10.4 C
Athens
Τετάρτη, 9 Απριλίου, 2025
ΝΕΑΑΜΥΝΑΑΠΟΨΗ: Αντικατάσταση των ΠΓΥ "Αξιός" με τα γαλλικά "Durance"

ΑΠΟΨΗ: Αντικατάσταση των ΠΓΥ “Αξιός” με τα γαλλικά “Durance”

- Advertisement -

“‘Εχουμε γη και πατρίδα, όσο έχουμε πλοία στη θάλασσα”
Σε μια ναυτική χώρα, όπως η Ελλάδα, η συντήρηση ενός ισχυρού πολεμικού στόλου ήταν ανέκαθεν ζήτημα επιβίωσης. Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού είναι εκείνα που δίνουν το “παρών” στις προσπάθειες επιβουλής των συνόρων στις ελληνικές θάλασσες από την Τουρκία εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Είναι εκείνα που βρίσκονται δίπλα στα πιο απομακρυσμένα νησιά, στις ακατοίκητες νησίδες, στη μεταναστευτική κρίση και είναι εκείνα που ανταποκρίνονται πέρα από τα όρια των ελληνικών υδάτων φέροντας τη σημαία και την παρουσία του ελληνικού κράτους σε διεθνείς αποστολές, σε επιχειρήσεις και σε κρίσεις όταν Έλληνες και ξένοι πολίτες πρέπει να διασωθούν.
Η διατήρηση της δράσης των πολεμικών πλοίων στη θάλασσα είναι καθήκον του δεύτερου στόλου της Ελλάδας, του στόλου βοηθητικών πλοίων και πλοίων υποστήριξης και ο στόλος αυτός νοσεί. Η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, τα αποτελέσματα της οποία συνεχίζουν να ταλαιπωρούν ιδιαίτερα την Ελλάδα και τον αμυντικό της προϋπολογισμό, έχουν θέσει τους εξοπλισμούς του Ναυτικού -μεταξύ άλλων- πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες και ακόμα κι όταν φτάνουμε στο σημείο να μιλήσουμε για συντήρηση ή εξοπλισμούς, ο πολεμικός στόλος είναι εκείνος που βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Το αρχετυπικό ” Lüneburg ” του 1965. Τα “αδέρφια” του “Αξιός” και “Αλιάκμων” εξακολουθούν να υπηρετούν χωρίς εμφανή προοπτική αντικαταστάτη

Τα πλοία που θα στηρίξουν τη δράση των πολεμικών μονάδων, επεκτείνοντας την παρουσία τους με καύσιμο, με φρέσκιες προμήθειες για το πλήρωμα, με όπλα που καταναλώνονται σε πολεμική δράση και επιδιορθώσεις σε ζημιές, βασίζονται ακόμα σε πλοία παλιάς τεχνολογίας, την “κλάση 701C”, “Αξιός” (Α464) και “Αλιάκμων” (Α470), που ναυπηγήθηκαν πριν 52 χρόνια. Η ναυπήγηση έγινε στο λιμάνι της Βρέμης στη Γερμανία και αποκλήθηκε τότε κλάση ” Lüneburg “, από το πρώτο πλοίο της κλάσης που υπηρέτησε με το Ναυτικό της τότε Δυτικής Γερμανίας. Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου τα παλιά αυτά πλοία των 3,700 τόνων παροπλίστηκαν ή παραδόθηκαν σε φιλικές χώρες, στην Αίγυπτο, την Κολομβία και στην Ελλάδα.
Αν και έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια υπηρεσίας με το Γερμανικό και άλλα 27 ήδη με το Ελληνικό Ναυτικά, τα πλοία αυτά δεν έχουν πραγματικές προοπτικές να αντικατασταθούν ακόμα. Η ναυπήγηση του νεώτερου ΠΓΥ “Προμηθέας” (Α374) σκοπό είχε μάλλον να συμπληρώσει κι όχι να αντικαταστήσει τα δύο παλιά πλοία. Ίσως, η ναυπήγηση ενός δευτέρου “Προμηθέα” να παρείχε κάποιες προοπτικές αλλά το μεγάλο κόστος του πλοίου και η σημερινή κατάσταση του προϋπολογισμού του Ναυτικού έχουν μετατρέψει κάθε παρόμοια σκέψη καπνό. Ο “Προμηθέας” είναι ένα μεγάλο και ικανό πλοίο αλλά μόνος του δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της υποστήριξης του Στόλου, όπως ο ομώνυμος Άτλαντας της Μυθολογίας. Και αυτός είναι ο λόγος που οι υπέργηροι “Αξιός” και “Αλιάκμων” εξακολουθούν να μην βγαίνουν στη σύνταξη.
Ο “Αξιός” σε φωτογραφία του 2006

Με την αντικατάστασή τους να αποτελεί όχι αναγκαιότητα αλλά πιεστική πραγματικότητα και τα χρήματα ελάχιστα ως ανύπαρκτα, το Πολεμικό Ναυτικό οφείλει να βρει γρήγορες λύσεις. Όταν οι συνομιλίες για την χρηματοδότηση μιας ή δύο φρεγατών ναυαγούν εδώ και 6 χρόνια, τί να υποθέσει κανείς για το κόστος δύο μεγάλων πλοίων που δεν φτάνουν ποτέ ούτε στο top 20 των προτεραιοτήτων του Ναυτικού;
Η κλάση 701 υπηρέτησε “ευδόκιμα” όπως λένε στο Ναυτικό αλλά πλέον, με τις ανάγκες συντήρησης των ίδιων των πλοίων να είναι μεγαλύτερες από τις ανάγκες των πλοίων τα οποία υποτίθεται θα υποστηρίζει, τα μεγάλα πληρώματα που απαιτεί και το κόστος συντήρησης να μεγαλώνει, η αφυπηρέτησή τους είναι αναγκαία.


Έχοντας αποκλείσει την αντικατάστασή τους από ένα σύγχρονο πλοίο λόγω κόστους και την αδυναμία παραμονής τους στον στόλο για πολύ ακόμα, το μοιραίο συμπέρασμα είναι η απόκτηση ενός μεταχειρισμένου πλοίου, ιδανικά από κάποιο δυτικό ναυτικό, είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση. Πρόσφατα, το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύθηκε με δύο πλοία υποστήριξης από δωρεές της οικογένειας Λασκαρίδη (ΑΤΛΑΣ Ι, ΗΡΑΚΛΗΣ) αλλά αυτά είναι πλοία εμπορικών δραστηριοτήτων και δεν έχουν ούτε την ταχύτητα να ακολουθήσουν τα πλοία του στόλου στις δραστηριότητές τους, ούτε την ισχύ και οπλισμό να αμυνθούν, όπως ένα πολεμικών προδιαγραφών πλοίο.

Το γαλλικό ΠΓΥ “Somme” σε πρόσφατη φωτογραφία στη Μάλτα

Η απάντηση έρχεται από το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό που σήμερα (18 Μαΐου) έκοψε το μέταλλο για το πρώτο από τα νέας τεχνολογίας Πλοία Γενικής Υποστήριξης “Jacques Chevallier”. Τα νέα πλοία θα αντικαταστήσουν την κλάση “Durance” μέχρι το 2029 με το πρώτο νέο πλοίο να εντάσσεται σε υπηρεσία το 2022. Η κλάση “Durance” ακολουθεί την γενική γραμμή σχεδίασης ενός πολεμικού πλοίου Γενικής Υποστήριξης, με γάστρα πολεμικού πλοίου, την υπερκατασκευή διοίκησης και ενιαιτήσεων εμπρός και το συγκρότημα των κινητήρων πίσω ενώ φέρει ελικοδρόμιο και δύο διπλά ικριώματα για την ανάπτυξη βραχιόνων πετρέλευσης εν πλω, μοιάζοντας αρκετά με τον “Προμηθέα”.
Τα πλοία που θα αντικατασταθούν σύντομα, “Var” (A608), “Marne” (A630) και “Somme” (A631) παραδόθηκαν μεταξύ των ετών 1983-1990 και είναι σίγουρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα παλαίμαχα “Αλιάκμων” και “Αξιός”. Ένα ακόμα πλοίο, το “Meuse” (Α607) παροπλίστηκε το 2014 λόγω περικοπών στον γαλλικό προϋπολογισμό, ενώ άλλο ένα, το “Durance” (A629) πουλήθηκε στην Αργεντινή όπου υπηρετεί από το 1999.
Το ΠΓΥ “Marne” ανάμεσα στη γερμανική φρεγάτα “Emden” (αριστερά) και το αμερικανικό USS Shoup (δεξιά) μας δίνουν μια εικόνα για το μέγεθος του πλοίου. Η φρεγάτα “Emden” είναι κοντινός εξάδελφος των ολλανδικών φρεγατών ‘S’ όπως αυτών που υπηρετούν στο Ελληνικό Ναυτικό

Τα πλοία έχουν πλήρες εκτόπισμα 17-18,000 τόνων, ταχύτητα 19 κόμβων, πλήρωμα 162 ανδρών και εμβέλεια 9,000 ναυτικών μιλίων με οικονομική ταχύτητα 15 κόμβων. Η ικανότητα μεταφοράς εφοδίων τους ανέρχεται σε 3,360 τόνους καυσίμου (πολύ μεγαλύτερη από τους 1,800 περίπου των “701”), 1,160 τόνων αεροπορικού καυσίμου JP5, 130 τόνων νερού, 170 τόνων πυρομαχικών και 15 τόνων ανταλλακτικών. Επιπλέον των πυροβόλων των 40 mm και των πολυβόλων για αυτοπροστασία εξοπλίζονται από εκτοξευτές Α/Α πυράυλων Simbad (Mistral), διαθέτουν δύο ραντάρ DRBN 34, ένα ευρύχωρο ελικοδρόμιο για ελικόπτερα μέσης μεταφορικής ικανότητας και μπορούν να φιλοξενήσουν 250 επιπλέον άτομα.
Με δεδομένες τις ανάγκες του στόλου και τη γνώση ως τώρα πως τα πλοία που αποσύρονται από υπηρεσία σε παραμένουν “αδέσμευτα” για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν ξεκινήσουν την υπηρεσία τους με άλλη σημαία (ελπίζουμε τα μαθήματα των φρεγατών που ουδέποτε αποκτήσαμε και ναι, μιλάμε για τις κλάσεις ‘M’, ‘L’ και ‘Adelaide’) θεωρούμε αναγκαίο το ΠΝ να κινηθεί για την προσέγγιση του Marine Nationale και να εξασφαλίσει την απόκτηση ενός ή και δύο πλοίων κλάσης “Durance”.

Η Γαλλία θα προμηθευτεί τέσσερα ιταλικά πλοία γενικής υποστήριξης Vulcano


Η ύπαρξη σε υπηρεσία ενός (ή και δύο, επιμένουμε) πλοίων κατηγορίας “Προμηθέα” θα αυξήσει σημαντικά την ακτίνα δράσης και επιχειρήσεων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, παρέχοντας την ευχέρεια στην “πλωτή πολιτεία” να αναλάβει πρωτοβουλίες όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στη Μεσόγειο, επιβλέποντας και ενισχύοντας τα ελληνικά συμφέροντα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που επιτέλους θα είναι υπερασπίσιμη αλλά όχι χωρίς να έχει το Ναυτικό την ικανότητα να παρέχει τα μέσα στα πολεμικά του να παραμένουν στην περιοχή και να διατηρούν την ετοιμότητα του 100% που απαιτείται. Χωρίς Πλοία Γενικής Υποστήριξης αυτό δεν γίνεται και δεν έχει σημασία αν διαθέτει κανείς “θηρία” ή Arleigh Burke στην περιοχή.
Η πρόταση είναι εκεί και το “ρολόι χτυπάει”…

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

55 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
55 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ektoras

Μιας και νεα δεν υπάρχουν και καταπιανεστε με σενάρια , μηπως να διαβαζαμε και ενα αντι να πληρώσουμε για τις 2 belhara να δίναμε χρήματα για αγορα 2 ΑΒ; μηπως αυτο το σενάριο εχει καποια λογικη βαση οικονομικο-τεχνικα; θα ηθελα να ακουσω την γνωμη σας. Κουβέντα να γίνεται βέβαια… γιατι ουτε φουσκωτο καινούργιο δεν θα αγορασει το ΠΝ μονο του.

Steve

Κανένα γερανό να φορτώνουν Aster30 στις Bell έχουν ? 😉

Nestoras

Είναι αναμφίβολα καλή σκέψη και το γεγονός ότι διαπραγματευόμαστε με τους Γάλλους για κύριες μονάδες επιφανείας και οπλικά συστήματα, μας δίνει προνομιακή διαπραγματευτική ισχύ για την απόκτηση των πλοίων αυτών (και πρέπει να ενδιαφερόμαστε πράγματι!)

evaggelos

ενδιαφερον οπως κ το ιταλικο ετνα κ τα αμερικανικα σαπλι

MPAMPIS

Μα τι λέμε τώρα……162 άτομα δηλαδή όσο ενα San Giorgio!!!……..να πάρουμε San Giorgio και να βάλουμε επάνω βυτιοφόρα και κοντέινερ με ανταλλακτικά……
Πολιτικών προδιαγραφών φορτηγά πλοία ειναι η λύση……..

Alexandros

Πως το είπατε; Εθελοντικός αφοπλισμός…

Γιώργος Ελικιώτης

Λύσεις υπάρχουν, λεφτά δεν υπάρχουν. Αλλά και χωρίς λεφτά υπάρχουν διέξοδος στο πρόβλημα. Ο Γάλλοι μπορει να τα δώσουν σε εμάς αν τα ζητήσουμε. Οι Αμερικανοί μπορούν να μας δώσουν μέσω FMS πλοια υποστήριξης αλλά και οι μεγάλοι εφοπλιστές της χώρας μας θα μπορούσαν να χρηματοδότησουν το πρόγραμμα για την κατασκευή 2 νέων πλοίων της κλάσης Προμηθέας.
Αρκεί να έχουμε και λίγη φαντασία για λύσεις.
Μην ξεχνάμε ότι εάν ο Έλληνας βλέπει ότι το κράτος λειτουργεί σωστά και αντιμετωπίζει κρίσης σωστά τότε παίρνει αυτοπεποίθηση και δεινει τον οβολό του για την πατρίδα του. Άσχετα με πολιτικές πεποιθήσεις, η τωρινή κυβέρνηση έχει πετύχει σε δύο κρίσης, Εβρο και Κορονοΐο. Αυτό το πολιτικό κεφάλαιο πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την άμυνα (ο Έβρος δεν έχει ξεχαστεί) και για την προετοιμασία για τον δεύτερο γύρο.
Φιλικά πάντα
Γιώργος

Gunner

Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ, να αγοράσουμε τορπίλες, να εκσυγχρονίσουμε τα ΑΗ-64. Δεν υπάρχουν χρήματα για ΠΓΥ.
Οι στάνταρ δικαιολογίες διαφόρων, για κάτι που θεωρείται πολλαπλασιαστής ισχύος για όσους γνωρίζουν.

Brainp

Αμερικανικά ΠΓΥ δεν έχει; Γιατί να πάρουμε Γαλλικά ; Ο θείος Σαμ είναι ο καλύτερος .Arleigh Burke μας έδωσε και τα f 16 μας αναβαθμίζει με έκπτωση 37% και υπερσύγχρονα kiowa μας έδωσε τζαμπα και ο κύριος Παιατ δηλώνει πέντε έξι φορές την εβδομάδα ότι είμαστε τα καλύτερα παιδιά !
Και φυσικά να μην ξεχασω τις Αμερικανικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία ! Όχι εμπορικά κέντρα όχι εργοστάσια όχι λιμάνια όχι καζίνα όχι γήπεδα γκολφ όχι αγορές αεροδρομίων ,πραγματικά μας έχουν ευεργετήσει οι άνθρωποι. Υπολογίζω ότι το 43,23 % των Ελλήνων δουλεύει σε εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων !

Velos

Με τρια πλοια υποστηριξης Αξιος, Αλιακμων και Προμηθεας, επιπλεον των δυο δωρηθεντων απο την οικογεννεια Λασκαριδη, το ΠΝ εχει αρκετη καλυψη και προμηθεια. Εκει που χρειαζεται υποστηριξη ειναι στην ΠΑ που χρειαζεται αμεσα ιπταμενα τανκερς, οπου θα επεκτεινουν την επιχειρησιακη δραστηριοτητα των Μιραζ 2000 και των F16 σε ολοκληρη την Ελληνικη επικρατεια, μεχρι και την Κυπρο. Για να εξυπηρετηθει η ΠΑ χρειαζεται τουλαχιστον 4 ιπταμενα τανκερς οπως τα ΚC10 για παραδειγμα, πριν ανοιξουμε μια συζητηση για νεα πλοια υποστηριξης για το ΠΝ.

nigozs

Το θέμα είναι μπερδεμένο.
Άλλες οι προτεραιότητες και τα θέλω μας και άλλο τι μπορούμε να έχουμε.
Ένας καλός Ελληνικός σχεδιασμός ΠΓΥ της τάξης των 10.000 τόνων ίσως ήταν ότι πρέπει με στόχο να κατασκευαστούν 2 πλοια. Έχουμε την δυνατότητα.
Αυτά σε ένα ιδανικό περιβάλλον με ναυπηγεία σε λειτουργία και όρεξη.

space_invaders

Οι αποφάσεις του Π.Ν. όσον αφορά στην προμήθεια μεταχειρισμένων μονάδων είναι ακατανόητες.

gdmast

Όλα τα πλοία της Δ.Δ.Μ.Ν. (και όχι μόνο τα συγκεκριμένα), έχουν τεράστιο θέμα.
Από τις “παντόφλες” που είναι πιο παλιές από αυτές του παππού μου, μέχρι τα πετρελαιοφόρα, τις υδροφόρες κ.λπ. Να μιλήσουμε για ρυμουλκά? Από που να το πιάσεις και να μην θέλει εκσυγχρονισμό.
Αν και εκτός των ΠΓΥ, τα λοιπά είναι και σχετικά μικρού κόστους, 10ετίες τώρα δεν γίνεται τίποτα. Και δεν μιλάμε καν για τις απαραίτητες εργασίες υποδομής σε ναυστάθμους.
Για όσους λένε διάφορα, τεράστια διαφορά σε μια σύγκρουση και τεράστιο ρόλο παίζει η Διοικητική Μέριμνα (σε ΟΛΑ τα όπλα).

Spyros_Kapa

Οι περισσότεροι δουλεύουν πάνω σε μετατροπές ρο ρο υπάρχουν πολλά και σε καλή κατάσταση που με ελάχιστο κόστος και χρήση συστημάτων από παλαιότερα πλοία του πολεμικού Ναυτικού μπορούν να μπουν γρήγορα σε υπηρεσία και να δώσουν νέα ώθηση στο Π.Ν.

NikolakiEfentis

Φυσικά και χρειαζόμαστε τουλάχιστον 1 ακόμη ΠΓΥ, δεν ενδιαφέρεται κανείς όμως…
Κι από Αυστραλία μεριά θα μπορούσαμε να αγοράσουμε.
Έτσι που έχουν τα πράγματα, ας κοιτούσαμε πρώτα να αγοράσουμε τα 2 L για ανταλλακτικά (τουλάχιστον) καθώς τις S θα τις έχουμε ακόμη μια δεκαετία…

evaggelos

επισης καλυψη αναγκων θα μπορουσαν να ερθουν κι απο καλσσικα πετρελαιοφορα ισως να υπαρχουν απο εφοπλιστες καποια υπο αποσυρση ετσι ωστε το στρατιωτικου τυπου ετνα να μπει σε αλλες αποστολες.
ΥΓ.σιγουρα τουλαχιστον ενα πγυ χρειαζεται.

zap

Εχετε καταλαβει οι περισσοτεροι πιστευω οτι οσο πιο προσεκτικα κοιταμε τις ΕΔ τοσο περισσοτερο βλεπουμε την γυμνια τους. Ουσιαστικα, σχεδον εαν καλυψεις καθε υπηρεσια, καθε αποστολη του καθε κλαδου θα καταληξεις οτι χρειαζονται τα παντα και οτι η εγκαταλειψη, η προχειροτητα και ο νεοπλουτισμος αφησαν πισω τους αυτο που λεμε “λίθοι τε καὶ πλίνθοι καὶ ξύλα καὶ κέραμος ἀτάκτως μὲν ἐρριμμένα οὐδὲν χρήσιμά ἐστιν”
Ας επιστρεψω στα γνωστα, 100 χρονια μνημονια ρεεεε

NikolakiEfentis

Το 2019 η Αυστραλία απέσυρε το δικό της AOR, HMAS Supply, κλάση Durance κι αυτό, το οποίο πήγε για scrap… Ενδιαφέρον από ΠΝ, μηδέν…
Με αφορμή τα σχόλια των φίλων πιο πάνω, για την χρήση εμπορικών πλοίων παραθέτω εκ νέου κάποιες σκέψεις μου.
Τέτοια πλοία μπορούν να δώσουν πολλές και εξαιρετικές λύσεις στο ΠΝ. Φτάνει το ΠΝ να τα «μάθει» (τα χαρακτηριστικά συντήρησης στους που είναι διαφορετικά από των στρατιωτικών προδιαγραφών) και να χρησιμοποιήσει με πνεύμα διακλαδικότητας που επί του παρόντος απλά αγνοείται..
Με την χρήση των δωρηθέντων PSVs ως πετρελαιοφόρα φανερώνονται οι ελλείψεις του ΠΝ ακόμη και για τις βασικές αποστολές του – ουσιαστική παρουσία στο χώρο επιχειρήσεων και ιδίως στην ΝΑ Μεσόγειο δεν νοείται αλλιώς…
Από την άλλη, τα πλοία αυτά, με την χρήση προσθαφαιρούμενου εξοπλισμύ μπορούν να αναλάβει αποστολές διάσωσης υποβρυχίων, μεταφοράς πάσης φύσεως εφοδίων και μεταφοράς ειδικών δυνάμεων/επίλεκτου πεζικού κ.α.
Αν υπάρχει (αν λέμε) θέληση, οι Έλληνες εφοπλιστές μπορούν να προσφέρουν σκάφη πολύ υψηλών προδιαγραφών τα οποία με μετατροπές θα μπορούσαν να προσφέρουν τα μέγιστα σε κατάλληλους σχεδιασμούς των ΕΔ. Ιδίως τώρα με την πτώση του εμπορίου μπορούν να αγοραστούν σκάφη σε εξαιρετικές τιμές.
Παραθέτω παρακάτω πιθανές λύσεις για το ΠΝ-Ένoπλες Δυνάμεις:
1. HMAS Sirius – Δείτε το ελικοδρόμιο που έχει προστεθεί στο ΠΡΩΗΝ ΕΛΛΗΝΟΚΤΗΤΟ product tanker.
https://www.globalsecurity.org/military/world/australia/hmas-sirius.htm
2. Bunga Mas
https://alchetron.com/MT-Bunga-Mas-Lima
3. Expeditionary Sea Base (ESB)
«Army Apache Attack Helicopters Deploy To The Navy’s Giant Sea Base In The Arabian Gulf»
https://www.thedrive.com/the-war-zone/32844/army-apache-attack-helicopters-deploy-to-the-navys-giant-sea-base-in-the-arabian-gulf
4. RFA Argus (A135) Auxiliary Support Ship
https://www.militaryfactory.com/ships/detail.asp?ship_id=RFA-Argus-A135
Σχετικά με την χρήση PSV
https://www.thinkdefence.co.uk/a-ship-that-still-isnt-a-frigate/mss-medium-offshore-construction-vessel/

Mavi70

Καλησπέρα και καλή δύναμη! Δεν ξέρω αν τα δωρεάν πλοία για την αγορά των 2 Bel είναι ΠΓΥ(που δεν το βλέπω) αλλά όλες η ανακρίβειες για το κόστος των Bel φτάνουν επιτέλους στο τέλος. Στα 2,6 δις τα πλοία μαζί με όπλα εκπαίδευση,υποστήριξη,γερανούς 😆 😆 για φόρτωση Aster κλπ!!!

Vassilis13

Ας συγκεντρωθούμε στην ουσία. Κ η ουσία είναι οτι χρειαζόμαστε πλοία ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ.

Paliouras

Καλα ας μας δωσουν (λεμε τωρα) τις 2 Λαφαγιετ να τις φτιαξουμε τουμπανο και αν χωραει και κανα τετοιο, ας μπει και αυτο, αν παρουμε τις Belhara (ξαναλεμε τωρα).
Οι Λαφαγιετ πρεπει να μπουνε στο στολο”Ιονιου” -με αρμοδιοτητα και κατω της Κρητης- που εκτιμω πως πρεπει να δημιουργησουμε (σε καμμια Ζακυνθο ? – ηρεμα το λεω-) καθως απο οτι βλεπω, αντι να κλεινουν μετωπα, ανοιγουν μετωπα.

nigozs

Η χρήση, καθε είδους Πετρελαιοφόρου είναι δυνατή για ανεφοδιασμό εντός Αιγαίου.
Το ΠΝ, να είστε σίγουροι ότι έχει μεριμνήσει σχετικά τόσο σε αποθέματα όσο και σε εναλλακτικές λύσεις.
Αν μιλησουμε για Α. Μεσόγειο και Ν. Κρήτη, τυπικά με ένα ακόμα σύγχρονο ΠΓΥ καλύπτουμε τις ανάγκες επαρκώς.

A.K.

Θα συμφωνησω πως μοιαζει απαραιτητη η αντικατασταση των ΠΓΥ. Εαν θεωρησουμε πως δεν επαρκει η μετασκευη καποιου πλοιου εμπορικων προδιαγραφων ειναι απολυτως λογικο -αφου δεν υπαρχει φραγκο ουτε για κουλουρι- να παμε για μεταχειρισμενο.
Ωστοσο, μετα απο τοσα αρθρα για την ALS και τα ναυπηγεια μας, δεν θα ηταν πιο ρεαλιστικο να ξεκινησουμε ενα προγραμμα για ενα πλοιο δικης μας σχεδιασης αντι να παλευουμε να φτιαξουμε λευκους ελεφαντες απο το μηδεν? Στο κατω κατω δεν τα πηγαμε ασχημα με τα Jason.

A.K.

Nομιζω πως μπορουμε να συμφωνισουμε πως μη ανταγωνιστικες εταιριες και χρυσαφι να εχουν στα χερια τους θα τα κανουν μουσκεμα. Οποτε, καθε αναθεση πριν απο την εξυγιανση των ναυπηγειων ειναι δωρο αδωρο. Εαν υποθεσουμε πως πραγματι η ΟΝΕΧ στην Συρο και πιθανως στην Ελευσινα εχει καποιο πλανο για να μπει στην αγορα και στις επομενες χρησεις το επιβεβαιωσει, τοτε θα μπορουσαμε ισως να παρουμε καποιο ρισκο με δευτερευουσας σημασιας προγραμματα. Μια εναλλακτικη δυνατοτητα θα μπορουσε να ειναι μια πολυεθνικη προσπαθεια σαν την Ευρωκορβεττα που εχει το μεγαλο πλεονεκτημα πως σου μισανοιγει την πορτα σε μια αγορα. Εστω και σαν κομπαρσο. Απο ‘κει και περα το τι θα κανεις με την ευκαιρια σου, ειναι αλλου παππα ευαγγελιο.

aris32

το ΠΝ εχει αναγκες οχι απο πλοια πρωτης γραμμης αλλα και απο υποστηριξης. Πηρε ανασα με τα 2 ΠΓΥ απο τις δωρεες οπου ειναι πολλαπλων ρολων πλοια και θα δωσουν λυσεις στο ΠΝ σε πολλες αποστολες που δεν μπορουσε να κανει μεχρι στιγμης. Αλλα απαιτειται ακομα 1 με 2 πλοια επιπεδου προμηθεας στο ΠΝ αν μπορουμε να αποκτησουμε 1 απο αυτα τα γαλλικα πλοια θα μας δωσει την δυνατοτητα να αποσυρουμε 2 πλοια παλια και να αποκτησουμε 1 ή 2 καλυτερα που θα μας βοηθησουν περισσοτερο. Δεν πρεπει να χανουμε ευκαιριες μεταχειρισμενων πλοιων.

reCaptcha Error: grecaptcha is not defined

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η αναβάθμιση των αυστραλιανών M113AS4, που κόστισε πολλά και απέδωσε λίγα

Το M113, ένα από τα πιο εμβληματικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APC) στην στρατιωτική ιστορία, γεννήθηκε τη δεκαετία του 1960 από την FMC Corporation...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ώρα μηδέν για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια

2
Του Δρ. Κωνσταντίνου Π. Μπαλωμένου, πολιτικού επιστήμονα- διεθνολόγου, πρώην γενικού διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 Απριλίου 1904: H ίδρυση της “Αντάντ”, οι...

0
Βρετανία και Γαλλία συνυπογράφουν την «Εγκάρδια Συμφωνία» (Entente Cordiale), θέτοντας τέρμα στην υπερχιλιετή διαμάχη μεταξύ τους, δημιουργώντας τη βάση της συμμαχίας τους έναντι των...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Η καινούργια «Πτήση» Nο 58, Απρίλιος 2025 κυκλοφορεί!

Το καινούργιο μας Τεύχος 58, Απρίλιος 2025 είναι στα περίπτερα με πλούσια, επίκαιρη και ενδιαφέρουσα ύλη στο τέλος της εβδομάδας, αλλά υπάρχει ήδη ηλεκτρονικά ...

Αργεντινή: τουρκική πρόταση για εκσυγχρονισμό φρεγατών ΜΕΚΟ

Η τουρκική εταιρεία Aselsan έχει παρουσιάσει την πρότασή της για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO 360 του Ναυτικού της Αργεντινής στο περιθώριο της έκθεσης...

Το Royal Navy πρωτοπορεί με την χρήση μεταφορικών VTOL UAV από τα αεροπλανοφόρα του

Το Βρετανικό Ναυτικό εισέρχεται σε μια νέα εποχή  με την απόφασή του να ενσωματώσει στη δύναμή του, μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τη μεταφορά εφοδίων...