Μια ακόμα φωτογραφία, αρκετά καθαρότερη, του μυστηριώδους «νέου» ρωσικού UCAV Okhtonik-B της εταιρείας PJSC United Aircraft Corporation (UAC) εμφανίστηκε στην δημοσιότητα, δίνοντας ορισμένες ενδείξεις για το αεροσκάφος αυτό.
Η φωτογραφία απεικονίζει το εν λόγω UCAV από το πλάι, ενώ σύμφωνα με το Scramble, το Okhtonik-B αναμένεται ότι μία από αυτές τις μέρες θα κάνει την πρώτη πτήση. Η φωτογραφία είναι πιθανότατα τραβηγμένη στο αεροδόμιο της NAPO στο Νοβοσίβιρσκ (Novosibirsk Aircraft Production Association) στη Σιβηρία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Okhtonik-B θα έχει εκπέτασμα πτερύγων περίπου 65,5 πόδια ή 20 μέτρα).
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι το συμβόλαιο ανάπτυξης Okhotnik-Β υπογράφηκε μεταξύ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και της Sukhoi το 2011. Το πρώτο πρωτότυπο σχεδίασης αυτού του UCAV είχε κατασκευαστεί το 2014 και πλέον έχει φθάσει στο τελικό του σχήμα.
Αξιοσημείωτο είναι τόσο η θέση του αεραγωγού στο άνω μέρος της ατράκτου, όπως και στις περισσότερες σχεδιάσεις της κατηγορίας, γεγονός που εκμηδενίζει την έκθεση του κινητήρα στην ακτινοβολία των επίγειων ραντάρ σε περίπτωση που το αερόχημα δεν φέρει εισαγωγές τύπου S-Duct (που θα έκρυβαν τα πτερύγια του κινητήρα), όχι όμως και σε ιπτάμενες πλατφόρμες έγκαιρης προειδοποίησης.
Αξιοσημείωτη επίσης είναι και η πρόβλεψη για χώρο στο εμπρόσθιο χώρο του ρύγχους, που κανονικά δεν θα ήταν απαραίτητος. Επιπλέον διαθέσιμο χώρος στο συγκεκριμένο σημείο θα μπορούσε να έχει χρησιμότητα μόνο για τοποθέτηση κάποιου συστήματος ραντάρ, που θα απαιτούσε αρκετό χώρο, τουλάχιστον για την κεραία του.
Αν και το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι ένα πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας που μάλλον είναι απίθανο να οδηγήσει σε μαζική παραγωγή κάποιου UCAV, προκαλεί εντύπωση όχι μόνο ο κινητήρας του, που δείχνει να διαθέτει ακόμα το συγκρότημα μετάκαυσης, αλλά και η θέση του πάνω στην άτρακτο.
Αφενός μεν είναι απίθανο ένα σχέδιο με την μορφή ιπτάμενης πτέρυγας να πετύχει ποτέ υπερηχητική ταχύτητα, όσο δομικά ενισχυμένο και να ήταν, στην οποία περίπτωση ένας μετακαυστήρας δεν θα πρόσφερε απολύτως τίποτα, πέρα από πολλαπλασιασμό του θερμικού ίχνους και της κατανάλωσης καυσίμου.
Αφετέρου δε, με την θέση που έχει στην άτρακτο, τουλάχιστον στην παρούσα μορφή, φαίνεται να μην έχει ληφθεί καμία απολύτως πρόνοια για την απόκρυψη του από εχθρικούς αισθητήρες έρευνας στο υπέρυθρο φάσμα.
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι στο τελικό αερόχημα παραγωγής ο κινητήρας θα έχει κάπως κρυφτεί πιο μέσα στην άτρακτο ή θα έχει αποκτήσει κάποιο επιπλέον κάλυμμα που τώρα για τις αρχικές δοκιμές δεν είναι απαραίτητο (που όμως θα ερχόταν σε αντίθεση με το TASS), και πάλι δεν θα είναι αρκετό, καθώς το σύνολο του αεροχήματος δείχνει να είναι χτισμένο γύρω από τον συγκεκριμένο κινητήρα, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης του εκπεμπόμενου θερμικού ίχνους θα απαιτούσε δυσανάλογη επανασχεδίαση.
Η μόνη προφανής λογική εξήγηση είναι ότι οι Ρώσοι απλά δεν ενδιαφέρθηκαν για την μέγιστη απόκρυψη του Okhtonik-B στο υπέρυθρο φάσμα είτε για δεν το θεώρησαν σημαντικό στην παρούσα φάση είτε διότι έχουν κάποια άλλη λύση (?) για το μέλλον.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε σχετικά και σε προγενέστερη ανάρτηση της Π&Δ.
Φωτογραφίες: σύγκριση & ανάλυση, κινέζικες VS ρωσικές ιπτάμενες πτέρυγες