Η Πολεμική Αεροπορία θα παραλάβει τέσσερα συνολικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, ως άμεσο αποτέλεσμα των προσπαθειών που έγιναν για την επίλυση του οξύτατου προβλήματος διαθεσιμότητας που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια και το οποίο έγινε… απλά εμφανές τον περασμένο Φεβρουάριο με την αδυναμία υποστήριξης της παροχής βοήθειας στην Τουρκία μετά τους φονικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε της ΕΡΤ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προωθεί τη διαδικασία αποδέσμευσης στην χώρα μας δυο μεταχειρισμένων αεροσκαφών από τα αποθέματα της Αμερικανικής Αεροπορίας μαζί με την πώληση δυο καινούργιων Hercules.
Να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία παραχώρησης/πώλησης στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ σε κάποια χώρα ακολουθεί τυπική διαδικασία, όπως προβλέπεται από την αμερικανική νομοθεσία, στην οποία το υπουργείο Εξωτερικών (State Department, και όχι το υπουργείο Άμυνας-Πεντάγωνο) γνωστοποιεί στο Κογκρέσο την πρόθεση/δυνητική πώληση. Εάν δεν αρθούν αντιρρήσεις (μέσα σε 15 ημέρες για χώρες-μέλη του NATO ή στενούς συμμάχους των ΗΠΑ όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία και 30 για όλες τις υπόλοιπες,) η παραχώρηση/πώληση θεωρείται ότι εγκρίνεται.
Αν και η αρμόδια στρατιωτική αμερικανική υπηρεσία DSCA, που είναι υπεύθυνη για τις γνωστοποιήσεις, δεν έχει αναρτήσει κάτι ακόμη στον Ιστότοπό της, προφανώς η είδηση τη ΕΡΤ βασίζεται σε πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, οι οποίες κατά κανόνα υπάρχουν από πριν στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Το ρεπορτάζ δεν διευκρινίζει τον τύπο των C-130 που παραχωρούνται, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε τη σχετική ανακοίνωση για λεπτομέρειες, περιλαμβανομένου φυσικά και του κόστους.
To κόστος ενός καινούργιου C-130J (όπως και με όλες τις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού) δεν είναι επακριβώς γνωστό, αλλά εκτιμάται ανάμεσα στα 80 και 100 εκατομμύρια δολάρια αναλόγως την έκδοση (το «τυπικό» C-130J ή το επιμηκυμένο C-130J-30). Φυσικά, αυτό αποτελεί τη βασικό κόστος στο οποίο θα πρέπει να προστεθεί και αυτό που αφορά υποστήριξη, εκπαίδευση, αρχικές ποσότητες ανταλλακτικών και παρελκόμενα υλικά και εξοπλισμό.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τον Ιανουάριο του 2022 η Αίγυπτος διαπραγματεύθηκε την αγορά 12 C-130J σε ένα «πακέτο» που η ανακοίνωση της DSCA προσδιόρισε σε $2,2 δις, αν και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι τα κόστη αυτά, που περιλαμβάνουν όλες τις πιθανές προβλέψεις για την αγορά, δεν ανταποκρίνονται στην τελική δαπάνη.
Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλες περιπτώσεις η Lockheed Martin προωθούσε εδώ και καιρό στην Ελλάδα την πώληση τεσσάρων C-130J, η διαθεσιμότητα των οποίων είχε επιβεβαιωθεί και στην πρόσφατη επίσκεψη της «Πτήσης» στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρίας στην Μαριέττα της πολιτείας Τζόρτζια στο τέλος Μαρτίου.
Επιπλέον είχε γίνει γνωστό πρόσφατα ότι είχε αποσταλεί στις ΗΠΑ επίσημο αίτημα για παροχή ενημέρωσης (RfI) για διαθεσιμότητα και κόστος (Price & Availability) έως και τεσσάρων μεταχειρισμένων (C-130H) ή καινούργιων (C-130J) αεροσκαφών προκειμένου να ακολουθήσει διακρατική συμφωνία για την απόκτησή τους.
Προφανώς η εξέλιξη σχετίζεται με αυτό το αίτημα.