Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, που επικαλούνται χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών στο Κίεβο, Kyrylo Budanov, η ρωσική αντιαεροπορική/αντιβαλλιστική ομπρέλα στην κατεχόμενη Κριμαία ενισχύθηκε πρόσφατα με την μεταφορά συστοιχιών του ικανότερου τέτοιου συστήματος που διαθέτει το οπλοστάσιο της Μόσχας, το S-500 «Προμηθεύς».
Η εξέλιξη αποτελεί ρωσική προσπάθεια αντιμετώπισης των επιτυχημένων ουκρανικών επιθέσεων εναντίον συστοιχιών S-300 και S-400, κυρίως με πυραύλους ATACMS που εκτοξεύονται από ΠΕΠ HIMARS/MLRS.
Μόνο μέσα στον Ιούνιο ουκρανικές επιθέσεις κατέστρεψαν τέσσερα κέντρα διοίκησης/ελέγχου βολής και ραντάρ συστοιχιών S-300 και S-400, που μέχρι την εμφάνιση των S-500 ήταν τα ικανότερα μέσα της αντιβαλλιστικής ομπρέλας στην περιοχή.
Με επιθέσεις όμως ATACMS, ειδικά με την έκδοση του πυραύλου M57 Block IA Unitary που φέρει μοναδιαία κεφαλή WAU-23/B (έναντι του φόρτου βομβιδιών άλλων εκδόσεων), η οποία ξεπερνά (ίσως και αρκετά) το ονομαστικό βεληνεκές των 300 km, έχουν πληγεί και πολλές άλλες υποδομές, με τους S-300/S-400 να αδυνατούν -κατά τα φαινόμενα- να τους αναχαιτίσουν.
Βίντεο από δοκιμή S-500 στο πεδίο Kapustin Yar στο Αστραχάν της νότιας Ρωσίας το 2021
Το πολύ υψηλού κόστους σύστημα S-500 «Προμηθεύς», σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει κατά καιρούς η Ρωσία, προορίζεται κυρίως ως αντιβαλλιστικό σύστημα και για την αντικατάσταση των συστοιχιών A-135 (ABM-4 «Gorgon» κατά NATO), που προστατεύουν τη Μόσχα από διηπειρωτικούς πυραύλους.
Επιπλέον, στο ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας (IAD, Integrated Air Defence) που χτίζει η Ρωσία, οι S-500 θα βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής ομπρέλας, κυρίως για αντιβαλλιστική άμυνα αλλά και αντιαεροπορική πολύ μεγάλης εμβέλειας, πλαισιωμένοι από μεγαλύτερους αριθμούς S-400.
Αναφέρεται ότι η εμβέλεια των S-500 είναι τουλάχιστον 450 χιλιόμετρα και ίσως φτάνει και τα 600 σε κάποιες εφαρμογές.
Ο Kyrylo Budanov ανέφερε την παρουσία των S-500 στην περιοχή της Κριμαίας χωρίς όμως να ισχυριστεί ότι έχουν χρησιμοποιηθεί, ενώ υποστήριξε ότι ίσως η Μόσχα επιδιώκει την επιχειρησιακή δοκιμή τους κατά διαφόρων απειλών, περιλαμβανομένων και αυτών όπως οι ATACMS.