του David Ignatius είναι αρθρογράφου της Washington Post
Η κυβέρνηση Μπάιντεν, πεισμένη ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέτυχε στην προσπάθειά του να σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη, έχει αρχίσει να σχεδιάζει τη μεταπολεμική στρατιωτική ισορροπία που θα βοηθήσει την Ουκρανία να αποκρούσει ενδεχόμενη επανάληψη της ωμής ρωσικής εισβολής.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν παρουσίασε τη στρατηγική του αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επαίνεσε τη Γερμανία για την αλλαγή στάσης στο ζήτημα των Leopard. Και υπογράμμισε για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα του Προέδρου Μπάιντεν να αποφύγει μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, έστω κι αν αμερικανικά όπλα είναι εκείνα που συμβάλλουν αποφασιστικά στην απόκρουση της δύναμης εισβολής.
Η κολοσσιαία αποτυχία της Ρωσίας να εκπληρώσει τους στρατιωτικούς της στόχους, πιστεύει ο Μπλίνκεν, πρέπει τώρα να οδηγήσει την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της να αρχίσουν να σκέπτονται το σχήμα της μεταπολεμικής Ουκρανίας – και τη διαμόρφωση μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης που θα εξασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και θα τη θωρακίζει έναντι τυχόν νέας επίθεσης. Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να κάνει μια παύση, να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί εκ νέου.
Η προσέγγιση του Μπλίνκεν είναι κάπως διαφορετική από τις περυσινές συζητήσεις με το Κίεβο για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας ανάλογων με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ. Αντί για μια τέτοια συμφωνία, ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το κλειδί είναι να δοθούν στην Ουκρανία τα εργαλεία που χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Εκτός από τα όπλα, είναι αναγκαία επίσης μια ισχυρή οικονομία και η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το μέλλον είναι ο πόλεμος των ελιγμών», λέει αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που βρίσκεται κοντά στον Μπλίνκεν.
Η συνέντευξη του Μπλίνκεν προσέφερε ορισμένες ενδείξεις για τις συζητήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες στην αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με το πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να προφυλαχθεί μια μελλοντική ειρήνη. Η σταθερή γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι όλες οι αποφάσεις πρέπει τελικά να ληφθούν από το Κίεβο και ότι η Ουκρανία πρέπει να σημειώσει φέτος επιτυχίες στο πεδίο των μαχών. Όμως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας σκέφτονται και πιο μακροπρόθεσμα.
Ένα ιδιαίτερο θέμα συζήτησης είναι η Κριμαία. Ουάσινγκτον και Κίεβο συμφωνούν ότι η ανακατάληψή της με τα όπλα είναι μάλλον αδύνατη. Mια στρατιωτική προέλαση της Ουκρανίας στην περιοχή της Ζαπορίζια, που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία, θα μπορούσε να απειλήσει τον ρωσικό έλεγχο. Αλλά μια ουκρανική επίθεση για την ανακατάληψη της Κριμαίας δεν είναι ρεαλιστική, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική κλιμάκωση.
Αυτό που ενδιαφέρει βραχυπρόθεσμα την Ουκρανία είναι να πάψει να χρησιμοποιείται η Κριμαία ως βάση για επιθέσεις εναντίον της. Ένα σενάριο είναι λοιπόν η αποστρατιωτικοποίησή της, με τη συζήτηση για τον πολιτικό της έλεγχο να αναβάλλεται για αργότερα.
(Πηγή: Washington Post)