Είναι το σενάριο που όλοι απεύχονται σε έναν πόλεμο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το προσωπικό δεν πρέπει να ασκείται σε μια υποθετική επίθεση με Όπλα Μαζικής Καταστροφής. Έτσι περισσότεροι από 3.000 στρατιώτες της Ρωσικής Νότιας Στρατιωτικής Διοίκησης πραγματοποίησαν το 2019 γυμνάσια στην περιοχή του Βόλγκαγκραντ, ασκούμενοι στην διεξαγωγή επιχειρήσεων υπό συνθήκες Ατομικού-Ραδιολογικού Βιολογικού Χημικού Πολέμου.
Επί 24 ώρες οι μετέχουσες δυνάμεις δρούσαν σαν να είχαν δεχθεί επίθεση με πυρηνικά, χημικά ή βιολογικά όπλα, φορώντας ειδικές στολές προστασίας ΟΖΚ και μάσκες ΡΜΚ-3. Στρατιώτες και οχήματα περνούσαν από «επικίνδυνες περιοχές» όπου ειδικές σημάνσεις υποδείκνυαν αν είχαν μολυνθεί με ραδιενέργεια, χημικά όπλα ή βιολογικούς παράγοντες. Μετά την αναγνώριση και ταυτοποίηση της «απειλής» με την χρήση ειδικών συσκευών ανίχνευσης (VPRKh), οι ασκούμενοι ακολουθούσαν σε επάλληλους σταθμούς τα στάδια απολύμανσης όπλων, εξοπλισμού και οχημάτων –και φυσικά του εαυτού τους.
Οι δυνάμεις ΠΒΧ Άμυνας του ρωσικού Στρατού θεωρούνται, δικαίως, ζωτικής σημασίας. Αποστολή τους είναι η αναγνώριση και εκτίμηση της απειλής που συνιστά ένα ΑΡΒΧ περιβάλλον με σκοπό τον περιορισμό των φιλίων απωλειών ενώ αξιολογούν τις ζημιές που προκαλούν ραδιολογικοί, βιολογικοί ή χημικοί παράγοντες. Επίσης είναι υπεύθυνες για την απόκρυψη προσωπικού και εγκαταστάσεων με προπετάσματα καπνού.
Οι μονάδες των ανεξάρτητων Ταξιαρχιών ΠΒΧ Άμυνας είναι εξοπλισμένες με αυτοματοποιημένα συστήματα εντοπισμού πυρηνικών εκρήξεων, συστήματα ιχνηλάτησης πυραύλων, τεθωρακισμένα τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα οχήματα ΠΒΧ, εφοδιασμένα με ειδικά μέσα ανίχνευσης, αναγνώρισης και ταυτοποίησης επικίνδυνων παραγόντων καθώς και συσκευές/συλλογές απολύμανσης DP-5V και DKV-K. Ωστόσο διαθέτουν και «ειδικό εξοπλισμό» για την πρόκληση απωλειών στον εχθρό: βαριά φλογοβόλα και εμπρηστικά όπλα, φορητούς εκτοξευτές πυραύλων κ.ά.
Θυμάμαι ακόμα εκείνες τις περίεργα… ροζ ψυχροπολεμικές κάρτες ΑΡΒΧ με οδηγίες προς το προσωπικό, ξεχασμένες στα βάθη ενός φοριαμού στην μονάδα που υπηρετούσα. Έδειχναν –και ήταν– παλιές αλλά στα μέσα της δεκαετίας του ’80 τα πυρηνικά δεν ήταν πολύ διαφορετικά από τα προηγούμενα, απλώς ισχυρότερα. Όταν ρώτησα από ενδιαφέρον αν υπήρχε εκπαιδευτικό αντικείμενο στην ΑΡΒΧ προστασία, η απάντηση ήταν «μόνο όταν ο μάγειρας ετοιμάζει φασολάδα». Υποψιάζομαι ότι οι βόρειοι γείτονές μας δεν το έβλεπαν τόσο χαλαρά.
Σημειωτέον ότι ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει πλέον Ειδικό Διακλαδικό Λόχο Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) ο οποίος συγκροτήθηκε το 2005. Παρά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ορισμένοι Στρατοί εξακολουθούν και σήμερα να θεωρούν το αντικείμενο επίκαιρο. Ο ρωσικός Στρατός είναι σαφώς ένας από αυτούς και η σημασία που δίνει σε τέτοιες ασκήσεις δείχνει πως το εννοεί.
1η δημοσίευση 8/11/2019