Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν παρακολούθησε μια τρίτη πυραυλική δοκιμή αυτή την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ικανότητα της χώρας να επιτύχει στόχους στη Νότια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ εκεί.
Το επίσημο κορεατικό κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων της Πιονγιάνγκ ανέφερε τη δοκιμή, μια μέρα μετά την ανακοίνωση ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακάλυψαν ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βλήματα στη θάλασσα από την ανατολική ακτή της, στον τρίτο γύρο δοκιμών σε διάστημα σχεδόν μιας εβδομάδας.
Οι δοκιμές θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος της προσπάθειας να συνεχιστεί η πίεση στην Ουάσινγκτον και στη Σεούλ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, αλλά και ως αντίδραση στις προγραμματισμένες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ & Νότιας Κορέας, που το καθεστώς (της Β. Κορέας) χαρακτηρίζει ως προετοιμασία για εισβολή.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του καθεστώτος, ο Κιμ εξέφρασε “μεγάλη ικανοποίηση” για τις δοκιμές της Παρασκευής και ισχυρίστηκε ότι επιβεβαίωσε την απόδοση πτήσης σε επίπεδο μεγάλου υψομέτρου του συστήματος, τη δυνατότητα αλλαγής τροχιάς, την ακρίβεια χτυπήματος ενός στόχου και την εκρηκτική ισχύ του φορτίου.
Το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας ισχυρίστηκε ότι οι εκτοξεύσεις της Παρασκευής ήταν πιθανές βαλλιστικές δοκιμές μικρής εμβέλειας και όχι “σύστημα πολλαπλών εκτοξευόμενων πυραύλων μεγάλου διαμετρήματος – MRLS”.
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής την Παρασκευή 2/8, το βλήμα διένυσε απόσταση 220 χιλιόμετρων (137 μίλια), πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να φθάσει στη μητροπολιτική περιοχή του Σεούλ (όπου ζουν περίπου οι μισοί Νοτιοκορεάτες).
Ο Κιμ αναβάθμισε τον χώρο “επιτήρησης” εκτόξευσης πυραύλων της Β. Κορέας
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία καταδίκασαν την πρόσφατη δραστηριότητα της Βορειας Κορέας ως παραβιάσεις των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και παρότρυναν το καθεστώς να συμμετάσχει σε “ουσιαστικές διαπραγματεύσεις” με τις ΗΠΑ για τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου.
Οι τρεις χώρες επανέλαβαν ότι οι κυρώσεις στη χώρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου αποσυναρμολογηθούν τα πυρηνικά και τα διακοπεί το προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων.
Όπως μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας ισχυρίστηκε ότι το καθεστώς δεν έχει και ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που θεωρεί ως “σοβαρή πρόκληση” κατά της κυβέρνησής του.
Με πληροφορίες από Associated Press