Η Διεύθυνση Προμηθειών Αμυντικών Προγραμμάτων της Νότιας Κορέας (DAPA) εξέδωσε μια δήλωση την Τρίτη ανακοινώνοντας την επιλογή του ναυτικού ελικοπτέρου MH-60R Seahawk της αμερικανικής Sikorsky για την κάλυψη της απαίτησης MOH Batch 2 του πολεμικού ναυτικού της χώρας.
Η προκήρυξη για το νέο κορεατικό ναυτικό ελικόπτερο εκδόθηκε από την DAPA τον Μάιο του 2019. Ο διαγωνισμός διεξήχθη μέχρι τον Αύγουστο και οι νικητές θα ανακοινώνονταν ως το τέλος του έτους, όπως είχε βεβαιώσει η υπηρεσία. Στην ανακοίνωσή της η DAPA αναφέρει πως τα ελικόπτερα θα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις για αποστολές εναντίον πλοίων και εναντίον υποβρυχίων για την επέκταση των ικανοτήτων των πλοίων επιφανείας σε αποστολές εντοπισμού και εμπλοκής εχθρικών πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων σε μεγάλες αποστάσεις. Η επιλογή του ελικοπτέρου ΜΗ-60R αφορά στο δεύτερο σχέδιο προμήθειας ναυτικού ελικοπτέρου και η διάρκεια ζωής των αεροσκαφών αναμένεται να διαρκέσει 17-25 χρόνια ενώ το πρόγραμμα θα κοστίσει συνολικά 960 εκατομμύρια Γουάν (720 εκ. Ευρώ).
Το πρώτο “Romeo” MH-60R της Ινδίας, άντε και στα δικά μας μέσα στο 2021!
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε ενημερώσει το Κονγκρέσσο τον Αύγουστο του περασμένου έτους για την πιθανότητα πώλησης 12 ελικοπτέρων MH-60R μέσω του προγράμματος Foreign Military Sale (FMS) στη Νότια Κορέα με εκτιμώμενο κόστος 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Υποψήφια για την κάλυψη της απαίτησης του προγράμματος 12 ναυτικών ελικοπτέρων (Marine Operational Helicopter Batch 2) ήταν επίσης:
– AW159 Wildcat της Leonardo / AgustaWestland και
– NH90 Nato Frigate Helicopter (NFH) της NHIndustries
Το Νοτιοκορεατικό Ναυτικό είχε ήδη αγοράσει οκτώ ελικόπτερα AW159 Wildcat ως μέρος του προγράμματος MOH Batch 1. Έτσι, με την έναρξη της δεύτερης φάσης του προγράμματος (MOH Batch 2) η Leonardo ανακηρύχθηκε αρχικά προτιμητέος προμηθευτής και για το πρόγραμμα MOH Batch 2 αλλά η διαδικασία προμήθειας εκκίνησε από την αρχή επειδή οι κανονισμοί της DAPA καθορίζουν πως μόνον αν δύο διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν διεξαχθεί και αποτύχει μπορεί ένα συμβόλαιο να αποδoθεί με απευθείας ανάθεση.
Όπως αναφέρουν πηγές του Νοτιοκορεατικού Ναυτικού, τα “Romeos” θα αναπτυχθούν στις μελλοντικές κύριες πλατφόρμες μάχης του στόλου, συγκεκριμένα στα αντιτορπιλικά με το σύστημα Aegis KDX III Batch 2 και στις φρεγάτες FFX Batch III. Το MH-60R συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του SH-60B και του SH-60F. Το πακέτο αισθητήρων τους περιλαμβάνει MTS-FLIR, ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών AN/APS-147 και σύστημα αναγνώρισης Φίλου ή Εχθρού (IFF), προηγμένο σύστημα διασύνδεσης δεδομένων για εναέριες πλατφόρμες και ένα ακόμα πιο προηγμένο ενεργού εναέριου σόναρ χαμηλής συχνότητας (ALFS). Στον οπλισμό του περιλαμβάνονται οι νέες τορπίλες Mk-54 και πύραυλοι AGM-114 Hellfire.
Τα Romeo έχουν τύχει επιλογής μέχρι τώρα από τα πολεμικά ναυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σαουδικής Αραβίας, της Δανίας, της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ελλάδος. Μετά την τελευταία εξέλιξη, στη λίστα αυτή θα προστεθεί και η Νότια Κορέα.