Οι εμψυχωτικές ομιλίες από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι πάντα στο πρόγραμμα ωστόσο όταν η προτροπή «να είστε έτοιμοι για πόλεμο ανά πάσα στιγμή χωρίς να φοβάστε τον θάνατο» απευθύνεται στον κινεζικό Στρατό, τότε γίνεται είδηση. Ειδικά όταν η διαταγή του Προέδρου της Κίνας και επικεφαλής της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής Σι Ζιπίν για εντατικοποίηση της εκπαίδευσης το 2021 και χρήση περισσότερης υψηλής τεχνολογίας έρχεται μετά από μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις με την Ινδία και κλιμάκωση του ψυχρού πολέμου με την «αποσκιρτήσασα» Ταϊβάν.
Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός οφείλει να διατηρεί «πλήρη ετοιμότητα μάχης συνεχώς» και να είναι έτοιμος «να δράσει στο δευτερόλεπτο» είπε ο Πρόεδρος Σι και οι δηλώσεις του έγιναν viral. «Οι διοικητές και οι στρατιώτες όλου του Στρατού πρέπει να φέρουν μαχητικό πνεύμα χωρίς φόβο για τις κακουχίες και τον φόβο του θανάτου» αναφέρει χαρακτηριστικά στην Γενική Διαταγή του για την φετινή χρονιά η οποία σηματοδοτεί έναν αιώνα από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Ο Στρατός πρέπει να ενισχύσει την «εκπαίδευση πρώτης γραμμής» και να «αυξήσει ουσιαστικά» την χρήση σύγχρονης τεχνολογίας στις ασκήσεις, επισημαίνει ο Σι Ζιπίν, χαρακτηρίζοντας την τεχνολογία «πυρήνα της μαχητικής αποτελεσματικότητας». Σύμφωνα με την ντιρεκτίβα του Προέδρου, οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να κάνουν μεγαλύτερη χρήση προσομοιώσεων υπολογιστή στις ασκήσεις και να διερευνήσουν περισσότερο την αξιοποίηση online μεθόδων στις επιχειρήσεις τους.
Οι λέξεις έχουν την δική τους βαρύτητα, ιδίως στην Ασία. Αυτό που κάνει είδηση την Γενική Διαταγή για το 2021 είναι η αναφορά σε απροσδιόριστους «στρατιωτικούς αγώνες της πρώτης γραμμής», μια σαφής διαφοροποίηση από αντίστοιχες διαταγές του Προέδρου Σι τα προηγούμενα χρόνια οι οποίες παρότρυναν τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό για «διαχείριση των κρίσεων και την αποτροπή πολέμου». Αισθάνεται η Κίνα πιο ισχυρή και σίγουρη ή είναι ήδη;
Η de facto κυριαρχία της στην Νότια Σινική Θάλασσα, η ένταση στην σινο-ινδική μεθόριο στα Ιμαλάια –η οποία κατέληξε σε αιματηρές συμπλοκές σώμα με σώμα και θύματα εκατέρωθεν– αλλά και η απειλή στρατιωτικής βίας για να πείσει την Ταϊβάν να προσέλθει σε «διάλογο» στέλνοντας σχεδόν καθημερινά αεροσκάφη εντός της ταϊβανέζικης Ζώνης Αναγνώρισης/Αεράμυνας (ADIZ) ή στέλνοντας κάποιο αεροπλανοφόρο με σαφές μήνυμα, δείχνουν αυτοπεποίθηση που δεν κρύβεται. Ο εκσυγχρονιζόμενος Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός έχει αφήσει την εποχή των φθηνών αντιγράφων και κοιτάζει στο μέλλον αξιοποιώντας όλα τα μέσα, με κάθε τρόπο. Και αυτό είναι που κάνει πολλούς να ανησυχούν.
Αλέξανδρος Θεολόγου