24.6 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΑΝΑΛΥΣΗ: Ρωσικές στρατιωτικές τακτικές στην Ουκρανία, ένα παράξενο μίγμα με «πολιτικό» χαρακτήρα

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ρωσικές στρατιωτικές τακτικές στην Ουκρανία, ένα παράξενο μίγμα με «πολιτικό» χαρακτήρα

- Advertisement -

Στην 4η μέρα των μαχών στην Ουκρανία μπορούμε να κάνουμε ένα σχόλιο για τις μέχρι τώρα τακτικές κινήσεις των Ρωσικών στρατευμάτων, που φαίνεται να απέχουν από τα αναμενόμενα και υποτίθεται «κυρίαρχα» ρωσικά δόγματα μάχης. Φυσικά ότι γράφουμε είναι εκτίμηση μας και προς συζήτηση.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 1η: Απουσία της αρματικής επέλασης. Στο ρωσικό στρατιωτικό δόγμα η μεγάλη επέλαση από ταχυκίνητες μηχανοκίνητες μονάδες επιπέδου συντάγματος, η καθεμία με δικό της πυροβολικό και μηχανικό είναι καίριο συστατικό. Το δόγμα αυτό είναι εξέλιξη των σοβιετικών εμπειριών του 2ου Παγκοσμίου, όπου μεγάλες μονάδες αρμάτων, υπό τη κάλυψη ενός μπαράζ πυροβολικού σάρωναν κάθε αντίπαλη μονάδα. Και δεν είναι απλώς μίμηση του γερμανικού Blitzkrieg (αστραπιαίου πολέμου) αλλά έχει εξελιχθεί ως αντίληψη «ενεργούς άμυνας», όπου κάθε εχθρική ενέργεια αντιμετωπίζεται στη γένεση της, με μαζική συντονισμένη κρούση ευκίνητων μονάδων με σαφή ικανότητα τακτικής ευελιξίας. Όπου το τελευταίο εννοείται και ως άμεση αλλαγή αντικειμενικών στόχων, ακόμη και στην εξέλιξη της εφόρμησης και με εμπλοκή σε μάχη από τη γραμμή εκκίνησης και όχι σε «κάποια απόσταση».

Για τα ρωσικά επιτελεία το μέτωπο θεωρείται εξ ορισμού διασπασμένο και «άναρχο», οπότε κάθε μεγάλη μονάδα πρέπει να έχει την αυτονομία κρούσης και ευκινησίας, να είναι ικανή να επιβιώσει απέναντι σε ισχυρότερο αντίπαλο αποσυρόμενη όταν χρειαστεί, δημιουργώντας τοπικές «παγίδες» πυρός (συνήθως πυροβολικού) και να ανασυντάσσεται γρήγορα για νέα προώθηση όταν διαπιστώσει αδύναμο σημείο. Σε αυτό το πλαίσιο η ρωσική αρματική επέλαση, με όλα τις δυνάμεις μηχανοκίνητες, με γρήγορα άρματα, με καλά θωρακισμένα οχήματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού (TOMA και ΤΟΜΠ) με εποχούμενο πυροβολικό, είναι η βασική σταθερά ενός αναμενόμενου κινητικού πολέμου.

Κι όμως τα παραπάνω δεν τα είδαμε στην Ουκρανία. Πριν την εισβολή είχαν πυκνώσει οι αναλύσεις ότι το επίπεδο έδαφος της Ουκρανίας, προσφερόμενο για ταχεία κίνηση αρματικών δυνάμεων, θα ήταν ιδανικό για τη ρωσική επίθεση. Όταν όμως αυτή εμφανίστηκε, ήταν χωρίς μεγάλη χρήση φαλάγγων αρμάτων, χωρίς υπερκεράσεις και μεγάλη ευελιξία, αντίθετα εστιασμένη σε συγκεκριμένους άξονες και με περικύκλωση πόλεων. Άρα από μόνη της αρκετά «στατική» και εντοπισμένη. Εξήγηση εδώ; Κατά πάσα πιθανότητα η απόφαση της Ρωσίας όχι να συντρίψει άμεσα τον Ουκρανικό Στρατό, οπότε θα έπρεπε να τον «αναζητήσει» και «εξωθήσει» σε μεγάλη αντιπαράθεση στο επίπεδο πεδίο, αλλά η σημαντική αναγκαιότητα να υπάρχει κατάληψη περιοχών, κυρίως στο Νότο και τα Ανατολικά της Ουκρανίας. Δηλαδή επιχειρήσεις που απαιτούν συστηματική προώθηση και αργή «εκκαθάριση» από εχθρικές μονάδες, άρα με περιορισμό της ευκινησίας. Αλλά βέβαια και η ανάγκη περικύκλωσης του Κιέβου ώστε να δρομολογηθεί αλλαγή εξουσίας στην Ουκρανία.

Kίεβο: ανταλλαγή πυρών στη συνοικία που βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 2η: Απουσία μαζικής χρήσης πυροβολικού. Και πάλι στο ρωσικό δόγμα, το πυροβολικό δεν είναι μόνο υποστηρικτικό μέσο των επιθέσεων ή για «προετοιμασία» του πεδίου της μάχης, αλλά αποτελεί βασικό συστατικό της επιθετικής ενέργειας. Οι Ρώσοι/Σοβιετικοί έχουν εξελίξει την έννοια του επιθετικού πυροβολικού που κινείται συνεχώς και συνδυάζει μεγάλη ισχύ πυρός με ακρίβεια βολής, αλλά ακριβώς αυτό το πλεονέκτημα δεν έχει -έως τώρα- εφαρμοστεί στην Ουκρανία. Υπάρχει μεν χρήση αλλά όχι στην ένταση και με το μαζικό, εξοντωτικό, μπαράζ που μπορεί να εξαπολύσει ένα τακτικό ρωσικό συγκρότημα πυροβολικού. Ρουκετοβόλα ΒΜ-30 Smerch και Uragan, τα αυτοκινούμενα με θερμοβαρικές ρουκέτες TOS-1, τα κλασσικά Grad με τις ρουκέτες 122 χιλιοστών (η σύγχρονη εκδοχή των Κατιούσα) συν τα αυτοκινούμενα πυροβόλα των 152 χιλιοστών έχουν εμφανιστεί στο πεδίο της μάχης, αλλά δεν έχει αναφερθεί, έως τώρα πάντα, η κοινή και κυρίως συντονισμένη χρήση τους που μπορεί να εξαϋλώσει εχθρικές συγκεντρώσεις ή να διαλύσει μικρές πόλεις.

Εξήγηση εδώ; Πολιτικής φύσεως κατά την εκτίμηση μας, ότι δηλαδή η Ρωσία δεν επιθυμεί να διεξάγει «ολοκληρωτικό πόλεμο» κατά της Ουκρανίας. Καθώς αυτό θα επιφέρει και παγκόσμια κατακραυγή και αντίδραση, αλλά και πολύ πιθανά συσπείρωση στον ουκρανικό πληθυσμό που θα αντισταθεί έως τέλους απελπισμένος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σημαντικό μέρος των ρωσικών επιχειρήσεων διεξάγεται τώρα σε περιοχές με έντονο ρωσικό/ρωσικής καταγωγής στοιχείο, που δεν πρέπει να αποξενωθεί και τρομοκρατηθεί από την επέλαση. Άρα η συγκρατημένη χρήση πυροβολικού επιβάλλεται. Σε αυτό έχει έμμεσα υποβοηθήσει και η πρόθεση των Ουκρανών να δώσουν μάχες κοντά και μέσα σε αστικό ιστό, εκεί δηλαδή που η χρήση πυροβολικού είναι συνώνυμη της σφαγής. Να το πούμε πιο απλά, αυτό που «επετράπει» στη Ρωσία να κάνει στο Γκρόζνι στην Τσετσενία, δηλαδή να το ισοπεδώσει, δεν μπορεί να επαναληφθεί στην Ουκρανία και η Μόσχα το γνωρίζει.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 3η: Χρήση ειδικών δυνάμεων, υπονομευτικών επιχειρήσεων, παραπλάνησης. Εδώ το ρωσικό δόγμα πράγματι επιβεβαιώνεται, καθώς στην υψηλή κινητικότητα του εμπεριέχει πολλές στοχευμένες ενέργειες στα μετόπισθεν, αρκετές από αυτές υπό «συσκότιση» προθέσεων και στόχων, κυβερνοεπιθέσεις κ.ο.κ. Το είδαμε στην αεροαποβατική επιχείρηση κατάληψης του αεροδρομίου Χοστομέλ έξω από το Κίεβο (έστω με απώλειες), το βλέπουμε στις επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων στα περίχωρα του Κιέβου και του Χαρκόβου, στις διάφορες όπως έχει φανεί δράσεις με στολές/διακριτικά Ουκρανών ώστε να παραπλανήσουν τις δυνάμεις που αμύνονται. Εδώ όμως να επισημάνουμε πως έλειψε -έως τώρα- η μεγάλη ρίψη αλεξιπτωτιστών που αναμενόταν κάπου στα μετόπισθεν. Και μάλλον σοφά αυτή δεν αποτολμήθηκε καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη η πλήρης αεροπορική κυριαρχία.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 4η: Ο «ήπιος» εισβολέας. Το βλέπουμε σε πολλά βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει. Ουκρανοί πολίτες, ανάμεσα τους και ρωσόφωνοι, πλησιάζουν οργισμένοι τους Ρώσους στρατιώτες, τους κάνουν δριμύτατες παρατηρήσεις, τους βρίζουν, τους καλούν να φύγουν χωρίς αυτοί να αντιδρούν, ή το πολύ πολύ να απαντήσουν ήπια. Ρωσικά τεθωρακισμένα μπαίνουν σε μικρές πόλεις ενώ την ίδια ώρα δίπλα τους κινούνται ιδιωτικά αυτοκίνητα, οι ανταλλαγές πυρών εντός αστικού ιστού είναι περιορισμένες, τηλεοπτικά συνεργεία κινηματογραφούν ελεύθερα. Αυτό εξηγείται βέβαια από την ίδια την ρωσική διακηρυγμένη πολιτική: Ότι η εισβολή στην Ουκρανία γίνεται για την «απελευθέρωση και αποναζιστικοποίηση της χώρας», άρα ο τοπικός πληθυσμός αντιμετωπίζεται ως εν δυνάμει «σύμμαχος» που αναμένει τον «απελευθερωτή» του. Θα ήταν λοιπόν αδιανόητο να εφαρμοσθεί μια σκληρή τακτική κατακτητή που σαρώνει κάθε αντίσταση στο διάβα του, εξαπολύει πυρ σε ότι κινείται και απωθεί βίαια τον άμαχο πληθυσμό μακριά από το πεδίο μάχης.

Έτσι, η Ρωσία τώρα δίνει ένα πόλεμο μέσα σε μεγάλες συγκεντρώσεις αμάχων τους οποίους δεν «πρέπει» να τρομοκρατήσει. Ένα ακόμη δείγμα αυτής της τακτικής; Τα μικρά -αν και πάντα τραγικά- νούμερα απωλειών αμάχων. Έτσι το να έχει η Ουκρανία υποστεί μαζική εισβολή σε πολλά σημεία, με προώθηση δεκάδων χιλιομέτρων του εισβολέα, και να ανακοινώνει χθες ο ΟΗΕ «τουλάχιστον 240 απώλειες αμάχων συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 64 νεκρών» (ως «απώλεια» ορίζεται και ο τραυματίας) είναι ενδεικτικό ότι το κόστος του αίματος -απαράδεκτο σε κάθε περίπτωση- παραμένει χαμηλό.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 5η: Αδυναμία πλήρους αεροπορικής υπεροχής. Τέταρτη ημέρα πολέμου και ακόμη, όπως φαίνεται, κάποια ουκρανικά αεροσκάφη πετούν αλλά και μερικές αντιαεροπορικές συστοιχίες είναι σε δράση. Δεν είναι απρόσμενο, αλλά θα πιθανολογούσε κανείς μια απόλυτη επικράτηση της Ρωσικής αεροπορίας από την πρώτη έως δεύτερη μέρα, ειδικά αφού είχε προηγηθεί τόσο διάστημα παρακολούθησης και στοχοποίησης των ουκρανικών δυνάμεων. Προσοχή, δεν ισχυριζόμαστε ότι η ουκρανική αεροπορία είναι κυρίαρχη ή μπορεί να παίξει πλέον σημαντικό ρόλο, αλλά περιγράφουμε τη σημερινή δυσκολία να «εξαφανίσεις» μια αεροπορία σε μια μέρα, όπως είχαν κάνει π.χ. οι Ισραηλινοί στον πόλεμο του 1967, καταστρέφοντας σχεδόν το σύνολο των αιγυπτιακών αεροσκαφών στο έδαφος.

Κατάρριψη 2 ουκρανικών Su-25, πρώτα κατέστρεψαν οχήματα που θα γεφύρωναν το Δνείπειρο

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 6η: Μεγάλη χρήση όπλων ακριβείας. Αναμενόμενο αυτό, ειδικά την πρώτη μέρα όπου αναφορές θέλουν τη Ρωσία να εξαπολύει κοντά 200 πυραύλους cruise διαφόρων τύπων, στοχεύοντας κρίσιμες ουκρανικές εγκαταστάσεις, κυρίως ραντάρ, αεροδρόμια, στρατιωτικές αποθήκες κ.λπ. Το τακτικό δόγμα αυτό είναι παγκόσμιο πλέον, αλλά εμπεριέχει ένα σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα: Του πόσα τέτοια όπλα έχεις και πόσα μπορείς να «ξοδέψεις». Κανένα οπλοστάσιο δεν έχει μεγάλο απόθεμα τέτοιων συστημάτων, είτε αυτά είναι ρωσικοί Kalibr, Zircon, είτε αμερικανικοί Tomahawk, JASSM κ.ο.κ. Εδώ πρέπει να αναλογιστεί κανείς το ισοζύγιο για την ρωσική επίθεση, αν δηλαδή η εισβολή στην Ουκρανία «άξιζε» την κατανάλωση τέτοιου αποθέματος. Αλλά η παρατήρηση αυτή έχει και ελληνική προέκταση, καθώς πρέπει να σκεφθούμε τι απόθεμα μπορεί σταδιακά να χτίσει η Τουρκία, που παράγει πλέον τους εγχώριους πυραύλους cruise SOM, και μάλιστα χωρίς ανακοινώσιμες αγορές.

Οι 4 ρωσικοί άξονες εισβολής: Ο “πολιτικός”, οι “κατακτητικοί”, ο “εξοντωτικός”

Καταληκτικά μπορούμε να πούμε -πάλι με επιφύλαξη- το εξής: Η Ρωσία εμφανίζεται να διεξάγει μια μεγάλη εισβολή μεν αλλά (ευτυχώς…) με σοβαρές «αναστολές» και περιορισμούς στη εξέλιξη της. Αυτά τα «φίμωτρα» είναι κυρίως πολιτικά και επιδρούν σημαντικά στην ευκινησία-ευελιξία και αποτελεσματικότητα των ρωσικών επιχειρήσεων, εν μέρει εγκλωβίζοντας τις σε μια διαδικασία που θα κρατήσει μέρες.

Το έχουμε ξαναγράψει, και το επαναλαμβάνουμε και εδώ. Δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης ουκρανικής και ρωσικής στρατιωτικής ισχύος. Η Μόσχα αν θέλει να συντρίψει την Ουκρανία στρατιωτικά, μπορεί να το κάνει. Και είναι ικανή να το πράξει ακόμη και ακολουθώντας τις παραπάνω τακτικές που περιγράψαμε, ως άσκηση αναγκαιότητας και συμβιβασμών. Οπότε το ζήτημα εδώ είναι περισσότερο χρονικό. Έχει η Ρωσία το πολεμικό απόθεμα, την οικονομική αντοχή και την πολιτική απαντοχή, όπως και την στρατηγική εμμονή να συνεχίσει έτσι; Ή πιθανά κάθε μέρα που περνά και δεν σημειώνεται “περήφανη νίκη” και “άτακτος συμβιβασμός” του Ζελένσκι καταμετράται ως επιζήμια για τη Μόσχα, που βλέπει και τη συσπείρωση εναντίον της από έως τώρα εν πολλοίς αδιάφορες χώρες; Αν ισχύει το δεύτερο (μεγάλη η συζήτηση) τότε η Ρωσία για να κερδίσει γρήγορα αυτή τη φρικώδη εισβολή θα πρέπει να άρει κάθε περιορισμό, να εξαπολύσει το σύνολο των δυνάμεων της και να… επιστρέψει στα δόγματα της περί ταχυκίνητου πολέμου με συγκεντρωμένες κρούσεις χωρίς κανένα έλεος, έναντι ενός αμυνόμενου που ήδη δείχνει σημάδια εξάντλησης. Ουσιαστικά να κανει ένα “κτηνώδη” πόλεμο που όλοι απευχόμαστε.

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως «διευρύνει την επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

29 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
29 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Ελληνικός θόλος αεράμυνας, ισορροπώντας μεταξύ αναγκαίου και “θολού”

Μερικά σχόλια περί "αντιαεροπορικού θόλου" που σχεδιάζεται και για την Ελλάδα και συζητείται έντονα αυτή την περίοδο:1. Κανένα αμυντικό σύστημα (θόλος στην περίπτωση μας),...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Αφιέρωμα: 51 χρόνια από τον πόλεμο του Γιομ-Κιπούρ, 1973-2024

61
Των Κώστα Γρίβα, Μανώλη ΚυπραίουΣήμερα είναι η επέτειος της έναρξης μίας εκ των πλέον σημαντικών πολεμικών αναμετρήσεων την περίοδο μετά τον Β' ΠΠ που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Οκτωβρίου 1828: Οι Γάλλοι απελευθερώνουν την Πάτρα

3
Η πόλη των Πατρών απελευθερώνεται από το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα του στρατηγού Νικολά-Ζοζέφ Μαιζόν, κατά την εν πολλοίς άγνωστη εκστρατεία του Μωρέως. Δηλαδή την...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Συνεκπαίδευση της Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ με την ισπανική φρεγάτα SANTA MARIA

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ την Παρασκευή 04 Οκτωβρίου 2024, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας ΚΑΝΑΡΗΣ (F464) με την φρεγάτα SANTA MARIA...

Μελόνι: «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμύνεται αλλά με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε, με γραπτή της δήλωσή, στην σημερινή επέτειο της σφαγής Ισραηλινών αμάχων από την Χαμάς."Δεν ξεχνάμε την απάνθρωπη σφαγή...

Ουκρανία: Ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal έπληξε την περιοχή του αεροδρομίου Σταροκοστιαντινίφ

Η υπηρεσία αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε 32 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) και δύο υπερηχητικούς πυραύλους Κινζάλ που εξαπέλυσε...