26.3 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑΟ απολογισμός της θητείας του Πάνου Καμμένου στο ΥΕΘΑ

Ο απολογισμός της θητείας του Πάνου Καμμένου στο ΥΕΘΑ

- Advertisement -

Mε ένα κατηγορηματικό μήνυμα προς την Τουρκία αλλά και σαφή αναφορά για τον προσδιορισμό του ρόλου της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος πραγματοποίησε τον απολογισμό πεπραγμένων της τετραετίας από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα.
Αφού ευχαρίστησε για τη συνεργασία την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, αναφέρθηκε στον αντικαταστάτη του Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ο οποίος όπως είπε χαρακτηριστικά ”Μετά από 42 χρόνια, από αύριο θα φορά κοστούμι και θα αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας”. Ο κ. Καμμένος τόνισε οτι αποτελεί για τον ίδιο ιδιαίτερη χαρά και τιμή η διαδοχή αυτή την οποία χαρακτήρισε ως «ομαλή και ασφαλή επιλογή» όχι για την κυβέρνηση, αλλά για ολόκληρο τον ελληνικό λαό και το έθνος.
«Είναι μέρος της οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων που αποτελεί τον τόπο ενότητας του ελληνικού έθνους. Είναι υπουργός χωρίς πολιτικές δεσμεύσεις και θα βοηθήσει τις πολιτικές δυνάμεις επιτέλους να εξαιρέσουν από τα πολιτικά παιχνίδια τους τις Ένοπλες Δυνάμεις»: δήλωσε για τον αντικαταστάτη του ο Πάνος Καμμένος.
Στην εισαγωγική ομιλία του, ο απερχόμενος ΥΕΘΑ προχώρησε σε απολογισμό πεπραγμένων των 3 τελευταίων ετών, αναφέροντας οτι παρά τον περιορισμό του προϋπολογισμού του υπουργείου κατά 60% λόγω της οικονομικής κρίσης, έγιναν ενέργειες για το προσωπικό το οποίο περιέγραψε ως το «μεγαλύτερο εξοπλιστικό σύστημα της χώρας».
Σύμφωνα με τον κ Καμμένο, το αυτό γεγονός δεν υποβάθμισε τη λειτουργία και την επιχειρησιακή ικανότητα των μονάδων, ενώ υπογράμμισε ότι πρόκειται για το μοναδικό υπουργείο στο οποίο «δεν πάτησε πόδι πιστωτής»

Τι είπε για τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας
Εκτενής ήταν η αναφορά του Πάνου Καμμένου για το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, ο οποίος σημείωσε οτι είναι αναβαθμισμένος με τις πολύπλευρες συνεργασίες τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής (Ισραήλ, Αίγυπτος), αλλά και στη συμμετοχή της χώρας μας σε διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις αλλά και ασκήσεις.
Ειδική αναφορά έγινε για την αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» της ΠΑ η οποία αποτέλεσε την αιτία ώστε να πετάξουν μαζί για πρώτη φορά μαχητικά αεροσκάφη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από το Ισραήλ. «Τη μία μέρα οι αρχηγοί μας είναι στο Τελ Αβίβ και την επόμενη στο Κάιρο. Η Ελλάδα ενώνει τους λαούς της Μεσογείου», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ όσον αφορά τη Ρωσία σημείωσε«Οφείλουμε να έχουμε όμως καλές σχέσεις με αυτόν τον παραδοσιακό φίλο της Ελλάδας».
Ο Πάνος Καμμένος απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ υπογραμμίζοντας οτι «μας στάθηκαν σε δύσκολες στιγμές ως φίλοι και όχι ως δανειστές» ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας στους διεθνείς οργανισμούς, λόγω και του παράγοντα των αγωγών του φυσικού αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Εξοπλισμοί, φονταμενταλισμός και ο ρόλος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ
Σε οτι αφορά την απειλή φονταμεταλιστών, ο Πάνος Καμμένος υπογράμμισε οτι πρόκειται για έναν κίνδυνο που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, στον οποίο η Ελλάδα αποτελεί τον πόλο ανάσχεσης. Δεδομένου του διευρυμένου ρόλου που διαδραματίζει στην περιοχή η Ελλάδα, τονίστηκε η ανάγκη ώστε το ΝΑΤΟ να συμβάλει αποτελεσματικότερα στην ενίσχυση ικανοτήτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με σύγχρονα συστήματα.
Επιπλέον ανέδειξε τον δυνητικό κίνδυνο ενός πραξικοπήματος στην Τουρκία που θα είχε ως αποτέλεσμα την ανάληψη ελέγχου απο φονταμενταλιστές.
Στην περίπτωση αυτή μια Τουρκία εξοπλισμένη με μαχητικά 5ης γενιάς F-35 και αντιαεροπορικά συστήματα S-400, θα καταστεί ιδιαίτερα επικίνδυνη, γεγονός που σύμφωνα με τον κ Καμμένο θα πρέπει να αποτελέσει «σημείο έντονου προβληματισμού για τους Συμμάχους προτού αναβαθμίσουν τα προγράμματα με την Τουρκία»
Μήνυμα προς την Άγκυρα

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα αλλά και οι παράλογες διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, αποτέλεσαν ιδιαίτερο σημείο αναφοράς στη χθεσινή παρουσίαση πεπραγμένων του απερχόμενου ΥΕΘΑ. Απευθύνοντας λοιπόν σαφές μήνυμα προς τον Τούρκο ομόλογό του, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε τα εξής:
«Η Τουρκία έχει συμφέρον να έχει καλές σχέσεις μαζί μας και οι λαοί μας επιθυμούν την ειρηνική συμβίωση. Η προσβολή της κυριαρχίας μας όμως και οι ”μεγάλες” δηλώσεις από μεριάς τους δεν βοηθούν».
Δε παρέλειψε όπως ήταν φυσικό να αναφερθεί και στη μαρτυρική Μεγαλόνησο δηλώνοντας κατηγορηματικά οτι: «Η μόνη λύση που υπάρχει για το Κυπριακό είναι να απελευθερωθεί η Κύπρος. Διότι η Κύπρος παραμένει κατεχόμενη».
Μάλιστα υπενθύμισε προς όλους την σημασία που είχε η πτήση μαχητικών F-16 της ΠΑ πάνω από τη Λευκωσία όπως και η απόδοση τιμών στα λείψανα των ηρώων των επιχειρήσεων «Φαέθων» και «Νίκη​». Η Κύπρος τόνισε: “είναι μέσα στην καρδιά μου και ήταν σημαντικό που τα ελληνικά F-16 πέρασαν πάνω από τα κεφάλια των Κυπρίων. Η Κύπρος δεν είναι μακριά”.. 
Η ευαισθησία του Πάνου Καμμένου για τα Εθνικά Θέματα ήταν έκδηλη μέχρι την τελευταία στιγμή όταν με συγκίνηση ανέφερε οτι «η απόδοση τιμών για όσους πέθαναν για την πατρίδα είναι υποχρέωση για όλους μας».
Γι αυτό και θεώρησε οτι έπρεπε να γίνει η κατάθεση στεφάνου στο σημείο που έπεσαν οι 3 χειριστές του ελικοπτέρου ΠΝ 21 κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων, προκειμένου να γίνει σαφές οτι; «κάνουμε τα πάντα για την ειρήνη, αλλά παράλληλα δεν παραχωρούμε ούτε χιλιοστό από τα εδάφη μας» όπως κατηγορηματικά δήλωσε.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του απερχόμενου ΥΕΘΑ για την τελευταία πτήση του στην περιοχή των Ιμίων, με σκοπό την απόδοση τιμών, όταν ανέφερε οτι παρά το γεγονός οτι οι Τούρκοι έχουν κατασκευάσει έναν μεγάλο σταθμό παρακολούθησης στην περιοχή, η πτήση του δεν παρενοχλήθηκε από τους Τούρκους τονίζοντας με νόημα: «Φαίνεται ότι χθες ο σταθμός δεν λειτούργησε καλά»

Η συμβολή του στρατιωτικού προσωπικού και ο τομέας της ενημέρωσης
Ολοκληρώνοντας στον απολογισμό αυτών των τριών ετών στις δράσεις του Υπουργείου,ο Πάνος Καμμένος ευχαρίστησε τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς, τους Εθνοφύλακες και τους στρατεύσιμους, γιατί η καθεμία και ο καθένας έβαλαν ένα «λιθαράκι» όπως είπε, στην εφαρμογή ενός προγράμματος εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Επίσης ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε  καθώς και τους άλλους Υπουργούς της Κυβέρνησης και τους Αναπληρωτές Υπουργούς που πέρασαν από το Υπουργείο και τους διευθυντές των Διευθύνσεων.
Θερμές ευχαριστίες απήθυνε και στους στρατιωτικούς συντάκτες, για τους οποίους τόνισε οτι έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία και πάντα συνεργάστηκαν σε ό,τι έχει να κάνει με το απόρρητο, κάνοντας τη δουλειά τους και το ρεπορτάζ τους με εθνική υπευθυνότητα. «Οφείλω να πω ότι όλα αυτά τα χρόνια η συνεργασία μας ήταν υποδειγματική. Ουδέποτε δημιουργήθηκε θέμα το οποίο έχει να κάνει με εθνική βλάβη. Δηλαδή, πάντα σεβαστήκατε, όλες και όλοι, όταν σας το ζητήσαμε, την αρχή του απορρήτου. Δεν μπορώ να αναφέρω παραδείγματα, αλλά θέλω να ξέρει ο ελληνικός λαός ότι οι στρατιωτικοί συντάκτες Γι’ αυτό το λόγο, ο ρόλος του στρατιωτικού συντάκτη είναι ιδιαίτερος και πρέπει να προφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Όλοι οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους, αλλά ο στρατιωτικός συντάκτης μπορώ να πω ότι είναι «διαβαθμισμένος».
«Να σας ευχαριστήσω, λοιπόν, ιδιαίτερα για όλη τη συνεργασία. Προσπαθήσαμε, με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ενημέρωσης κ. Κούσουλα και τη στρατιωτική ηγεσία των τμημάτων που έχουν να κάνουν με τα ΜΜΕ, να σας έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα ενημερωμένους. Αν κάποια στιγμή έγιναν κάποια λάθη, τα επωμίζομαι εγώ, αλλά πιστεύω ότι αποτελεί παράδειγμα η ενημέρωση».
Τέλος ανέφερε οτι ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εκπομπή του ΥΕΘΑ «Με αρετή και τόλμη» και οι συντελεστές της εκπομπής, που έδωσαν τη δυνατότητα ώστε ο ελληνικός λαός να αναδείξει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μεγαλύτερο βαθμό εμπιστοσύνης από οποιοδήποτε άλλο θεσμό και μάλιστα στο επίπεδο του 90%.
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΛΒΟ: ψάχνει ξανά μνηστήρα όταν όλη η Ευρώπη παραγγέλνει τα Leopard 2 που έφτιαχνε…

Του Αντιστρατήγου ε.α. Δημητρίου Κυριάκου, επίτιμου Διευθυντή ΔΙΤ/ΓΕΣΕΛΒΟΠωλείται εκ νέου η Ελληνική Βιομηχανια Οχημάτων; Δημοσιεύματα αυτό αναφέρουν.H πολύπαθη εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε μόλις το Φεβρουάριο του...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η 4η φρεγάτα FDI πιο “κοντά” στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

63
Η επερχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Γαλλία, στο ναυπηγείο του Λοριάν, στις 6 Ιουνίου (ενώ θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Μαΐου 621: Μάχη του Hulao, η κινεζική...

0
Στη μακρά διαμάχη μεταξύ της κινεζικής δυναστείας του Σούι και των Τανγκ τον 7ο αιώνα μ.Χ., ο επικεφαλής των τελευταίων, κατορθώνει μετά αρκετές νίκες...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

AEGEAN: Απολογισμός των 25 χρόνων ύπαρξης της εταιρίας

Είκοσι πέντε χρόνια δυναμικής πορείας συμπληρώνει σήμερα η AEGEAN και γιορτάζει με τους επιβάτες, τους ανθρώπους της και όλους όσοι συνέβαλλαν στην εξέλιξή της,...

Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ισχυρίζεται ότι δεν παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα ισχυρίστηκε ότι δεν παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν κατά την ορκωμοσία της, στις 12 Μαΐου αποκάλεσε...

Δένδιας: Υπογράμμισε τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών

Τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας , Νίκος Δένδιας προσερχόμενος στο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ. Ο υπουργός...