25.4 C
Athens
Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑΠολεμική Αεροπορία: Ενημέρωση εφ όλης της ύλης

Πολεμική Αεροπορία: Ενημέρωση εφ όλης της ύλης

- Advertisement -


Η ενημέρωση από το ΓΕΑ γύρω από το φλέγον ζήτημα του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 δεν μπορούσε φυσικά να μην επεκταθεί και σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν άμεσα την ΠΑ. Οι αποφάσεις για τον στόλο των Mirage 2000, οι εξελίξεις στην αεροπορική εκπαίδευση, οι διαθεσιμότητες των μεταγωγικών και των ελικοπτέρων της ΠΑ, οι προθέσεις σχετικά με το νέο μαχητικό 5ης γενιάς αλλά και οι φήμες για πιθανή επέκταση παραχώρησης βάσεων στις ΗΠΑ, αποτέλεσαν εξαιρετικά επίκαιρα και ενδιαφέροντα ζητήματα που καταγράψαμε και σας μεταφέρουμε αναλυτικά:
Για το στόλο των Mirage 2000
Διευκρινίστηκε ότι υπάρχει πρόβλεψη για κονδύλι εδώ και αρκετό καιρό αναφορικά με το FOS του στόλο των Mirage 2000 της ΠΑ. Ο σχετικός διαγωνισμός -αν και επαναλήφθηκε τουλάχιστον 2 φορές – κατέστη άγονος επιδεινώνοντας τις διαθεσιμότητες του στόλου.
Ουσιαστική εξέλιξη για την επίλυση του ζητήματος ήταν η φετινή επίσκεψη του ΥΕΘΑ και της ηγεσίας της ΠΑ στο διεθνές αεροπορικό σαλόνι του Bourget στο Παρίσι , όπου και επιδιώχτηκε νέα οδός προσέγγισης δια της «συμφωνίας – πλαισίου».
Σύμφωνα με αυτή προβλέπεται η εμπλοκή τριών εταιριών που υποστηρίζουν το Mirage 2000 (Dassault – άτρακτος, Safran -κινητήρας, Thales – ηλεκτρονικά), μέσω διακρατικής συμφωνίας.
Στο σημείο αυτό τονίστηκε ότι η δυσκαμψία υπήρξε από την γαλλική πλευρά καθώς δεν λειτουργούσε μέχρι σήμερα στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών για εξοπλιστικά προγράμματα. Όμως έπειτα από μεγάλες προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, η εκτίμηση είναι ότι τα πράγματα βρίσκονται σε «πάρα πολύ καλό δρόμο», καθώς είναι σαφές το αδιέξοδο που έχει προκύψει και το οποίο είναι προς όφελος όλων των πλευρών να αρθεί.
Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται η ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των δύο πλευρών (ΓΔΑΕΕ, DGA, εταιρίες – ΔΑΥ) για τις τελικές συζητήσεις, ενώ έχει προηγηθεί η δημιουργία πλαισίου εκ του μηδενός που απαίτησε 7μηνη προετοιμασία από πλευράς ΥΕΘΑ και ΠΑ.
Ελπίζεται ότι εφόσον βρεθεί κοινό έδαφος θα γίνει η υπογραφή της συμφωνίας πλαισίου με 4-5ετή διάρκεια, με άμεση έναρξη ροής ανταλλακτικών στην ΠΑ.
Επιπλέον προβλήματα υποστήριξης που υπήρχαν με τα ραντάρ των Mirage 2000 EGM/BGM έχουν πλέον επιλυθεί. Ενδεικτικό της αποτελεσματικότητας των εργασιών που έγιναν από τεχνικό προσωπικό της ΠΑ, είναι ότι η απόδοση τους χαρακτηρίζεται από τους ιπταμένους ως άριστη και ανάλογη με αυτή όταν αποκτήθηκαν καινούργια.
Κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό για την επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα που κρίνεται ως «απόλυτα κρίσιμη για την αποτρεπτική ικανότητα της ΠΑ» σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές ικανότητες που προσφέρουν να αναβαθμισμένα Mirage 2000-5Mk2.
Βεβαίως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα θέμα εκσυγχρονισμού των Mirage 2000 EGM/BGM με το ενδιαφέρον της ΠΑ να εστιάζεται αποκλειστικά στην αποκατάσταση των διαθεσιμοτήτων για πτητική εκμετάλλευση.
Για εκπαιδευτικά βασικού σταδίου
Η αντικατάσταση των Τ-41 είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και καιρό την ηγεσία της ΠΑ. Όπως είναι γνωστό από το 1969 μέχρι σήμερα όλοι οι ιπτάμενοι της ΠΑ πέρασαν από αυτό το αεροσκάφος.
Σήμερα πλέον είναι σαφές ότι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο προσφοράς του καθώς έχει «γεράσει» με αποτέλεσμα να απαιτεί και σημαντική οικονομική δαπάνη η διατήρηση του υφιστάμενου στόλου της Σχολής Ικάρων στο Τατόι. Από οικονομοτεχνικής πλευράς η συντήρηση του δεν στέκει και ως εκ τούτου έχει εκπονηθεί μελέτη για την προμήθεια 12 νέων αεροσκαφών που θα το αντικαταστήσουν.
Το «πακέτο» περιλαμβάνει πλήρη εκπαίδευση, αρχικό FOS για 2 χρόνια, Flight Simulator, σύστημα επίγειας εκπαίδευσης GBTS. Το εκτιμώμενο κόστος προμήθειας είναι της τάξης των 7,5 εκ ευρώ ενώ διευκρινίστηκε ότι είναι ήδη προϋπολογισμένο από τα υφιστάμενα λειτουργικά κονδύλια της ΠΑ.
Για Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα
Στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα εκτελείται το βασικό – προκεχωρημένο και επιχειρησιακό στάδιο εκπαίδευσης νέων ιπταμένων με στροβιλοελικοφόρα αεροσκάφη T-6 Texan II και τζετ τύπου T-2C/E Buckeye. Η ΠΑ αποτελεί τον τελευταίο χρήστη διεθνώς του Buckeye το οποίο προσέφερε πάρα πολλά αλλά πλέον εν έτη 2017 «πνέει τα λοίσθια» καθόσον είναι μεγάλης ηλικίας και κατά συνέπεια η υποστήριξη του είναι προβληματική και ακριβή.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν διαθέσιμα 45 σύγχρονα αεροσκάφη τύπου T-6 Texan II, που μπορούν να προσφέρουν συγκριτικά πολύ μεγαλύτερο αριθμό ορών πτήσης (τουλάχιστον 35.000 ώρες), υπερκαλύπτοντας της απαιτήσεις εκπαίδευσης χειριστών της ΠΑ.
Για το λόγο αυτό η ΠΑ επεδίωξε να πετύχει διακρατικές συμφωνίες, ώστε να στηριχτεί η επιδίωξη ενός διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου στην Καλαμάτα, καθώς όπως τονίστηκε από πηγές του ΓΕΑ υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον.
Παράλληλα για τον ίδιο σκοπό, το Σχολείο Οργάνων μεταφέρεται από την 110ΠΜ στη Λάρισα στην 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα, το οποίο θα λειτουργεί ταυτόχρονα με το Σχολείο Θαλάσσιας Επιβίωσης (ΣΕΘΕ) και ότι άλλο απαιτείται για έναν νέο αεροπόρο, πριν μεταβεί σε μονάδα πρώτης γραμμής με μαχητικά αεροσκάφη.
Για αντικατάσταση των T-2C/E Buckeye
Επιπλέον για πρώτη φορά ανακοινώθηκε η απόφαση της ΠΑ να προχωρήσει στην λύση αντικατάστασης του T-2C/E Buckeye όχι με απευθείας αγορά νέων αεροσκαφών αλλά με τη μέθοδο του leasing.
Η λύση αυτή έχει το πλεονέκτημα μείωσης του κόστους που καλείται να καταβάλει η ΠΑ για την εκπαίδευση, προκεχωρημένου – επιχειρησιακού σταδίου, αποκομίζοντας παράλληλα κέρδος από την ενοικίαση ωρών με τα T-6 Texan II σε ξένες Αεροπορίες.
Μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει έντονο διεθνές ενδιαφέρον από χώρες του Κόλπου αλλά και ευρωπαϊκές, αυξάνοντας την παραγωγή νέων χειριστών από 45 που είναι σήμερα σε 150 ανά έτος.
Κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα της ΠΑ, τονίστηκε ότι είναι η απόδοση των νέων αυτών χειριστών στις χώρες τους, εκπαιδευμένων με ποιοτικά κριτήρια προδιαγραφών ΝΑΤΟ.
Για διαθεσιμότητες Τ-6 Texan II
Ζήτημα ως γνωστόν υπήρχε εδώ και αρκετό καιρό – και μάλιστα σοβαρό – με τις διαθεσιμότητες των Texan II με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στην συντήρηση- επαναπιστοποίηση των εκτινασσόμενων καθισμάτων Martin Baker.
Δρομολογήθηκαν όπως έγινε γνωστό οι απαραίτητες ενέργειες και η ΠΑ αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους,  να έχει επιχειρησιακά διαθέσιμα περί τα 12 αεροσκάφη T-6 Texan II.
Διευκρινίστηκε ότι ο αριθμός μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως μικρός σε σχέση με το σύνολο του στόλου (45 αεροσκάφη) αλλά αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα μόνο Texan αρκεί για την εκπαίδευση 7 νέων χειριστών, (με 700 ώρες πτήσης ανά έτος – περίπου 100 ανά χειριστή), τότε είναι εύκολο να υπολογιστεί με 12 αεροσκάφη πόσοι πιλότοι δύναται να εκπαιδευτούν.
Δεν αποκλείεται μάλιστα σε επόμενη φάση αφού καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της ΠΑ και της απόδοσης αεροσκαφών για εκπαίδευση ξένων χειριστών, ένας πλεονάζον αριθμός Texan II να διατεθεί προς πώληση στη διεθνή αγορά.
 Για την υποψηφιότητα του  F-35 ως επόμενο μαχητικό της ΠΑ
Γίνεται διεργασία σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές για το πώς η ΠΑ θα φτάσει σε στην επόμενη φάση ενίσχυσης με γνώμονα την εξέλιξη της απειλής.
Υπάρχει ενδιαφέρον για μαχητικό 5ης γενιάς (κάτι που σημαίνει F-35) αλλά εξετάζεται πως  θα ενταχτεί στη δομή δύναμης της ΠΑ. Διευκρινίστηκε ότι τα στοιχεία τα οποία θα αναλυθούν από το ΓΕΑ θα επιτρέψουν να διαπιστωθεί πλήρως η επιχειρησιακή διάσταση ικανότητες και οι προδιαγραφές του συγκεκριμένου τύπου .
Τονίστηκε επίσης ότι η ΠΑ έχει συσσωρευμένη εμπειρία από τέσσερις και πλέον δεκαετίες επιχειρήσεων με μαχητικά αεροσκάφη 3ης γενιάς και 4ης γενιάς με αποτέλεσμα να έχει πλήρη επίγνωση του τι ακριβώς απαιτείται ώστε να ενισχυθεί η αεροπορική ισχύς του Όπλου κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από πηγές που γνωρίζουν καλά τα πράγματα: «Δεν είμαστε στο 1985. Γνωρίζουμε και μπορούμε να δούμε τι γίνεται και τι πρέπει να γίνει».
Για μεταγωγικά αεροσκάφη
Προς ολοκλήρωση βαίνουν οι διαπραγματεύσεις για το FOS του στόλου των μεταγωγικών C-27J. Όπως είναι γνωστό ο διαγωνισμός έτρεξε μέχρι σήμερα 3 φορές χωρίς αποτέλεσμα ενώ πριν από λίγες ημέρες δόθηκαν ορισμένες απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις από το νομικό συμβούλιο του Κράτους, με αποτέλεσμα να λυθούν συγκεκριμένα νομικά προβλήματα.
Κατά συνέπεια από δω και πέρα η ΠΑ προχωράει με στόχο μέχρι το τέλος του 2017 να έχει «κλείσει» η συμφωνία για το FOS των C-27J Spartan.
Αν όλα πάνε καλά αυτομάτως οι διαθεσιμότητες θα βελτιωθούν πολύ γρήγορα σε 6 διαθέσιμα αεροσκάφη και σε δεύτερη φάση θα αποδοθούν για πτητική εκμετάλλευση και τα υπόλοιπα 2 C-27J. Όμως και με 6 μεταγωγικά η ΠΑ τονίστηκε ότι θα υπερκαλύψει τις απαιτήσεις της.
Όσον αφορά τα C-130 Hercules όπου είναι γνωστό ότι ο στόλος υποφέρει εδώ και καιρό από εξαιρετικά χαμηλές διαθεσιμότητες, αναφέρθηκε ότι αναμένεται η αποδέσμευση ενός αεροσκάφους από την ΕΑΒ, οπότε σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ενίσχυση από τα C-27J οι δυνατότητες θα αυξηθούν κατακόρυφα συγκριτικά με τα σημερινά δεδομένα.
Για Super Puma
Οι διαθεσιμότητες των AS 332C1 Super Puma είναι επίσης ένα θέμα που «πονάει» την ΠΑ, καθώς οι αμείλικτοι περιορισμοί του προϋπολογισμού είχαν συνέπεια να μειώσουν τα διαθέσιμα ελικόπτερα του στόλου.
Σε αυτή τη φάση αναμένεται να αποδοθούν για πτητική εκμετάλλευση ένα Super Puma από την ΕΑΒ και άλλο ένα από το ΚΕΑ – αρχές Νοεμβρίου και αρχές Δεκεμβρίου – αντιστοίχως. Κατά συνέπεια θα βελτιωθεί η διαθεσιμότητα με γνώμονα η ΠΑ να εκμεταλλευτεί τα διαθέσιμα μέσα «εκεί που θέλει και απαιτείται» ώστε να καλύπτονται άνετα οι ανάγκες.
Ζητούμενο δεν είναι ούτε οι πτήσεις με εντατικό ρυθμό – ούτε φυσικά η καθήλωση των ελικοπτέρων για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πλέον υιοθετείται ορθολογιστική προσέγγιση με καθαρά «επιχειρηματικά κριτήρια» λειτουργίας.
Αυτό ισχύει βεβαίως συνολικά για την αξιοποίηση των μέσων και τη διατήρηση του αξιόμαχου ολόκληρης της ΠΑ.
Για μεταφορά δυνάμεων των ΗΠΑ σε βάση της ΠΑ
Σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα έγινε διευκρίνιση ότι η Σούδα αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ.
Επισήμως δεν έχει γίνει κανένα άλλο αίτημα για παραχώρηση εγκαταστάσεων σε άλλη βάση της ΠΑ από την Ουάσιγκτον.
Σε κάθε περίπτωση οι σχετικές συζητήσεις και αποφάσεις λαμβάνονται σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο με εμπλοκή πρωτίστως του ΥΠΕΞ (που είναι και το αρμόδιο υπουργείο για διαπραγματεύσεις σχετικά ζητήματα). Εφόσον και εάν υπάρξει καταρχήν συμφωνία στο μέλλον, η ΠΑ εκτιμάται ότι θα ερωτηθεί σε δεύτερη φάση με οποιοδήποτε άλλο σχετικό ερώτημα και διευκρινήσεις να παραπέμπονται όπως είναι φυσικό προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ.
Ρεπορτάζ Απόλλων Λεονταρίτης

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το ΠΝ αντιμέτωπο παλαιότερων επιλογών: οι πλώρες δεν επαρκούν, θα “λιώσουμε” τις Kortenaer!

Η σελίδα μας και το περιοδικό έχουν γράψει πολλές φορές για το πρόβλημα, και αυτή τη φορά μπορούμε να γράψουμε πως πλέον έχει αρχίσει...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

DEFEA2023: Ανασκόπηση ενός τριημέρου πολλών εμπειριών και πολλών χιλιομέτρων!

11
Η DEFEA 2023 (από τις 9 έως τις 11 Μαϊου) αποτελεί πλέον παρελθόν και η ΠΤΗΣΗ από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να την καλύψει...
- Advertisement -
Card image

May 036 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Ιουνίου 1981: Επιχείρηση «Opera», καταστρέψτε τον πυρηνικό...

6
H Ισραηλινή αεροπορία εξαπολύει προληπτικό χτύπημα κατά του ιρακινού πυρηνικού αντιδραστήρα στο Οσιράκ. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 το Ιράκ απέκτησε έναν ερευνητικό...
- Advertisement -
Card image

April 035 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 034 2023

Αγορά 3.99

Related News

ΕΕ: Δέκα χώρες, μεταξύ τους Ελλάδα και Ιταλία, κατά της μεταναστευτικής πρότασης της σουηδικής προεδρίας

Δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Ελλάδα, αρνήθηκαν σήμερα να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, στην κρίσιμη σύνοδο των...

Του Β. Νέδου από την “Κ”: Αίτημα της Βουλγαρίας για επιτήρηση του εναέριου χώρου της από την ΠΑ

Του Βασίλη Νέδου από την “Καθημερινή”Σε διαπραγματεύσεις για την ανάληψη καθηκόντων επιτήρησης του εναέριου χώρου μιας ακόμα γειτονικής χώρας βρίσκεται η Ελλάδα, πάντα μέσα από τους νατοϊκούς διαύλους.Σύμφωνα...

Οι Φιλιππίνες ίσως είναι ο επόμενος πελάτης για τα Gripen;

Μεγάλη προσπάθεια κάνει η Σουηδία να βρει ένα ακόμη διεθνή πελάτη για το μαχητικό Gripen της SAAB. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι η υπογραφή...