Κυκλοφορεί το καινούργιο μας τεύχος ΠΤΗΣΗ Νο34, Μάρτιος 2023.
Και ηλεκτρονικά ΕΔΩ
Boeing B-52 Stratofortress: BUFF σε «αναγέννηση»
Το πρώτο Β-52 μπήκε σε υπηρεσία πριν από 68 χρόνια, το 1955, αλλά και το τελευταίο B-52H («61-40») άφησε τη γραμμή συναρμολόγησης στις 26 Οκτωβρίου 1962, μετά από μια σύντομη συνολική περίοδο παραγωγής τού τύπου, επτά και κάτι χρόνων, που απέδωσε 744 Stratofortress. Σήμερα, ένας πολύ μικρότερος στόλος μερικών δεκάδων αεροσκαφών διεκδικεί άλλο ένα από το πολλά ρεκόρ μακροβιότητας που έχει θέσει έκτοτε, με προοπτική να παραμείνει σε υπηρεσία έως τη δεκαετία του 2050 και ίσως να γιορτάσει ακόμη και τα 100α γενέθλια της σχεδίασης της Boeing. Για να γίνει αυτό και για να παραμείνει αξιόμαχη η πλατφόρμα του B-52, υλοποιείται ένα πολύπλευρο και εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης ικανοτήτων, που έχει στόχο να το «αναγεννήσει».
Στον Ειρηνικό, πάνω στο USS Abraham Lincoln (CVN-72)
Λίγο πριν την αλλαγή του έτους είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και να περάσουμε 28 ώρες στον Ειρηνικό, πάνω στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln (CVN-72) κλάσης Nimits, σε μια εκπαιδευτική ανάπτυξη για την πιστοποίηση νέων αεροπόρων του Αμερικανικού Ναυτικού σε διάφορους τύπους μαχητικών, περιλαμβανομένων των F-35C, τόσο για το US Navy όσο και το Σώμα των Πεζοναυτών, στο τελικό στάδιο της διαδικασίας μετεκπαίδευσής τους. Με τις πολλές εξελίξεις όμως στον χώρο της ναυτικής αεροπορίας γίναμε μάρτυρες της μετάβασης στη νέα εποχή του Ναυτικού των ΗΠΑ.
Juniper Oak 23-2, ΗΠΑ και Ισραήλ εναντίον των πυρηνικών του Ιράν
Από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου 2023, οι Πολεμικές Αεροπορίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ μαζί με τον Στρατό και την Αεροπορία του Αμερικανικού Ναυτικού συμμετείχαν σε κοινή άσκηση με την ονομασία Juniper Oak 23-2, στην υλοποίηση της οποίας είχε επίσης εμπλοκή και μεγάλος αριθμός πλοίων των ναυτικών των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush. Κατά τη διάρκεια της άσκησης 117 αεροπλάνα, 15 ελικόπτερα και 4 drone από όλες τις συμμετέχουσες δυνάμεις πραγματοποίησαν μια σειρά επιχειρήσεων, για να βελτιώσουν το επίπεδο διαλειτουργικότητάς τους σε αποστολές κρούσης, καταστολής αεράμυνας και έρευνας-διάσωσης μάχης. Στο υπόβαθρο της γιγάντιας άσκησης βρισκόταν η προσπάθεια της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
NAS Lemoore, Strike Fighter Wing Pacific
O Αεροναύσταθμος Lemoore είναι η νεότερη και μεγαλύτερη βάση της Αεροπορίας του Αμερικανικού Ναυτικού (US Navy), αποτελώντας την έδρα της αεροπορικής δύναμης κρούσης Ειρηνικού (Strike Fighter Wing Pacific), που συγκεντρώνει όλες τις Μοίρες μαχητικών των Πτερύγων που επιχειρούν από τα αεροπλανοφόρα και εδρεύουν στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Πρόσφατα επισκεφτήκαμε τη γιγάντια εγκατάσταση, για να δούμε από κοντά κάποιες από τις διάσημες μονάδες της αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της.
F-35, υπάρχει «Αχίλλειος πτέρνα» στο JSF;
To πρόγραμμα του F-35 έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των πολλαπλών ελεγκτικών μηχανισμών του αμερικανικού συστήματος διακυβέρνησης και αυτή η πραγματικότητα δεν αναμένεται να λάβει σύντομα τέλος. Παρουσιάζουμε τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε μια προσπάθεια πληρέστερης ενημέρωσης για ένα θέμα που έχει προφανώς έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Το κάνουμε όμως -και το υπογραμμίζουμε για την αποφυγή… «παρεξηγήσεων»- με τη σαφή υποσημείωση ότι το πλαίσιο διαφάνειας που ισχύει στις ΗΠΑ μας επιτρέπει να έχουμε την πρόσβαση στις πληροφορίες που παραθέτουμε στη συνέχεια. Αντίθετα σε άλλα προγράμματα μαχητικών, περιλαμβανομένων των Eurofighter, Rafale και Gripen, δεν υπάρχει κάτι, έστω και υποτυπωδώς αντίστοιχο, ενώ φυσικά ουδείς έχει την ψευδαίσθηση και την αφέλεια να πιστεύει ότι σε αυτά όλα βαίνουν… καλώς!
Ασφάλεια Πτήσεων 2022, σε πορεία μετάπτωσης
Αν και το 2022 είχε ακόμη επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19, εντούτοις ήταν μια χρονιά ραγδαίας ανάκαμψης -ακόμη και ανάπτυξης- σε κάποιους τομείς της συνολικής αλυσίδας των αερομεταφορών: κατασκευαστές, παρόχους αεροπορικών υπηρεσιών, αεροδρομίων και έναν ολόκληρο κύκλο εργασιών που τους υποστηρίζει. Η αεροπορική κίνηση στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη επανέρχεται σε υψηλά επίπεδα, αν και ακόμη υπολείπεται του 2019 (έτους αναφοράς), αφού μέχρι τότε γνώριζε συνεχή άνοδο. Στο πλαίσιο αυτό, η ασφάλεια πτήσεων εξακολουθεί να μην είναι άμεσα συγκρίσιμη με τις χρονιές προ πανδημίας, αν και, όπως έχουμε σημειώσει και άλλες φορές, η στατιστική ανάλυση των δεικτών αεροπορικών περιστατικών λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες μέσω αναγωγής των συμβάντων στις ώρες πτήσεις τού παγκόσμιου στόλου αερομεταφορών. Ο ετήσιος πλήρης απολογισμός μας περιλαμβάνεται στο τεύχος Μαρτίου.
Αεροπυρόσβεση: Προμήθεια έως και 36 καινούργιων αεροπλάνων
Στην Ελλάδα συνήθως τα θέματα της αεροπυρόσβεσης τα θυμόμαστε όταν αρχίζει η δασοπυροσβεστική περίοδος και όχι εν μέσω χειμώνα, έστω και εάν αυτός είναι τόσο ήπιος όσο ο φετεινό! Φαίνεται όμως ότι κάτι αλλάζει -επιτέλους- σε αυτό τον τόπο, αφού βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας γιγάντιας αγοράς καινούργιων πυροσβεστικών αεροπλάνων, μιας σημαντικότατης ενίσχυσης του εναέριου στόλου μας με σύγχρονα μέσα που θα αναβαθμίσουν κατακόρυφα τις δυνατότητες έγκαιρης επέμβασης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Η διαδικασία έχει εκκινήσει ήδη και όλες οι λεπτομέρειες για την δυνητική αγορά, που πιθανότατα θα είναι έως 30 μονοθέσια AT-802A και έως 6 διθέσια ΑΤ-802 σε διαμόρφωση Fire Boss, δηλαδή αμφίβιων ύψους €145 εκατ. στο αναλυτικό άρθρο μας.
Tupolev Tu-141, η Ουκρανία αντεπιτίθεται
Σε έναν πόλεμο που έκλεισε πλέον έναν χρόνο και συνεχίζει να αλλάζει τα παγκόσμια δόγματα και τακτικές, ένα σοβιετικό «Χελιδόνι» («Strizh»), το μη επανδρωμένο αερόχημα Tu-141, που ξεκίνησε την καριέρα του ως σύστημα τακτικής φωτοαναγνώρισης αλλά στρατεύθηκε ως πύραυλος κρουζ, πρωταγωνίστησε στην «αντεπίθεση» της Ουκρανίας με εμβληματικές επιδρομές σε ρωσικές αεροπορικές βάσεις, σε αυτό που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολντιμίρ Ζελένσκι ονομάζει τον «αγώνα ενός Δαυίδ εναντίον ενός Γολιάθ».
«Ανταλλαγές»: Βουλγαρικά MIG-29 για το Κίεβο, έναντι ολλανδικών F-16 για τη Σόφια;
Το ζήτημα εφοδιασμού της Ουκρανικής Αεροπορίας με μαχητικά αεροσκάφη τέθηκε πρόσφατα και πάλι στο τραπέζι. Το Κίεβο βέβαια ζητά F-16, αλλά η αποδέσμευσή τους αυτή τη στιγμή δεν συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες, αντίθετα με την παραχώρηση MiG-29 από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ευκολότερα και ταχύτερα. Έτσι, ένα «τριγωνικό σχήμα» που εμπλέκει ολλανδικά F-16 και Βουλγαρικά «Fulcrum» ίσως είναι μια από τις καλύτερες ελπίδες ενίσχυσης της Ουκρανικής Αεροπορίας.
IRIAF OGHAB-44: Τα ιρανικά F-4E πάνε υπόγεια!
Στις αρχές Φεβρουαρίου, αίσθηση προκάλεσε η δημόσια αποκάλυψη της υπόγειας εγκατάστασης Oghab-44 (Αετός-44) της Αεροπορίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν-IRIAF (Islamic Republic of Iran Air Force) για τη φιλοξενία F-4E. Αν και οι φωτογραφίες και βίντεο που αποδεσμεύθηκαν είναι εντυπωσιακές, η ιστορία και το σκεπτικό των υποδομών αυτών είναι εντυπωσιακότερα.
Gendarmerie de l‘Air, Τα «φτερά» της γαλλικής Στρατοχωροφυλακής
Η Γαλλική Στρατοχωροφυλακή (Gendarmerie Nationale) ένα Σώμα με καθήκοντα τόσο δημόσιας ασφάλειας όσο και στρατιωτικά σε περίπτωση πολεμικής κινητοποίησης, διατηρεί επίσης και τη δική της αεροπορία (Gendarmerie de l’Air), και μάλιστα εξυπηρετεί ανάγκες και άλλων οργανισμών ασφαλείας στη Γαλλία. Στο πλαίσιο της τακτικής αρθρογραφίας μας για υπηρεσίες εναέριων μέσων εντός και εκτός Ευρώπης εξερευνούμε την ιστορία, το παρόν αλλά και το δυναμικό μέλλον αυτών των γαλλικών «φτερών».
RNZAF:αποχαιρετισμός στα Kiwi P-3K2 Orion
Έπειτα από 57 χρόνια υπηρεσίας η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Νέας Ζηλανδίας-RNZAF (Royal New Zealand Air Force) αποχαιρέτησε τον στόλο των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Lockheed P-3K2 Orion, ενώ σειρά παίρνουν πλέον και τα C-130H Hercules με αντικαταστάτες P-8A Poseidon και υπερσύγχρονα C-130J-30.
ΗΠΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ 2024 Οι Δημοκρατικοί εμπιστεύονται τον Μπάιντεν ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι «ψάχνουν» αρχηγό
Με φόντο τις Προεδρικές Εκλογές του 2024, οι Δημοκρατικοί -παρά την ανοιχτή αντιπαράθεση μετριοπαθών και προοδευτικών- εμφανίζονται να έχουν μεγαλύτερο βαθμό συσπείρωσης γύρω από τον Μπάιντεν, ενώ στους Ρεπουμπλικάνους ο Τραμπ επιλέγει κλιμάκωση της αντιπαράθεσής του με τον ΝτεΣάντις, δημιουργώντας τοπίο αβεβαιότητας.