21.9 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑ«Πτήση» Nο 48, Μάιος-Ιούνιος 2024

«Πτήση» Nο 48, Μάιος-Ιούνιος 2024

- Advertisement -

Το  καινούργιο μας Τεύχος Μαΐου-Ιουνιου 2024 κυκλοφορεί  με πλούσια, άκρως επίκαιρα και ενδιαφέροντα άρθρα και υπάρχει ήδη ηλεκτρονικά ΕΔΩ

Το τεύχος, εξ’ αιτίας της έκτατης αναπροσαρμογής των ημερομηνιών έκδοσης και κυκλοφορίας του περιοδικού για τους λόγους που είχαμε αναφέρει τον Απρίλιο είναι «διπλό» και καλύπτει την περίοδο Μάϊου-Ιουνίου 2024.
Έτσι το  επόμενο τεύχος θα είναι η «Πτήση» 49, Ιούλιος 2024 θα κυκλοφορήσει την 1η Ιουλίου. Στη συγκεκριμένη έκδοση θα περιλαμβάνεται και η εκτεταμένη αναφορά μας στην Διεθνή Άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2024, που παραδοσιακά ακολουθεί τον μήνα μετά την ολοκλήρωσή της, αλλά φέτος αυτό δεν στάθηκε δυνατόν.

UH-60M Black Hawk, αναβάθμιση των Α/Μ Ταξιαρχιών του ΕΣ

Η σημαντικότερη πρόσφατη εξέλιξη στους ελληνικούς εξοπλισμούς ήταν φυσικά η υπογραφή της LOA (Letter of Offer and Acceptance), δηλαδή η αποδοχή της διακρατικής συμφωνίας για την προμήθεια 35 μέσων τακτικών ελικοπτέρων εφόδου για τον εκσυγχρονισμό της Αεροπορίας Στρατού. Αποτελεί όμως μέρος μιας δέσμης εξελίξεων που εκσυγχρονίζουν σε πρωτοφανές επίπεδο των δυνατοτήτων σε αυτό τον τομέα και κατ’ επέκταση τις μονάδες του ΕΣ που εξαρτώνται από αυτή.

 

Συνεργατικές Επιχειρήσεις επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, το αμερικανικό παράδειγμα και οι προοπτικές για την ΠΑ

Όπως φαίνεται, οι πολεμικές αεροπορικές επιχειρήσεις έχουν εισέλθει σε φάση μετάβασης: κινούμαστε από το παραδοσιακό μοντέλο των αποκλειστικά επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών προς εκείνο των ανάμεικτων «πακέτων», αποτελούμενων τόσο από επανδρωμένα όσο και μη επανδρωμένα εναέρια μέσα σε στενή συνεργασία. Η εμπεριστατωμένη ανάλυση του Βασίλη Σιταρά εξετάζει τις πρώτες πτυχές του μέλλοντος στην εφαρμογή αεροπορικής ισχύος.

 

Odyssey Encore: Συνεκπαίδευση πεζοναυτών Ελλάδας-ΗΠΑ

(U.S. Marine Corps photo, Cpl. Michele Clarke)

Στο μέσο του περασμένου Ιανουαρίου και για διάστημα δυο εβδομάδων πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32 ΤΑΞ ΠΝ) με την 26η MEU SOC (Marine Expeditionary Unit-Special Operations Capable), η οποία αφορούσε, ανάμεσα σε άλλα, και επιχειρήσεις παροχής πυρών υποστήριξης ΠΒ υπό την καθοδήγηση JTAC (Joint Terminal Attack Controller), προσφέροντας έτσι στην ελληνική πλευρά την ευκαιρία απόκτησης πολύτιμης εμπειρίας.

 

Dynamic Manta 2024, η Πολεμική Ναυτικό σε ανθυποβρυχιακό πόλεμο στη Μεσόγειο

Η κεντρική Μεσόγειος ήταν και φέτος το θέατρο διεξαγωγής της άσκησης Dynamic Manta (DYMA) υπό τη MARCOM (Maritime Command) του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, με σκοπό την εκπαίδευση στον πόλεμο κατά υποβρυχιακών απειλών (ASW) και επιφανείας (ASuW) με σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια και σε περιβάλλον προσομοίωσης υψηλής έντασης. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της προαγωγής τού επιπέδου της συνεργασίας των μονάδων και μέσων SOF της Συμμαχίας. Όπως κάθε χρονιά τελευταία, υπήρξε και συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) σε όλες τις σχετικές δραστηριότητες.

 

 

Τουρκικό Ναυτικό, προγράμματα εκσυγχρονισμού Κορβέτες Ada και Φρεγάτες Istanbul 

Στο προηγούμενο τεύχος, στο πρώτο μέρος του άρθρου, είχαμε ξεκινήσει να αναλύουμε τα προγράμματα εκσυγχρονισμού τού Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού-TDK (Turk Deniz Kuvvetleri), με πρώτο αυτό της αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών MEKO 200TN Track IIA/IIB, δηλαδή της υποκλάσης Barbaros, όπως και τις εξελίξεις σε σχέση με την ανάπτυξη των καινούριων πλοίων TF-2000. Στο δεύτερο μέρος της ανάλυσής μας θα ασχοληθούμε με το πρόγραμμα εγχώριων ναυπηγήσεων για την αντικατάσταση των φρεγατών κλάσης Gabya (FFG-7, O.Η. Perry) και των παλαιότερων μονάδων MEKO 200TN Track I της υποκλάσης Yavuz μέσα από τα υπόλοιπα πλοία του ευρύτερου προγράμματος MILGEM (Milli Gemi) ή «Εθνικό Πλοίο», ήτοι τις κορβέτες κλάσης Ada και τις Φ/Γ κλάσης Istanbul (ISTIF).

 

20 ΝΑΤΟϊκή Αεροπορική Αστυνόμευσης στη Βαλτική

Δυο δεκαετίες μετά την έναρξη της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης Baltic Air Policing (BAP) επισκεφθήκαμε την Αεροπορική Βάση Siauliai και την 64η αποστολή μαχητικών, στην οποία ηγούνταν F-16 της Βελγικής Αεροπορικής Συνιστώσας ενισχυμένα από Mirage 2000-5F της Γαλλικής Αεροπορικής και Διαστημικής Δύναμης (Armee de l’Air et de l’Espace). Στην πραγματικότητα ήταν η δεύτερη επίσκεψή μας εκεί για το Block 64, αφού είχαμε συνοδεύσει τα γαλλικά μαχητικά στην αρχική μετάβασή τους στη Λιθουανία ( «Πτήση» 45, Φεβρουάριος 2024). Μάθαμε όμως και πάλι πολλά για τις δυο αεροπορίες και την αποστολή.

 

Αεροκίνητες Δυνάμεις, Brigata Aeromobile «Friuli»

Ανάμεσα στις κύριες μονάδες του Ιταλικού Στρατού (Esercito Italiano) ξεχωρίζει η αεροκίνητη ταξιαρχία (Brigata Aeromobile) «Friuli» όχι μόνο ως η νεότερη μονάδα ελιγμού του, αλλά και επειδή ασχολείται με τις πιο σύνθετες επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας κυρίως εναέρια μέσα και εκμεταλλεύεται την τρίτη διάσταση στο πεδίο της μάχης για να αναπτύξει τις μαχητικές της ικανότητες. Το άρθρο, πέραν της γνωριμίας με το θέμα, μας δίνει και μια εικόνα για αντίστοιχες δυνητικές εξελίξεις στον Ελληνικό Στρατό μετά την πλήρη αξιοποίηση των NH90TTH και την έλευση των UH-60M.

Σερβική Αεροπορία και Αεράμυνας, Rafale και για το Βελιγράδι

Έχουμε αναφερθεί και αναλύσει πολλές φορές σε τις σελίδες μας την προσπάθεια της Σερβίας να ακροβατήσει ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία μέσω Κίνας, περιλαμβανομένης και της προμήθειας οπλικών συστημάτων και καινούριων μαχητικών αεροπλάνων για τον εκσυγχρονισμό τής Σερβικής Αεροπορίας και Αεράμυνας-RV i PVO (Ratno Vazduhoplovstvo i ProtivVazduhOplovna). Το Βελιγράδι όμως βρίσκεται πλέον πολλά βήματα κοντύτερα στο να αποκτήσει Rafale και να κάνει την ουσιαστική στροφή απεξάρτησης από ρωσικά αεροσκάφη. Για τη Γαλλία και την Dassault Aviation είναι μια έσχατη προσπάθεια να μαζέψει τα «υπόλοιπα» της ευρωπαϊκής αγοράς μαχητικών, όπου εκτοπίστηκε από το F-35.

 

Red FlagAlaska 23-3, Aggressors σε καιρούς μεγάλων αλλαγών

Η τελευταία έκδοση της άσκησης Red Flag-Alaska το 2023 ήταν ιδιαίτερα σημαντική από πολλές πλευρές, κυρίως όμως στο γεγονός ότι η μεγαλύτερη σε έκταση αμερικανική πολιτεία ενισχύει συνεχώς τη θέση της ως προπύργιο της άμυνας των ΗΠΑ στη λεκάνη του Ειρηνικού, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης σκληρής αντιπαράθεσής τους με την Κίνα. Η «Πτήση» βρέθηκε εκεί το περασμένο καλοκαίρι, σε προετοιμασία μεγάλων αλλαγών στην αεροπορική σκηνή της, με την 18η Μοίρα Aggressors να αναλαμβάνει και καθήκοντα αεράμυνας ως η πρώτη (και μοναδική μέχρι τώρα) Fighter Interceptor Squadron της USAF, που εφαρμόστηκαν στις αρχές του 2024.

 

Η υπογραφή στις 26 Μαρτίου 2024 της συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας και της Leonardo για την προμήθεια τεσσάρων AW149 και ισάριθμων AW169M σηματοδότησε την πολυαναμενόμενη ανανέωση του στόλου ελικοπτέρων της Αεροπορικής Ταξιαρχίας-VING (Vozduhoploven) των ενόπλων δυνάμεων της γειτονικής χώρας ARSM (Armija na Republika Severna Makedonija), αν και κατώτερη από τις προσδοκίες σύμφωνα με κάποιες πλευρές στα Σκόπια. Ανασκοπούμε την τρέχουσα κατάσταση στην αεροπορική συνιστώσα του στρατού της γειτονικής χώρας.

 

Rafale Solo Display, 15 χρόνια η κορυφαία ομάδα επιδείξεων

H Γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμηθεωρείται αδιαμφισβήτητα πρωτοπόρος στον τομέα των αεροακροβατικών και τακτικών ομάδων επιδείξεων, ενώ ανάμεσα σε άλλες προσπάθειές της τα τελευταία 15 χρόνια πρωταγωνιστεί με την ομάδα Rafale Solo Display (RSD). Έχοντας παρακολουθήσει στενά αυτή τη δραστηριότητα, παρουσιάζουμε τις πρόσφατες εξελίξεις με τον νέο πιλότο της και τα καινούρια χρώματα στο αεροπλάνο της Ομάδας Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους, που πιθανότατα θα θαυμάσουμε στην Athens Flying Week 2024.

 

Airbus A400Μ Βελγίου-Λουξεμβούργου, στόλος συνεργασία

Το Airbus A400M είναι πλέον ο στυλοβάτης των αερομεταφορών για τις περισσότερες ευρωπαϊκές αεροπορίες, οι οποίες επένδυσαν στο πρόγραμμα του μεγάλου μεταγωγικού. Μια από τις λιγότερο γνωστές πτυχές του προγράμματος αφορά στη συνεργασία Βελγίου-Λουξεμβούργου σε έναν μεικτό στόλο Atlas, με την παράδοση του έβδομου και τελευταίου βελγικού αεροπλάνου να αποτελεί μια καλή ευκαιρία να τη γνωρίσουμε μέσα από επιχειρήσεις ρίψης βοήθειας στη Γάζα.

Belgian Air Component

Aeronautica Italiana AMX, αποχαιρετισμός στα Ghibli

Στις 5 Απριλίου 2024 οι ευρωπαϊκοί ουρανοί έγιναν «φτωχότεροι», καθώς ακόμη ένα εμβληματικό αεροπλάνο, το AMX, για πολλούς ένας θρύλος στον τομέα του ως τακτικό μαχητικό δίωξης-βομβαρδισμού, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτέλεσε μια από τις πρώτες διεθνείς συνεργασίες μετά τη συμφωνία Ιταλίας και Βραζιλίας, αποσύρθηκε και επίσημα από τις τάξεις της Aeronautica Militare Italiana (AM) έπειτα από 35 χρόνια υπηρεσίας. Μια μικρή αναφορά ενόψει ενός μεγαλύτερου αφιερώματος.

 

Πληροφορίες ΕΔΩ

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολεμική Αεροπορία 200 μαχητικών το 2030: Γίνεται; Και τι θα αντιμετωπίζει τότε;

Μια από τις κυβερνητικές εξαγγελίες που περιέχονται στην «Ατζέντα 2030», η οποία περιλαμβάνει -όπως περιγράφεται- και διοικητικές μεταρρυθμίσεις, και αλλαγές σε θέματα θητείας και...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εντός Ιουνίου στη Βουλή οι ελληνικές φρεγάτες Constellation

90
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της σελίδας μας, οι ελληνικές φρεγάτες Constellation θα μπουν άμεσα σε τροχιά υλοποίησης. Το πρώτο βήμα που θα γίνει είναι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 Μαΐου 1453: ‘Εάλω η Πόλις’, η τελευταία...

58
Ο Οθωμανός σουλτάνος Μεχμέτ ο 2ος ξεκινά την έσχατη έφοδο κατά των Θεοδοσιανών Τειχών της βασιλίδας των πόλεων. Μετά από πολιορκία 53 ημερών, τα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Πολεμική Αεροπορία 200 μαχητικών το 2030: Γίνεται; Και τι θα αντιμετωπίζει τότε;

Μια από τις κυβερνητικές εξαγγελίες που περιέχονται στην «Ατζέντα 2030», η οποία περιλαμβάνει -όπως περιγράφεται- και διοικητικές μεταρρυθμίσεις, και αλλαγές σε θέματα θητείας και...

Αρχικό πόρισμα: Τι πραγματικά συνέβη στην Πτήση SQ331 της Singapore Airlines

Η υπηρεσία διερεύνησης αεροπορικών περιστατικών της Σιγκαπούρης, TSIB αποδέσμευσε σήμερα αρκετά στοιχεία για το τι διαδραματίστηκε στην πτήση της Singapore Airlines, στην Πτήση SQ331...

Πως το Βέλγιο αποφάσισε να δώσει 30 F-16 στην Ουκρανία, και πόσα μαχητικά περιμένει το Κίεβο συνολικά

Όπως ήδη έχουμε γράψει, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Alexander De Croo ανακοίνωσε πως η χώρα του θα προσφέρει 30 μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, έως...