Το πόσο έχει προχωρήσει ο εξοπλισμός της Ουκρανίας φάνηκε και από τη γερμανική ανακοίνωση ότι θα την προμηθεύσουν με 18 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα RCH-155 έναντι 216 εκάτ. ευρώ, και θα γίνει έτσι ο πρώτης χρήστης του! Ένα οπλικό σύστημα δηλαδή που ακόμη δεν έχει βρει πελάτη διεθνώς -και όχι λόγω ελλείψεων- θα πάει κατευθείαν στο μέτωπο σε μια μεγάλης έκτασης σύγκρουση. Αυτό βέβαια εφόσον γίνει κατορθωτό να ολοκληρωθεί η κατασκευή τους πριν λήξει ο πόλεμος, καθώς θα χρειαστεί ένα διάστημα κάπου 30 μηνών με παράδοση εντός του 2025.
Το RCH-155 είναι μια πρόταση της KMW η οποία είδε την γενική τάση για αυτοκινούμενα τροχοφόρα οβιδοβόλα να ανέρχεται, π.χ. με τα παραδείγματα του γαλλικού Caesar, του ισραηλινού ATMOS, των τσεχικών Zuzana κ.α. Έτσι έχοντας την τεχνογνωσία από το ερπυστριοφόρο PzH 2000 (που διαθέτει και η Ελλάδα) δημιούργησε σε συνεργασία με τη Rheinmetall, το RCH-155 χρησιμοποιώντας όπου μπορούσε έτοιμες (σχετικά) πλατφόρμες και λύσεις.
To πήγμα του οβιδοβόλου είναι το τεθωρακισμένο 8Χ8 Boxer που προμηθεύεται ο Γερμανικός και ο Αυστραλιανός Στρατός και σε λίγο και ο Βρετανικός (και αυτό κατασκευής KMW-Rheinmetall μαζί με διεθνείς συνεργασίες) με κινητήρα 805 ίππων. Ο πύργος τώρα είναι μη επανδρωμένος, ενώ φέρει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σε κίνηση και τροφοδοσία σταθεροποιημένο πυροβόλο 155 χιλιοστών L52 της Rheinmetall (το ίδιο με το PzH 2000). Εντός του πύργου είναι αποθηκευμένα 30 βλήματα άμεσα διαθέσιμα για βολή και 144 προωθητικά γεμίσματα, ώστε το πυροβόλο να κάνει οποιοδήποτε συνδυασμό.
Έτσι το RCH-155 εμφανίζεται ως ένα ταχύ στην κίνηση θωρακισμένο οβιδοβόλο (έως 100 χιλιόμετρα μεγίστη ταχύτητα), λογικό βάρος στους 39 τόνους μέγιστο, οπότε μπορεί να μεταφερθεί και από το βαρύ ευρωπαϊκό μεταγωγικό Α-400, με το ελάχιστο δυνατό πλήρωμα, μόλις δύο άτομα δηλαδή οδηγό και διοικητή.
Η ταχυβολία φθάνει έως και τα 9 βλήματα το λεπτό (6 για συνεχόμενη χρήση), με εμβέλεια βλημάτων τα 40 χιλιόμετρα και τα 54 (!) εφόσον χρησιμοποιηθούν τα ειδικά πυρομαχικά VLAP της Rheinmetall. Η κοινοπραξία των KMW-Rheinmetall με το όνομα ARTEC που διαχειρίζεται όλες τις παραλλαγές του Boxer και το RCH-155, καταγράφει πως το όχημα μπορεί να κάνει γέμιση του πυροβόλου σε κάθε επίπεδο ανύψωσης με πολύ γρήγορο χρόνο τάξης και μετά αποχώρησης, ώστε να αποφεύγει τα πυρά αντιπυροβολικού (Shoot and Scoot), ενώ είναι δυνατή και η βολή εν κινήσει.
Επίσης μπορεί να αποδώσει λόγω ταχυβολίας τη λειτουργία MRSI (Multiple Round Simultaneous Impact), δηλαδή διαδοχικές βολές με διαφορετική τροχιά, ώστε όλα τα βλήματα να συμπέσουν στον στόχο την ίδια στιγμή, για μεγιστοποίηση του αποτελέσματος και πλήρη αιφνιδιασμό. Το μάχιμο όχημα μπορεί να βάλει και στην ευθεία με το πυροβόλο για αυτοπροστασία αλλά και για άμεση υποστήριξη πεζικού, ενώ διαθέτει τηλεχειριζόμενο πυργίσκο πολυβόλου με 50άρι, συν εκτοξευτές καπνογόνων.
Η προμήθεια ενός τέτοιου εξελιγμένου οβιδοβόλου στην Ουκρανία θα είναι βέβαια το καλύτερο τέστ για τις επιδόσεις του, οπότε θα δούμε αν στη συνέχεια θα έχει και παραγγελίες, αν και ήδη μετέχει σε αξιολογήσεις διαφόρων χωρών. Η Ουκρανία μάλιστα συζητά και για επέκταση της παραγγελίας για πολύ περισσότερα RCH-155.
Πάντως να τονίσουμε ξανά, πως τα σύγχρονα οβιδοβόλα προσανατολίζονται προς τροχοφόρες πλατφόρμες, με μικρότερο βάρος από τα ερπυστριοφόρα, μεγαλύτερη ταχύτητα κίνησης, ευκολία στην επισκευή (χωρίς τη δυσχέρεια των ερπυστριών και των πολύπλοκων αναρτήσεων και πολλών μεταλλικών τροχών κύλισης τους), ενώ η απόδοση στην Ουκρανία πολλών τέτοιων μοντέλων όπως π.χ. τα Archer, τα Caesar, αλλά και των εκτοξευτών HIMARS, σε έδαφος λασπώδες και «βαρύ» ίσως δείχνει πως μπορούν να δράσουν σε μεγάλη ποικιλία περιβάλλοντος. Άλλωστε η εμπειρία της Ουκρανίας δείχνει πως όσο πιο «στατικό» και αργοκίνητο είναι ένα στρατιωτικό όχημα, τόσο περισσότερο κινδυνεύει για εντοπισμό και καταστροφή από κάποιο μη επανδρωμένο.
Γερμανία: ξεκίνησε η παραγωγή των οβιδοβόλων RCH 155 για την Ουκρανία