Ένα σημαντικό μέρος της ουκρανικής αεράμυνας αποτελείται από συστήματα πυραύλων MIM-23 HAWK, τα οποία έχουν παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, αλλά και από την Ταιβάν, που πρόσφατα απέσυρε τα δικά της, είτε με προσφορά πλήρων πυροβολαρχιών, είτε με παροχή ραντάρ, βοηθητικών οχημάτων, πυραύλων, ή υπηρεσιών αναβάθμισης. Και έστω και πολλών δεκαετιών (το αρχικό σχέδιο είναι της δεκαετίας του ’60), τα HAWK έχουν εμφανίσει πολύ ικανοποιητική απόδοση, κυρίως στην κατάρριψη ρωσικών πυραύλων cruise, όπως και μεγάλων μη επανδρωμένων καμικάζι, τύπου Shahed 136.
Η επίδοση αυτή δείχνει και τις ικανότητες του συστήματος (με μεγίστη εμβέλεια αναχαίτισης κάπου 45 χιλιόμετρα), αλλά σίγουρα ευνοείται από τις συνθήκες του πεδίου. Καθώς τα ραντάρ των HAWK, κυρίως των πιο πρόσφατων έκδοσης Phase III, το εντοπισμού AN/MPQ-62 και το καταύγασης στόχου AN/MPQ-61, στο επίπεδο ουκρανικό τοπίο στα ανατολικά, με ελάχιστους λόφους, και χαμηλή βλάστηση, μαζί με τις βελτιώσεις που έχουν εφαρμοστεί για εντοπισμό στόχων σε χαμηλό υψόμετρο, βρίσκονται σε “ιδανικές” συνθήκες λειτουργίας.
Επίσης οι ρωσικοί πύραυλοι cruise, πέρα από το χαμηλό ύψος πτήσης, ανάλογα το μοντέλο, σε μεγάλο μέρος της διαδρομής τους κινούνται είτε υποηχητικά, είτε σε μέτριες υπερηχητικές ταχύτητες, οπότε είναι εντός του φακέλου αναχαίτισης των βλημάτων του συστήματος, τα οποία φέρουν και θραυσματογόνα κεφαλή. Έτσι ο εντοπισμός και η κατάρριψη εμφανίζουν πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας που εκτιμάται σε πάνω από 80%.
Πέρα από τους πυραύλους cruise, τα HAWK μετέχουν και στην γενική ουκρανική αεράμυνα, κυρίως ως προσθήκη αποτροπής, μαζί με άλλα δυτικά και ανατολικά συστήματα που λειτουργούν εκεί.
Στην ουκρανική δράση υπάρχει -μάλλον- και ελληνική παράμετρος, καθώς πολλά συστήματα HAWK από τις ΗΠΑ (η οποία δρα και ως “συλλέκτης” από άλλες χώρες για να τα προωθήσει στο Κίεβο), έρχονται στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας Sielman, στο Βόλο, για επιθεώρηση και συντήρηση.
Το πόσο εκτιμούν τα HAWK οι Ουκρανοί φαίνεται και έμμεσα, καθώς πρόσφατα εντοπίστηκαν να τοποθετούν στο πεδίο ξύλινα/πλαστικά ομοιώματα τους, ώστε να παραπλανήσουν τις ρωσικές δυνάμεις, που τα αναζητούν ως βασικό στόχο τους.
Η παραπάνω ουκρανική εμπειρία θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, με τα δικά μας συστήματα HAWK, που σήμερα έχουν κύριο ρόλο την αεροπορική προστασία Αττικής και Θεσσαλονίκης, να παραμείνουν, αλλά ως συμπληρωματικό “επίπεδο” αεράμυνας, κατά πυραύλων cruise και drone, ίσως και με μετακίνηση τους π.χ. στον Έβρο, ή σε επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου.
Συμβόλαιο για υποστήριξη αντιαεροπορικών HAWK στην ελληνική Sielman