16.3 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΘΕΜΑ: Rafale vs F-35. Μια αιρετική επιλογή για την ΠΑ;

ΘΕΜΑ: Rafale vs F-35. Μια αιρετική επιλογή για την ΠΑ;

- Advertisement -

 

Η επαφή μας με τους αναγνώστες και φίλους του περιοδικού έχει γίνει τα τελευταία χρόνια άμεση χάρη στο blog αλλά και στα social media του περιοδικού. Δεν είναι βέβαια μυστικό, ούτε χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος για να συνειδητοποιήσει κανείς πως αυτό που απασχολεί όσους ενδιαφέρονται με τα αμυντικά θέματα στην Ελλάδα, είναι κατά κύριο λόγο η αγορά των F-35 από την τουρκική πολεμική αεροπορία.
Το F-35 είναι σαφές πως θα φέρει ανατροπή στην όποια ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, καθώς η ικανότητά του να μάχεται χωρίς να μπορεί να εντοπιστεί από ραντάρ είναι αυτή την στιγμή μοναδική στην περιοχή. Τα ελληνικά μαχητικά αλλά και η αεράμυνα της χώρας θα περάσουν πολύ δύσκολες στιγμές σε μια ενδεχόμενη σύρραξη στο μέλλον.

Για πολλοστή φορά θα πούμε πως η λύση στην αντιμετώπιση των τουρκικών F-35 δεν είναι η αγορά ελληνικών F-35. Το αεροσκάφος μπορεί και παραμένει μη εντοπίσιμο και από το ίδιο του το ραντάρ. Το μόνο που ίσως το διαφοροποιεί είναι πως το ολοκληρωμενο σύστημα IRST που διαθέτει, και οι δυνατότητες Fusion στις πληροφορίες που φτάνουν από τους αισθητήρες το κάνουν μοναδικό στην εναέρια μάχη. Αυτό φυσικά όπως θα ισχύει και για τα όσα συμβαίνουν και με τα F-35 του αντιπάλου.
Κάποια στιγμή η Πολεμική μας Αεροπορία θα χρειαστεί να προχωρήσει άμεσα στην επιλογή ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους. Και τονίζουμε το “ενός”, καθώς όποτε είχε χρειαστεί να κάνουμε αγορά Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους (κι όχι συμπληρωματικές παραγγελίες) είχαμε προχωρήσει στην αγορά Δυο τύπων. Τότε λοιπόν, οι επιτελείς της ΠΑ, αξιολογώντας τις απειλές στην “‘γειτονιά” μας, θα κληθούν να επιλέξουν ένα ΝΜΑ που θα συνεχίσει να δίνει πλεονεκτήματα στην Ελλάδα, και θα μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της για πολλά χρόνια στο μέλλον.
Μιας και η ΠΑ είναι ιστορικός πελάτης της Dassault, και θα έχει ήδη σε χρήση τα Mirage 2000-5Mk2, το Rafale θα είναι μια προφανής δυνητική επιλογή. Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα, πως η υπόθεση αυτή είναι απλά εργασίας, όλοι μας γνωρίζουμε πως η ΠΑ έχει σημαντικούς περιορισμούς, και δεν υπάρχουν χρήματα ούτε και για την κάλυψη βασικών κενών (όπλων και ανταλλακτικών για την υπάρχοντα μαχητικά). Απλά αποφασίσαμε, κάνοντας την υπόθεση πως αργά ή γρήγορα η χώρα μας θα αφήσει πίσω την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, και έχοντας πάντα στο μυαλό πως η γειτονική μας χώρα δεν θα πάψει την επεκτατική της πολιτική, πως πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το -έστω απώτερο- μέλλον.

Το Rafale δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, έχει παρουσιαστεί ουκ ολίγες φορές από τις σελίδες του περιοδικού. Το αεροσκάφος θεωρείται πλέον εξαιρετικά ώριμο, και αποτελεί την αιχμή του δόρατος της AdlA, κι όχι μόνο, καθώς μπαίνει σε υπηρεσία με την Αίγυπτο, την Ινδία και το Κατάρ. Η Αίγυπτος έχει με αυτό τον τρόπο το πλέον προηγμένο μαχητικό στην περιοχή, ένα ιδανικό συμπλήρωμα για τα F-35 του Ισραήλ (καθώς οι δυο χώρες έχουν πάψει εδώ και πολλά χρόνια να είναι αντίπαλοι, και τώρα είναι εξαιρετικοί εταίροι αν όχι σύμμαχοι).
Η Ινδία θα κάνει χρήση των Rafale σαν αντιστάθμισμα στην απειλή των κινεζικών J-20. Τα τελευταία είναι μαχητικά 5ης γενιάς, που θεωρητικά θα είχαν σαν αντίπαλο τα ινδικά PAK FA ή Su-57 (στην ινδική τους παραλλαγή). Καθώς όμως τα τελευταία έχουν άγνωστη ημερομηνία ολοκλήρωσης της εξέλιξης, η ινδική επιλογή για γαλλικά Rafale ήταν μάλλον επιβεβλημένη.
 

 
Το Κατάρ από την πλευρά του αγοράζει τα Rafale ίσως και σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης της αεροπορίας του σε σχέση με τα άλλα κράτη της περιοχής. Φυσικά τα F-15 του θα είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνα και προηγμένα αεροσκάφη, αλλά τα Rafale είναι αυτά που θα φέρουν τους 160 Meteor (της παραγγελίας του Κατάρ), με δυνατότητα πραγματικά να “σκορπίσουν” τους αντιπάλους τους πολύ πριν φτάσουν σε απόσταση βολής κάποιου άλλου πυραύλου αέρος-αέρος. Επίσης, θα είναι αυτά που θα πρέπει να “αντιμετωπίσουν” μελλοντικά τα F-35 των ΗΑΕ (αν κι εφόσον αυτά τα αγοράσουν).
Αυτή την στιγμή το Rafale βρίσκεται σε μια φάση εξαιρετικής ωριμότητας στο επίπεδο F3R. Το F4 θεωρείται το επόμενο εξελιγκτικό “άλμα” για το γαλλικό μαχητικό. Οι Γάλλοι αντιλαμβάνονται πως “υστερούν” σε σχέση με τους Αμερικανούς (F-22, F-35), τους Κινέζους (J-20, FC-31), αλλά και τους Ρώσους (αν καταφέρουν να ολοκληρώσουν την εξέλιξη του Su-57). Πριν λοιπόν πάρουν την απόφαση για την εξέλιξη ενός μαχητικού 5ης ή 6ης γενιάς (ίσως σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους), αποφασίζουν πολύ λογικά να εξελίξουν την σχεδίαση του Rafale.
To τελευταίο μπορεί πλέον να κοιτά στα “μάτια” κάθε μαχητικό 4,5 ή 4,75 γενιάς, όπως το F-15 Silent Eagle, F/A-18XT, EF-2000 Typhoon, Su-35S αλλά και άλλα μονοκινητήρια υψηλών επιδόσεων (Saab Gripen E, F-16V). Παρόλαυτά δεν είναι σαφές τι μπορεί να προσφέρει στον αντιαεροπορικό αγώνα αντιμετώπισης μαχητικών 5ης γενιάς.

Rafale F4 (καλλιτεχνική απεικόνιση)

Στην έκδοση λοιπόν F4 θεωρείται σίγουρο πως το μαχητικό θα λάβει νέο βελτιωμένο ραντάρ της Thales, πιθανότατα τεχνολογίας GaN, κάτι που θα του επιτρέψει την αύξηση της παραγόμενης ισχύος. Ταυτόχρονα θα βελτιωθεί και ο αισθητήρας IRST, και γενικά ο πιλότος του θα μπορεί πια να έχει πολύ καλύτερη επίγνωση της κατάστασης γύρω του. Σε συνδυασμό με τα νέα του όπλα όπως ο MICA NG, Meteor, SCALP EG κοκ το Rafale θα προσφέρει σοβαρές και αξιόπιστες λύσεις στις επόμενες δεκαετίες. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να το κάνει ισάξιο μαχητικών όπως το F-35, αφού ήταν και παραμένει ένα αεροσκάφος που σχεδιάστηκε σαν μαχητικό 4ης γενιάς. Επίσης, θα φέρει ένα ακόμη πιο ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας, ενώ αυτό που ήδη “φορά” θεωρείται από το κορυφαία παγκοσμίως.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Rafale δεν είναι συμβατό με τα περισσότερα όπλα που αυτή την στιγμή διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο. Σημειώνουμε όμως πως αυτά τα όπλα μέχρι την πιθανή επιλογή του αεροσκάφους θα εξοπλίζουν τα ελληνικά F-16V. Απλά η Ελληνική ΠΑ θα πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί οπλικά συστήματα για δυο διαφορετικούς τύπους μαχητικών, με ότι σημαίνει αυτό για την λογιστική της υποστήριξη.
To κόστος δε της απόκτησης δεν είναι τόσο “ελκυστικό”, καθώς η Ινδία για την αγορά 36 μαχητικών δαπάνησε σχεδόν 8 δις δολάρια, που σημαίνει ότι με αυτο το ποσό θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ίδιο αριθμό οποιουδήποτε αντίστοιχου μαχητικού (F-35, F-15 Silent Eagle, Typhoon κοκ). Συνεπώς το γαλλικό μαχητικό δεν έχει το πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής, αλλά είναι απόλυτα λογικό για ένα μαχητικό με τις δυνατότητες του Rafale.

Εσείς τι πιστεύετε; μπορεί το Rafale, είτε στην έκδοση που υπηρετεί σήμερα (F3R), είτε σε μια μελλοντική του έκδοση (F4) να έχει θέση σε μια μελλοντική ΠΑ;
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο έχει κατηγοριοποιηθεί σαν ΘΕΜΑ. Σκοπός είναι να προάγουμε την διαδικτυακή συζήτηση μέσα από τα social media και το περιοδικό μας. Θα ακολουθήσουν κι άλλα παρόμοια θέματα (με Saab Gripen, Typhoon κοκ). Δεν έχει αλλάξει κάτι, η χώρα μας παραμένει στα Μνημόνια, οι αμυντικοί προϋπολογισμοί περικόπτονται συνεχώς, και δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να υπογράψουμε την αναβάθμιση των F-16 σε F-16V, ενώ μάλλον τα Mirage 2000EGM/BGM θα αποσυρθούν χωρίς να αναβαθμιστούν. Το ΘΕΜΑ είναι μια υπόθεση εργασίας, προκειμένου να “πυροδοτήσουμε έναν δημιουργικό διάλογο.
Ελπίζουμε να μην κατηγορηθούμε εκ νέου για “αντιπρόσωποι” της Dassault (μετά την Lockheed Martin, Boeing etc), γιατί με τόσες αντιπροσωπείες που “μαζέψαμε” μάλλον δεν είμαστε πια περιοδικό αλλά το Farnborough! Ούτε πως υποσκάπτουμε την “προμήθεια των ελληνικών F-35, που το 2019 προσγειώνονται στον Άραξο!
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

78 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
78 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Γιατί η Νότια Κορέα επέλεξε το Embraer C-390

12
H επιλογή νωρίτερα σήμερα από τη Νότια Κορέα του βραζιλιάνικου αεριωθούμενου μεταγωγικού C-390 Millenium αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, πρωτίστως για την Embraer που επιτυγχάνει...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 Δεκεμβρίου 1940: Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τους...

0
Οι Ελληνικές δυνάμεις μπαίνουν στο λιμάνι των Αγίων Σαράντα, στη Βόρειο Ήπειρο εκδιώκοντας τις ιταλικές κατά τις επιθετικές επιχειρήσεις που είχε αναλάβει από τις...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Related News

Η «Πτήση» Nο43, Δεκεμβρίου 2023, ηλεκτρονικά διαθέσιμη σε νέα πλατφόρμα

Το Τεύχος Δεκεμβρίου 2023 θα είναι μαζί σας με πλούσια και ενδιαφέρονται άρθρα την Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023 αλλά κυκλοφορεί ηδη ηλεκτρονικά ΕΔΩ   

Wallpaper-Calendar Δεκέμβριος 2023

Καλημέρα και καλό Μήνα!με Wallpaper από μερικά από τα κύρια θέματα του τεύχους Δεκεμβρίου 2023, με πλούσια και ενδιαφέροντα άρθρα, που θα βρίσκεται κοντά...

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...