Ίσως δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτός ο ενθουσιασμός μας για τις υπογραφές που πρόκειται να “πέσουν” με την Dassault σε “λίγες μέρες”, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός πριν λίγες ώρες από τη Βουλή. Παρακολουθούμε δεκαετίες τους αμυντικούς εξοπλισμούς, και αυτό το οποίο συνέβη με τα 18 Rafale, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ. Βλέπαμε να περνούν οι μήνες και οι μήνες για τη συμφωνία με τα ελληνικά F-16C/D, περνούσαν τα χρόνια, και απλά ΔΕΝ ξεκινούσε. Αργά, χωρίς ελπίδα, τελικά φτάσαμε τέλος του 2020 για να έχουμε ένα εκσυγχρονισμένο F-16V, αυτό που θα φύγει σε λίγο για τις ΗΠΑ.
Όταν ο ΠΘ το Σεπτέμβρη (13 Σεπτέμβρη) έκανε τις δηλώσεις για τα Rafale, ακούγαμε σαν μουσική στα αυτιά μας το ότι τα πρώτα αεροσκάφη θα είναι στην Ελλάδα το 2021. Πως θα υπογράφαμε “άμεσα”. Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε, γιατί ξέρουμε την ελληνική γραφειοκρατία, τη γαλλική γραφειοκρατία. Ξέρετε, πιο εύκολο θα ήταν να αγοράζαμε και τα Charles De Gaulle για να πετούν από εκεί τα Rafale, παρά να δούμε υπογραφές σε τρεις μήνες. Από τότε, μερικοί άνθρωποι δεν κοιμήθηκαν. Αξιωματικοί της Αεροπορίας μας, Αξιωματικοί και Προσωπικό στη ΓΔΑΕΕ, Επιτελείς στο ΓΕΑ, Προσωπικό του Γραφείου Υπουργού, δεν κοιμήθηκαν, αλλά την άλλη βδομάδα μπαίνει στη Βουλή το πρόγραμμα προς συζήτηση. Είναι όλα έτοιμα! ΟΛΑ. Οι συμβάσεις έχουν κλείσει, ξέρουμε τι θέλουμε, πως το θέλουμε, γιατί το θέλουμε. Προσέξτε τη σημειολογία, σε κάποια ουσιαστικά έχουμε βάλει ΚΕΦΑΛΑΙΑ. Θεωρούμε πως αυτό το κατόρθωμα, ΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ, δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. Και αγάπη για την ΠΑ, για την Πατρίδα.
ΩΣΑΝΝΑ: Χριστούγεννα με υπογραφές για τα ελληνικά Rafale, Meteor, Exocet, SCALP EG, AASM και FOS!
Ναι, την άλλη βδομάδα μπαίνει στη Βουλή προς συζήτηση το θέμα, με ειδικό σχέδιο Νόμου, και με το άνοιγμα της Βουλής, θα ψηφιστεί με πρώτη προτεραιότητα. Στο ενδιάμεσο θα έχει περάσει με τη μορφή του κατεπείγοντος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εδώ θα πρέπει να διορθώσουμε μια ανακρίβεια, δεν θα γίνει Διακρατική Συμφωνία, αλλά συμφωνία με την Dassault. Το πρότυπο της Συμφωνία θα είναι αυτό της FOS των Mirage 2000, και έτσι και η ΓΔΑΕΕ, και το Ελεγκτικό, έχουν εμπειρία να προχωρήσουν πολύ γρήγορα.
Τι θα περιλαμβάνει, πόσο θα κοστίσει;
Λοιπόν, η Κυβέρνηση έδωσε το “ελεύθερο” στο ΥΠΕΘΑ να κινηθεί ελεύθερα, προκειμένου να πετύχει τη μέγιστη μαχητική ισχύ για τα ελληνικά Rafale. Έτσι, η βασική συμφωνία της αγοράς των Rafale έχει κόστος 1,9 δις ευρώ (με όσα ζήτησε επιπλέον το ΓΕΑ), ενώ τα επιπλέον όπλα θα κοστίσουν 400 εκ. ευρώ, με σύνολο των συμβάσεων να φτάνουν τα 2,3 δις ευρώ. Η ΠΑ θεώρησε πως η αγορά ικανού (απόρρητου προς στιγμήν) αριθμού Meteor είναι εκ των ων ουκ άνευ, και έτσι από την αρχή περιλαμβάνονται πύραυλοι του τύπου στην παραγγελία. Εδώ θα πρέπει να ψέξουμε κάτι απίθανες φήμες από διάφορους “γνώστες” περί “διαφωνίας” της Γερμανίας για τους πυραύλους. Μια χαρά θα τους πάρουμε, και μια χαρά θα “παίξουν” μπάλα στο Αιγαίο.
Η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά επιπλέον πυραύλων SCALP-EG, που προκρίθηκαν σαν όπλο από κάποιο άλλο (πχ AASM), καθώς ένα μεγάλο απόθεμα πυραύλων του τύπου, έχουν και αντίστοιχα μεγάλη αποτρεπτική ικανότητα. Στο ίδιο συμβόλαιο, αναφέρεται πως θα γίνει συντήρηση αλλά ΚΑΙ εκσυγχρονισμός του υπαρχόντος αποθέματος SCALP-EG. To όπλο φυσικά θα συνεχίζει να εξοπλίζει και τα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2. Απλά, τώρα πλέον, η ΠΑ θα μπορεί να χτυπήσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό στόχων με το αυξημένο απόθεμα SCALP EG.
Την ίδια στιγμή, “πακέτα” αεροσκαφών της ΠΑ, που θα συμμετέχουν τα Rafale αλλά και τα Mirage 2000-5Mk2 αλλά και τα F-16, θα μπορούν να “σαρώνουν” τον ουρανό του Αιγαίου, σε μεγάλες αποστάσεις, με συνεργατικές βολές. Επιφυλασσόμαστε για νέο άρθρο, αλλά σίγουρα, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τους φίλους και αγαπητούς γείτονες πλέον.
Για αρχή δεν θα γίνει αγορά νέων πυραύλων MICA IR/EM, και οι πύραυλοι MICA θα μοιραστούν μεταξύ των Mirage και των Rafale. Η ΠΑ μάλλον έφτασε σε αυτή την απόφαση, εξετάζοντας προφανώς την αγορά των MICA NG σε δεύτερη φάση, ίσως με μια δεύτερη Μοίρα Rafale. Τότε μάλλον θα δούμε και διεύρυνση του ρόλου των Rafale, με αγορά όπλων σαν το AASM αλλά και τα TALIOS.
Όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, η ΠΑ θα εκσυγχρονίσει το απόθεμα των πυραύλων Exocet AM39, προκειμένου να τους “φορέσουν” τα Rafale. Αν και η αποστολή TASMO θα επιβαρύνει τα λιγοστά μας Rafale, που θα έχουν και πολλούς ακόμη ρόλους, εντούτοις η μεγάλη ακτίνα δράσης των αεροσκαφών θέτει σχεδόν όλη την Ανατολική Μεσόγειο κάτω από τις δυνατότητες των ΑΜ39. Έτσι, η ΠΑ αξιοποιεί στο έπακρο ένα πολύ ακριβό όπλο, και αναγκάζει τον αντίπαλο να μην νοιώθει ασφάλεια πουθενά στην “Γαλάζια Πατρίδα” του
Αυτό που θεωρούμε κομβικής σημασίας, είναι το πολυετές συμβόλαιο FOS που υπογράφει το ΓΕΑ με την Dassault, τη Safran αλλά και την MBDA. Έτσι, δεν θα έχουμε πάλι φαινόμενα Mirage 2000, που τα καλύτερα και πολυτιμότερα assets της ΠΑ μάζευαν σκόνη στα υπόστεγα της Τανάγρας. Ακόμη κι αν έλθει κάποιος “περίεργος” αντιγάλλος υπουργός, το ΓΕΑ θα μπορεί να κρατά στον αέρα τα πολύτιμα υποστρατηγικά αεροσκάφη του. Κάτι που δεν έχει σκεφτεί κανείς, είναι πως η Dassault εκσυγχρονίζει συνεχώς τα αεροσκάφη, σε έναν αέναο κύκλο εξέλιξης. Αυτό το έχει συμπεριλάβει η ΠΑ μέσα στο FOS.
Χρονοδιάγραμμα
Μέχρι τα Μέσα Ιανουαρίου 2020 θα έχουν υπογραφτεί οι συμβάσεις για τα Rafale, τον οπλισμό αλλά και το FOS. Την ίδια περίοδο θα φύγουν για τη Γαλλία οι πρώτοι 4 Έλληνες χειριστές, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλοι λίαν συντόμως, μαζί με μηχανικούς. Τα πρώτα αεροσκάφη θα έρθουν στο τέλος πρώτου εξαμήνου του 2021, και αφορούν 6 μεταχειρισμένα αεροσκάφη της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα έρθουν τα 6 καινούργια αεροσκάφη μας, τα οποία θα προέρχονται από τις γαλλικές παραγγελίες, και οι Γάλλοι μας παραχώρησαν τη σειρά τους. Τέλος, το 2023 θα φτάσουν και τα τελευταία 6 μεταχειρισμένα αεροσκάφη.
O οπλισμός θα έρθει το συντομότερο δυνατόν, αν και τα πρώτα Rafale δεν θα μείνουν άοπλα, καθώς υπάρχει το απόθεμα των MICA. Η ΠΑ θέλει το συντομότερο να έρθουν οι πρώτοι Meteor, ένα όπλο που θα κάνει τη μέγιστη διαφορά στο Αιγαίο.
Κλείνοντας να πούμε, πως τόσα χρόνια στο αμυντικό ρεπορτάζ, λίγα είναι τα άρθρα που έχουμε γράψει με τόση χαρά και συγκίνηση. Η ΠΑ είναι μια από τις κορυφαίες του κόσμου, και θεωρούμε πως οι ιπτάμενοί της αξίζουν τα καλύτερα. Και τα Rafale, ναι, είναι τα καλύτερα.