H παρακάτω φωτογραφία έμφανίστηκε πρόσφατα σε ανάρτηση στο τουίτερ. Υποτίθεται ότι απεικονίζει μία έκδοση του εγχώριου κινέζικου ελαφρού μαχητικού J-10 ειδικά για χρήση από αεροπλανοφόρα.
A rare evidence of J-10 naval version: wooden scaled model of J-10J?
I found it by accident on Zhihu, the author's father was a worker in CAC. This model was used in the demonstration, and was brought back to home as a keepsake after the project was cancelled.@RupprechtDeino pic.twitter.com/ugnZ1sUxvV— Jeffery骞 (@JeffHwang_EntH) May 25, 2020
Δεν υπάρχουν βέβαια περισσότερες πληροφορίες σχετικά. Η μόνη προφανής διαφορά είναι βέβαια οι αναδιπλούμενες πτέρυγες, που σε συνδυασμό με το έτσι ή αλλιώς μικρό μέγεθος του εν λόγω αεροσκάφους, θα βοηθούσε στην κατάληψη μικρού χώρου στα περιορισμένα υπόστεγα των κινέζικων αεροπλανοφόρων.
Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου ότι το γιγαντιαίο Su-33 ή J-15 όπως ονομάζεται το κινέζικο αντίγραφό του, για να καταλαμβάνει λιγότερο χώρο έχει πρόβλεψη για αναδίπλωση ακόμα και των πτερύγων του ουραίου του.
Στο δια ταύτα τώρα, σε περίπτωση που τυχόν δρομολογούνταν κάτι τέτοιο, τα νέα κινέζικα αεροπλανοφόρα Liaoning και Shandong θα μπορούσαν είτε να είχαν και έναν μικρό αριθμό ναυτικών J-10 για να συμπλήρωναν τα μεγαλύτερα J-15, είτε να είχαν σύνθεση αποκλειστικά από J-10 ώστε να πετύχαιναν τον μέγιστο δυνατό αριθμό ναυτικών μαχητικών στην αεροπορική τους πτέρυγα.
Αυτή εξάλλου είναι κι η οδός που επέλεξε η Ρωσία για το μοναδικό της αεροπλανοφόρο ίδιας κλάσης, το Admiral Kuznetsov, δηλαδή να αποσύρει αντί να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα Su-33 της και να τα αντικαταστήσει με νέας κατασκευής MiG-29K.
Και τα δυο αυτά αεροσκάφη ωστόσο (J-10 & J-15) έχουν φτάσει πλέον στην δύση της καριέρας τους, σχεδιαστικά μιλώντας τουλάχιστον. Κι ενώ είναι καλές πλατφόρμες για εκπαίδευση και δημιουργία μίας αρχικής ικανότητας ναυτικής αεροπορίας, δεν είναι το όραμα για το μέλλον του κινέζικου Ναυτικού.
Ωστόσο εξειδικευμένη έκδοση ναυτικού μαχητικού των δυο υπαρχόντων μαχητικών πέμπτης γενιάς της Κίνας δηλαδή των J-20 και FC-31 δεν υπάρχει ακόμα, τουλάχιστον επίσημα. Μένει να φανεί στο μέλλον.