11.3 C
Athens
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΡΘΡΑΟ ΥΠΕΘΑ ζητά χρήματα από εφοπλιστές και τον απλό κόσμο για την...

Ο ΥΠΕΘΑ ζητά χρήματα από εφοπλιστές και τον απλό κόσμο για την αγορά νέων φρεγατών

- Advertisement -

Με την αφορμή του εορτασμού του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων όπου μεταξύ άλλων εκφώνησε και σχετική ομιλία.
Η ομιλία Καμμένου ανέβηκε ολόκληρη σε δελτίο Τύπου στην επίσημη σελίδα του υπουργείου την οποία και παραθέτουμε. Από αυτήν ωστόσο, ξεχωρίζει ένα εδάφιο που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα εθιμοτυπικά μηνύματα που εκφωνούνται συνήθως σ’ αυτές τις περιστάσεις.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός έκανε την εξής δήλωση:
«…Καλώ του Έλληνες εφοπλιστές, καλώ όμως και όλους τους πολίτες, από το υστέρημά τους, από την 1.1.2019 που θα ανοίξει λογαριασμός για την ενίσχυση του Στόλου, για την απόκτηση νέων φρεγατών και ναυαρχίδας, να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια. Να θυμηθούν το παράδειγμα του Αβέρωφ και όλων των μεγάλων ευεργετών. Πρώτος θα καταθέσω τον μισθό μου σε αυτή την προσπάθεια και ζητώ από όλους σας την ενίσχυση του Στόλου για το 2019.»
Πρόκειται ίσως για την πρώτη καταγεγραμμένη έκκληση ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων σε υλικό από την εποχή του Β’ ΠΠ, η οποία γίνεται με επίσημο και δημόσιο τρόπο από τα πλέον επίσημα χείλη, της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της έκκλησης αυτής. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν ζούμε πλέον στην εποχή των Βαλκανικών Πολέμων, ούτε της επανάστασης του 1821 όπου το κόστος αγοράς ενός πολεμικού πλοίο ήταν τέτοιο που μπορούσε να γίνει δωρεά από μία εύπορη οικογένεια ενός νησιού ή έστω ένα μέρος από κάποιον εθνικό ευεργέτη.
Αν και έχουν υπάρξει κατά καιρούς ορισμένες δωρεές εφοπλιστών κι επιχειρηματιών προς το Πολεμικό Ναυτικό, αυτές συνήθως ήταν για την τεχνική υποστήριξη των μονάδων του στόλου ή για την προμήθεια υλικών κι εξοπλισμού. Για παράδειγμα:


Το κόστος μίας σύγχρονης μονάδας επιφάνειας μεγέθους φρεγάτας με τα σημερινά δεδομένα μαζί με τα όπλα της και τυχόν υποδομές της δύσκολα μπορεί να κρατηθεί κάτω από το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Ολόκληρο το δελτίο Τύπου:
«Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Προστάτη του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, παρέστη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Προστάτη του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου, που πραγματοποιήθηκαν στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε τη Φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ», όπου βράβευσε τους αδελφούς Πάνο και Αθανάσιο Λασκαρίδη για τη δωρεά τεσσάρων νέων ηλεκτρομηχανών για το πλοίο.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, είπε τα εξής:
«Σήμερα, εδώ στον Πειραιά, παρουσία του Δημάρχου και του Αντιπεριφερειάρχη του μεγάλου λιμανιού της χώρας, τιμούμε με χριστιανική ευλάβεια τον Προστάτη του Πολεμικού και Εμπορικού μας Ναυτικού Άγιο Νικόλαο, η μορφή του οποίου συντροφεύει και προστατεύει τους ναυτικούς μας στα ταξίδια τους κάτω από όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Η σημερινή εορτή αναδεικνύει το διαχρονικό δεσμό του Ελληνισμού με την Ορθοδοξία και έρχονται στη μνήμη μας ιστορικά γεγονότα, που συμβολίζουν την ταύτιση της χώρας μας με το Πολεμικό της Ναυτικό, που ποτέ δεν υπέστειλε τις Σημαίες του. Η ιστορία μας άλλωστε, συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της ναυτικής ισχύος κάτι που επιβεβαιώνεται με την περίφημη ρήση του Θεμιστοκλή: «Έχουμε γη και πατρίδα όταν έχουμε πλοία στη θάλασσα».
Η θάλασσα, αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο και τον συνδετικό κρίκο για τις ακτές και τα χιλιάδες νησιά μας, όπου χρόνια ζει, αναπτύσσεται και προοδεύει ο Έλληνας. Η γεωγραφική θέση της Πατρίδας μας, προσδιόρισε την ιστορική μας διαδρομή και το ναυτικό αποτύπωμά της στο πέρασμα των αιώνων, γαλουχώντας γενιές ηρώων.
Ήρωες από την εποχή των αρχαίων Σαλαμινομάχων, των μπουρλοτιέρηδων του 1821, των ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων και της απελευθέρωσης των νησιών του Αιγαίου, των αγώνων για την ελευθερία το 1940, αλλά και σύγχρονους, όπως οι ηρωικώς πεσόντες στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή και οι σημερινοί άγρυπνοι φύλακες των ελληνικών θαλασσών, το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού μας.
Συνεχίζουμε να παράγουμε ήρωες. Σε καιρό ειρήνης, το Πολεμικό Ναυτικό και όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να ενεργούν σε πολεμικές συνθήκες.
Γι’ αυτό ο ελληνικός λαός έχει κάθε λόγο να είναι υπερήφανος για το Πολεμικό Ναυτικό, που ήταν, είναι και θα είναι αντάξιο των προσδοκιών του Ελληνισμού και ειδικά στην σημερινή εποχή που μεγιστοποιείται η σημασία του ελληνικού γεωπολιτικού χώρου.
Σήμερα τιμούμε επίσης και την Εμπορική μας ναυτιλία που είναι παρούσα σε όλες τις θάλασσες της γης και είναι συνυφασμένη όχι μόνο με την ιστορία μας, αλλά και την ευημερία, την ασφάλεια και την ύπαρξή μας ως Έθνος. Τους μηχανικούς, τα πληρώματα καταστρώματος της ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, τους Έλληνες ψαράδες.
Οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες του Πολεμικού και το προσωπικό του Εμπορικού μας Ναυτικού, τιμώντας την Σημαία μας, έδωσαν και δίνουν πολλές φορές την ίδια τους τη ζωή αποτελώντας για μας ένα υψηλό πρότυπο αφοσίωσης και αυτοθυσίας.
Ακρογωνιαίος λίθος της διαμόρφωσης της στρατηγικής της Ελλάδας είναι τα πολεμικά της πλοία και το δυναμικό της εμπορικής της ναυτιλίας, καθώς αποτελούν το αδιαμφισβήτητο συγκριτικό και στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας.
Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, με την αμυντική της πολιτική, χτίζει άξονα σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, σε συνεργασία με την Κύπρο και άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προς τα νότια.
Η αναγωγή της χώρας μας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο αλλά και παραγωγό ενέργειας, σε συνεργασία με τους παραπάνω εταίρους, θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης της οικονομίας μας και μας υποχρεώνει να διατηρούμε ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό, για την εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και την κατοχύρωση της ασφάλειας της περιοχής.
Αυτό απεδείχθη περίτρανα με την πρόσφατη παρουσία των δύο φρεγατών μας, «Σαλαμίς» και «Νικηφόρος Φωκάς» στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, για την προστασία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της πατρίδος.
Για το λόγο αυτό, και αναγνωρίζοντας το αξιόμαχο όλων των Μονάδων του Στόλου μας, θέλω να συγχαρώ δημόσια την Ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ιδιαίτερα τα πληρώματα των δύο αυτών πολεμικών πλοίων, που εκτέλεσαν επιτυχώς την ανατεθείσα αποστολή, τιμώντας για ακόμη μια φορά το Πολεμικό Ναυτικό, και έστειλαν ισχυρό μήνυμα αποτροπής προς όλες τις κατευθύνσεις
Σε λίγο η περιοχή ευθύνης του Πολεμικού μας Ναυτικού θα μεγαλώσει. Άρα θα μεγαλώσουν και οι υλικές ανάγκες του Στόλου, όπως είπε και ο Αρχηγός του Πολεμικού μας Ναυτικού.
Για τις Ένοπλες Δυνάμεις έχει κηρυχθεί το 2019 ως έτος ανάδειξης της κοινωνικής προσφοράς.
Ιδιαίτερα, όμως, για το Πολεμικό μας Ναυτικό, το 2019 είναι η ώρα να ξεκινήσει η μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης του Στόλου. Η πατρίδα και το κράτος θα δώσει από το υστέρημα των ελλήνων πολιτών ότι περισσότερο μπορέσει. Τώρα όμως έχουμε την ανάγκη των μεγάλων δωρητών και ευεργετών της πατρίδας.
Καλώ του Έλληνες εφοπλιστές, καλώ όμως και όλους τους πολίτες, από το υστέρημά τους, από την 1.1.2019 που θα ανοίξει λογαριασμός για την ενίσχυση του Στόλου, για την απόκτηση νέων φρεγατών και ναυαρχίδας, να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια. Να θυμηθούν το παράδειγμα του Αβέρωφ και όλων των μεγάλων ευεργετών. Πρώτος θα καταθέσω τον μισθό μου σε αυτή την προσπάθεια και ζητώ από όλους σας την ενίσχυση του Στόλου για το 2019.
Ως Έθνος επιθυμούμε την ειρήνη, αλλά αντιμετωπίζουμε πάντα με αποφασιστικότητα την οποιαδήποτε απειλή, έχοντας ως σταθερά ισχύος το σημαντικότερο όπλο, το προσωπικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Άνδρες και Γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού,
Θέλω να σας συγχαρώ, επιπλέον, για την σημαντική κοινωνική προσφορά του Πολεμικού Ναυτικού, που μαζί με τα μέσα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας ενισχύετε το φρόνημα των κατοίκων των ακριτικών νησιών μας και συνδράμετε με κάθε τρόπο, όπου υπάρχει ανάγκη.
Ως άξιοι απόγονοι της ένδοξης παράδοσης της Πολεμικής Ναυτικής Ιστορίας της Ελλάδας, με ύψιστο ηθικό, με εγρήγορση, με μόχθο και οργάνωση, τιμώντας όλους εκείνους που θυσιάστηκαν, σας καλώ να συνεχίσετε το σημαντικό έργο σας.
Εύχομαι Χρόνια πολλά, σε όλους. Ο Άγιος Νικόλαος να σας δίνει υγεία και οικογενειακή ευτυχία και φέρνοντας ούριους ανέμους στις πλώρες των πλοίων μας, να παραστέκει προστάτης όλων στις ελληνικές θάλασσες στο Αιγαίο, στους ωκεανούς που βρίσκεται το προσωπικό της εμπορικής μας ναυτιλίας, στις οικογένειές σας και στα σπίτια σας.
Ήρθε πλέον η ώρα, το Έθνος να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν.
Θέλω να διαβεβαιώσω το σύνολο του ελληνικού λαού ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό όσον αφορά την εδαφική μας κυριαρχία.
Δεν πρόκειται ποτέ να υποσταλούν οι Σημαίες του Πολεμικού Ναυτικού».»

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: Αγορά 100 SPIKE SR, 14 AW139 SAR, loitering munitions, TOMA...

122
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) εγκρίθηκε η ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς 100 αντιαρματικών βλημάτων SPIKE SR...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 Δεκεμβρίου 1914: Ναυμαχία των Φώκλαντ, εκδίκηση του...

1
Μοίρα του γερμανικού αυτοκρατορικού Ναυτικού υπό τις διαταγές του Μαυάρχου, κόμητος Μαξιμίλιαν φον Σπέε, επιτίθεται κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στη βάση ανεφοδιασμού του...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Related News

809η Μοίρα Ναυτικής Αεροπορίας, η δεύτερη βρετανική μονάδα F-35B

Η ιστορία της επιχειρησιακής αξιοποίησης των βρετανικών F-35B έχει ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια, αφού η RAF μονοπωλεί τη χρήση τους, ακόμη και πάνω από...

«Πτήση» Nο43, Δεκέμβριος 2023, κυκλοφορεί!

Το καινούργιο μας τεύχος «Πτήση» 43, Δεκέμβριος 2023 κυκλοφορεί και είναι  επίσης διαθέσιμο επίσης ηλεκτρονικά ΕΔΩ. B-21A Raider, τι μάθαμε μετά την πρώτη πτήσηΤο καινούργιο...

Γερμανία: Πόσο πληρώνει 80 ελαφρές τορπίλες Mk54

Η αρμόδια υπηρεσία DSCA, που διαχειρίζεται τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στις Ηνωμένες Πολιτείες προώθησε χθες στο Κογκέσο την θετική εισήγηση πώλησης ελαφρών ανθυποβρυχιακών τορπιλών...