Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας μία εβδομάδα στις ρωσικές αρχές προκειμένου να επεξεργαστούν το νέο σύστημα σε ρούβλια.
“Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με νομίσματα που συμβιβάστηκαν”, είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μιας κυβερνητικής σύσκεψης, εξηγώντας πως πρόκειται για μια αντίδραση στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν ζήτησε από την κεντρική τράπεζα και από την κυβέρνηση να δημιουργήσουν “μέσα σε μία εβδομάδα” το νέο σύστημα που πρέπει να είναι “σαφές, διαφανές” και να ρυθμίζει τη διεξαγωγή πληρωμών περιλαμβανομένης «της απόκτησης ρουβλίων στη ρωσική αγορά συναλλάγματος”.
Η ανακοίνωση αυτή είχε άμεσο αντίκτυπο στο ρωσικό νόμισμα, που ενισχύθηκε απέναντι στο ευρώ και στο δολάριο, ενώ κατακρημνιζόταν από τις 24 Φεβρουαρίου όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος Πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί πως η απόφαση θα αφορά και άλλες ρωσικές εξαγωγές, καθώς οι Δυτικοί έχουν παγώσει περίπου 300 δισεκ. δολάρια ρωσικών αποθεματικών στο εξωτερικό, ένα μέτρο που ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα “κλοπή”.
“Είναι σαφές πως το να παραδίδουμε τα προϊόντα μας στην ΕΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και να λαμβάνουμε δολάρια, ευρώ και άλλα νομίσματα δεν έχει πλέον κανένα νόημα για εμάς”, είπε ο Πούτιν.
Προσώρας, οι ρωσικοί υδρογονάνθρακες παρέμεναν αλώβητοι από τις βαριές δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Η Ουάσινγκτον διέταξε εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο. Όμως το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο εξακολουθεί να ρέει προς την Ευρώπη, που εξαρτάται πολύ από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τη Μόσχα.
Φυσικα και βρήκε ενναλακτικους αγοραστές. Και με τους ελληνες εφοπλιστες να πρωταγωνιστουν
200 χρόνια τώρα (σχεδόν) από τότε που ανακαλύφθηκε ο μαύρος χρυσός και τα παράγωγα του πόλεμοι γίνονται κυβερνήσεις πέφτουν δικτατορίες ανέρχονται και κράτη ιδρύονται.. στο όνομα του ελέγχου του η της πολυπόθητης ενεργειακής απεξάρτησης/αυτονομίας και δυστυχώς απέχουμε παρά πολύ ακόμα από το σημείο εκείνο που δεν θα γίνονται συγκρούσεις για τους πόρους.. αγώνα δίνει η Αμερική να παραμείνει η κυρίαρχη οικονομική δύναμη του πλανήτη
Σιγά μην το πουλάνε και σε Γουάν… είδηση για εσωτερική κατανάλωση (στη Ρωσία, και τους πιστούς της ανά την υφήλιο).
Η είδηση είναι αλλού… δείτε το άλλο άρθρο νωρίτερα, για πιθανούς δασμούς από την ΕΕ στους υδατάνθρακες.
Αυτό πρέπει να πόνεσε
Α για αυτό ανέβηκε 20% το αέριο σήμερα. Ήταν πολύ επιπόλαια η απόφαση της ΕΕ να επιβάλλει τέτοιες σκληρές κυρώσεις. Οι Ρώσοι δε θα πτοηθούν από αυτές, αλλά από τα Javelin, NLAW, Stinger και προσεχώς Switchblade.
Εν ξέρω που θα καταλήξει Πάντως και άλλοι κινούνται σε άγορα πετρελαίου με εθνικο νόμισμα και όχι σε δολάρια ή ινδια ο 3-4 καταναλωτής αργού στον κόσμο. Και η Ινδονησία το σκέφτεται θα δούμε που οδηγούμαστε.
Οικονομικός πόλεμος.
Το χοντραινει πολύ ο Βλαδίμηρος… κάτι τέτοια έκανε και ο Καντάφι και πήγε ακλαφτος.
Δεν είμαι σίγουρος αν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας αυτό. Κλείνεις συμφωνία με τη Gazprom με κόστος πχ 1000 ρούβλια το κυβικό. Ισοτιμια πχ 1 δολάριο 5 ρούβλια. Το ρούβλι δεν είναι και το ισχυρότερο νόμισμα οπότε αν τον άλλο μήνα η ισοτιμία είναι 1/8 η Gazprom χάνει 15% της αξίας του συμβολαίου. Συνεπώς η ΚΤ της Ρωσίας θα πρέπει να παρεμβαίνει συχνά για να κρατά την ισοτιμία σχετικά σταθερή. Έχω την εντύπωση ότι μάλλον πάρτι θα κάνουν οι κερδοσκόποι σαν τον Σόρος που δεν έχουν διστάσει να τα βάλουν μέχρι και με τη λίρα Αγγλίας. Όχι το ρούβλι.