Κατά τη διάρκεια των ομιλιών για την καμπάνια του 2020, ο Πρόεδρος Donald Trump αγγίζει τακτικά το θέμα της “εμπορικής” εκμετάλλευσης του Διαστήματος. Ο Trump λέει συχνά ότι του αρέσει που ο Elon Musk, ο Jeff Bezos και άλλοι δισεκατομμυριούχοι (που επενδύουν στην αεροδιαστημική) κατασκευάζουν επανα-χρησιμοποιούμενους πυραύλους και πληρώνουν ενοίκιο στη NASA για να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις της…
Πρόσφατα, μερικοί σύμβουλοι προτρέπουν τον πρόεδρο να πάει ένα ακόμη βήμα παρακάτω, δημιουργώντας ένα βραβείο για όποιον στείλει ανθρώπους στη Σελήνη. Η προσπάθεια, υπό την “ηγεσία” του πρώην Ρεπουμπλικανικού Ομιλητή του Σώματος (50th Speaker of the United States House of Representatives), Newt (Newton) Gingrich, πρώτο-αναφέρθηκε από την Politico πριν μερικές ημέρες. Ο Gingrich πρότεινε λοιπόν ένα βραβείο αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην 1η εταιρεία που θα “προσγειώσει” ανθρώπους στη Σελήνη και (εικάζει ότι) ο νικητής θα ήταν μάλλον ο Musk ή o Bezos…!
Η NASA, φυσικά, έχει ήδη το δικό της Σχέδιο Άφιξης στη Σελήνη που ονομάζεται Πρόγραμμα Artemis. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, ο διαστημικός οργανισμός θα χρησιμοποιήσει το δικό του πύραυλο (Space Launch System) και το διαστημικό σκάφος Orion ως οχήματα για να μεταφέρει δύο ανθρώπους στην επιφάνεια της σελήνης μέχρι το 2024. Η NASA δεν διευκρίνισε πόσο θα στοιχίσει η ανθρώπινη επιστροφή στη Σελήνη αλλά η τιμή θα είναι πιθανώς 6 δισεκατομμύρια έως 8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, επιπλέον του υπάρχοντος προϋπολογισμού του οργανισμού.
Ελληνικό όνομα δίνει η NASA στην αποστολή που φιλοδοξεί να ξαναπάει τις ΗΠΑ στη Σελήνη
Ο διαγωνισμός με το βραβείο ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν θα υποκαταστήσει το πρόγραμμα Artemis, δήλωσε ο καθηγητής Greg Autry του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, ο οποίος υπηρέτησε στην ομάδα μετάβασης της NASA για τον Trump το 2017. Ο Autry βοήθησε στη σύλληψη της ιδέας και λέει ότι ο διαγωνισμός θα είναι ένα πλάνο αρχικής υποστήριξης. Σε μια συνέντευξη του, ο Autry είπε ότι αν η NASA δεν ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει το project, τότε θα μπορούσε να είναι μια άλλη αμερικανική υπηρεσία (όπως πχ το Υπουργείο Εμπορίου).
Κίνητρο για επένδυση
Παρόλο που τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια δεν είναι αρκετά χρήματα ούτε για την SpaceX του Musk, ούτε για την “Blue Origin” του Bezos, για να προσγειωθεί ο άνθρωπος στη Σελήνη, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ξεκίνημα. Ο καθηγητής Autry έχει υποστηρίξει να δοθεί ένα συνολικό έπαθλο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με 3 δισεκατομμύρια δολάρια να πηγαίνουν στην πρώτη εταιρεία για να έφτανε στη Σελήνη, ενώ 2 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρησίμευαν ως “εφεδρικό βραβείο”. Το πιο σημαντικό είναι ότι ένα τέτοιο βραβείο θα δημιουργούσε εμπιστοσύνη σε δυνητικούς επενδυτές στη SpaceX και στη Blue Origin.
Ανεξάρτητα από τη NASA και δουλεύοντας προς το παρόν με ιδιωτική χρηματοδότηση οι δύο εταιρείες εργάζονται σε τεχνολογία που θα επέτρεπε την ανθρώπινη επιστροφή στη Σελήνη με πολύ χαμηλότερο κόστος από την παραδοσιακή “γραμμική” προσέγγιση της NASA προς την προσσελήνωση του 2024. Η SpaceX χτίζει ένα μεγάλο διαστημόπλοιο, το Starship και έναν υπερβολικά μεγάλο βαρύ πύραυλο ενώ η Blue Origin θα χρησιμοποιήσει τον πύραυλο New Glenn και τα οχήματα Blue Moon. Ο καθένας θα ήθελε να συνεργαστεί με τη NASA, τόσο για χρηματοδότηση όσο και για την εμπειρογνωμοσύνη του οργανισμού στην ανθρώπινη διαστημική πτήση και τη γνώση της Σελήνης.
Ο D. Trump θα μπορούσε να δει το βραβείο ως σχετικά χαμηλού κόστους τρόπο για να επιτύχει τον ενδιάμεσο στόχο της NASA για προσσελήνωση, ενώ παράλληλα θα “απελευθέρωνε” την NASA, ώστε να στραφεί προς τον προτιμώμενο προορισμό του, τον Άρη. “Μια μέρα σύντομα, Αμερικανοί αστροναύτες θα τοποθετήσουν την Αμερικάνικη σημαία στην επιφάνεια του Άρη”, δήλωσε πρόσφατα ο Trump κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που “αγνόησε” τη Σελήνη.
Φυσικά, ενώ ο Αμερικάνος Πρόεδρος έχει την “ευχέρεια” και την φαντασία να προτείνει νέα προγράμματα, το Κογκρέσο πρέπει να τα χρηματοδοτήσει. Από πλευράς αρχικών ενδείξεων, τόσο η Βουλή των ΗΠΑ όσο και η Γερουσία φαίνεται να προτιμούν τα υπάρχοντα προγράμματα της NASA, τα οποία προσελκύουν τα μέλη του Κογκρέσου στις περιοχές τους και στους ευνοούμενους εργολάβους.
Very cool. Thanks, @elonmusk! https://t.co/U6NXtuKUuM
— Newt Gingrich (@newtgingrich) August 20, 2019
Elon Musk
Μια μέρα μετά την ανακοίνωση του GingRich, o Elon Musk άρπαξε την ευκαιρία να επικροτήσει:
This is a great idea
— Elon Musk (@elonmusk) August 20, 2019
Με πληροφορίες από Ars Technica