9.3 C
Athens
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΠοιες είναι πραγματικά οι δυνατότητες της Β. Κορέας να διεξάγει πυρηνικό πόλεμο;

Ποιες είναι πραγματικά οι δυνατότητες της Β. Κορέας να διεξάγει πυρηνικό πόλεμο;

- Advertisement -

UPDATED
κείμενο: Θάνος Επαχτίτης (από το factchecker.gr, διαβάστε το κι εδώ)
Το καθεστώς της Β. Κορέας, ουδέποτε έκρυψε τις πυρηνικές και πυραυλικές φιλοδοξίες του, θέλοντας να κατασκευάσει πυρηνικές κεφαλές που θα μπορούν να τοποθετηθούν σε διηπειρωτικούς πυραύλους και θα είναι σε θέση να πλήξουν ακόμη και τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.
Η χώρα διαθέτει ένα τεράστιο στρατό σε σχέση με το μέγεθός της. Ωστόσο, το υλικό που διαθέτει είναι στη καλύτερη των περιπτώσεων ξεπερασμένο. Ενδεικτικά, όσον αφορά των αεροπορικό στόλο των 572 (660 σαν συνυπολογίσουμε και τα βομβαρδιστικά) και όχι 563 μαχητικών αεροσκαφών, μόλις 40 Mig-29, μπορούν να χαρακτηριστούν σχετικά αξιόμαχα. Τα υπόλοιπα είναι απομεινάρια του ψυχρού πολέμου, όπως Mig-21/23 και κινεζικά αντίγραφά τους, όπως J-6/7 κτλ. Σε περίπτωση συμβατικού αεροπορικού πολέμου, δεν έχουν καμία τύχη εναντίον δυτικών μαχητικών.

https://d1fmezig7cekam.cloudfront.net/VPP/Global/Flight/Airline%20Business/AB%20home/Edit/WorldAirForces2015.pdf
Όσον αφορά το στρατό ξηράς της χώρας, οι τελευταίες εκτιμήσεις μιλούν για 700.000 έως 950.000 ενεργό προσωπικό. Μπορεί όμως να κινητοποιήσει άμεσα, ακόμη 4.500.000 άνδρες που είναι ενεργοί έφεδροι. Όσον αφορά τον εξοπλισμό, αν και αριθμητικά εντυπωσιακός, τεχνολογικά είναι ξεπερασμένος. Αν και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 5.500 άρματα μάχης (όχι 3.500 που αναφέρει το άρθρο), στη πραγματικότητα η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι σοβιετικής κατασκευής T-34/55/62/72, κινέζικα αντίγραφα των ανωτέρω και ορισμένα εγχώριας κατασκευής και αμφιβόλων ικανοτήτων. Σε κάθε περίπτωση, το στρατιωτικό υλικό των βορειοκορεατών, αν και ογκώδες, δεν έχει καμία τύχη εναντίων των τεχνολογικά ανωτέρων δυτικών.
http://www.globalfirepower.com/country-military-strength-detail.asp?country_id=north-korea
http://archive.is/RkzYC
http://archive.is/QI7PU
http://www.militaryfactory.com/armor/north-korean-army.asp
Το πολεμικό ναυτικό της Β. Κορέας, διαθέτει ως κύριες μονάδες, 3 φρεγάτες και 4 απαρχαιωμένες κορβέτες. Διαθέτει επίσης μερικές δεκάδες πυραυλάκατους και τορπιλάκατους, όλα σοβιετικής, κινέζικης και εγχώριας προέλευσης. Αν και τεχνολογικά ξεπερασμένα ως σκάφη, η δυνατότητα να φέρουν αντιπλοϊκούς πυραύλους, τους δίνει κάποια αξία στο σύγχρονο πεδίο μάχης.
Η Β. Κορέα διαθέτει επίσης ένα αριθμητικά αξιόλογο αλλά τεχνολογικά ξεπερασμένο υποβρυχιακό στόλο. Συγκεκριμένα, αποτελείται από 4-5 σοβιετικά υποβρύχια κλάσης Whiskey, κατασκευής 1950 και περί τα 20 κλάσης Romeo κατασκευής 1960-70. Κατασκοπευτικές εικόνες έχουν αποκαλύψει τη κατασκευή μιας νέας κλάσης υποβρυχίων (Sinpo-class) που εικάζεται πως βασίζεται σχεδιαστικά σε παλαιότερα σοβιετικά και γιουγκοσλαβικά σχέδια. Σύμφωνα με το freebeacon.com, το εκτόπισμα του νέου σκάφους θα είναι περίπου 3.000 τόνοι σε κατάδυση, με μήκος 67 μέτρα και πλήρωμα 50 ανδρών. Προορίζεται να εξοπλιστεί με υποδομή για εκτόξευση βλημάτων ΚΝ-11. Σε υπηρεσία βρίσκεται και τουλάχιστον ένα σοβιετικό υποβρύχιο κλάσης Golf, κατασκευής 1958, που υπέστη εκτεταμένο εκσυγχρονισμό προκειμένου να βάλει βλήματα (πιθανόν R-21) ενώ βρίσκεται σε κατάδυση. Η πρόσφατη εκτόξευση, εφόσον δεν έγινε από βυθισμένη πλατφόρμα, μπορεί να έγινε μόνο από υποβρύχιο κλάσης Whiskey ή το πιθανότερο από το εκσυγχρονισμένο Golf, που εάν και παλαιό, έχει τη δυνατότητα υποβρύχιας εκτόξευσης βαλλιστικών βλημάτων.
Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως από το καθεστώς της Β. Κορέας, κάνουν λόγο για την ύπαρξη μικρού αριθμού παλαιών σοβιετικών βλημάτων R-21 και R-27 που μπορούν να φέρουν πυρηνική κεφαλή και να εκτοξευτούν από τα υποβρύχια της χώρας. Ο R-21 και ο R-27, έχουν εμβέλεια 1.500 χλμ και επισήμως έχουν αποσυρθεί από το Σοβιετικό Ναυτικό, ήδη από το 1990. Δεν αποκλείεται ορισμένα βλήματα να κατέληξαν στα χέρια των βορειοκορεατών. Ο ΚΝ-11 μοιάζει περισσότερο με αναβαθμισμένο αντίγραφο του R-27. Όλοι οι πύραυλοι αυτής της κατηγορίας, δεν έχουν σχεδόν καμία επιχειρησιακή χρήση ως συμβατικά όπλα (με συμβατική εκρηκτική γόμωση δηλαδή), λόγο υψηλής »πιθανότητας κυκλικού λάθους» (CEP) που ξεπερνά το 1 χιλιόμετρο. Με πυρηνική κεφαλή όμως, η CEP, έχει μικρή σημασία.
Ισχυρισμοί άρθρων ωστόσο που αναφέρουν πως τα υποβρύχια της Β. Κορέας θα μπορούσαν να πλησιάσουν τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ και να θέσουν υπό το βεληνεκές των πυραύλων τους όλη τη χώρα, δεν ευσταθούν, διότι το δίκτυο παρακολούθησης των αμερικανικών ακτών, είναι εξαιρετικά πυκνό και υπερσύγχρονο, σε αντίθεση με τα βορειοκορεατικά υποβρύχια που διαθέτουν ξεπερασμένη σοβιετική τεχνολογία.

http://natoassociation.ca/north-koreas-mystery-frigates/
http://news.bbc.co.uk/nol/shared/bsp/hi/pdfs/20_05_10jigreport.pdf
http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/how-dangerous-north-koreas-navy-20258
http://archive.is/axof1
 
Η εικόνα
Η παρακάτω εικόνα κυκλοφόρησε σήμερα από το amna.gr σε άρθρο με τίτλο «Ο πυρηνικός εφιάλτης της Βόρειας Κορέας»:

Ωστόσο, δε μας λέει τίποτα για τις πυρηνικές δυνατότητες της Β. Κορέας, πέρα των 5 πυρηνικών δοκιμών που έχει διεξάγει. Το περίεργο είναι πως άλλες ιστοσελίδες, «εμπλούτισαν» το τίτλο με φράσεις όπως «Ποιο είναι το οπλοστάσιο που έχει ο Κιμ Γιονγκ Ουν «. Προφανώς η εικόνα, δε παρέχει καμία τέτοια πληροφορία.
Ποιες οι πυρηνικές δυνατότητες της Β. Κορέας;
Η Β. Κορέα έχει διεξάγει πέντε πυρηνικές δοκιμές, το 2006, 2009, 2013 και δύο το 2016. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως επί του παρόντος και με βάση διεθνείς αναλυτές, το καθεστώς δεν έχει καταφέρει ακόμη να «συρρικνώσει» αυτές τις κεφαλές στο κατάλληλο μέγεθος για να μπορούν να τοποθετηθούν σε βλήματα μέσου και μεγάλου βεληνεκούς. Σημαντική τροχοπέδη στις βορειοκορεάτικες φιλοδοξίες, αποτελεί και η έλλειψη αξιόπιστων πυραύλων-φορέων, κάτι που ουσιαστικά «αχρηστεύει» το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.

Αξιωματούχοι της Ν. Κορέας, κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως ο Κιμ Γιονγ Ουν, είναι σε θέση να τοποθετήσει πυρηνικές κεφαλές σε πυραύλους μέσου βεληνεκούς (MRBM). Για παράδειγμα, Ο Rodong είναι ένας πύραυλος η προέλευση του οποίου ανάγεται σε έρευνες που έγιναν στα μέσα της δεκαετίας του ΄80. Πρόκειται για αναβαθμισμένο αντίγραφο του σοβιετικού SCUD-B με εμβέλεια 1.000-1.500 χλμ και δυνατότητα μεταφοράς συμβατικής ή πυρηνικής κεφαλής βάρους ενός τόνου. Οι νοτιοκορεατικοί ισχυρισμοί βασίζονται σε βορειοκορεάτικες πηγές που συνηθίζουν να υπερβάλουν για τις δυνατότητες των στρατιωτικών ικανοτήτων της χώρας και δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Ο Rodong, έχει την απαραίτητη εμβέλεια για να θέσει μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Ασίας και την Ιαπωνία στο στόχαστρο του «Μεγάλου Ηγέτη’» Η δυνατότητα πυραυλικού πλήγματος με πυρηνικά, αναμένεται να αλλάξει τον αμυντικό σχεδιασμό των Αμερικανών στη περιοχή, οι οποίοι μέχρι σήμερα, βασίζονται σε συστοιχίες Patriot Pack-3 για την αναχαίτιση οποιασδήποτε πυραυλικής απειλής. Πλέον συζητιέται η μεταφορά του πιο εξελιγμένου συστήματος THAAD σε βάσεις στη Ν. Κορέα.
Ο αριθμός των ατομικών όπλων που διαθέτει σήμερα η χώρα κυμαίνεται από 5 έως 30 βόμβες. Ο ακριβής αριθμός είναι δύσκολο να εξακριβωθεί λόγο της μυστικότητας που καλύπτει κάθε δραστηριότητα στη Β. Κορέα.
Το δεύτερο άκρως απόρρητο πρόγραμμα της χώρας, έχει να κάνει με την ανάπτυξη ικανής βαλλιστικής πλατφόρμας για τη μεταφορά των ανωτέρω όπλων. Πρόκειται για πυραυλικά συστήματα που θα μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, εάν και όταν αυτές «σμικρυνθούν» στο κατάλληλο μέγεθος για να είναι συμβατές. Οι ικανότεροι πύραυλοι που βρίσκονται σήμερα στα χέρια των βορειοκορεατών είναι ο Rodong-1 με εμβέλεια 1.500 χλμ, ο Rodong-2 με εμβέλεια 2.000 χλμ και ο KN-11 με θεωρητική εμβέλεια από 1.000 έως 4.000 χλμ (η εκτίμηση για εμβέλεια 1.000 χλμ, είναι ασφαλέστερη). Το στρατιωτικό κατεστημένο εργάζεται πυρετωδώς για την ανάπτυξη διηπειρωτικού βλήματος με εμβέλεια έως 10.000 χλμ. Το 2006 δοκιμάστηκε ο Taepodong-2 που θα μπορούσε να πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, αλλά η δοκιμή απέτυχε παταγωδώς. Η τύχη του συγκεκριμένου προγράμματος αγνοείται. Άγνωστη είναι η τύχη και των προγραμμάτων KN-08 και KN-14 που αφορούν ανάπτυξη διηπειρωτικών πυραύλων. Οι εικόνες από τη πρόσφατη παρέλαση στη Πιονγιάνγκ, αφορούσαν ομοιώματα.

http://www.nti.org/learn/countries/north-korea/

Εικόνα από τη πρόσφατη παρέλαση στη Πιονγιάνγκ όπου απεικονίζεται (πιθανότατα) ομοίωμα διηπειρωτικού πυραύλου

Η Β. Κορέα προχώρησε το Φεβρουάριο του 2016, στην εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς για να θέσει σε τροχιά τον δορυφόρο γεωπαρατήρησης «Kwangmyongsong-4» με την Δύση να λέει ότι πρόκειται στην ουσία για δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Η Πιονγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση αψηφώντας τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων.

Το καθεστώς έχει δαπανήσει τεράστια ποσά για την ανάπτυξη της πυραυλικής τεχνολογίας και της τεχνολογίας κατασκευής πυρηνικών όπλων. Ύστερα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες η διαστημική υπηρεσία της χώρας κατάφερε το 2012 να θέσει σε τροχιά το πρώτο της δορυφόρο. Ο πυραυλικός φορέας αποτελεί το άλλοθι για την ανάπτυξη του πρώτου διηπειρωτικού πυραύλου, βεληνεκούς άνω των 6000 χιλιομέτρων. Με αυτό το βεληνεκές οι εν λόγο πύραυλοι θα μπορούν θεωρητικά να πλήξουν τη Χαβάη και οριακά την Αλάσκα. Προς το παρόν οι ηπειρωτικές ΗΠΑ είναι έκτος εμβέλειας.
http://www.factchecker.gr/index.php/2017/04/19/north-korea-nuckear-and-ballistic-capabilities/
Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, πάει «χέρι-χέρι» με την ανάπτυξη αξιόπιστου πυραυλικού φορέα, που θα μπορεί, όταν και εάν οι πυρηνικές κεφαλές της χώρας σμικρυνθούν αρκετά για να τοποθετηθούν στους νέους πυραύλους, να πλήξει το Νο. 1 εχθρό που δεν είναι άλλος από τις ΗΠΑ. Επομένως, για την ώρα και με βάση όσα γνωρίζουμε, οι δυνατότητες της Β.Κορέας να διεξάγει πυρηνικό πόλεμο, είναι πιθανότατα υπαρκτές σε τοπικό επίπεδο, αλλά ανύπαρκτες έως απειροελάχιστες (για μέσες και μεγάλες αποστάσεις), με βάση το γεγονός το γεγονός πως διαθέτει έναν πολύ μικρό αριθμό πυρηνικών όπλων, αλλά όχι ικανών πυραυλικών φορεων. Θα πρέπει να θεωρείται όμως θέμα χρόνου για αυτά τα προβλήματα να ξεπεραστούν και όταν αυτό γίνει, θα μιλάμε για την 8η χώρα στο πλανήτη που όχι μόνο θα διαθέτει πυρηνικά, αλλά το σημαντικότερο, μέσα για να τα εξαπολύσει.
14/7 και ο Hwasong 14
Σύμφωνα με το KCTV, ο πύραυλος τύπου Hwasong 14, έφτασε σε ύψος 2.802 και διένυσε απόσταση 933 χιλιομέτρων, έχοντας τη δυνατότητα να πλήξει στόχους σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Το BBC όμως, που επικαλείται αμερικανικές και ρωσικές πηγές, κάνει λόγο για υψόμετρο 535 και απόσταση 510 χιλιομέτρων. Ειδικοί υπολογίζουν πως το πραγματικό μέγιστο βεληνεκές του βλήματος, δεν ξεπερνά τα 6.700 χιλιόμετρα. Αυτές οι δυνατότητες ωστόσο, εφόσον επιβεβαιωθούν, βάζουν την αμερικανική πολιτεία της Αλάσκα, στο στόχαστρο της Πιονγιάνγκ.
Τι έγινε σήμερα;
Διάφορα σεισμολογικά ινστιτούτα ανά τον κόσμο αναφέρουν σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 έως 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ σε περιοχή του πεδίου δοκιμών Punggye-ri της Βόρειας Κορέας. Με δεδομένο ότι η σεισμική δόνηση στις 03:30 ώρα Γκρίνουιτς ήταν σε μηδενικό βάθος πιθανολογείται ότι η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην έκτη κατά σειρά δοκιμή πυρηνικού όπλου.
Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, που έδωσε στη δημοσιότητα την παραπάνω φωτογραφία, η δοκιμή αφορούσε «βόμβα υδρογόνου αρκετά μικρή για να τοποθετηθεί σε κεφαλή βαλλιστικού πυραύλου».
Στον Guardian διαβάζουμε πως μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας εκτίμησε την ισχύ της έκρηξης σε 50 με 60 κιλοτόνους ΤΝΤ ή πέντε με έξι φορές ισχυρότερη από την πέμπτη δοκιμή της Βόρειας Κορέας το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.
Ο Kim Young-Woo, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας της Νοτίου Κορέας, δήλωσε ότι η ισχύς μπορεί να έφτασε ακόμη και τους 100 κιλοτόνους. Η προηγούμενη πυρηνική έκρηξη στη Βόρεια Κορέα εκτιμάται από ειδικούς ότι ήταν περίπου 10 κιλοτόνοι.
Η σημερινή δοκιμή – η πρώτη από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντ. Τραμπ – δείχνει πως η Βόρεια Κορέα κινείται επικίνδυνα κοντά στην ανάπτυξη πυρηνικής κεφαλής ικανής να τοποθετηθεί σε ένα διηπειρωτικό πύραυλο (ICBM) που μπορεί να χτυπήσει την ηπειρωτική Αμερική.

Η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS) και η Αντισεισμική Υπηρεσία της Κίνας δήλωσαν ότι εντόπισαν μια ύποπτη έκρηξη που προκάλεσε σεισμό μεγέθους 6,3 μέτρων.
Η USGS δήλωσε ότι ο σεισμός σημειώθηκε 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Sungjibaegam στην επαρχία της Βόρειου Hamgyeong. «Είναι μια έκρηξη και όχι ένας σεισμός», δήλωσε η Jana Pursley, γεωφυσικός της USGS.
Η κινεζική σεισμική διοίκηση δήλωσε στην ιστοσελίδα της ότι η δόνηση συνέβη γύρω στις 11.30 π.μ. τοπική ώρα και καταγράφηκε σε βάθος μηδέν μέτρων.
Το υπουργείο εξωτερικών της Κίνας δήλωσε: «Η Δημοκρατική Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας διενήργησε για άλλη μια φορά πυρηνική δοκιμή παρά την ευρεία αντίθεση της διεθνούς κοινότητας. Η κινεζική κυβέρνηση αντιτάσσεται αποφασιστικά και καταδικάζει σθεναρά. »
Αν και το προπαγανδιστικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, δήλωσε με τον γνωστό στόμφο, πως επρόκειτο για επιτυχημένη δοκιμή υδρογονοβόμβας, ικανής να τοποθετηθεί σε ICBM. Ουδείς όμως γνωρίζει αυτή τη στιγμή εάν το καθεστώς έχει πετύχει την απαραίτητη σμίκρυνση της βόμβας για αυτό το σκοπό, ενώ μια ακόμη σημαντική τεχνολογία, η κατασκευή ικανού οχήματος επανεισόδου στην ατμόσφαιρα, που είναι βασικό στοιχείο για να μπορέσει η βόμβα να φτάσει ακέραια στο στόχο της, φαίνεται πως δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. Αυτά το προβλήματα ωστόσο, είναι θέμα χρόνου να ξεπεραστούν.

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η Ουκρανία στον αστερισμό των πυρηνικών πυραύλων – η στάση της Ελλάδας

Του Ιπποκράτη Δασκαλάκη, Αντιστρατήγου ε.α., διδάκτορος Διεθνών Σχέσεων, διευθυντή μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών ΜελετώνΚαι ξαφνικά μετά την πτήση του ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Think…ΙnTheBox, καραμπίνες κατά drones – χιλιάδες Έλληνες έτοιμοι για τέτοια δράση

30
Η χρήση των drones στον σύγχρονο πόλεμο έχει γίνει πλέον η νέα σταθερά. Και αντίστοιχα η αντιμετώπιση τους έχει γίνει κορυφαία ανάγκη, όπου προτείνονται...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Νοεμβρίου 1812: Οι Γάλλοι περνούν τον ποταμό...

0
Τα υπολείμματα της άλλοτε πανίσχυρης γαλλικής Μεγάλης Στρατιάς του Ναπολέοντα επιχειρούν να διασχίσουν τον παγωμένο ρωσικό ποταμό Μπερεζινά, κάτω από τα πυρά και την...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Δυο ακόμη γερμανικά συστήματα IRIS-T στην Ουκρανία πριν το τέλος του 2024

Η Γερμανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με δύο ακόμη συστήματα αεράμυνας IRIS-T μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Christian Freuding. Τα...

Τουρκική Αεροπορία: Όχι στην αμερικανική αναβάθμιση των F-16, θα γίνει τοπικά!

Όταν είχε ανακοινωθεί το αρχικό -εκτιμώμενο- κόστος για τη μεγάλη τουρκική παραγγελία μαχητικών και όπλων, που περιελάμβανε 40 καινούργια F-16 Block 70, αναβάθμιση 79...

ΟΗΕ: Συμμετοχή της Ελλάδας σε κοινή δήλωση για την προστασία του προσωπικού ανθρωπιστικών οργανισμών και οργανώσεων στις εμπόλεμες ζώνες

Η Ελλάδα συμμετείχε μαζί με περισσότερα από 100 κράτη μέλη του ΟΗΕ μεταξύ αυτών η Kύπρος, η Ιταλία, η Κίνα, το Βέλγιο, η Αυστραλία,...