβαρδισμός του Πειραιά

Πριν συμπληρωθούν δύο μήνες από τον μεγάλο γερμανικό βομβαρδισμό του Πειραιά, όπου εξερράγη το βρετανικό πλοίο μεταφοράς πυρομαχικών SS Clan Fraser, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές...