Δύο ανατριχιαστικά βίντεο είδαν το φως του Διαδικτύου καθώς ένα F-35C του Ναυτικού των ΗΠΑ επιχειρεί απονήωση από το νέο αεροπλανοφόρο με όπως φαίνεται την ελάχιστη δυνατή ώση από την καταπέλτη.
Το μαχητικό stelath αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων αφήνει το χείλος του καταστρώματος με χαρακτηριστικά πολύ μικρή ταχύτητα και χάνεται από το οπτικό πεδίο του παρατηρητή πέφτοντας προς τα κάτω για μερικές αγωνιώδεις στιγμές.
https://www.instagram.com/p/CAirPkoFEu5/?utm_source=ig_embed
Με ανακούφιση, το Joint Strike Fighter εμφανίζεται και πάλι σε ανοδική πορεία επιταχύνοντας. Η δοκιμή έχει πετύχει.
Στο δεύτερο βίντεο φαίνεται η ίδια ακριβώς σκηνή από χαμηλότερη γωνία, βλέποντας το F-35 τη στιγμή που αφήνει το κατάστρωμα και χωρίς την απαραίτητη ταχύτητα χάνει ύψος για λίγο ξαναπαίρνοντας πορεία προς το φυσικό του περιβάλλον: τον ουρανό.
Οι δοκιμές καταπέλτη με την ελάχιστη δυνατή ώθηση (minimum catapult power) είναι μια απαραίτητη δοκιμή για κάθε τύπο αεροσκάφους αεροπλανοφόρων, καθώς είναι αναγκαίο να γνωρίζει κανείς τις δυνατότητες του αεροσκάφους και του πλοίου. Στην περίπτωση των νέας γενιάς Supercarriers του αμερικανικού ναυτικού, που ενσωματώνουν ηλεκτρομαγνητικό καταπέλτη (EMALS) έναντι του παραδοσιακού με πίεση ατμού, η δοκιμή είναι διπλή αφού πρέπει να πιστοποιηθεί τόσο η εκκίνηση του καταπέλτη όσο και οι ικανότητες του F-35 JSF Lightning II.
Τα supercarriers είχαν δεχθεί ισχυρή κριτική το προηγούμενο έτος μετά από την αποκάλυψη προβλημάτων ως προς τα προηγμένα συστήματα απονήωσης και προσνήωσης που παρουσίαζαν σοβαρά ζητήματα συμβατότητας με τα μαχητικά F-35C.
Στην δοκιμή πάντως αυτή, το F-35 έδειξε εξαιρετικά χαρακτηριστικά, αφού ο πιλότος με τα “ατσάλινα” νεύρα κατάφερε να το απονηώσει με ελάχιστη ταχύτητα και χωρίς ακόμα τη χρήση μετάκαυσης, όπως φαίνεται (ή μάλλον όπως δεν φαίνεται) στα δύο βίντεο.
Τα βίντεο αναρτήθηκαν στο Instagram από τον χρήστη RCAF_Pilot με το σχόλιο:
Good thing we have test pilots for this!
Τα όπλα τί τα θέλουν;

Αυτές μου φαίνονται κομμένες και ραμμένες για SEAD/DEAD με το F-35. Ένα κοπάδι απ’αυτές να αφεθεί τη νύχτα μπορεί να ξεπαστρέψει σχεδόν οποιοδήποτε SAM site. Ελάχιστο ίχνος EM/IR/visual, οπότε η έγκαιρη προειδοποίηση…δεν είναι έγκαιρη, η μεγάλη εμβέλεια δίνει μια σχετική ασφάλεια, και μπορούν να αφεθούν αρκετές που ακόμα και να ανιχνευτούν, δε πρόκειται να αναχαιτιστούν όλες. Και μία να χτυπήσει μόνο, άμα πχ τους εκτοξευτές τους τρυπήσουν θραύσματα είσαι εκτός μάχης, τέλος. Ειδικά για νυχτερινές επιθέσεις έχει μεγάλες προοπτικές.
Τώρα που το σκέφτομαι, να ζητήσουμε απ’τη USAF να μας παραχωρήσει εκείνα τα “παρωχημένα” F-117, και να τους βάλουμε SDB II…
(προς αποφυγή παρεξηγήσεων, πλάκα κάνω…)
Τι τα θέλουν τόσα υπερόπλα οι Αυστραλοί;
Ποιος θα τους κάνει ντου οι Κινέζοι;
208.975,00$ καθ΄εκάστη. Ξηλωθείτε μάγκες γιατί βλέπω να ρίχνουμε τσιμεντένιες που κάνουν δουλειά αλλά όχι παντού.
Η Κίνα “κρύβεται” πίσω από τους εξοπλισμούς των Αυστραλών.
Κάτι ανάλογο με τον Β’ ΠΠ, μόνο που στην θέση της Ιαπωνίας είναι η Κίνα.
Σε δεύτερο βαθμό, οι κοινές επιχειρήσεις με τις ΗΠΑ.