21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΠερί Arleigh Burke μετά τις δηλώσεις του Α/ΓΕΝ...

Περί Arleigh Burke μετά τις δηλώσεις του Α/ΓΕΝ…

- Advertisement -

Η ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης που πραγματοποίησε χθες το ΓΕΝ δια του αρχηγού του αποκάλυψε πολλές από τις πτυχές των εξοπλιστικών και άλλων επιδιώξεων του κλάδου με αρκετές ειδήσεις και αποσαφηνίσεις περιλαμβανομένου και του θέματος παραχώρησης αμερικανικών DDG Arleigh Burke.
Θα ξεκινήσουμε από το τελευταίο διότι είναι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» και επειδή ποτέ δεν βάζουμε κάτι τέτοιο «κάτω από το χαλί». Φυσικά αναφερόμαστε στις σχετικές αναρτήσεις του ιστότοπου αλλά και ένα από τα κύρια θέματα του τρέχοντος τεύχους μας.
Κατά την χθεσινή ενημέρωση ο Α/ΓΕΝ δήλωσε «άγνοια» για συγκεκριμένη πρόταση των ΗΠΑ περί παραχώρησης δύο Arleigh Burke στο ΠΝ, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Επιβεβαίωσε  το διαχρονικό ενδιαφέρον για τα πλοία αυτά, τα οποία έχουν κριθεί κατάλληλα για τις ανάγκες του ΠΝ. Επισήμανε όμως υπαρκτά προβλήματα για την αξιοποίησή τους ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι, σύμφωνα με την πληροφορίες που και ο ίδιος έχει δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα πλοία για παραχώρηση, αφού το σύνολο της κλάσης υπηρετεί  ακόμη στις τάξεις του UN Navy.
Επί του θέματος και δεδομένου ότι και εμείς αναφερθήκαμε στο ενδεχόμενο της παραχώρησης των αμερικανικών DDG να σημειώσουμε τα παρακάτω:
Προφανώς τόσο στον ιστότοπό μας όσο και κυρίως στο περιοδικό βρισκόμαστε εδώ και τέσσερις δεκαετίες στην διαμετρικά αντίθετη θέση των «ειδήσεων» και «αποκαλύψεων» στις οποίες επιδίδονται εκ συστήματος άλλοι. Και φυσικά δεν θα αρχίσουμε να το πράττουμε τώρα…  Αντιλαμβανόμαστε πως, μέσα στον καθημερινό ορυμαγδό fake news και επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων, κάποιοι θα μπουν στον πειρασμό να μας κατατάξουν σε αυτή την κατηγορία, αλλά είναι θερμή μας παράκληση να μην το κάνουν.
Η πληροφορία για το ενδεχόμενο παραχώρησης δυο Arleigh Burke, μαζί και με άλλα συναφή θέματα προήλθε από περιβάλλον πολιτικής πηγής και όχι από τον χώρο του Πολεμικού Ναυτικού, στη διάρκεια ρεπορτάζ για την ανανέωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ. Είχαμε μάλιστα τότε δεσμευτεί ότι δεν την αποκαλύψουμε, κάτι που τηρήσαμε πιστά έως ότου το θέμα δημοσιοποιήθηκε από συνάδελφο (Newpost 02/11).
Υπό το πρίσμα της δήλωσης «άγνοιας του ΠΝ» επί του θέματος θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η πληροφορία μας ήταν… απλά ανακριβής. Σε άλλες εποχές μάλιστα θα υπήρχε και το ενδεχόμενο η «διαρροή» να έγινε απλά για να «καεί» το θέμα, όπως είχε γίνει παλαιότερα με υπόθεση άλλων μεταχειρισμένων πλοίων επειδή κάποια πλευρά τότε επιθυμούσε διακαώς την υλοποίηση ναυπηγικού προγράμματος.
Παρόλα αυτά εξακολουθούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην πληροφορία και την πηγή της και πιστεύουμε ότι θέμα Arleigh Burke υφίσταται. Χωρίς μάλιστα καμία πρόθεση… υστεροβουλίας ή αναζήτησης δικαιολογιών θα μας έκανε εντύπωση εάν το ΠΝ επιβεβαίωνε κάτι που η διαχείρισή του ίσως ανάγεται σε αυτή τη φάση αποκλειστικά σε πολιτικό επίπεδο.
Από την άλλη, ελπίζουμε πραγματικά ότι θέμα παραχώρησης δυο DDG θα υπάρξει, καθώς αποτελεί μια από τις ελάχιστες βιώσιμες «ενδιάμεσες λύσεις» έως ότου το πρόγραμμα νέων φρεγατών (με υψηλό το ενδεχόμενο να καταλήξει υπέρ των Belh@rra) να αποδώσει καρπούς, αλλά και στη συνέχεια. Όπως είχαμε αναφέρει στην αρχική ανάρτηση περί Arleigh Burke, αλλά υπογραμμίζουμε και στο τρέχον τεύχος μας, τα δυο προγράμματα δεν λειτουργούν  ανταγωνιστικά αλλά θα μπορούσαν να είναι (υπό προϋποθέσεις) συμπληρωματικά. Οι πολλές (και κάποιες δύσκολες) πτυχές του θέματος αναλύονται στο τρέχον τεύχος μας.
———–
Από την άλλη, στη χθεσινή ενημέρωση του ΓΕΝ επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη και άλλων προτάσεων φρεγατών, όχι μόνο LCS/MMCS στην οποία είχαμε αναφερθεί με άρθρο μας το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και από  άλλες πλευρές (A200) όπως είχαμε γράψει πιο πρόσφατα.
Επιβεβαιώθηκαν επίσης πλήρως οι πληροφορίες για το πρόγραμμα νέων και παλαιών ελικοπτέρων με  δυο LOA (Letter of Offer & Αcceptance) που αναμένουν υπογραφή, πιθανότατα πριν το τέλος του χρόνου, μια για την προμήθεια τεσσάρων MH-60R και η άλλη για πρόγραμμα FOS (Follow On Support) και μερικού εκσυγχρονισμού των S-70B-6.
Ενδιαφέρον και ευχάριστο είναι επίσης ότι σε πολύ υψηλή προτεραιότητα εκκίνησης βρίσκεται το πρόγραμμα νέων τορπιλών όσο και αναλωσίμων για συστήματα αντιμέτρων υποβρυχίων νέας γενιάς.
Μια από τις πραγματικές ειδήσεις όμως που υπήρξαν στη χθεσινή ενημέρωση ήταν αυτή σχετικά με πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσυστημάτων κατακόρυφης προσαπογείωσης/προσαπονήωσης VTOL UAS με δυνατότητα να επιχειρούν τόσο από καταστρώματα φρεγατών ως οργανικά μέσα, όσο και από την ξηρά, από ναυτικά παρατηρητήρια. Αν και ο Α/ΓΕΝ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, πέραν του γεγονότος ότι είναι εξασφαλισμένη σχετική χρηματοδότηση, η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες. Υπό αυτό το πρίσμα, ίσως η υλοποίηση, τουλάχιστον σε πρώτη φάση περνά μέσα από την μίσθωση UAS για δοκιμές μακράς διαρκείας όπως είχε γίνει παλαιότερα με το Γαλλικό Ναυτικό και αυστριακή εταιρία, ενώ είχε υπάρξει η πληροφορία ότι η τελευταία είχε βολιδοσκοπήσει και άλλα ναυτικά εντός ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένου και του Ελληνικού. Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά σε απόκτηση μέσων κατά drone, για εγκατάσταση στις μονάδες επιφανείας, ένας τομέας που κινείται αυτή τη στιγμή σε «ανεξερεύνητα νερά».
Αναφορά με την δυνητική προμήθεια των Belh@rra και με το δεδομένο ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, η πληροφόρηση ήταν πολύ περιορισμένη. Το πλέον ενδιαφέρον από τα όσα –λίγα- αναφέρθηκαν αφορά την προσπάθεια του ΠΝ για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας των πλοίων. Στον τομέα αυτό επιδιώκεται η υιοθέτηση μιας δεύτερης γραμμής άμυνας με CAMM-ER για εμπλοκές μέσων αποστάσεων, «κάτω» από την ομπρέλα των μεγάλου βεληνεκούς ASTER 30. Ανοικτό όμως αφέθηκε το θέμα της ενσωμάτωσης CIWS.
Επί των επιμέρους θεμάτων θα επανέλθουμε με νεώτερες αναρτήσεις.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ελληνικός Στόλος με περισσότερες και φθηνότερες FDI Made in Greece

Το Πολεμικό Ναυτικό, αν όλα πάνε καλά, θα παραλάβει εντός του 2025 τις δυο πρώτες φρεγάτες κλάσης "Κίμων". Οι φρεγάτες αυτές μέχρι το 2028...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10/22 Απριλίου 1826: Έξοδος του Μεσολογγίου, η ωραιότερη...

0
Μετά από 12 μήνες πολιορκίας, την τρίτη κατά σειρά περικύκλωση της σημαντικής αυτής πόλης, οι κάτοικοι του Μεσολογγίου αποφασίζουν να κάνουν ηρωική έξοδο.Είχαν περάσει...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο της Σούδας

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτή την ώρα στη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 9:00 το πρωί στην περιοχή του κόμβου Ναυστάθμου στα...

Ξεκίνησε η συναρμολόγηση της τρίτης FDI, “Φορμίων”, με την τοποθέτηση της τρόπιδας

Στις 15 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση τρόπιδας, του πρώτου μπλοκ της τρίτης Ελληνικής φρεγάτας FDI HN «Φορμίων» στο ναυπηγείο της Naval Group στο...

Οδησσός: Ρωσικές επιθέσεις με τραυματίες και ζημιές σε σπίτια

Η Ρωσία εξαπέλυσε επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μιας κατεύθυνσης τη νύχτα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους δυο παιδιά,...