25.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ καινούργια «Πτήση» No 27, ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022

Η καινούργια «Πτήση» No 27, ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022

- Advertisement -

To καινούργιο τεύχος μας Νο 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022  κυκλοφορεί πανελλαδικά την Πέμπτη 5-8-2022

και ηλεκτρονικά ΕΔΩ

και όπως πάντα τι θερμές ευχαριστίες μας για την υποστήριξή σας και στο περίπτερο!

Παρίσι-Ημέρα της Βαστίλης, ελληνικά Rafale EG F3R σε γαλλικούς ουρανούς

H ύψιστη τιμή αλλά και μια ακόμη επιβεβαίωση του υψηλού επιπέδου που βρίσκονται οι ελληνογαλλικές σχέσεις, ήταν η συμμετοχή δυο Rafale EG F3R στο εναέριο σκέλος της μεγάλης ετήσιας στρατιωτικής παρέλασης, πάνω από τα Ηλύσια Πεδία, για τον εορτασμό της επετείου της Ημέρας της Βαστίλης στο Παρίσι, της μεγαλύτερης εθνικής εορτής των Γάλλων.

Συσχετισμός Αεροπορικής Ισχύος, Eurofighter Vs Rafale και F-16V

Οι ενδείξεις για πιθανό ενδιαφέρον της Τουρκικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) για τα Eurofighter κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα, με τη λύση να προβάλλεται ως εναλλακτική του προγράμματος απόκτησης F-16 Block 70 και αναβάθμισης κάποιων εκ των υφιστάμενων F-16C/D στο επίπεδο Viper. Δυνητικά όμως θα μπορούσε να προκύψει και ως εναλλακτική επιλογή για την επιδίωξη αεροπορικής ισχύος ως απόπειρα αντιστάθμισης της προσθήκης των Rafale και (μελλοντικά) των F-35A στο οπλοστάσιο της ΠΑ μέχρι την έλευση του TF-X, που η Άγκυρα ευαγγελίζεται για το 2029,με υπόσχεση για εμφάνιση του πρωτοτύπου τον Μάρτιο του 2023. Μια μεγάλη ανάλυση σε όλα τα επίπεδα για το σενάριο Eurofighter Vs Rafale και F-16V.

Shenyang J-35, Αποκάλυψη του κινεζικού stealth 5 Gen

Το πρωτογνωρίσαμε ως FC-31, αργότερα αναφερόταν ως J-31, αλλά το κινεζικό stealth μαχητικό επιβεβαιώνεται πλέον και επίσημα ως J-35 και αποκαλύπτει ορισμένα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του. Η ναυτική έκδοση της σχεδίασης της Shenyang, αναδύεται περίτρανα με μια σημειολογική «διαρροή» της πρώτης καθαρής φωτογραφικής του απεικόνισης, λίγες ημέρες μόνο μετά την καθέλκυση, στις 17 Ιουνίου 2022, του Fujian («18»), του μεγάλου αεροπλανοφόρου συμβατικού καταστρώματος Τύπου 003, που εκτοπίζει τουλάχιστον 80.000 τόνους.

ΝΑΤΟ Tiger Meet 22, Hard To Be Humble!

Η διάσημη εκπαιδευτική δραστηριότητα NATO Tiger Meet (ΝΤΜ), για πρώτη φορά στα χρονικά της, με την ιστορία του θεσμού να πηγαίνει πίσω στο 1961, φιλοξενήθηκε στην 116ΠΜ, έδρα της 335M, της ελληνικής Μοίρας Tiger. Μετά από πολλές αναβολές και ματαιώσεις την τελευταία δεκαετία οι «τίγρεις» του ΝΑΤΟ ήλθαν επιτέλους στην Ελλάδα και συνεκπαιδεύτηκαν «όπως θα πολεμήσουν», δικαιώνοντας για άλλη μια φορά το ρητό που τους συνοδεύει και τους χαρακτηρίζει: «Δύσκολο να είναι κανείς ταπεινός!».

Anatolian Eagle 2022, μαχητικά συναντούν MEAM Akinci

Η φετινή, 46η, διεθνής έκδοση της Anadolu Kartal, υπολογιζόμενων και των πολλαπλών εθνικών ετήσιων ασκήσεων που διοργανώνει το Κέντρο Εκπαίδευσης Anatolian Eagle-AKEM (Anadolu Kartali Egitim Merkezi) στην 3η Κύρια Βάση Αεριωθουμένων (Ana Jet Ussunde) στο Ικόνιο, είχε αρκετά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά αλλά και μια δόση αμηχανίας από την πλευρά της Τουρκικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) με τα διαδραματιζόμενα στον χώρο των εξοπλισμών της.

 

Anatolian Phoenix 2022, ελικόπτερα στις στέπες της Ανατολίας

Ανάμεσα στις 16 και 27 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην 3η Κύρια Βάση Αεριωθουμένων (Ana Jet Ussunde) στο Ικόνιο η «διεθνής» έκδοση της Anatolian  Phoenix 2022, υπό την αιγίδα του Κέντρου Εκπαίδευσης Anatolian Eagle-AKEM (Anadolu Kartali Egitim Merkezi), εστιασμένη και αυτή στο πλέγμα των πολλαπλών δραστηριοτήτων συνεργασίας με χώρες εντός και εκτός ΝΑΤΟ που επιδιώκει η Άγκυρα.

Ile-de-France Mirage 2000C, αυλαία τέλους για τος Γάλλους αναχαιτιστές

Η ιστορική Μοίρα EC2/5 Ile-de-France γιόρτασε τον περασμένο Οκτώβριο 80 χρόνια ύπαρξης στο στερέωμα της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και Διαστημικής Δύναμης-ΑAΕ (Armee de l’Air et de l’Espace). Όπως όμως είχαμε προαναγγείλει τότε («Πτήση» 20, Ιανουάριος 2022), η Μονάδα με έδρα την BA115 Orange είχε μόλις λίγους μήνες «ζωής» πριν την απόσυρση των τελευταίων αεροσκαφών της, την αναστολή λειτουργίας και την έναρξη της διαδικασίας μετάπτωσης σε Rafale.

USAF B-1B Lancer, Big Bad B-OΝΕ

Κοντά στην πόλη του Άμπιλεϊν, δυτικά του Φορτ Γουόρθ, βρίσκεται η Dyess AFB, μια από τις μεγαλύτερες βάσεις της Αμερικανικής Αεροπορίας και έδρα της 7ης Πτέρυγας Βομβαρδισμού, που είναι η μία από τις δύο που αξιοποιεί Lancer. Αν και το B-1B έχει χάσει προ πολλού τον ρόλο πυρηνικής κρούσης για τον οποίο σχεδιάστηκε και περιορίζεται πλέον σε συμβατικά καθήκοντα, έχει επεκτείνει σημαντικά το οπλοστάσιο και τις δυνατότητές του. Βρεθήκαμε στο Τέξας, για να εξερευνήσουμε το παρόν και το μέλλον της εμβληματικής σχεδίασης της -πάλαι ποτέ- Rockwell International.

Northern Lightning III, stealth πάνω από την Ισλανδία

Για τρίτη φορά τα τρία τελευταία χρόνια η Ιταλική Αεροπορία-AM (Aeronautica Militare) μεταστάθμευσε F-35 στις εσχατιές της Ευρώπης αναλαμβάνοντας αποστολή Αεροπορικής Αστυνόμευσης στην Ισλανδία-IAP (Icelanding Air Policing). Αποδεικνύει έτσι στην πράξη ότι παρά το γεγονός ότι διαθέτει ακόμη περιορισμένο αριθμό Lightning II, εντούτοις βρίσκεται στην κορυφή των αεροποριών με JSF στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των μαχητικών πέμπτης γενιάς. Η «Πτήση» είχε μοναδική πρόσβαση στο ιταλικό κλιμάκιο στην αεροπορική βάση στο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Κέφλαβικ, συνεχίζοντας τη διαχρονική και πολύπλευρη κάλυψη των εξελίξεων στο στελθ αμερικανικό μαχητικό, για το οποίο οι ιταλικές μετασταθμεύσεις αποκαλύπτουν πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές.

Phenix Over Poland, αποστολή με γαλλικό A330MRTT

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη σημασία του εναέριου ανεφοδιασμού σε επιχειρήσεις που διεξάγονται στο εύρος μιας ηπείρου. Η «Πτήση» είχε το προνόμιο να συμμετάσχει σε αποστολή ενός αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων A330 MRTT Phenix της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και Διαστημικής Δύναμης-ΑΑΕ (Armee de l’Air et de l’Espace) σε καθήκοντα ιπτάμενου τάνκερ πάνω από την Πολωνία, υποστηρίζοντας επιχειρήσεις περιπολίας και επιτήρησης του ΝΑΤΟ.

 

Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, διακρίνουμε αλλαγή σελίδας;

Πολλά έχουν ανακοινωθεί κατά καιρούς για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒΙ), την οποία αποτελούν τόσο οι ιδιωτικές εταιρείες του χώρου όσο και αυτές του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σχετικά με την ανάγκη μέτρων και πρακτικών που θα αφήσουν πίσω τα τεράστια προβλήματα, απόρροια των «κακοδαιμονιών» που διαχρονικά την ταλανίζουν. Ελάχιστα όμως έχουν γίνει προς μια ουσιαστική κατεύθυνση, τόσο που μας είναι δύσκολο να διακρίνουμε με βεβαιότητα εάν σήμερα βρισκόμαστε επιτέλους μπροστά σε μια αλλαγή σελίδας.

Ναυτικοί εξοπλισμοί, οι γαλλικές FDI οπλίζονται αλά Grecque;

Όσοι παρακολούθησαν τη «Φρεγατιάδα», θα διαπίστωσαν ότι ένα από τα κύρια θέματα που αναδείχθηκαν ήταν η «διάσταση απόψεων» στις απαιτήσεις οπλισμού και εξοπλισμού ανάμεσα στις FDI του Γαλλικού Ναυτικού και αυτές του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για τις ημέτερες FDI-HN, με τη γαλλική πλευρά μάλιστα να θεωρεί κάποια στιγμή τις ελληνικές αξιώσεις… υπερβολικές. Ήλθε όμως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με συμβάντα που ήδη επηρεάζουν τους ναυτικούς (και όχι μόνο) εξοπλισμούς και… τις γαλλικές Fregate de Defense et d’Intervention κλάσης Amiral Ronarc’h. Μια ανάλυση του Αντιναυάρχου ε.α. Σπύρου Κονιδάρη.

Εξοπλισμοί Πολεμικού Ναυτικού, Τα αυτονόητα, τα αδιανόητα και τα… ακατανόητα

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει σε εξέλιξη το ήδη συμβασιοποιημένο και υπό εκτέλεση πρόγραμμα νέων φρεγατών, όσο και το υπό επιδίωξη πρόγραμμα κορβετών, που από κοινού θα καθορίσουν το μέλλον του και κατ’ επέκταση την ισχύ της ναυτικής αποτροπής της Ελλάδας για τα επόμενα 40 ή και 50 χρόνια. Υπάρχει όμως και μια μακροπρόθεσμη ανάγκη πρόσκτησης νέων φρεγατών για μετά το 2030, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη και κρίσιμη διαχείριση από τώρα, σε μια ήδη δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία. Μια ανάλυση του  Αντιναυάρχου (ΠΝ) ε.α Δημητρίου Καβουλάκου.

Thales Nederland, μέσα στη νέα φρεγάτα F126

Το ναυπηγικό πρόγραμμα φρεγατών τύπου F126 του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ναυτικού είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα στην Ευρώπη όχι μόνο για τον όγκο και τον προϋπολογισμό του, αλλά και για το γεγονός ότι τα πλοία, οι μεγαλύτερες γερμανικές ναυπηγήσεις κύριων μονάδων μετά τον Β΄ΠΠ, γίνονται πλατφόρμες για πολλές νέες τεχνολογίες και καινοτομίες. Στις 7 Ιουνίου 2022, έπειτα από πρόσκληση της Thales Nederland (ΝL), ενός εκ των αναδόχων του προγράμματος, βρεθήκαμε στην Ολλανδία για την εξαιρετική ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια άκρως αναλυτική παρουσίαση για το πρόγραμμα Frigate 126. Με δεδομένα τα ναυπηγικά προγράμματα του ΠΝ, η αναφορά σε αντίστοιχες προσπάθειες άλλων ναυτικών θεωρούμε ότι αποτελούν χρήσιμα σημεία αναφοράς και συγκρίσεων.

Τουρκία Vs Κογκρέσο, η Άγκυρα απέναντι στις αμερικανικές κυρώσεις

Η Τουρκία και η πολιτική του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με αμερικανικές κυρώσεις και σε προστριβή με τα αμερικανικά νομοθετικά σώματα, την ίδια στιγμή που το «βαθύ κατεστημένο» στην Ουάσιγκτον προσπαθεί να κρατήσει την Άγκυρα στους κόλπους της Δύσης. Από την εκδίωξη από το πρόγραμμα των F-35 και τις κυρώσεις CAATSA έως τα πρόσφατα «αντιαεροπορικά» του Κογκρέσου, μπορεί η γειτονική χώρα να ξανακερδίσει την εύνοια της υπερατλαντικής υπερδύναμης;

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

8 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ελληνικός Στόλος με περισσότερες και φθηνότερες FDI Made in Greece

Το Πολεμικό Ναυτικό, αν όλα πάνε καλά, θα παραλάβει εντός του 2025 τις δυο πρώτες φρεγάτες κλάσης "Κίμων". Οι φρεγάτες αυτές μέχρι το 2028...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Απριλίου 1918: 2η Μάχη του Βιγιέ-Μπρετονώ,...

0
Σε μια από τις μάχες του τελευταίου έτους του Μεγάλου Πολέμου, σημειώνεται η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ αρμάτων μάχης στην ιστορία, όταν τρία βρετανικά άρματα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Το μη επανδρωμένο Mojave… πολυβολεί στόχους, αύριο ίσως και άλλα drones!

Επίδειξη πυρός έκανε το μη επανδρωμένο Mojave της General Atomics Aeronautical Systems (GAASI) αλλά με τελείως διαφορετικό τρόπο από τον συνήθη, δηλαδή της μεταφοράς...

“Aγαμέμνων” το όνομα του νέου βρετανικού υποβρυχίου κλάσης Astute

Η τελετή ονοματοδοσίας του έκτου από τα νέα πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια κλάσης Astute του βρετανικού Ναυτικού, που πραγματοποιήθηκε χθες είχε και... ελληνικό χρώμα, καθώς...

Κατάρ: θα μπορούσε να αγοράσει 120 γαλλικά τεθωρακισμένα VBCI

Σύμφωνα με τη La Tribune, η γαλλική KNDS France (πρώην Nexter) προτείνει την πώληση 120 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης VBCI με πυροβόλο 40 χιλιοστών,...