Οι εξοργιστικές και άνευ προηγουμένου τουρκικές απειλές περί πυραυλικού πλήγματος στην Αθήνα δια στόματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρωταγωνιστούν τις τελευταίες ώρες στην επικαιρότητα και ήδη έχουν λάβει απάντηση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Από την πλευρά μας να πούμε ότι, δεν γνωρίζουμε αν ο Τούρκος πρόεδρος μας παρακολουθεί αλλά εμείς σίγουρα τον παρακολουθούμε και μάλιστα στενά, και αναφερόμαστε βέβαια στις προσπάθειες της Τουρκίας εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια να αποκτήσει βαλλιστικά όπλα και όχι μόνο.
Επίκαιρο παρά ποτέ, στο τεύχος μας που κυκλοφορεί στα περίπτερα το κύριο θέμα του είναι:
ΤΑΚΤΙΚΑ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΑ ΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΠ, ΜΙΑ ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ
Αυτό είναι το πρώτο μέρος ενός συγκεντρωτικού και εμπεριστατωμένου αφιερώματος που θα συνεχιστεί και στο επόμενο τεύχος με τους πυραύλους κρουζ, τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροχήματα, τα περιπλανόμενα πυρομαχικά και άλλα όπλα που ραγδαία εξελίσσει η τουρκική βιομηχανία:
Το δόγμα «θα έλθουμε ένα βράδυ», που αποτελεί μόνιμη επωδό των Τούρκων αξιωματούχων (για το οποίο όμως οι περισσότεροι από τους Έλληνες δεν έχουν αντιληφθεί τις πραγματικές διαστάσεις του), είναι μία πάγια τουρκική στρατηγική, η οποία -ας μην έχουμε αυταπάτες- εμπεριέχει και την τακτική του «πρώτου πλήγματος».
Αυτό το ενδεχόμενο εξυπηρετούσε η αγορά 100+ αεροσκαφών F-35A και ίσως και 20 F-35B για το «αεροπλανοφόρο» Anadolu, με χαρακτηριστικά στελθ που θα τα καθιστούσαν ιδανικά για τους σκοπούς της Άγκυρας, εάν και όποτε αποφάσιζε να τους υλοποιήσει. Η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35A είχε ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση ανάπτυξης εναλλακτικών οπλικών συστημάτων με τα οποία βέβαια ασχολείται η εγχώρια βιομηχανία από τη δεκαετία του 90.
Ο «επανεξοπλισμός» της χώρας μας και ειδικότερα η διαφαινόμενη -μεσοπρόθεσμης διάρκειας- επίτευξη αεροπορικής υπεροχής χάρις στα Rafale H3R, τα F-16V και (μελλοντικά) τα F-35A, καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική από πλευράς Τουρκίας την υιοθέτηση αυτού του δόγματος με στόχο την αδρανοποίηση της ΠΑ στο έδαφος, την καταστροφή κρίσιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων (Ναυστάθμους, Σταθμούς ΣΑΕ), μη στρατιωτικών υποδομών (Διυλιστηρίων, Σταθμών Ενέργειας) αλλά και της τοπικής άμυνας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο.
Η υλοποίηση του δόγματος περιλαμβάνει βαλλιστικούς πυραύλους SRBM για στόχους στην ηπειρωτική χώρα, ΠΕΠ μεγάλης εμβέλειας, περιφερόμενα πυρομαχικά, οπλισμένα UAV και TBM μικρότερης εμβέλεια για στόχους στο Έβρο ή τα νησιά, βλήματα ναυτικής κρούσης και cruise (που βάλλονται από πλοία επιφανείας), μη επανδρωμένα αεροχήματα ή αεροπλάνα για την εξουδετέρωση των μονάδων του ΠΝ αλλά και στρατιωτικών υποδομών στη ξηρά όπως κέντρα C2 , αεροδρόμια και σταθμούς ραντάρ. Ο σχεδιασμός αφορά στη χρήση μεγάλου αριθμού και διαφορετικού τύπου όπλων για τον κορεσμό της ελληνικής αεράμυνας.
Το θέμα λοιπόν δεν είναι εάν η Ελλάδα φοβάται τους τουρκικούς σχεδιασμούς, όπως κομπορρημονεί ο νεοσουλτάνος, αλλά να γνωρίζουμε και να προετοιμαζόμαστε!
Τα υπόλοιπα για το τι πραγματικά κρύβει το τουρκικό βαλλιστικό οπλοστάσιο, τι κινδύνους προβάλει και ποια είναι η άμυνα που μπορεί να αντιπαρατεθεί, στις σελίδες της «Πτήσης» Δεκεμβρίου 2022.