«Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα και μαχητική ικανότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν οιαδήποτε απειλή και να κατοχυρώσουν τα εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Άμεση θωράκιση της αεράμυνας της χώρας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κινδύνων από τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών»
«Κατ’ αρχάς, η αντιμετώπιση των μη φίλιων UAV πραγματοποιείται με τη χρήση των μέσων του Ενοποιημένου Συστήματος Αεράμυνας. Σε κάθε περίπτωση, οι ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν κάθε πτητική δραστηριότητα UAV και τηρούν αυξημένη ετοιμότητα αντίδρασης σε ενδεχόμενο κίνδυνο, σημείωσε ο υπουργός στην απάντησή του.
Συγκεκριμένα οι ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απορρέουν από τα Εθνικά Σχέδια – Διαταγές, ώστε να επιτηρούν και να αστυνομεύουν τον εθνικό εναέριο χώρο, αναγνωρίζοντας όλα τα αεροσκάφη, επανδρωμένα ή μη, που εισέρχονται στο ΑΤΗΙΝΑΙ FIR, χωρίς κατάθεση σχεδίου πτήσης και αδείας από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές που ελέγχουν την εναέρια κυκλοφορία, πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Στη συνέχεια της απάντησής του, ο υπουργός τόνισε ότι παράλληλα εφαρμόζονται πιστά όλοι οι εν ισχύ εθνικοί κανόνες εμπλοκής, ενώ ενημερώνονται όλες οι επηρεαζόμενες μονάδες για την πτήση των συγκεκριμένων μέσων, με σκοπό την έγκαιρη λήψη των απαραίτητων μέτρων απόκρυψης και ασφάλειας διαβαθμισμένων πληροφοριών.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού των διατιθέμενων μέσων αεράμυνας.
ThinkOutOfTheBox: Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο με loitering munitions;
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων “πραγματοποιείται με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις και οποιαδήποτε λύση εξυπηρετεί τον εν λόγω σχεδιασμό εξετάζεται και αξιολογείται διεξοδικά, συνεκτιμώντας τον οικονομικό σχεδιασμό και τα επιχειρησιακά οφέλη.
Στο ανωτέρω πλαίσιο εξετάζονται όλες οι πιθανές επιλογές για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης από πλευράς δυνατοτήτων και διαδικασιών αεράμυνας, με σκοπό την αντιμετώπιση μη φίλιων UAV», κατέληξε ο υπουργός.