H Δύναμη Εναερίας Εφόδου είναι ένας καινούριος κλάδος των Κινεζικών Λαϊκών Επαναστατικών Δυνάμεων που προέκυψε μετά την τελευταία αναδιοργάνωσή τους. Έτσι, οι τρεις ανεξάρτητες Μεραρχίες Αλεξιπτωτιστών αναδιοργανώθηκαν το 2017 σε 6 ταξιαρχίες αερομεταφερόμενου πεζικού και μία ακόμα ταξιαρχία ειδικών επιχειρήσεων, όλες υπό την σκέπη του 15ου Αερομεταφερόμενου Σώματος που υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία.
Η αναδιοργάνωση των αεροκίνητων δυνάμεων έγινε σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η έγκαιρη και αποτελεσματική μετακίνηση δυνάμεων πεζικού σε απειλούμενες περιοχές. Προηγουμένως, οι δυνάμεις αλεξιπτωτιστών, αν και ευμεγέθεις (35-50,000 άνδρες) στερούνταν ικανής δύναμη μεταγωγικών αεροσκαφών με αποτέλεσμα μόλις 10-11,000 να είναι δυνατόν να μεταφερθούν σε διάστημα 48 ωρών.
Ως αποτέλεσμα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες η κινεζική βιομηχανία επιδόθηκε στην ανάπτυξη και κατασκευή δεκάδων μεταγωγικών αεροσκαφών μέσης και μεγάλης μεταφορικής ικανότητας και εκατοντάδων ελικοπτέρων, μεταγωγικών και επιθετικών, προκειμένου να εντάξει αποτελεσματικά το ελαφρύ πεζικό της μετατρέποντάς το στον πυρήνα των Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης.
Η Κίνα “προετοιμάζεται” για πόλεμο με την Ταϊβάν, αλλά έχει ακόμη σοβαρές ελλείψεις
Η αναδιοργάνωση επέφερε, όπως ήταν φυσικό, και μεγάλες αλλαγές στη φιλοσοφία εκπαίδευσης και οργάνωσης των επιχειρήσεων. Οι κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν δέκα διαφορετικούς κλάδους (πεζικό, πυροβολικό, μηχανικό, τεθωρακισμένα κλπ) που πλέον συνεργάζονται σε ένα πρότυπο δράσης “συνδυασμένων όπλων και πολυεπίπεδης μάχης”.
Το πέρασμα από την οργανωτική ολοκλήρωση στην επιχειρησιακή ολοκλήρωση ήταν δύσκολο, συχνά πειραματικό αλλά απέδωσε σημαντικά μαθήματα σε όλους. Πιλότοι της αεροπορίας στρατού επισκέφτηκαν το κέντρο μάχης δυνάμεων πεζικού για να μάθουν τα βασικά γύρω από τις τακτικές επίγειας μάχης και κίνησης των τμημάτων. Ταυτόχρονα, τμήματα πεζικού εκπαιδεύτηκαν σε αντικείμενα με έμφαση στις αεραποβατικές επιχειρήσεις. Οι ανταλλαγές αυτές βοήθησαν στη μείωση του χρόνου εκπαίδευσης και προσαρμογής στα διακλαδικά αντικείμενα εκπαίδευσης και αύξησαν τη συνοχή στον τρόπο σκέψης.
“Τα ελικόπτερα του στρατού συνήθιζαν να εκτελούν αεραποβατικές ενέργειες πετώντας πάνω από τον στόχο σε χαμηλό ύψος και αποβιβάζοντας τα στρατεύματα με ελαφρά απόβαση ή fast rope. Αυτό εξέθετε το ελικόπτερο για μεγάλο διάστημα πάνω από τον στόχο και θα είχε μοιραία αποτελέσματα, αν ο στόχος ήταν ισχυρά προστατευμένος.
Η νέα μέθοδος εκπαίδευσης βοηθά όλους τους εμπλεκόμενους να κατανοούν τις ιδιαιτερότητες του πεδίου της μάχης και να προσαρμόζονται στις καταστάσεις. Συχνά, είναι προτιμότερο να αποβιβαστεί κανείς κρυφά και μετά οι ελαφρά εξοπλισμένοι πεζοί να πορευτούν προς τον στόχο υπερπηδώντας τα εδαφικά εμπόδια, κινούμενοι και ελισσόμενοι γρήγορα”, λέει πιλότος της αεροπορίας στρατού μετά την εκπαίδευση.
«Το μεταγωγικό Y-20 μπορεί να μεταφέρει δύο άρματα μάχης Type 15»
Προς το παρόν, οι άνδρες της Δυνάμεως Εναερίας Εφόδου ενισχύουν τις δυνάμεις τους με νέα μέσα και εκπαιδεύονται για να αναπτύξουν πλήρη εικόνα της επιχειρησιακής τους ικανότητας και λειτουργίας. Είναι μια συνεπής διαδικασία που ολοκληρώνεται σταδιακά με εκπαίδευση και ανάπτυξη του νέου δόγματος επιχειρήσεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.
Πηγή