28.8 C
Athens
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ

- Advertisement -

 
Μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία δουλεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς για την υλοποίηση των ενισχύσεων. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση πολλών προγραμμάτων, λογικού κόστους αλλά μεγάλης συμβολής στην άμυνα της χώρας.

Μετά τις πρωθυπουργικές δηλώσεις προσπαθήσαμε να κάνουμε την εξειδίκευσή τους, και να βρούμε τα “ψιλά” γράμματα πίσω από όσα είπε ο πρωθυπουργός. Είμαστε σε “καλό” δρόμο για όλα όσα είπε, αλλά έχουμε εξαιρετικά νέα, από αποκλειστικές δημοσιογραφικές μας πληροφορίες σχετικά με το τι εννοούσε μιλώντας για “αντιαρματικούς πυραύλους” αλλά και “όπλα για τα μαχητικά”. Το πρώτο πρόγραμμα, έχει σίγουρα ένα σημαντικό υποπρόγραμμα, ένα πραγματικό game changer για τον Έβρο αλλά και το Αιγαίο. Μιλάμε φυσικά για τους πυραύλους SPIKE NLOS, που έχοντας αρκετές πληροφορίες για το ελληνικό ενδιαφέρον, παρουσιάσαμε πριν περίπου ένα μήνα.

Ισραηλινός πύραυλος SPIKE NLOS, Game Changer για το Αιγαίο και τον Έβρο


Από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε, η Ελλάδα θα αποκτήσει SPIKE NLOS για τα ελικόπτερα ΑΗ-64Α+, αλλά και εποχούμενους. Έτσι, μικρές ταχυκίνητες μονάδες, σε διασπορά κάπου στην “άκρη του πουθενά” θα μπορούν να πλήττουν στόχους, θωρακισμένους ή μη, επίγειους, θαλάσσιους, κινούμενους ή σταθερούς, ακόμη και ελικόπτερα σε αιώρηση, χωρίς προειδοποίηση σε αποστάσεις που ξεπερνούν τα 30 χιλιόμετρα. Ταυτόχρονα, τα ελικόπτερα ΑΗ-64Α+ που βρίσκονται σε επιχειρησιακή απαξίωση, θα αποκτήσουν ένα τρομερό όπλο, που θα τα κάνει ικανά όχι μόνο να πλήττουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά να μεταφέρουν τον πόλεμο στο έδαφος του αντιπάλου, και να χτυπούν στόχους που θα έχουν πολλαπλασιαστικές αρνητικές συνέπειες για την άμυνα του αντιπάλου (πχ αντιαεροπορικές συστοιχίες, σταθμούς ραντάρ, εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων κοκ).

Βίντεο: Δείτε ισραηλινό Apache να χτυπάει χαρτί Α4 με Spike LR


Βέβαια, αν και είμασταν οι πρώτοι που είχαμε γράψει για τον SPIKE NLOS, εντούτοις προσπαθήσαμε να βρούμε περισσότερες πληροφορίες για τα έξυπνα όπλα που ενδιαφέρεται η Ελλάδα. Η χώρα μας βασίζεται σε έναν μεγάλο στόλο F-16C/D (σήμερα, στο μέλλον θα έχουμε ικανό αριθμό F-16V), αλλά το απόθεμα των έξυπνων όπλων (JSOW, JDAM) είναι αρκετά περιορισμένο για ένα πόλεμο που θα κρατήσει αρκετές ημέρες. Επίσης, αν εξαιρέσουμε τα SCALP EG, η ΠΑ δεν έχει κάποιο stand-off όπλο που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα S400, αλλά και να πλήξει σημαντικούς στόχους στην εχθρική ενδοχώρα (κυρίως αεροδρόμια, ραντάρ, αλλά και αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες).

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΩΣ: Η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο στους αμυντικούς εξοπλισμούς, τι εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων


Φυσικά υπάρχε και η λύση του JASSM (το JASSM-ER δεν είναι απλά υποστρατηγικό, αλλά στρατηγικό όπλο), αλλά η ΠΑ αναμένει να δει αν θα πιστοποιηθεί από κάποιον χρήστη στο F-16V. Επίσης το JASSM είναι υποηχητικό όπλο, τύπου πλεύσης, που θα έχει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα των πυραύλων αυτού του τύπου. Λογικά, η Τουρκία, ακόμη κι αν δεν έχει αποκτήσει TOR-M1/2, θα προστατεύει τις πολύτιμες πυροβολαρχίες των S400 με HISAR-A και Korkut. Και τα συστήματα αυτά έχουν σχεδιαστεί να αντιμετωπίζουν όπλα όπως οι JASSM και οι SCALP EG. Προσοχή, μην γίνει παρανόηση, δεν προτείνουμε τη μη αγορά των JASSM, ούτε το λέμε γιατί “κάποιοι” έγραψαν πως δεν μας τους δίνουν. Ξέρουμε πολύ καλά πως οι JASSM όπως και άλλα όπλα, όπως οι SLAM-ER είναι απολύτως αποδεσμεύσιμοι για χώρες όπως η Ελλάδα. Όσα άλλα γράφονται, ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ CLICKS. Επιστρέφουμε όμως στις ελληνικές ανάγκες.

Οριστική διάψευση των φημών περί άρνησης αποδέσμευσης των AGM-84 Harpoon για τα ελληνικά F-16


Όπλα σαν τους SCALP-EG αλλά και τους JASSM, έχουν ένα σοβαρό μειονέκτημα. ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ. Συνεπώς, δεν είναι δυνατή η απόκτησή τους σε μεγάλους αριθμούς για ευνόητους λόγους. Άρα, πολλοί στόχοι θα πρέπει να μείνουν είτε αλώβητοι, είτε θα πρέπει τα μαχητικά μας να πλησιάσουν αρκετά για να τους πλήξουν με βόμβες laser. Λογικά, αυτό το πρόβλημα το λύνουν συλλογές μετατροπής “χαζών” iron bombs σε έξυπνα όπλα ανεμοπορίας. Αλλά υπάρχει ένα “όριο” στις δυνατότητες αυτών των όπλων. Το θέμα όμως είναι πως χρειαζόμαστε ένα όπλο, μεγάλης εμβέλειας, υψηλής ακρίβειας, δύσκολα αντιμετωπίσιμο, και με χαμηλό κόστος. Υπάρχει τέτοιο όπλο; Ναι, και το έχει το Ισραήλ!

Πρώτη χρήση του Rampage από το Ισραήλ κατά στόχων στη Συρία;


Τα όπλα μακρού πλήγματος έχουν δυστυχώς πολύ υψηλό κόστος. Η δυνατότητα, τα αεροσκάφη μιας αεροπορίας να παραμένουν εκτός του εχθρικού συστήματος αεράμυνας, πληρώνεται ακριβά αν δεν την έχεις, σε αεροσκάφη αλλά και πιλότους, ενώ πληρώνεται επίσης ακριβά σε χρήματα για να την αποκτήσεις. Αυτό το ξέρει η Ισραηλινή Αεροπορία καλύτερα από όλους, που εκτελεί συνεχώς αποστολές εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων της Χεζμπολάχ, Χαμάς, αλλά και των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία.

Rampage! Φωτογραφία της Ημέρας


Η όλη ιδεά για ένα χαμηλού κόστους stand off όπλο, με μεγάλη ταχύτητα (υπερηχητική) που θα κάνει την αναχαίτισή του από δύσκολη ως αδύνατη, με μεγάλη εμβέλεια, βασίζεται σε μια … ρουκέτα μεγάλου βεληνεκούς του πυροβολικού. Έτσι, δημιουργήθηκε το Rampage, που βασίζεται στην ρουκέτα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς, EXTRA. Η EXTRA μετατράπηκε σε Rampage, και κατευθύνεται προς το στόχο είτε με GPS είτε με προηγμένη αδρανειακή ναυτιλία ακριβείας. Η EXTRA έχει εμβέλεια 150 χιλιομέτρων, αλλά στην έκδοση που εκτοξεύεται από το έδαφος. Έτσι, εκτοξευόμενη από τον αέρα, από ένα κινούμενο σε υποηχητική ταχύτητα F-16 μπορεί να φτάσει πολύ μακρύτερα. Η τελική εμβέλεια του συστήματος δεν έχει αποκαλυφθεί, και το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως απλά είναι μεγαλύτερη των 150 χιλιομέτρων.

Το όπλο πιστεύεται πως δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες στη Συρία, χτυπώντας “σκληρούς” στόχους αλλά και αντιαεροπορικά συστήματα. Η ρουκέτα επιτυγχάνει υπερηχητικές ταχύτητες, και μπορεί να εκτοξευτεί “μαζικά” προς ένα στόχο ή προς περισσότερους. Η πτήση διαρκεί ελάχιστα, και μπορεί να φτάσει συνήθως σε λιγότερα από 5 λεπτά εκεί που πρέπει. Η προσπάθεια αναχαίτισης ή κατάρριψής της είναι από δύσκολη ως αδύνατη, ενώ το μειονέκτημα της “μικρής” εκρηκτικής κεφαλής των 120 κιλών αντισταθμίζει η πολύ υψηλή κινητική ενέργεια που μεταφέρει στο στόχο.

Αεροεκτοξευόμενο από F-16 βαλλιστικό όπλο της IAI/ΙΜΙ, μια εξαιρετική λύση για τα ελληνικά F-16V


Ένας αριθμός 4 ή 6 F-16C/D με 16 ή 24 Rampage, μπορούν να σκορπίσουν το χάος σε ένα εχθρικό αεροδρόμιο, χωρίς καν να χρειαστεί να εμπλακούν με την εχθρική αεράμυνα. Αντιλαμβανόμαστε πως κάποιοι έχουν πειστεί πως οι S400 μπορούν να καταρρίψουν τα F-16C/D Block52+Adv αμέσως με το απογειωθούν από τη Δυτική Ελλάδα, αλλά αυτό δεν ισχύει ούτε καν αν απογειωνόντουσαν από τη Λήμνο. Ευτυχώς ή δυστυχώς, η Γη δεν είναι επίπεδη, ενώ δεν είναι καθόλου σίγουρο πως οι Τούρκοι θα παραλάβουν τους πυραύλους με την ονομαστική ακτίνα δράσης των 400 χιλιομέτρων.

ΑΠΟΨΗ: Ποια Οπλικά Συστήματα θα θέλαμε από το Ισραήλ (ΜΕΡΟΣ Α’, Πολεμική Αεροπορία)


Τα περί “κλειδώματος του Αιγαίου από τους S400” είναι γελοιότητες που διακινούν συγκεκριμένα sites εντός Ελλάδος, και “απόψεις” αρέσκονται να πιστεύουν οι γείτονες και να συζητούν στα δικά τους sites. Συνεπώς, ακόμη και οι συστοιχίες των S400 θα μπορούν να γίνουν στόχος του συνδυασμού F-16/Rampage, και μάλιστα θα καταφέρουν να κορέσουν και την αεράμυνα της περιοχής, αν ταυτόχρονα φτάνουν στην περιοχή του στόχου SCALP EG από ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 ή/και τα Rafale.
Το μόνο σίγουρο είναι πως κάτι αλλάζει στο χάρτη των ελληνικών εξοπλισμών, και φαίνεται πως η χώρα μας επικεντρώνεται σε πολλαπλασιαστές ισχύος, που μπορούν άμεσα να ενισχύσουν την αποτρεπτική μας ισχύ, και ταυτόχρονα, έχουν πολύ χαμηλό κόστος. Η αμυντική σχέση Ελλάδας και Ισραήλ, μπορεί να άργησε μερικές δεκαετίες λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων κάποιων ελληνικών κομμάτων, αλλά έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

209 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
209 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το ΠΝ αντιμέτωπο παλαιότερων επιλογών: οι πλώρες δεν επαρκούν, θα “λιώσουμε” τις Kortenaer!

Η σελίδα μας και το περιοδικό έχουν γράψει πολλές φορές για το πρόβλημα, και αυτή τη φορά μπορούμε να γράψουμε πως πλέον έχει αρχίσει...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

DEFEA2023: Ανασκόπηση ενός τριημέρου πολλών εμπειριών και πολλών χιλιομέτρων!

11
Η DEFEA 2023 (από τις 9 έως τις 11 Μαϊου) αποτελεί πλέον παρελθόν και η ΠΤΗΣΗ από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να την καλύψει...
- Advertisement -
Card image

May 036 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 Ιουνίου 1667: Επιδρομή του Medway, η Ολλανδική...

0
Κατά τη διάρκεια του 2ου Αγγλο-Ολλανδικού πολέμου στον 17ο αιώνα, ο ολλανδικός στόλος με μια τολμηρή ενέργεια εκμεταλλεύεται τις βρετανικές περικοπές σε μισθούς και...
- Advertisement -
Card image

April 035 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 034 2023

Αγορά 3.99

Related News

Η ΕΕ υιοθέτησε τις προτάσεις της Ελλάδας για το μεταναστευτικό

Συμφωνία επετεύχθη στους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ, την Πέμπτη, στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασε στο...

Αμερικανοί βουλευτές: Η κυβέρνηση πρέπει να πιστοποιήσει ότι τα τουρκικά F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας

Τη θέση ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να συνεχίσει να εμποδίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία έως ότου η αμερικανική κυβέρνηση πιστοποιήσει ότι...

AEGEAN: Kατά 50% αυξήθηκε η επιβατική κίνηση στο πρώτο πεντάμηνο του 2023

Περισσότερους από 5 εκατ. επιβάτες μετέφερε συνολικά η AEGEAN κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου του 2023, καταγράφοντας αύξηση 50% στην επιβατική κίνηση σε...