Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, θεωρείται ίσως ο στενότερος σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας διατελέσει μέχρι την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, διευθυντής της CIA. Ποια όμως αναμένεται να είναι η στάση του Νο. 1 διπλωμάτη των ΗΠΑ απέναντι στη Τουρκία και τι σχέση έχει με όλα αυτά ένας Αμερικανός πάστορας που αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις τουρκικές φυλακές;
Μόλις χθες (13/3), εγινε γνωστό πως ο Τούρκος εισαγγελέας, ζήτησε την επιβολή ισόβιας κάθειρξης στον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κατηγορείται ότι άνηκε στον εσωτερικό κύκλο του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν, που οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 στη Τουρκία. Ο Μπράνσον είχε συλληφθεί στις 9 Δεκεμβρίου 2016 ενώ η σύζυγός του, Norine Lyn Brunson, είχε αποφυλακισθεί. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να έχει απαιτήσει την απελέυθερωσή του, ωστόσο όλοι πιστεύουν πως ο Άντριου Μπράνσον, θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης προς τις ΗΠΑ για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, κάτι που είχε παραδεχτεί παλιότερα ο ίδιος ο Ερντογάν.
#BREAKING Doğan News Agency reports Turkish court asks for life in prison for U.S pastor Andrew Brunson over alleged links to Gulenist terror network (FETÖ). U.S President Trump had demanded his release during talks with President Erdoğan pic.twitter.com/jhnaeHNu13
— CNN Türk ENG (@CNNTURK_ENG) March 13, 2018
Υπό το πρίσμα των τεταμένων αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο νέος ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, θεωρείται ως ο “αντι-Τίλερσον”, δηλαδή πιστός, μαχητικός και αποφασιστικός, όπως αναφέρει παλαιότερο δημοσίευμα που σκιαγραφούσε το προφίλ του στο Bloomberg.
Ο Πομπέο θεωρείται σκληροπυρηνικός Ρεπουμπλικανός που ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ δεν έχει διστάσει να χαρακτηρίσει τη Τουρκία ισλαμιστική δικτατορία, μέσω ενός tweet, λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Η επιλογή Πομπέο για το State Department, προκάλεσε ανησυχία στη γείτονα χώρα, με το πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να σπεύδει να δηλώσει πως οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, δεν επηρεάζονται από πρόσωπα και τις προσωπικές τους απόψεις για τη Τουρκία. Σε ανάλογο κλίμα και οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τη Μόσχα, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για το διορισμό του Πομπέο, απάντησε μάλλον αμήχανα, λέγοντας πως ελπίζει σε αμοιβαία συνεργασία με βάση τον αλληλοσεβασμό.
Που βρίσκεται η ουσία
Η πρόσφατη συνάντηση Τίλερσον – Τσαβούσογλου στη Τουρκία, όπου συμφωνήθηκε να επιτραπεί στο Τουρκικό Στρατό να προχωρήσει προς τη Μαντζίμπ, ήταν να επαναληφθεί στις 19 Μαρτίου στη Ουάσιγκτον. Πλέον, δεν είναι καθόλου σίγουρο αν αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, θα μετακινηθεί στο μέλλον, ή θα ακυρωθεί εντελώς. Το κυριότερο όλων, είναι πως αυτή τη στιγμή, η τουρκική διπλωματία τα έχει εντελώς χαμένα, ειδικά στο θέμα της Συρίας, αφού ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ, δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος και οι προηγούμενες συμφωνίες, μπορούν κάλλιστα να αναθεωρηθούν.
Μένει λοιπόν να δούμε κατά πόσο ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο θα ακολουθήσει μια (διαφαινόμενη) σκληρή γραμμή κατά της Τουρκίας και κατά πόσο θα δεχτεί να πέσει θύμα εκβιασμού με την υπόθεση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, αλλά και τη γενικότερη θέση του σε μια μυριάδα άλλων προβλημάτων που απασχολούν τις αμερικανοτουρκικές θέσεις.