Η Πακιστανική αστυνομία συνέλαβε δύο αδέλφια χριστιανούς, που κατηγορούνται για βλασφημία, δήλωσαν σήμερα ένας εκπρόσωπος και πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, δύο ημέρες αφότου όχλος εξοργισμένων μουσουλμάνων έκαψε εκκλησίες και σπίτια, επιρρίπτοντας στους δύο άνδρες την ευθύνη για βεβήλωση του Κορανίου. Σελίδες του Κορανίου βρέθηκαν σε έναν δρόμο με υποτιμητικά σχόλια γραμμένα πάνω τους με κόκκινο, ανέφερε η αστυνομία.
Η βλασφημία τιμωρείται με θάνατο στο Πακιστάν και, αν και δεν έχει εκτελεστεί κανείς μέχρι τώρα μ’ αυτή την κατηγορία, πολλοί που κατηγορήθηκαν για βλασφημία έχουν λιντσαριστεί από εξαγριωμένα πλήθη. Επίσης ένας πρώην επαρχιακός κυβερνήτης και ένας υπουργός αρμόδιος για τις μειονότητες έχουν σκοτωθεί με πυρά αφού κατηγορήθηκαν για βλασφημία.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε πως οι κατηγορίες για βλασφημία χρησιμοποιούνται μερικές φορές για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται στη φυλακή ως κατηγορούμενοι επειδή συχνά δικαστές αναβάλλουν δίκες φοβούμενοι αντίποινα αν θεωρηθεί ότι έδειξαν επιείκεια, λένε.
Παραστρατιωτικές δυνάμεις φρουρούν τον τόπο των επιθέσεων, έναν χριστιανικό οικισμό στην Τζαρανουάλα, στη βιομηχανική περιοχή της πόλης Φαϊζαλαμπάντ, που περιλαμβάνει επίσης την ιστορική εκκλησία του Στρατού της Σωτηρίας και την καθολική εκκλησία του Αγίου Παύλου.
Χριστιανικό νεκροταφείο βεβηλώθηκε επίσης, ενώ πλήθος έβγαλε τα πράγματα των χριστιανών από τα σπίτια τους και τους έβαλε φωτιά. Η βία συνεχίστηκε για 10 ώρες χωρίς να υπάρξει επέμβαση από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο, δήλωσαν κάτοικοι. Η αστυνομία το αρνήθηκε, λέγοντας πως απέτρεψε ακόμη χειρότερες ζημιές.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Άνουαρ ουλ Χακ Κάκαρ δήλωσε σήμερα πως οι μειονότητες πρέπει να προστατευθούν πάση θυσία, υποσχόμενος να αναλάβει δράση εναντίον εκείνων που ενεπλάκησαν στη βία.
Η αστυνομία ανέφερε πως έχει προσαγάγει μέχρι τώρα 128 ανθρώπους που εμπλέκονται στην επίθεση του όχλου. Κάτοικοι δήλωσαν πως χιλιάδες μουσουλμάνοι υπό την ηγεσία τοπικών ιερωμένων θεάθηκαν να φέρουν σιδηρογροθιές, ρόπαλα, μαχαίρια και στιλέτα στη διάρκεια των βιαιοτήτων.
Κάτοικοι και κυβερνητικές πηγές δήλωσαν πως ιερωμένοι που πρόσκεινται σε ένα εκτός νόμου ισλαμιστικό κόμμα -το Τεχρίκ-ε-Λαμπάικ Πακιστάν- τέθηκαν επικεφαλής της εκστρατείας που κατέληξε στη βία. Το Τεχρίκ-ε-Λαμπάικ Πακιστάν το διέψευσε, λέγοντας ότι βοήθησε την αστυνομία να ηρεμήσει την κατάσταση.