Μια κίνηση συμβολισμού είναι ο πρόσφατος τιμητικός προσδιορισμός ως μονάδας “των Φρουρών” (ή “της Φρουράς”) που απονεμήθηκε στην 51 Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων του Ρωσικού Στρατού. Κι αυτό καθώς η μονάδα αυτή είναι η μεγαλύτερη που είχε δημιουργηθεί στην αποκαλούμενη “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ”, δηλαδή μια από τις δύο περιοχές ρωσόφωνων που αυτονομήθηκαν από την Ουκρανία το 2014 (η άλλη είναι του Λουχάνσκ).
Η μονάδα είχε συγκροτηθεί στο τέλος του 2014, ως συσσωμάτωση διαφόρων πολιτοφυλακών που είχαν σχηματίσει βιαστικά οι ρωσόφωνοι, παίρνοντας όπλα από τοπικές ουκρανικές μονάδες, οπλοστάσια και βάσεις, αλλά και από τη Ρωσία που τις τροφοδοτούσε. Πρωταγωνίστηκε στις συγκρούσεις με τους Ουκρανούς εκείνη τη χρονιά και την επόμενη και ουσιαστικά αποτελούσε τον πυρήνα της ένοπλης οργάνωσης στο Ντονέτσκ.
Μετά την ρωσική εισβολή, η μονάδα μετονομάστηκε σε 1η Στρατιά (με αρκετές τοπικές μονάδες συνδεδεμένες μαζί της), η οποία μετείχε στις μάχες για την κατάληψη της Αβντιίβκα. Πάντως η δομή της μονάδας στα “ενδιάμεσα” χρόνια, μέχρι τη ρωσική εισβολή, δηλαδή στο διάστημα 2014-2022, δεν ήταν υψηλής συνοχής, καθώς διάφορα τμήματα της, είχαν αυτονομία δράσης και πολλές φορές και πολύ ειδικά ιδεολογικά και τοπικιστικά χαρακτηριστικά (υπερορθόδοξοι Χριστιανοί, υπερεθνικιστές, τέως ανθρακωρύχων από τα πολλά ορυχεία της περιοχής, κ.ο.κ.). Να πούμε εδώ πως οι μονάδες των ρωσόφωνων πολεμούν κυρίως εντός των περιοχών τους.
Εφόσον βέβαια οι δύο αποσχισμένες περιοχές είχε ανακοινωθεί πως εντάσσονται στην ρωσική επικράτεια, η 1η Στρατιά του Ντονέτσκ (όπως πλέον λεγόταν) υπάχθηκε και τυπικά στο Ρωσικό Στρατό στις αρχές του 2023, ο οποίος την αναδιοργάνωσε και εξόπλισε. Σε αυτή τη διαδικασία μετονομάστηκε φέτος σε 51η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων και πλέον φέρει με διάταγμα Πούτιν στις 18 Σεπτεμβρίου, τον τιμητικό τίτλο “των Φρουρών”. Αυτός, από την εποχή της τσαρικής αυτοκρατορικής Φρουράς, χαρακτηρίζει τις επίλεκτες μονάδες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και απονέμεται μετά από υψηλή απόδοση στο πεδίο της μάχης. Επίσης η μετονομασία της μονάδας σε “51η Στρατιά” έχει και αυτή σημασία, καθώς έτσι λεγόταν μια γνωστή σοβιετική μονάδα του Β’ Παγκοσμίου, η οποία είχε πολεμήσει -ανάμεσα σε άλλα- στην Κριμαία, στο Κέρτς και στο Στάλινγκραντ.
Για τη Ρωσία λοιπόν η απονομή του τιμητικού τίτλου σε μια μονάδα “ρωσόφωνων”, αποτελεί και ισχυρό μήνυμα πως η ένταξη αυτών των περιοχών στη Ρωσία είναι πλήρης και μη αναστρέψιμη, ενώ έτσι εκφράζεται και μια ευαρέσκεια της κεντρικής εξουσίας προς τη ρωσόφωνη κοινότητα του Ντονμπάς.