36.8 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ καινούργια  «Πτήση» 09, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021

Η καινούργια  «Πτήση» 09, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021

- Advertisement -

Κυκλοφορεί την Πέμπτη 04-02 και ηλεκτρονικά διαθέσιμη ΕΔΩ

Multi-Mission Surface Combatant-HN: Αποκλειστική συνέντευξη 

H έκδοση των Φ/Γ  MMSC για το ΠΝ: όλες οι απαντήσεις στις «δύσκολες» ερωτήσεις

 

H υποψηφιότητα των φρεγατών πολλαπλών αποστολών-MMSC ως έκδοση της σχεδίασης LCS (Littoral Combat Ship) του Αμερικανικού Ναυτικού μπήκε στην επικαιρότητα πριν από δύο περίπου χρόνια και έγινε έκτοτε το πλέον πολυσυζητημένο θέμα των ελληνικών εξοπλισμών, έχοντας δεχθεί έντονη κριτική σε… «οπαδικό επίπεδο» και δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα τόσο για τις δυνατότητες που μπορεί να έχει η κλάση όσο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε υπηρεσία με το US Navy. Σε αναζήτηση απαντήσεων απευθυνθήκαμε στην «πηγή» και εξασφαλίσαμε αποκλειστική συνέντευξη του Joe DePietro, αντιπροέδρου της Lockheed Martin στον τομέα Small Combatants and Ship Systems, υπό την ευθύνη του οποίου βρίσκεται το πρόγραμμα των MMSC. Προφανώς όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει δεν μπορούν να απαντηθούν σε αυτήν τη φάση, αφού οι συζητήσεις με το ΠΝ βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά ελπίζουμε ότι τα όσα περιλαμβάνονται στο άρθρο μας  θα συμβάλουν στην ενημέρωση, όπως προκύπτει από τα σχόλια που έχουν εκφραστεί μέσω του ιστοτόπου μας.

 

Προμήθεια Rafale: Win για την Ελλάδα… win-win για τη Γαλλία;  

Με δυο υπογραφές, μια στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου 2021 και μια στη Γαλλία τέσσερις ημέρες αργότερα στις 29-01, «έκλεισε» η προμήθεια των 18 Rafale για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία χαρακτηρίστηκε από τους περισσότερους ως Win-Win, δηλαδή βρήκε κερδισμένες και τις δυο πλευρές. Φαίνεται όμως ότι τα κέρδη για το Παρίσι ίσως είναι περισσότερα από ότι για την Αθήνα, κάτι που πρέπει να έχουμε κατά νου στις επόμενες κινήσεις μας με την άλλη πλευρά, ειδικά ενόψει του «ανοίγματος» που έκανε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί για προτάσεις στους ναυτικούς εξοπλισμούς.

 

Πολεμικό Ναυτικό: Σενάρια αγοράς Α/Τ ARLEIGH BURKE έναντι γαλλικής πρότασης που επανέρχεται;

Καθώς διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις αρχές Φεβρουαρίου, στην Αθήνα ένας δεύτερος κύκλος ενημερώσεων και διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση της πρότασης MMSC-HN μετά από μια ανάπαυλα αρκετών μηνών. Ταυτόχρονα, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, έχουν συγκεντρωθεί προτάσεις για το πρόγραμμα φρεγατών και τον εκσυγχρονισμό των Φ/Γ ΜΕΚΟ 200HN από όλους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ΓΔΑΕΕ, ενώ η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, κατά την παρουσία της στην Ελλάδα για την υπογραφή των συμβάσεων προμήθειας των 18 Rafale, υποσχέθηκε ότι θα… επιστρέψει με πρόταση στο ΠΝ (που «δεν θα μπορεί να… αρνηθεί») για «φρεγάτες νέας γενιάς FDI» και ανοικτό το ενδεχόμενο «παραγωγής τους εν μέρει στην Ελλάδα». Τα νερά στο παραπάνω πλαίσιο «τάραξε» η πληροφορία για σενάριο αγοράς Α/Τ κατευθυνομένων πυραύλων (DDG) κλάσης Arleigh Burke.

Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειος: H απειλή των 214ΤΝ και η αναβάθμιση  Y/B του TDK

Η είσοδος του Τουρκικού Ναυτικού (TDK) στην τεχνολογία AIP (Air Independent Propulsion, Αναερόβιας Πρόωσης) με την απόκτηση έξι Υ/Β Type 214TN κλάσης Reis από το 2022, καθώς και τα υπό εξέλιξη προγράμματα αναβάθμισης των παλαιότερων Υ/Β, διαμορφώνουν γοργά μια νέα ισορροπία δυνάμεων υποβρυχίων στο Αιγαίο.

JASFD F-4EJ PΗΑΝΤΟΜ II: Τέλος για τους φύλακες του Τόκυο

Μια λιτή τελετή «εντός των τειχών» της Αεροπορικής Βάσης Hyakuri στις 20 Νοεμβρίου έβαλε τέλος στην καριέρα των Mitsubishi/McDonnell Douglas F-4EJ Kai έπειτα από 48 χρόνια ευδόκιμης ιαπωνικής υπηρεσίας. Τα 18 Phantom II που είχαν απομείνει στην 301η Μοίρα Τακτικών Μαχητικών «Samurai» ήταν οι έσχατοι φύλακες με καθήκον να προστατεύουν την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της ιαπωνικής πρωτεύουσας. Η σταδιακή αντικατάστασή τους από F-35A, προγραμματισμένη ήδη από καιρό, πρακτικά είχε ξεκινήσει από το 2019 και με την ευκαιρία της οριστικής απόσυρσης των Phantom της JASDF προσθέτουμε άλλο ένα άρθρο στις αναφορές για τον τύπο που συνεχίζει τον θρύλο, αν και σε όλο και λιγότερους πλέον ουρανούς.

360 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρα, Με τα φτερά των Tecnam P2002-JF

Αν και η προσοχή των περισσοτέρων αυτή την περίοδο είναι -και δικαιολογημένα- στραμμένη στην πρόσφατη εξέλιξη της επιλογής αναδόχου για το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων στην Καλαμάτα («Πτήση» 08, Ιανουάριος 2021), που θα θέσει την προετοιμασία Ιπταμένων της ΠΑ σε επίπεδο ανάμεσα στα υψηλότερα στον κόσμο, ένα άλλο κομμάτι αυτής της διαδικασίας που εκσυγχρονίστηκε πρόσφατα λειτουργεί ήδη και συνεισφέρει στην κρίσιμη αυτή διαδικασία.

 

Αεροπλανοφόρα κλάσης NIMITZ, επιχειρήσεις από τα αμερικανικό «flattop»

Τα σύγχρονα αμερικανικά αεροπλανοφόρα παραμένουν οι ισχυρότερες πολεμικές μηχανές στον πλανήτη, πλωτές αεροπορικές βάσεις, καθεμιά από τις οποίες μεταφέρει τη δική της πολεμική αεροπορία. Μέσα από τις σελίδες της «Πτήσης» οι αναγνώστες έχουν περιηγηθεί αρκετές φορές στα καταστρώματα των αμερικανικών «flat-top» κλάσης Nimitz, κατά τις επισκέψεις τού γράφοντα στις επιχειρησιακές αναπτύξεις τους στη Μεσόγειο, στη ζώνη ευθύνης του 6ου Στόλου. Σε μια σειρά άρθρων μας επιχειρείται για πρώτη φορά στον ελληνικό Τύπο μια εις βάθος περιγραφή και ανάλυση της λειτουργίας του αεροπλανοφόρου, του κόσμου που εργάζεται πάνω σε αυτό και των συστημάτων που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις των αεροσκαφών του.

ALAT 4e Brigade DAerocombat, BACCARAT 2020, H τέχνη της πτήσης και μάχης σε ορεινό περιβάλλον

Τον Σεπτέμβριο του 2020 η 4η BAC (Brigade d’Aerocombat) της γαλλικής αεροπορίας στρατού-ALAT (Aviation Legere de l’Armee de Terre), παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, πραγματοποίησε την ετήσια μείζονα εκπαιδευτική της δραστηριότητα Baccarat, εστιασμένη αυτή τη φορά σε επιχειρήσεις υψηλής έντασης και πτητική δραστηριότητα σε ορεινό περιβάλλον υπό την παρουσία εχθρικών δυνάμεων αυξημένων ικανοτήτων.

Armee de l’Air et de l’Espace Francaise, Τα γαλλικά Stratotanker στον πόλεμο

 H Μοίρα ERV (Escadron de Ravitaillement en Vol) 4/31 «Sologne», που επιχειρεί πλέον με δέκα C-135FR και τρία KC-135RG, μαζί με την ERVTS (Escadron de Ravitaillement en Vol et de Transport Strategique) 1/31 «Bretagne» με τρία Airbus A330-243MRTT και άλλα Phenix καθ’ οδόν για παράδοση, έχουν σημαντικότατη εμπλοκή στον αγώνα της Γαλλίας κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας σε δυο συνεχιζόμενες επιχειρήσεις, την Chammal και την Barkhane, όπως και άλλες παλαιότερες σε περιοχές όπως η Συρία, το Ιράκ, η Λιβύη και η υποσαχάρια ζώνη της Αφρικής.

 

Dassault Falcon 6X, Ultimate «wide-body» business jet

Dassault Aviation

Στα τέλη του 2017 το πρόγραμμα του Falcon 5X αποδείχθηκε θνησιγενές λόγω της αποτυχίας τής Safran να εξελίξει έγκαιρα τους -πολλά υποσχόμενους- κινητήρες Silvercrest, και αθόρυβα παραχώρησε τη θέση του στο Falcon 6X. Δυο χρόνια αργότερα και παρά τη βαριά σκιά της πανδημίας COVID-19 η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική στο αρχηγείο της Dassault στο Bordeaux Merignac, όταν στις 8 Δεκεμβρίου 2020 σε ένα φαντασμαγορικό σόου (αν και χωρίς κοινό, αφού η όλη εκδήλωση εξελίχθηκε διαδικτυακά) το «νέο» business jet έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του.

 Virgin Orbit LauncherOne, Επιτέλους σε τροχιά!  

Μόλις οκτώ μήνες μετά την αποτυχία τής πρώτης τροχιακής δοκιμής στις 25 Μαΐου 2020 («Πτήση» 002, «LauncherOne, Lost One!»), η Virgin Orbit, μέλος του ομίλου του μεγιστάνα Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, επανήλθε… δριμύτερη και στις 17 Ιανουαρίου 2021 υλοποίησε μια άψογη εκτόξευση του αεροεκτοξευόμενου πυραυλικού φορέα της με φορτίο μικροδορυφόρων για λογαριασμό της NASA, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η πρότασή της είναι τεχνικά άρτια. Τα ερωτήματα όμως σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος εξακολουθούν να πλανώνται αναπάντητα. Με την ευκαιρία εξετάζουμε και την ευρύτερη, ραγδαία αναπτυσσόμενη και ήδη άκρως ανταγωνιστική αγορά υπηρεσιών τοποθέτησης μικροδορυφόρων σε τροχιά.

Τζο Μπάιντεν: Η εποχή της ήρεμης δύναμης

Ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται υπό την απειλή μόνιμης αστάθειας και ενός νέου «Πατριωτικού Κόμματος» από τον Ντόναλντ Τραμπ, η προσέγγιση της «ήρεμης δύναμης» για την επίλυση των πολύπλοκων προβλημάτων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό των ΗΠΑ αποτελεί επιλογή του Μπάιντεν. Ο ίδιος καλείται να δράσει για την αποκατάσταση ισορροπιών κομβικής σημασίας τόσο για την εσωτερική πολιτική σταθερότητα όσο και για την ανασύσταση διεθνών γεωπολιτικών σταθερών, ακολουθώντας έναν «δημιουργικό μονόδρομο».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ολλανδός διοικήτης της επιχείρησης Aspides: Ύμνοι για τη δράση της ΨΑΡΑ στην κατάρριψη drones

Το έγκυρο site για θέματα ναυτικού και άμυνας, Μarineschepen.nl έχει δηλώσεις του Ολλανδού Αρχιπλοιάρχου George Pastoor, ο οποίος έχει αυτή την περίοδο την διοίκηση...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πρώτη γαλλική Belh@arra: καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4/16 Ιουλίου 1822: Μάχη του Πέτα, η μεγάλη...

1
Ελληνικές δυνάμεις 3.000 ανδρών υπό την ηγεσία του Μαυροκορδάτου ηττώνται και υποχωρούν διαλυμένες και με μεγάλες απώλειες, ύστερα από μάχη κοντά στο χωριό Πέτα.Η...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Ισραήλ: απέσυρε το τελευταίο F-16C Block 30

Η Ισραηλινή Αεροπορία ανακοίνωσε στις 16 Ιουλίου ότι απέσυρε το τελευταίο μαχητικό F-16C Block 30 σε ειδική τελετή, που έγινε στην 115 Μοίρα στην...

Η καινούργια «Πτήση» Nο 49, Ιουλίου 2024, ήδη διαθέσιμη ηλεκτρονικά!

Το καινούργιο μας Τεύχος 49, Ιούλιος 2024, κυκλοφορεί στα περίπτερα με άκρως επίκαιρα και ενδιαφέροντα άρθρα, αλλά υπάρχει ήδη  ηλεκτρονικά ΕΔΩΑκολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter και...

Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για τις δηλώσεις Δένδια στην Κύπρο

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή...