Ολοκλήρώθηκε στη Γαλλία η τελετή καθέλκυσης της 2ης ελληνικής FDI, της “Νέαρχος”, η οποία αποδείχθηκε και… τυχερή μιας και μαζί της ανακοινώθηκε η 4η FDI. Μια προμήθεια που έπρεπε να είχε κλείσει από την πρώτη παραγγελία, καθώς τέσσερα ήταν τα σκάφη που είχαν ανακοινωθεί το 2020 ως προγραμματισμός του Ναυτικού και ως εθνική απαίτηση. Ένας αριθμός όχι “μαγικός” αλλά λογικός, ώστε τουλάχιστον τα 3 να είναι διαθέσιμα επιχειρησιακά, με το εκάστοτε 4ο να εκτελεί κύκλο συντήρησης. Έτσι η διαθεσιμότητα όλης της κλάσης θα κρατηθεί σε υψηλό επίπεδο, ενώ θα υπάρχει και καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, μιας και περισσότερα πληρώματα θα εκπαιδευτούν στον νέο τύπο πλοίου, περισσότεροι τεχνίτες κ.ο.κ.
Έστω και έτσι, με 2,5 χρόνια καθυστέρηση, “κλείνει” στο κυρίως μέρος του, αυτό το σημαντικό πρόγραμμα ενίσχυσης του Ναυτικού, συν τις όποιες συμπληρώσεις θα χρειαστεί σε εξοπλισμό.
Στην όλη διαδικασία τώρα, βλέπουμε τη μεγάλη δεξαμενή συναρμολόγησης των φρεγατών στο Lorient να έχει πλημμυρίσει, οπότε το σκάφος επιπλέει και μπορεί να βγει στον ποταμό, όπου στη κοίτη του είναι χτισμένο το ναυπηγείο.
Στην φωτό πάνω, βλέπουμε την έξοδο της “Νέαρχος” από τη δεξαμενή συναρμολογήσης με ένα ρυμουλκό να την σύρει. Αυτή η φάση θεωρείται ως “επίσημη καθέλκυση”, αλλά τις προηγούμενες μέρες έχουν γίνει οι σχετικές δοκιμές πλεύσης του σκάφους εντός της δεξαμενής.
Με τη βοήθεια των ρυμουλκών η φρεγάτα θα δέσει στην προβλήτα, στα αριστερά της.
Στην κάτοψη της φρεγάτας φαίνεται ότι έχει ήδη τοποθετηθεί το κύριο πυροβόλο. Πίσω του υπάρχουν σκέπαστρα πάνω από τις θέσεις των εκτοξευτών των πυραύλων Aster.
Ακόμη, πίσω από την γέφυρα, με το μπλέ χρώματος πάτωμα, φαίνεται το “κενό”, στο οποίο αργότερα θα “κουμπώσει” το πλήρες συγκρότημα του ιστού PSIM, με το ραντάρ Sea Fire, τις άλλες κεραίες και την αίθουσα μάχης στο κάτω μέρος. Μετά ακολουθεί το μεσόστεγο, όπου ήδη φαίνονται με σκούρο γκρι χρώμα τα πλαίσια στερέωσης των ικριωμάτων των πυραύλων Exocet.
Εδώ, πάνω στο σκάφος, ο υπουργός κ. Ν. Δένδιας παίρνει τα αναμνηστικά: μια αφίσα με καλλιτεχνική απεικόνιση της “Νέαρχος”, όπως και ένα μεταλικό διακοσμητικό στο σχήμα της – από φύλλο μετάλλου που έχει χρησιμοποιηθεί στο πλοίο.
Η “Νέαρχος” στην νέα θέση της, όπου θα παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών. Πίσω φαίνεται ο μεγάλος γερανός για την μετακίνηση μεγάλων στοιχείων εξοπλισμού.