12.9 C
Athens
Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
Χωρίς κατηγορίαΑΝΑΛΥΣΗ: Το ΠΝ «είδε μπροστά» όταν επέλεξε τον RAM πριν 23 έτη...

ΑΝΑΛΥΣΗ: Το ΠΝ «είδε μπροστά» όταν επέλεξε τον RAM πριν 23 έτη για Α/Α σύστημα (δεν είναι μόνο CIWS)!

- Advertisement -

Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα θέμα που έχουμε διαπιστώσει πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ή αρκετές παρανοήσεις. Παρακολουθώντας τις συζητήσεις και τα σχόλια είτε στη σελίδα μας, είτε στο Facebook είτε στο Twitter, έχουμε διαπιστώσει πως αρκετοί από τους αναγνώστες μας πιστεύουν πως ο εκτοξευτής RAM και τα βλήματα του είναι μόνο εγγύς προστασίας, ένα Close In Weapon System (CIWS). Δεν είναι, είναι ένα ολοκληρωμένο αντιαεροπορικό σύστημα, που ναι μεν ξεκίνησε ως αντιπυραυλικό όπλο, αλλά εξελίχθηκε σε αποδοτικό αντιαεροπορικό.

ΑΠΟΨΗ: Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, απόλυτα αναγκαία η τοποθέτηση εκτοξευτή RAM

Το Πολεμικό Ναυτικό είχε την προνοητικότητα να είναι ανάμεσα στα πρώτα ναυτικά του πλανήτη που υιοθέτησε το σύστημα. Τότε, οι αξιωματικοί του ΠΝ βλέποντας «μπροστά» αντιλήφθηκαν πως οι επόμενης γενιάς αντιπλοϊκοί πύραυλοι δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς μόνο από τα Phalanx. Έτσι εξέτασαν διεξοδικά το γερμανικό RAM, που την ίδια εποχή υιοθέτησε και το Αμερικανικό Ναυτικό. Η υιοθέτησή του από το τελευταίο εξασφάλισε τη συνεχή εξέλιξή του, αλλά και την υποστήριξη σε βάθος χρόνου.

A Rolling Airframe Missile is launched from the littoral combat ship USS Freedom during a live-fire exercise. Freedom is participating in Rim of the Pacific 2010, the world’s largest international maritime exercise.

Την ίδια στιγμή, το Γερμανικό Ναυτικό υιοθέτησε επίσης το RAM αλλά όχι σαν CIWS, αλλά ως… κύριο αντιαεροπορικό όπλο! Και πως μπορεί να είναι απλά αντιπυραυλικό, όταν δυο γερμανικές κλάσεις πλοίων, οι κορβέτες Κ130 αλλά και οι φρεγάτες F125 έχουν σαν βασικό σύστημα αυτοπροστασίας 2 εκτοξευτές RAM;

ThinkOutOfTheBox: Εξοπλισμός των νέων κορβετών με 2 x RAM, χωρίς ESSM, MICA VL ή CAMM/ER

Ποια η λογική να μπουν 2 RAM πάνω σε αυτά τα πλοία; Οι 2 εκτοξευτές σημαίνουν 42 συνολικά πύραυλοι, Fire and Forget, υπέρυθρης καθοδήγησης, που μπορούν να εμπλέξουν ταυτόχρονα αντίστοιχους στόχους. Αυτό σημαίνει, πως στα νερά της Βαλτικής, το Γερμανικό Ναυτικό, θα μπορούσε να αντιδράσει σε επιθέσεις κορεσμού από τη ρωσική αεροπορία. Κι αν αυτοί οι πύραυλοι είναι RAM Block 2b, τότε μιλάμε για πραγματικά ισχυρή αντιαεροπορική δυνατότητα.

The dock landing ship USS Green Bay fires a surface to air intercept missile from it’s Rolling Airframe Missile launcher while off the coast of Hawaii during Combat System Ship Qualification Trials. CSSQT is a series of at-sea tests to evaluate the ship’s combat readiness.

Το ίδιο ουσιαστικά έκανε και το Αμερικανικό Ναυτικό σε πολλά από τα αποβατικά του πλοία, που δεν είχαν «χώρο» για κάποιο Mk41. O Mk41/ESSM δεν είναι λύση σε πολλά πλοία, καθώς απαιτεί υποδομές και προσθέτει σημαντικά βάρη. Έτσι για παράδειγμα, στα μεγάλα αποβατικά LSD οι Αμερικανοί προσέθεσαν δίπλα στα 2 Phalanx και 2 RAM.

Επαναφόρτωση πυραύλων σε πλοία, μεσοπέλαγα; Τι επιλογές υπάρχουν

Αντίστοιχα οι Τούρκοι στις κορβέτες Ada, όλη η αντιαεροπορική άμυνα βασίζεται σε έναν εκτοξευτή RAM. Αυτό από μόνο του φανερώνει το πόσο «μπροστά» ήταν οι αξιωματικοί που σχεδίασαν τον εξοπλισμό των πυραυλακάτων κλάσης Ρουσσέν πριν από σχεδόν 25 χρόνια. Ας πάμε τώρα σε πιο τεχνικά ζητήματα. Πως ο πύραυλος RAM ξεκίνησε από αντιπυραυλικό όπλο και έγινε αντιαεροπορικό;

Η ΤΠΚ Δανιόλος σε πρόσφατη άσκηση του ΠΝ, με τον εκτοξευτή RAM στην πρύμνη

Η απάντησε λέγεται HAS. Το Helicopter, Aircraft, and Surface είναι μια επιπλέον λειτουργία του RAM, που επιτρέπει στους πυραύλους του να εμπλέκουν αεροπλάνα, ελικόπτερα αλλά και όχι μόνο! Με τον όρο Surface  εννοείται ότι ο πύραυλος μπορεί να εμπλέκει στόχους στην επιφάνεια της θάλασσας (π.χ. μη επανδρωμένα) αλλά και στην ξηρά, φυσικά στη γραμμή της θέας. Έτσι, αν για παράδειγμα, μια ΤΠΚ μας πλησιάσει σε εχθρική ακτή, και αποκαλυφθεί ένα άρμα μάχης να βάλει εναντίον της, ένας υπερηχητικός RAM μπορεί να «τελειώσει» την απειλή. Το ξαναλέμε για να γίνει αντιληπτό. Αν χρειαστεί, ο RAM μπορεί να εμπλέξει στόχο στην ξηρά!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Δυνατότητα εκσυγχρονισμού 4 φρεγατών του ΠΝ κλάσης S, με τοποθέτηση 4 ετοιμοπαράδοτων refurbished RAM των 21 πυραύλων

Η λειτουργία HAS συμφωνήθηκε μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας το 1998, και ενσωματώθηκε κάποια στιγμή στην παραγωγή των πυραύλων μετά το Block 1. Το θέμα είναι πως οι πύραυλοι από το Block 2 και μετά, εκτός από το HAS φυσικά, έχουν και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες  δυνατότητες.

Οι RAM έχουν εκατέρωθεν της κεφαλής, 2 «κεραίες» αλλά έξι κάμερες. Αυτές οι κάμερες είναι μέρος από το σύστημα AOTD (automatic optical tracking device) που ενσωματώνει τις κάμερες. Αυτές καλύπτουν 60 μοίρες η καθεμία και ‘βλέπουν’ αν κάτι πετάει γύρω από τον πύραυλο. Αν δει ότι το προσπέρασε ο στόχος  δίνει εντολή έκρηξης. Οι αισθητήρες που είναι ψηφιακοί ηλεκτρο-οπτικοί, εξασφαλίζουν πως αν κατά τη διάρκεια της εμπλοκής, ο στόχος καταφέρει την τελευταία στιγμή με ελιγμό να αποφύγει τον πύραυλο, τότε αυτός βλέπει ότι έγινε «near miss» και πυροδοτείται! Έτσι, δεν αστοχεί, απλά έχει λιγότερες πιθανότητες να πετύχει καταστροφικό πλήγμα. Την ίδια στιγμή, ενημερώνει λίγο πριν καταστραφεί, τυχόν άλλον πύραυλο που ακολουθεί για το που είναι ακριβώς ο στόχος για να διορθώσουν την τροχιά τους!

Sailors carefully load a Rolling Airframe Missile into the missile launcher onboard the multi-purpose amphibious assault ship USS Wasp LHD 1. WASP is currently deployed on Southern Partnership Station Amphib with Destroyer Squadron 40 and a Security Cooperation Marine Air Ground Task Force embarked. Southern Partnership Station is part of the Partnership of the Americas Maritime Strategy that focuses on building interoperability and cooperation in the region to meet common challenges.

Κάποια στιγμή, αναλύοντας τις δυνατότητες των FDI HN είχαμε γράψει πως ναι μεν το πλοίο δεν έχει έναν αντιαεροπορικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς όπως ο CAMM-ER, ο ESSM Blk 2 ή ο MICA VL, αλλά μέχρι κάποιο σημείο αυτό τον ρόλο μπορούν να παίξουν οι RAM. Οι RAM Block 2b έχουν νέο κινητήρα παλμικό, που μπορεί να αυξομειώνει την ισχύ του. Αν αυτό χρησιμοποιηθεί σωστά (λόγω των ενσωματωμένων αλγορίθμων), η εμβέλεια του πυραύλου μπορεί να φτάσει τα 25 χιλιόμετρα! Με λίγα λόγια, έχει εμβέλεια ανάλογη των CAMM & MICA VL. Όλα αυτά βέβαια αν το ΠΝ έχει επιλέξει τους RAM Block 2b, κι όχι κάποιο άλλο μοντέλο. Διότι οτιδήποτε λιγότερο από τον RAM Block 2b θα ήταν τεράστιο λάθος.

FCX-30 για το ΠΝ, έρχεται με RAM αλλά και STRALES!

Ο RAM έχει κι άλλα πλεονεκτήματα, σε σχέση, με τους ESSM, MICA VL ή CAMM, τοποθετημένους σε κάθετους εκτοξευτές. Ο εκτοξευτής μπορεί να “ξαναγεμίσει” στη θάλασσα. Θεωρητικά, η διαδικασία αυτή απαιτεί ήσυχη θάλασσα (λογικό), και κατά προτίμηση πρέπει να γίνεται εν όρμω. Αλλά το ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, είναι κάτι που δεν πρέπει να το παραβλέπουμε.

U.S. Navy Fire Controlman 3rd Class Christopher Law and Fire Controlman 2nd Class Michael Munoz load RIM-116 rolling airframe missiles into a MK 31 guided missile weapon system aboard amphibious assault ship USS Tarawa (LHA 1) while under way in the Pacific Ocean, Nov. 21, 2007. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Richard Doolin/Released)

Το Αμερικανικό Ναυτικό παρόλη την πανσπερμία μέσων και την απίστευτα ισχυρή αντιαεροπορική ασπίδα του, κάνει πολύ συχνά ασκήσεις επαναχορηγίας πυραύλων RAM. Δεν μπορούμε παρά να υποθέσουμε πως και η πίεση του ΠΝ προς τους Γάλλους για τοποθέτηση εκτοξευτή RAM στις νέες μας φρεγάτες, έχει να κάνει και με αυτή την δυνατότητα.

Petty Officer 2nd Class Bryan May, right, a fire controlman, and Petty Officer 3rd Class Arturas Dovydenas, a fire controlman, unload rolling airframe missiles from their launching system aboard the aircraft carrier USS Enterprise (CVN 65) as the ship prepares to return to Norfolk from a deployment. (Photo by: Seaman Gregory A. Pickett II)

Αν μια FDI HN εκτοξεύσει όλους τους ASTER 30, θα πρέπει να επιστρέψει σε Ναύσταθμο για να πληρώσει τους εκτοξευτές Α50. Όμως, σε περίπτωση που χρειαστεί, θα μπορέσει να παραμείνει στην περιοχή των επιχειρήσεων προσφέροντας τις υπηρεσίες του SeaFire ή/και του CAPTAS-4 στο Στόλο, με το πλήρωμα να διατηρεί “πλήρες” το RAM. Αυτό δίνει μια έστω μικρή επιχειρησιακή ευελιξία στον κυβερνήτη του πλοίου, που ταυτόχρονα θα είναι κι ο τοπικός τακτικός διοικητής (αυτή θα είναι η αποστολή των FDI HN, θα παίξουν το ρόλο ναυαρχίδας).

Fire Controlman 2nd Class Andrew F. Johnston and Fire Controlman 3rd Class Jeremy N. Cordt upload a Rolling Airframe Missile (RAM) into a missile system aboard the amphibious assault ship USS Boxer (LHD 4). Boxer is underway for a deployment as part of the Boxer Amphibious Ready Group, comprised of Boxer, the amphibious transport dock ship USS New Orleans, (LPD 18), the amphibious dock landing ship USS Harpers Ferry (LSD 49) and the 13th Marine Expeditionary Unit (13th MEU). (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Mayra A. Knight/Released)

Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει, είναι γιατί το ΠΝ, ήδη χρήστης του RAM, δεν έχει προβεί σε κάποιου είδους παραγγελία/συνεργασία με την Diehl για το όπλο. Η τελευταία, που προσφέρει επίσης

H συνέχεια στο navaldefence.gr, Εδώ

 

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

37 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
37 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η Ουκρανία στον αστερισμό των πυρηνικών πυραύλων – η στάση της Ελλάδας

Του Ιπποκράτη Δασκαλάκη, Αντιστρατήγου ε.α., διδάκτορος Διεθνών Σχέσεων, διευθυντή μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών ΜελετώνΚαι ξαφνικά μετά την πτήση του ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Think…ΙnTheBox, καραμπίνες κατά drones – χιλιάδες Έλληνες έτοιμοι για τέτοια δράση

1
Η χρήση των drones στον σύγχρονο πόλεμο έχει γίνει πλέον η νέα σταθερά. Και αντίστοιχα η αντιμετώπιση τους έχει γίνει κορυφαία ανάγκη, όπου προτείνονται...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Νοεμβρίου 1812: Οι Γάλλοι περνούν τον ποταμό...

0
Τα υπολείμματα της άλλοτε πανίσχυρης γαλλικής Μεγάλης Στρατιάς του Ναπολέοντα επιχειρούν να διασχίσουν τον παγωμένο ρωσικό ποταμό Μπερεζινά, κάτω από τα πυρά και την...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Σιγκαπούρη: απέσυρε τα τελευταία υποβρύχια κλάσης Challenger

Το Ναυτικό της Σιγκαπούρης έβγαλε εκτός υπηρεσίας τα δύο υποβρύχια κλάσης Challenger που είχαν απομείνει, τα «RSS Conqueror» και «RSS Chieftain», σε ειδική τελετή...

Η Ουγγαρία θα εγκαταστήσει σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στα σύνορα με την Ουκρανία

Η Ουγγαρία θα εγκαταστήσει σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας καθώς η απειλή κλιμάκωσης του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας είναι "μεγαλύτερη από ποτέ", ανακοίνωσε...

“Τετραπλό” εκτοξευτή HIMARS προτείνει η Lockheed Martin

Μια νέα έκδοση του συστήματος εκτόξευσης ρουκετών και πυραύλων HIMARS/MLRS παρουσίασε η Lockheed Martin, στο συνέδριο Human-Machine Integration, που έγινε στο πανεπιστήμιο Α&Μ στο...