15.5 C
Athens
Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑΤορπίλες F21 προτείνει στο ΠΝ η Naval Group για Υ/Β 214

Τορπίλες F21 προτείνει στο ΠΝ η Naval Group για Υ/Β 214

- Advertisement -

 

F21 της Naval Group

Για το θέμα προμήθειας τορπιλών HWT (Heavy Weight Torpedo) από το ΠΝ έχουμε ασχοληθεί τόσο από τις σελίδες της Π&Δ (386), όσο και με αναφορές μας εδώ


Αναφέραμε τότε ότι οι κύριες υποψηφιότητες ήταν η ιταλική Black Shark Advanced, η γερμανική SeaΗake Mod 4 αλλά και η γαλλική F21, χωρίς να αποκλείεται και η αμερικανική Mk48 ADCAP. Η F21 θεωρείτο τότε ως… πιθανή υποψηφιότητα, κυρίως λόγω της έλλειψης πληροφόρησης για το καθεστώς εξέλιξης του προγράμματος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε ο γαλλικός όμιλος Naval Group καταθέτει επίσημη πρόταση στο ΠΝ για την F21, κάτι που αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια του Πολεμικού Ναυτικού να ξαναδρομολογήσει το πρόγραμμα απόκτησης τορπιλών HWT. Θα πρέπει να ειδωθεί επίσης και υπό το πρίσμα της ευρύτερης συνεργασίας που φαίνεται να επιδιώκει το Παρίσι στους ελληνικούς ναυτικούς εξοπλισμούς. Το ΠΝ επιδιώκει την απόκτηση τουλάχιστον 24 τορπιλών σε πρώτη φάση και 24 επιπλέον σε δεύτερη φάση, συν 2 εκπαιδευτικές, για τον εξοπλισμό των υποβρυχίων κλάσης 214ΗΝ (και του εκσυγχρονισμένου ΩΚΕΑΝΟΣ). Φυσικά η ελληνική ανάγκη για τορπίλες HWT, μια αγορά που έχει πολύ συγκεκριμένους δυνητικούς πελάτες, έχει προσελκύσει όλους τους κατασκευαστές διεθνώς, θέμα για το οποίο θα επανέλθουμε.

Σχετικά με την F21, αν και πολλές φορές αναφέρεται ως έκδοση της Black Shark της ιταλικής WASS στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα διαφορετικό πρόγραμμα που επιδίωξε μόνη της η DCNS (Naval Group από το 2017) όταν κατέρρευσε η συμμαχία της (το 2008) με την Whitehead Alenia Sistemi Subacquei. Δέκα χρόνια αργότερα, με την F21 να προετοιμάζεται για παραδόσεις στο Marine Nationale στις αρχές του 2019, η γαλλική εταιρία θεωρεί ότι πρόκειται για ένα από τα προηγμένα όπλα της κατηγορίας  θα εξοπλίσει τα SSBN και SSN του Γαλλικού Ναυτικού καθώς και (υπό ναυπήγηση) υποβρυχίων κλάση Scorpene του Ναυτικού της Βραζιλίας.
Στην F21 έχει κληροδοτηθεί η μακρά προϊστορία προγραμμάτων τορπιλών της DCNS/Naval Group, με την F21 να βασίζεται σε σύγχρονη μπαταρία AgOAl (Silver oxide-aluminium) με πολύ υψηλή ενεργειακή πυκνότητα 1.040 Wh/kg, που της προσδίδει ταχύτητα που κυμαίνεται μεταξύ 25 (σε διαμόρφωση έρευνας) και 50+ κόμβους, με  μέγιστη εμβέλεια να υπερβαίνει τα 50 km. Έχει αυτονομία μεγαλύτερη της μίας ώρας, μπορεί να βληθεί σε βάθη έως και άνω των 500 m και εμφανίζεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο «δύσκολο» παράκτιο περιβάλλον, στην αντιμετώπιση ακουστικών αντιμέτρων ACCM και έχει δυνατότητα εμπλοκής wake homing.

Η Naval Group περιγράφει ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της F21 την ενσωμάτωση «ολοκληρωμένου συστήματος σόναρ» (integrated «sonar suite», σε αντιδιαστολή των παλιότερων «απλών» αισθητήρων σόναρ)  παράλληλα με σύστημα αποστολής πάνω στο όπλο, που κάνει και την ουσιαστική διαφορά συγκριτικά με τις τορπίλες παλαιότερων γενιών αλλά και κάποιες προτάσεις νεώτερης γενιάς. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα της F21, σύμφωνα πάντα με τη Naval Group, είναι η ευκολία ενσωμάτωσης της τορπίλης στο οπλοσύστημα του υποβρυχίου. Η πιστοποίηση νέων όπλων, περιλαμβανομένων των τορπιλών στο CMS, είναι μια διαδικασία που δεν ήταν καθόλου εύκολη, ενώ έχει και υψηλό κόστος. Η απάντηση της Naval Group είναι το σύστημα ελέγχου πυρός (FCS, Fire Control System) MIGAL που έχει ρόλο διεπαφής (interface) και του CMS του Y/B. Παρέχει τις ρυθμίσεις πριν τη βολή, τον έλεγχο και τις οδηγίες κατεύθυνσης μέσω οπτικής ίνας και υπάρχει δυνατότητα καθοδήγησης έως και τεσσάρων τορπιλών ταυτόχρονα σε τέσσερις διαφορετικούς στόχους. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία το MIGAL μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε πλοίο επιφανείας ή Υ/Β και να εξυπηρετήσει τη βολή οποιουδήποτε τύπου τορπίλης HWT.

Δοκιμή γαλλικής τορπίλης F21


Περισσότερα για την F21 μπορείτε να διαβάσετε  στο επόμενο τεύχος της Π&Δ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στην οποία ανοίγουμε τον «Φάκελο Belh@rra» και το γαλλικό φλερτ με το ΠΝ.

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
denmeenimerosan

Dassault-Kmw-Hdw μέχρι να αλλάξουν θέση τα βουνά

flashgv2

Με αυτή την διαμόρφωση το ίχνος στο εχθρικό ραντάρ είναι τεράστιο. Επίσης έχει περιορισμούς στα g. Και οι Τούρκοι έχουν επενδύσει πολλά στην ανταλλαγή δεδομένων. Που σημαίνει ότι τα f16 τους μπορούν να πετάνε και με κλειστό ραντάρ. Επίσης είναι από τις λίγες χώρες με ατρακτίδια ηλεκτρονικού πολέμου. Ενώ έχουνε και αεροσκάφη ανεφοδιασμού στον αέρα. Άρα τα πράγματα στην πραγματικότητα είναι πιο πολύπλοκα από ότι φαντάζεστε. Αυτό το βλέπουμε και στους Ρώσους που έχουν θεωρητικά αεροπλανάρες αλλά υστερούν πολύ στους πολλαπλασιαστές ισχύος. Το rafale από μόνο του είναι λάθος να το θεωρείτε game changer χωρίς KC130 αεροσκάφη ELINT/SIGIND ατρακτίδια ηλεκτρονικού πολέμου και εκσυγχρονισμό EREYE. Τώρα είναι απλώς λίγο καλύτερο από τα αεροσκάφη τα οποία έχουμε.

Thanos74

Θυμαμαι φοιτητης ακομα μια επισκεψη στην ΕΑΒ που πλησιασα εναν μηχανικο που δουλευε πανω σε ενα F16 που εκανε συντηρηση ακομα δεν ειχαμε τα Block 50.
Ρωταω ποιομαχητικο θα θελατε εσεις να παρουμε?
Rafale με κατω τα χαρια μου λεει.Συνεχιζω θα το παρουμε?Οχι μου απανταει.Ε τοτε τι θα παρουμε F16 μου λεει και τελειωνει η κουβεντα.Φανταζομαι ποσο χαρουμενος θα ειναι βλεποντας το στα Ελληνικα χρωματα!


evo_ii

Εδώ επαληθεύεται πανηγυρικά το γνωμικό “μία φωτογραφία είναι καλύτερη από χίλιες λέξεις”!

ndial

Αεροσκαφαρες, αντε και στην επομενη 6αδα μεσα-τελη του 2022!
Αυτο με τον υπεροχο φορτο τριων δεξαμενων καυσιμου ειναι σουπερ διδοντας ρην ικανοτητα να ειναι στον αερα αρκετες ωρες (βεβαια…δεν καταργει την αναγκη ιμεσου ιπταμενου ανεφοδιασμου απο την μερια μας, μακαρι μα το δουμε μελλντικα).
Τωρα, σε μπλοκές που μπορεί να κάνει με τους Mica και το πυροβόλο, ελπιζω να μην χρειαστει να τις κανει φορτωμενο με 3 δεξαμενες λογω βαρους (να εχει “καθαρισει” προηγουμενως με τους Meteor) 🙂

Georgem

Μακάρι να έχουμε την δυνατότητα να συνεχίσουμε να αγοράζουμε rafale. Γιατί μια δεύτερη μοίρα μας λείπει!

Koulis

Η άμυνα αποτελεί τον υπέρτατο αυτοσκοπό.
Τα καλύτερα είναι εδώ. Τα ακόμα καλύτερα έρχονται.

Stereoscope

Μια χαρά τα είπες.
Ελπίζω όντως να πάρουμε περισσότερα.

Panos71

Ναι αλλά δεν έχει θέση για τον φραπέ ούτε τασάκι, πως θα την παλέψει ο πιλότος πενθήμερο οκτάωρο εκεί ψηλά;
Άσε που δε θα έχει παρέα στα 200 χιλιόμετρα τουλάχιστον…μ@κ@κια!

gdmast

Το Rafale είναι λατρεία. Χρόνια το λέγαμε και ευτυχώς ήρθαν έτσι τα πράγματα που το χαιρόμαστε (ακόμα δεν το πιστεύω). ΟΜΩΣ, θα πρέπει να τα κάνουμε 50. Είναι εκ των ων ουκ άνευ αυτό. Όπως και τα 50αρια F-16 σε Viper, έτσι και αυτά πρέπει να γίνουν 50 (εγώ θα προτιμούσα όχι δεύτερη αλλά και 3η μοίρα). Αφού τα κάνουμε αυτά, μετά ας πάμε σε F-35 (και για μένα και στο FCAS). Αλλά μετά από αυτά.

Arionas

Καταλάβαμε όλοι τώρα γιατί αγοράσαμε Rafale; Και γιατί ξανααγοράσαμε Rafale; Και γιατί, σίγουρα θα αγοράσουμε περισσότερα Rafale;
Και γιατί δεν χρειάζονται άμεσα f 35…. Αυτό το ξεχάσατε

montif74

Βλέπω ένα μαχητικό 4-4,5 γενιάς, δηλαδή σχεδίασης του 80,απο το οποίο προμηθευτήκαμε 18 και τα 2/3 έχουν μέση ηλικία και άρα καταπόνηση 15-17 ετών.

Εχει χάσει όλους τους διαγωνισμούς στους οποίους συμμετείχε το F35 και ενώ οι Γάλλοι προσφέρανε σοβαρά αντισταθμηστικά ωφέλοι (βλέπε Βέλγιο(

Ποιοί το έχουν αγοράσει? Χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στο F35.

Αυτα τα κατεπείγον είναι βέβαια αστείες δικαιολογίες για να δώσουμε την προμήθεια εκεί που θέλουμε.

ODYSSEY

Λίγοι μήνες έμειναν μέχρι να δούμε Rafale και Viper να σηκώνονται μαζί σε Beast Mode με Γαλλικά και Ισραηλινά καλούδια να αναρτώνται επί αυτών.

Υπομονή

GeorgeP

Ακριβως! Πρεπει να συνεχισουμε να αγοραζουμε!
Τα f4 πρεπει να φυγουν σε 5 χρονια, οποτε να περιμενουμε οτι θα μπει παραγγελια ΑΜΕΣΑ για νεα μαχητικά.

Τα ραφαλ ειναι η καλυτερη επιλογη, θα παρουμε καταπληκτικά μαχητικά που εχουμε ηδη πληρωσει υποδομες και εχουμε ηδη ξεκινησει εκπαιδευση, και θα μειωθει και η πολυτυπια κατα 1 τυπο (βλεπε προσφατο αρθρο για μειωση πολυτυπιας)!

Bridger

Eπαυξάνω, αλλά να πούμε βέβαια ότι την ίδια διαμόρφωση (πλην των Meteor) μπορούν να φέρουν και τα εξίσου υπέροχα Μ2000-5 Μk2, αποκτώντας αυτονομία πτήσης άνω των 3 ωρών με πλήρη φόρτο 6 ΑΑ βλημάτων Mica.

Poirot

Το Rafale είναι με μια λέξη …έρωτας. Μακάρι η ΠΑ να αποκτήσει και δεύτερη και 3η και 4η μοίρα. Τα υπέροχα γαλλικά αεροσκάφη είναι ο εφιάλτης της γαλάζιας πατρίδας.

zap

Η Ελλαδα αγορασε Ραφαλ γιατι ζοριστηκε. Τα Ραφαλ δεν ηταν καν στο οπτικο πεδιο της Ελλαδας οταν επρεπε να ειναι. EF2000….τα θυμαστε πως γιναμε ρεζιλι με εκεινες τις βαρυγδουπες δηλωσεις; Τα F-15 και τις συμπαραγωγες που μας προτειναν οι Αμερικανοι που καποιοι με σπιτια σε πανακριβες συνοικιες της ακροπολεως μας ελεγαν στα καναλια με περισση μαγκια; Τα θα το ρισκαρουμε;

Να μην βαυκαλιζομαστε κιολας οτι ξερουμε τι κανουμε. Ειμασταν στην γωνια και αυτοι που μας εδωσαν ενα χερακι ετυχε —-ετυχε— να εχουν και ενα φανταστικο προιον/μαχητικο να μας δωσουν….

περιμενω τα downvotes γιατι η αληθεια ποναει…

NNNN

Πολλα μπραβο γισ το αρθρο σας !!! Να λεμε και τα καλα!!! Ειναι διχως αλλο υπεροχες πετομηχανες ! Ασυληπτα ικανα αεροσκαφη τουλαχιστον 50 θα επρεπε να εχου.ε και κυριως βομβες ASSM/HUMMER ! !!! Oχι αλλα αοπλα αεροσκαφη και πλατφορμες προσθεπυ!!!

KN1

Πράγματι τα Rafale βοήθησαν στη δεδομένη στιγμή να κάνουμε την διαφορά.
Σε λίγους μήνες θα έχουμε 18 ετοιμοπολεμα, που από μόνα τους αλλάζουν υπέρ μας ισορροπία.
Προσωπικά θα ήθελα να κάνουμε ένα deal όπου θα αγορά αλλά τουλάχιστον 40 Rafale ( νέα+μεταχειρισμένα) …ώστε να δημιουργήσουμε 3 μοίρες σε βάθος 10ετιας.
Το 2035 θα είχε ενδιαφέρον να μας έβρισκε:
-60 Rafale
-120 F16 Viper ( αξίζει τα block 50 να τα κάνουμε μόνο Viper)
-και ότι θα έχει μείνει ή θα αποσύρεται από τα Miraz/εναπομείναντα F16

aris32

ερωτηση τα γαλλικα rafale εχουν πιστοποιησει σε 2 φορεις meteor. Του καταρ σε 4 φορεις.
Εμεις εχουμε πιστοποιησει τους μετεορ σε 2 ή 4 φορεις;

Thanos74

Αγαπαμε Rafale αλλα και μια μοιρα με F35 χρειαζεται (24 κομματια).
Με F35 οι οποιες μαγκιες απο απεναντι θα ειναι ανευ αντικρισματος και θα ειναι μεγαλο ρεζιλικι να δει Ελληνικα F35 να προσγειονονται Ελλαδα.
Το ιδανικο θα ηταν αλλη μια μοιρα Rafale συν την μοιρα F35 απλα νομιζω οτι τα λεφτα ειναι πολλα και αν παμε F35 μαλλον δεν θα βγαινουμε για 2η μοιρα Rafale.
Κανονικα θα προτιμουσα Rafale 2η μοιρα αλλα ειναι ευκαιρια να τελειωσουμε το παιχνιδι με F35.
Με F35 to Rafale μπορει να ασχοληθει με αεροπορικη υπεροχη σαρωνονγτας το Αιγαιο και το F35 να εξουδετερωσει αεραμυνα κλπ και τα F16V να τελειωσουν την δουλεια.

wherelandhomeland

Μαζί με τα νέα rafale, f 35 κλπ. να φροντίσετε να πάρετε και χειριστές και τεχνικούς γιατί χωρίς νοσοκομεία, χωρίς σχολεία, χωρίς πρωτογενή τομέα και παραγωγή και για την μεγάλη πλειοψηφία του λαού με μισθούς κάτω από τα όρια της στοιχειώδους επιβίωσης, σε μία δύο δεκαετίες δεν θα έχετε όχι μόνο χειριστές και τεχνικούς αλλά ούτε καν λαό.

zop

Μαλιστα…και σωζουμε θεσεις εργασιας στην Γαλλια γιατι εδω δεν τις ειχαμε αναγκη…ειδες η παρλι;

reCaptcha Error: grecaptcha is not defined

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιστράτηγος ε.α. Ιπ. Δασκαλάκης: Περί συνθημάτων, ηθικού, παρελάσεων και προς πόλεμον προετοιμασίες

Του Ιπποκράτη Δασκαλάκη, Αντιστρατήγου ε.α., διδάκτορος Διεθνών Σχέσεων, διευθυντή μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Η φετινή στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου προσέλκυσε τα φώτα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ώρα μηδέν για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια

2
Του Δρ. Κωνσταντίνου Π. Μπαλωμένου, πολιτικού επιστήμονα- διεθνολόγου, πρώην γενικού διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Απριλίου 2010: Η αεροπορική “Τραγωδία του Σμολένσκ”,...

0
Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Καζύνσκι και 95 ακόμα Πολωνοί επίσημοι και το πλήρωμα ενός αεροσκάφους Tu-154 σκοτώνονται κατά την πτώση του, έξω από...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Αλβανία: ενισχύεται με ιταλικό υπεράκτιο περιπολικό

Η Ιταλία θα παραχωρήσει το υπεράκτιο περιπολικό Libra του Ιταλικού Ναυτικού στην Αλβανία.Πρόκειται για το δεύτερο από συνολικά τέσσερα υπεράκτια περιπολικά κλάσης Cassiopea. Καθελκύστηκε...

Τσεχία: Διαπραγματεύσεις για επέκταση μίσθωσης των Gripen

Η Τσεχία είναι σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τη Σουηδία σχετικά με την περίπτωση επέκτασης της μίσθωσης των μαχητικών Gripen έως το 2035.Το τσεχικό υπουργείο...

Γ. Γεραπετρίτης: Η πόντιση του καλωδίου θα επανεκκινήσει στον κατάλληλο χρόνο-Δεν υπάρχει πάγος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

«H ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ηλεκτρική διασύνδεση», υπογράμμισε ο υπουργός...