30.8 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΓια όσους επιστρέφουν η «Πτήση» Nο39, Αύγουστος 2023 είναι ακόμη στα περίπτερα!

Για όσους επιστρέφουν η «Πτήση» Nο39, Αύγουστος 2023 είναι ακόμη στα περίπτερα!

- Advertisement -

Και ηλεκτρονικά ΕΔΩ

Αεροπυρόσβεση, απαντήσεις σε 10 κρίσιμα ερωτήματα

Οι ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, που όταν θα διαβάζετε το τεύχος μας, θα είναι ακόμη στο μέσον του, επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, με τις πλάνες του παρελθόντος όχι μόνο να μην έχουν κατασταλεί, αλλά να αναδύονται επαυξημένες εν μέσω της τραγικής καθημερινότητας. Σε ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα επιχειρούμε να δώσουμε απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων και να επικαιροποιήσουμε τις εξελίξεις στον χώρο, τόσο διεθνώς όσο κυρίως στη χώρα μας.

Επίσκεψη Naval Group Lorient, εκεί όπου «χτίζονται» πλέον τρεις FDI-ΗΝ

Μια νέα επίσκεψη μας στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν, με την ευκαιρία της κοπής μετάλλου για την τρίτη FDI-HN, τη μελλοντική φρεγάτα “Φορμίων”, μας έδωσε την ευκαιρία όχι μόνο να παραβρεθούμε και να σας μεταφέρουμε τις ιστορικές στιγμές για το ΠΝ, αλλά και να επικαιροποιήσουμε τις πληροφορίες για το συνολικό πρόγραμμα των ελληνικών Belh@rra.

AIR DEFENDER 2023, η «μητέρα» όλων των ευρωπαϊκών ασκήσεων  

Γερμανικές ένοπλες δυνάμεις

Έπειτα από χρόνια ενδελεχούς προετοιμασίας, στις αρχές Ιουνίου ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς ασκήσεις πάνω από τη Γερμανία και τις γύρω χώρες, η Air Defender 2023. Σύμφωνα με τους Γερμανούς διοργανωτές, το μέγεθός της ήταν πρωτοφανές και επομένως μοναδικό συγκριτικά με τα πρόσφατα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Η ΠΤΗΣΗ βρέθηκε κοντά στη δράση, είδε τα τεκταινόμενα και κατέγραψε τις λεπτομέρειες με την αναφορά μας να καταγράφει τη γιγάντια αεροπορική αρμάδα που υλοποίησε ή υποστήριξε επιχειρήσεις OCA (Offensive Counter Air), DCA (Defensive Counter Air) και CAS (Close Air Support).

AIR DEFENDER 2023: Μια αεροπορική αρμάδα στην Ευρώπη

(U.S. Air National Guard,  Master Sgt. Becky Vanshur)

Μεταξύ 12 και 23 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη άσκηση ανάπτυξης αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη με άμεση συμμετοχή περίπου 250 αεροπλάνων, πολλών μη επανδρωμένων αεροχημάτων και ελικοπτέρων από 25 χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας. Η έμφαση δόθηκε σε μια μεγάλη αρμάδα μαχητικών της Αεροπορικής Εθνοφρουράς  πολλών αμερικανικών πολιτειών που υποστηρίχθηκαν από δεκάδες μεταγωγικά και ιπτάμενα τάνκερ.

 AIR DEFENDER 2023, Wild Weasels σε δράση

Με την κλιμάκωση του κινδύνου  στρατιωτικής αντιπαράθεσης της Ρωσίας με το ΝΑΤΟη η Πολεμική Αεροπορία και η Αεροπορική Εθνοφρουρά των ΗΠΑ έσπευσαν να ενισχύσουν την άμυνα στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας αναπτύσσοντας συνεχώς μαχητικά αεροσκάφη. Επιπλέον, πολλαπλασιάστηκαν οι συνεκπαιδεύσεις και η διεξαγωγή ασκήσεων, όπως η πρόσφατη Air Defender 2023. Στη γιγάντια διοργάνωση μετείχαν,  ανάμεσα σε άλλα μέσα και 22 μαχητικά της USAF/USAFE, του Ναυτικού των ΗΠΑ και της Luftwaffe, που προσομοίωσαν μια σειρά αποστολών DEAD/SEAD.

 Marina Militare, μέσα στην άσκηση «Mare Aperto»

Η άσκηση Mare Aperto («Ανοικτή Θάλασσα») διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο, αλλά η μία από τις εκδόσεις αυτές αφορά στη μεγαλύτερη εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού (Marina Militare) ετησίως. Φέτος, περιλάμβανε τη συμμετοχή της GRUPAER (Gruppo Aerei Imbarcati-αεροπορική Μοίρα επί αεροπλανοφόρου) πάνω στο ITS Cavour, για πρώτη φορά σε τέτοια διοργάνωση με αμφότερους τους τύπους τους οποίους αξιοποιεί η Μοίρα, F-35B και AV-8B+. Η «Πτήση» βρέθηκε πάνω στο ιταλικό πλοίο και παρακολούθησε όλες τις δραστηριότητες.

Gruppo Aerei Imbarcati, με τα F-35B του Ιταλικού Ναυτικού

Το 2018 ξεκίνησε μια νέα εποχή για την ιταλική Ναυτική Αεροπορία (Aviazione Navale) όταν η Gruppo Aerei Imbarcati (GRUPAER, αεροπορική Μοίρα επί αεροπλανοφόρου) παρέλαβε το πρώτο της F-35B. Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, τέσσερα αεροσκάφη έχουν περάσει στα χέρια της μονάδας, η οποία κατορθώνει πλέον να επιχειρεί σε βασικό επίπεδο, αν και η κύρια ασχολία της αφορά σε διαδικασίες Επιχειρησιακών Δοκιμών & Αξιολόγησης-OT&E (Operational Test & Evaluation) του οπλικού συστήματος.

Armee de l’Air et de l’Espace, 3e Escadre de Chasse

H 3η Πτέρυγα Μάχης είναι η μονάδα των Γαλλικών Αεροπορικών και Διαστημικών Δυνάμεων- που αξιοποιεί το σύνολο των Mirage 2000D με τρεις Μοίρες από την ΒΑ (Base Aerienne) 133. Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στις αεροπορίες της Γηραιάς Ηπείρου και ειδικότερα στις μεγαλύτερες από αυτές όπως η γαλλική, βρεθήκαμε πρόσφατα στην έδρα της, στο αεροδρόμιο Nancy-Ochey.

Forca Aerea PortuguesaEsquadra 506, πρώτη ευρωπαϊκή Μοίρα C-390 Millennium

Μετά την υποδοχή του πρώτου από τα καινούρια αεριωθούμενα μεταγωγικά C-390 Millennium τον περασμένο Οκτώβριο, η Πορτογαλική Αεροπορία-FAP (Forca Aerea Portuguesa) ενεργοποίησε και επίσημα στις 20 Μαΐου την πρώτη Μοίρα με τον τύπο, αλλάζοντας σελίδα στις αερομεταφορές της χώρας της Ιβηρικής.

Η Ινδία  αποφασίζει, Rafale για την Αεροπορία Ναυτικού και όχι μόνο!

Οι εορτασμοί της Ημέρας της Βαστίλης φέτος δεν ήταν ένα σημαντικό εθνικό γεγονός μόνο για τη Γαλλία, αλλά και για την Ινδία. Οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν με τρία Rafale DH/EH στις εναέριες διελεύσεις στους παρισινούς ουρανούς, πάνω από την επίγεια παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία στις 14 Ιουλίου 2023, στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από 300 στελέχη τους. Προσκεκλημένος από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ταξίδεψε στο Παρίσι όχι μόνο για να παρακολουθήσει την παρέλαση, αλλά και να ολοκληρώσει την απόκτηση 26 Rafale M/B για την Αεροπορία του Ινδικού Ναυτικού μαζί με πρόσθετα υποβρύχια Scorpene, ενταγμένα σε μια ευρύτερη συμφωνία-πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Arctic Challenge 2023: Αποστολή «Quid 22», ανεφοδιάζοντας Lightning II πάνω από την Νορβηγία

(U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Anthony Hetlage)

Τον περασμένο Ιούνιο είχαμε την ευκαιρία να εκπληρώσουμε μια μακρά επιδίωξη και να πετάξουμε με τη διάσημη στην Ευρώπη 100η ARW (Air Refuelling Wing), την αποκαλούμενη και «Bloody Hundredth», σε μια αποστολή ανεφοδιασμού ΝΑΤΟϊκών μαχητικών με καύσιμα πάνω από τη Νορβηγία, κατά τη διάρκεια της Arctic Challenge Exercise (ACE 2023). Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη, αφού φέτος, και ειδικότερα τις ημέρες της πτήσης μας, είναι και η 100ετία από την πρώτη μεταφορά καυσίμου από αεροπλάνο σε αεροπλάνο, τον Ιούνιο του 1923!

 BatajnicaGranit 2023, επίδειξη σερβικής αεροπορικής ισχύος

Για άλλη μια χρονιά η Αεροπορική Βάση Batajnica, όχι μακριά από το Βελιγράδι, υπήρξε το επίκεντρο των διήμερων εορτασμών για την Ημέρα των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στη διοργάνωση, με εκδηλώσεις που εξελίχθηκαν σε όλη τη Σερβία υπό την ονομασία Granit 2023, συμμετείχαν συνολικά 5.000 στρατιώτες, 2.300 οχήματα, οπλικά συστήματα και άλλος εξοπλισμός μαζί με περισσότερα από 60 αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Ελληνικό Boeing-Stearman, ένα αεροπλάνο στα κεραμίδια

Με τη λήξη του Β΄ΠΠ η Ελλάδα παρέλαβε αριθμό αεροσκαφών Boeing-Stearman ως βοήθεια για την καταπολέμηση μέσω αεροψεκασμών της ελονοσίας που μάστιζε τους κατοίκους πολλών περιοχών της. Πριν από 50 χρόνια ένα από αυτά βρέθηκε στα κεραμίδια σπιτιού στο Πολύχρονο Θεσσαλονίκης -και αυτή είναι η ιστορία του.

ΝΑΤΟ, Περιφερειακή Συμμαχία παγκόσμιων προκλήσεων

Participants of the NATO Summit take their positions to pose for an official family photo in Vilnius, Lithuania on July 11, 2023. Andrew Caballero-Reynolds/Pool via REUTERS/File Photo

«Φρένο» των ΗΠΑ στην ένταξη της Ουκρανίας, ενώ προωθείται η επιχειρησιακή εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16, την ίδια στιγμή που η Συμμαχία προωθεί την αμυντική επιρροή της στην περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού με τον ηγετικό ρόλο της Ουάσιγκτον.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

9 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Ναι σε περισσότερα Rafale, αλλά χωρίς απώλεια των Mirage 2000-5!

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, εδώ και αρκετό καιρό έχει αναφέρει μια  ιδέα, μάλλον καινοτόμo για τα ελληνικά δεδομένα. Συγκεκριμένα στην πώληση των μαχητικών...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πρώτη γαλλική Belh@arra: καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 Ιουλίου 1878: Η συνθήκη του Βερολίνου, οι...

12
Υπογράφεται η Συνθήκη του Βερολίνου μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Καρπός του συνεδρίου που οργανώθηκε στο Βερολίνο από τον "αρχιτέκτονα" της...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

EKTAKTO: Κατάρριψη drone από την φρεγάτα ΨΑΡΑ, αντιμετώπισε σμήνος με το anti-drone της ΕΑΒ!

Σήμερα το πρωί, τις πρώτες πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΨΑΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε...

Νότια Κορέα: άρχισε την παραγωγή όπλου laser εναντίον drones

Η νοτιοκορεατική Hanwha Aerospace ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου την παραγωγή ενός προηγμένου όπλου laser για λογαριασμό των νοτιοκορεατικών Ενόπλων Δυνάμεων, που έχει σχεδιαστεί να...

Φινλανδικά τεθωρακισμένα για τη Σλοβενία – ακολουθούν γαλλικά πυροβόλα & αντιαεροπορικά;

Η Σλοβενία προχωρά τα εξοπλιστικά της προγράμματα με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες σε τεθωρακισμένα και άλλους τομείς.Σύμφωνα με το Defense News, στις 10...