25.4 C
Athens
Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
ΝΕΑΑΜΥΝΑΔοκιμή νέου πειραματικού λέιζερ της Rheinmetall σε γερμανική φρεγάτα

Δοκιμή νέου πειραματικού λέιζερ της Rheinmetall σε γερμανική φρεγάτα

- Advertisement -

Η γερμανική Υπηρεσία Προμηθειών ανέθεσε με συμβόλαιο στην εταιρεία Rheinmetall την μέριμνα για την ανάπτυξη ενός κρίσιμου μελλοντικού συστήματος λέιζερ που θα δοκιμαστεί επί της φρεγάτας ‘Sachsen’ (F124) του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ναυτικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου της Rheinmetall, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εξοπλισμού, Τεχνολογίας Πληροφοριών και Υποστήριξης (BAAINBw) ανέθεσε στην Rheinmetall Waffe Munition GmbH να κατασκευάσει ένα πρωτότυπο τεχνολογίας λέιζερ. Η αξία του συμβολαίου ανάπτυξης ανέρχεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ. Η ανάπτυξη αυτή θα απαιτήσει την εμπλοκή αρκετών τομέων και τμημάτων της εταιρείας, καθώς θα μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες, εξετάζοντας το πλήρες εύρος αξιοποίησης σε στρατιωτικές εφαρμογές. Σε πρώτη φάση αναμένεται μια περίοδος δοκιμών διάρκειας ενός έτους επί της φρεγάτας ‘Sachsen‘.

Το πρωτότυπο λέιζερ θα βασιστεί σε τεχνολογία φασματικής ζεύξης, με την οποία η Rheinmetall πειραματίζεται εδώ και χρόνια. Τα βασικά στοιχεία απόδοσης περιλαμβάνουν επεκτάσιμη ισχύ εξόδου έως 20 kW με πολύ καλή ποιότητα ακτίνας. Ουσιαστικά, το πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας αποτελείται από δώδεκα σχεδόν πανομοιότυπες μονάδες ινών λέιζερ 2kW με ποιότητα ακτίνας σχεδόν περιορισμένης περίθλασης. Ένας συνδυασμός δέσμης – μια υποσυγκέντρωση που μετατρέπει πολλαπλές δέσμες σε μία ακτίνα μέσω της τεχνολογίας διηλεκτρικού πλέγματος – συνδυάζει τις δώδεκα ακτίνες ινών λέιζερ που σχηματίσουν μια μοναδική δέσμη λέιζερ με εξαιρετική ποιότητα δέσμης.

Η τεχνολογία φασματικής ζεύξης παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα: είναι λιγότερο περίπλοκη, εύκολη στην διαχείριση και έχει μικρότερες απαιτήσεις παθητικού ελέγχου στην κατηγορία των 100kW ενώ προσφέρει μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν το 2015 στη Βαλτική, το πρωτότυπο της Rheinmetall ενέπλεξε με επιτυχία στόχους στην ξηρά από ένα σύστημα επί πλοίου, η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Τρία χρόνια αργότερα, BAAINBw και Rheinmetall δοκίμασαν με επιτυχία ένα τηλεβόλο λέιζερ ισχύος 20 kW σε συνθήκες εργαστηρίου. Το επόμενο βήμα είναι η εμπλοκή στόχων σε συνθήκες πεδίου με βάση πολεμικά σενάρια. Θα αποτελέσει ένα μεγάλο άλμα ανάπτυξης και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στην πορεία παραγωγής των μελλοντικών όπλων λέιζερ.

Στο παρελθόν, η Rheinmetall συνεργάστηκε με την MBDA για να αναπτύξουν, κατασκευάσουν και δοκιμάσουν ένα όπλο λέιζερ που θα τοποθετούσαν στις κορβέτες περιπολίας K130 του γερμανικού Ομοσπονδιακού Ναυτικού.

Το Αμερικανικό Ναυτικό χρηματοδοτεί 3 νέα όπλα λέιζερ κατά εναερίων και στόχων επιφανείας

Σχόλιο
Τα όπλα τεχνολογίας λέιζερ εισέρχονται δυναμικά στο πεδίο του ναυτικού πολέμου είτε σε ρόλο παρεμβολέα ή πλέον ως μελλοντικό κύριο οπλικό σύστημα αντικαθιστώντας παραδοσιακά πυροβόλα όπλα και πυραύλους. Διάφορες χώρες έχουν υπό ανάπτυξη όπλα λέιζερ για “τύφλωση” των αισθητήρων των εχθρικών πλοίων ή των βλημάτων τους ενώ πρωτότυπα κάνουν την εμφάνισή τους σε δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες.

Στις ΗΠΑ, “τρέχουν” αρκετά προγράμματα συστημάτων λέιζερ, όπως ο Παρεμβολέας Οπτικής Απαγόρευσης Ναυτικού (ODIΝ) και το Λέιζερ Υψηλής Ισχύος με Ενσωματωμένο Οπτικό Παρεμβολέα και Παρακολούθησης (HELIOS). Το τελευταίο θα τοποθετηθεί επί του αντιτορπιλικού USS Preble (DDG 88), κλάσης Arleigh Burke. Ένα άλλο σύστημα τοποθετημένο στο αρματαγωγό USS Portland (LPD 27) κατέρριψε νωρίτερα φέτος ένα Μη-Επανδρωμένο Αεροσκάφος (UAV) στη διάρκεια δοκιμών του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Zap It! Όπλο λέιζερ σε αμερικανικό πολεμικό πυρπολεί drone (βίντεο)

Στη Βρετανία, η MBDA UK σε συνεργασία με άλλες εταιρείες αναπτύσσει το σύστημα DRAGONFIRE, γνωστό κι ως Όπλο Κατευθυνόμενης Ενέργειας Λέιζερ (LDEW). Οι δοκιμές τουτ DRAGONFIRE θα λάμβαναν χώρα εντός του 2019 τόσο σε ναυτικές όσο και χερσαίες πλατφόρμες. Η MBDA France εγκαινίασε ένα νέο κέντρο δοκιμών λέιζερ τον περασμένο Μάρτιο για να αναλύσει τις επιπτώσεις των λέιζερ σε διαφορετικά υλικά και να καθορίσει τη βιωσιμότητα όπλων λέιζερ για το μέλλον.

Γιατί το λέιζερ που έριξε κινεζικό πολεμικό σε αμερικανικό Ρ-8Α δεν ήταν ένα απλό επεισόδιο

Όπλα λέιζερ έχουν αναπτύξει ή πειραματίζονται και άλλες χώρες, για τα οποία ελάχιστα είναι γνωστά. Η Κίνα φαίνεται πως έχει αρκετά πειραματικά πρωτότυπα σε ανάπτυξη τα οποία έχει χρησιμοποιήσει εναντίον αμερικανικών και αυστραλιανών αεροσκαφών τους προηγούμενους μήνες.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

10 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Γάλλια πρότεινε την κατασκευή δικών της Gowind στην Ελλάδα!

Είναι γνωστό πως οι Γάλλοι προσφέρουν τις κορβέτες Gowind στο Πολεμικό μας Ναυτικό από το Σεπτέμβριο του 2021. Και μάλλον αν τότε δεν ήταν...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Αποκλειστική συνέντευξη: Sascha Straub της Diehl, τι μπορεί να προσφέρει το...

47
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιούργησε, δυστυχώς, στην Ευρώπη κύμα επανεξοπλισμού, το οποίο όμως σταδιακά άρχισει να παράγει και μια πιο ενιαία πολιτική και...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 2 Οκτωβρίου 1187: Η πτώση της Ιερουσαλήμ στους...

0
Η Ιερουσαλήμ πέφτει στα χέρια του Σαλαδίνου (Σαλαχ-ουντ-ντίν), του σουλτάνου της Αιγύπτου και της Συρίας, μετά από 12ήμερη πολιορκία. Ο πόλεμος ξεκίνησε εξαιτίας χριστιανικής...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Related News

Συμμετοχή της ελληνικής Mevaco στην κατασκευή της φρεγάτας «Κίμων»

Η Mevaco Mεταλλουργική γνωστοποιεί ότι έχει μετάσχει με περηφάνια στην κατασκευή της πρώτης Ελληνικής φρεγάτας FDI HN "Κίμων", η οποία πρόκειται να καθελκυστεί στα...

Ιταλία: Παρέλαβε την πρώτη φρεγάτα PPA Light Plus

Στις 27 Σεπτεμβρίου έγινε η τελετή παράδοσης του πλοίου «Raimondo Montecuccoli» (P432) από την Fincantieri στο Ιταλικό Ναυτικό.Πρόκειται για το τρίτο σκάφος κλάσης PPA...

Η Σλοβακία διαμαρτύρεται για παρέμβαση της Ρωσίας στις βουλευτικές εκλογές

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβακίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε αξιωματούχο της ρωσικής πρεσβείας για να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις που έκανε παραμονές των εθνικών...