Η Ρωσία προσφέρθηκε να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για την οροθέτηση των συνόρων τους έπειτα από μια φερόμενη διείσδυση του Αζερμπαϊτζάν στο αρμενικό έδαφος, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Η Αρμενία κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα το Αζερμπαϊτζάν ότι έστειλε στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων, κάτι που δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε με ρωσική διαμεσολάβηση και έβαλε τέλος σε μάχες έξι εβδομάδων ανάμεσα σε αρμενικές και αζερικές δυνάμεις πέρυσι.
Το Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε ότι στρατιώτες του διέσχισαν τα σύνορα και είπε πως οι δυνάμεις του υπερασπίστηκαν τη δική τους πλευρά των συνόρων. Όμως η Αρμενία δήλωσε την Παρασκευή, 14 Μαΐου πως το Αζερμπαϊτζάν απέτυχε να εκπληρώσει μια υπόσχεση να αποσύρει τα στρατεύματα που διέσχισαν τα σύνορα.
“Η Ρωσία προσφέρθηκε πρώτα απ΄όλα να παράσχει βοήθεια με την οροσήμανση και οροθέτηση των συνόρων”, είπε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε πως η Μόσχα πρότεινε τη σύσταση μιας κοινής αρμενοαζερικής επιτροπής.
“Η Ρωσία θα μπορούσε να λάβει μέρος (σε αυτή την επιτροπή) ως σύμβουλος ή μεσολαβητής.”
Η Μόσχα έχει παίξει στο παρελθόν μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Βοήθησε να διασφαλιστεί μια κατάπαυση του πυρός τον Νοέμβριο έπειτα από μάχες στη διάρκεια των οποίων αζερικά στρατεύματα έδιωξαν Αρμένιους από τμήματα εδαφών τα οποία είχαν υπό τον έλεγχό τους από τη δεκαετία του 1990 μέσα και γύρω από την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η Ρωσία, η οποία έχει στρατιωτική βάση στην Αρμενία, έστειλε στρατιώτες για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή πέρυσι προκειμένου να βοηθήσουν στην επιβολή της εκεχειρίας. Έχει ισχυρούς δεσμούς και μια αμοιβαία συνθήκη ειρήνης με την Αρμενία αλλά έχει φιλικές σχέσεις και με το Αζερμπαϊτζάν.