Ένα θλιβερό παιχνίδι παίζεται την ώρα που η Ρωσία έχει εισβάλει στην Ουκρανία: Αυτό της σημαντικής εξάρτησης της Ευρώπης από τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ή από ρωσικά ελεγχόμενους αγωγούς, όπως αυτούς που βρίσκονται στην Ουκρανία, και φυσικά η Μόσχα όποτε θέλει πλέον μπορεί να τους κλείσει. Έτσι ενώ η τιμή του φυσικού αερίου έχει πάρει την ανηφόρα συμπαρασύροντας τις τιμές ενέργειας, χθες η Ρωσία αύξησε τη ροή ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια αγοράς αερίου με την ρωσική Gazprom είναι σε αυξημένη ζήτηση, καθώς η τιμή τους είναι συγκριτικά καλύτερη από τις τρέχουσες.
Το γεωπολιτικό παράδοξο λοιπόν είναι φανερό: Ένας μεγάλος πόλεμος έχει ξεσπάσει στη Βόρεια Ευρώπη αλλά και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, όπως και οι γειτονικές χώρες «προσέχουν» ιδιαίτερα μην θίξουν την ροή του φυσικού αερίου, μη τη διακόψουν, μην επηρεάσουν ακόμη περισσότερο την συγκεκριμένη ευαίσθητη αγορά. Σαν ένα τεράστιο «μην ενοχλείτε» να έχει αναρτηθεί, το οποίο από τη μια παρέχει σημαντική χρηματοδότηση στη Ρωσία, από την άλλη διατηρεί την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Και ακριβώς αυτό το στοιχείο δεν ακούμπησαν οι οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε χθες το βράδυ η κυβέρνηση Μπάιντεν, που περιέλαβαν μεν μεγάλες ρωσικές τράπεζες, ολιγάρχες και πολιτικά πρόσωπα, αλλά όχι τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας. Όπως δήλωσε και ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, ο Daleep Singh, «δεν θα κάνουμε κάτι για να διαταράξουμε την ενεργειακή ροή, όσο η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται».
Το «διάβασμα» όλων αυτών είναι μάλλον και το ρωσικό πλεονέκτημα αυτή τη στιγμή. Βλέποντας την ενεργειακή εξάρτηση της κατά τα άλλα «έξαλλης» Ευρώπης, την εσωτερική της αφασία, την ανυπαρξία κοινής άμυνας, την απροθυμία για μαζική στρατιωτική κινητοποίηση, την πολυδιάσπαση των ηγετών της, την αμερικανική στροφή προς την Ασία, διέκρινε όπως φαίνεται ένα «παράθυρο ευκαιρίας», να τσακίσει την Ουκρανία χωρίς επικίνδυνες επιπτώσεις.
Η Δύση παραμονή της ρωσικής εισβολής αγόραζε πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Μόσχα