Το Project LOTUS είναι ένα αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης ενός UAV που πραγματικά αναπτύσσεται από ελληνικά χέρια, στην Ελλάδα, και είναι μια από τις σημαντικότερες προσπάθειες στο χώρο. Η ομάδα του LOTUS θα προχωρήσει στη μελέτη, το σχεδιασμό, θα κατασκευάσει το πρώτο πρωτότυπο και θα κάνει τη δοκιμή ενός ευρωπαϊκού, χαμηλής παρατηρηρησιμότητας, αξιόπιστου και διαλειτουργικού TRPAS που στοχεύει σε αποστολές ISR, με αυξημένη δυνατότητα επιβίωσης σε “δύσκολα” περιβάλλοντα.
Το μη-επανδρωμένο αερόχημα RX-4 του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κλέβει τις εντυπώσεις στην 84η ΔΕΘ
Το LOTUS θα έχει και κορυφαία αυτονομία μέσω της ενσωμάτωσης μιας σειράς καινοτόμων τεχνολογιών και εννοιών . Το Πρόγραμμα LOTUS, ίσως είναι λάθος να το αποκαλούμε απλό UAV, καθώς είναι ένα “ΣΥΣΤΗΜΑ” που θα αποτελείται από:
- Ένα “μητρικό” σκάφος, βασισμένη σε μια καινοτόμο διάταξη, εξοπλισμένη με πολλαπλούς αισθητήρες ISR, σχεδιασμένες για χαμηλή παρατηρησιμότητα και υψηλή αντοχή, ενσωματώνοντας ένα σύστημα αυτοπροστασίας (!) έναντι εχθρικών απειλών.
- Ένα “σύστημα” από UAVs, που αποτελείται από έως και τέσσερα αεροσκάφη, με πτυσσόμενα πτερύγια που εκτοξεύονται με σωλήνα και μπορούν να αναπτυχθούν από το μητρικό σκάφος, το οποία θα εκτελούν πολύπλοκες και επικίνδυνες αποστολές ISR, ενώ το Μητρικό Σκάφος παραμένει σε ασφαλή απόσταση.
- Το LOTUS περιλαμβάνει και και υπερσύγχρονα συστήματα ραδιοεπικοινωνιών μεγάλης εμβέλειας, ανθεκτικά σε παρεμβολές, και σε πλήθος συχνοτήτων, που ουσιαστικά θα είναι αδύνατο να παρεμβληθούν (μεταφοράς δεδομένων ουσιαστικά με ασφαλείς μεθόδους).
Δυνατότητες επεξεργασίας δεδομένων που θα προέρχονται από τους ενσωματωμένους αισθητήρες. Οι τελευταίοι θα κάνουν ανίχνευση, αναγνώριση, αναγνώριση και ταξινόμηση στόχων αλλά με αυτοματοποιημένο τρόπο. - Το LOTUS θα χρησιμοποιεί ένα σταθμό εδάφους που εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των απαιτούμενων προφίλ χρήστη, και που θα είναι τελείως ασφαλής σε κυβερνοεπιθέσεις.
Οι πληροφορίες για ένα τέτοιο Project είναι προφανώς διαβαθμισμένες, και στην Ανάπτυξη συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και η Intracom Defence. Απλά θέλουμε να σημειώσουμε πως η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία προσπαθεί να κάνει ένα δυναμικό come back, το οποίο οφείλουμε να στηρίξουμε όλοι.