Η ανάπτυξη επιπλέον αντιαεροπορικών και αντιπλοϊκών πυραύλων στην Κριμαία είναι η απάντηση της Ρωσίας στην διεθνή κατακραυγή που έχει προκαλέσει το πρόσφατο θερμό επεισόδιο με την Ουκρανία στην Αζοφική Θάλασσα. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Μόσχα φαίνεται να οχυρώνει ακόμη περισσότερο την Κριμαία, αναπτύσσοντας στις ακτές της πυραύλους 3K60 BAL (κωδικός ΝΑΤΟ, SSC-6 Sennight) κατά ναυτικών μονάδων επιφανείας.
Μάλιστα οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρθηκαν καν να το κρύψουν. Οι πύραυλοι εστάλησαν οδικώς δια της εθνικής οδού Σεβαστούπολης-Κερτς, προφανώς για να τους δουν όλοι. Εξάλλου η Μόσχα θεωρεί πως η Κριμαία είναι ρωσική και ότι το θέμα έχει λήξει.
Επίσης ενισχύεται και η αντιαεροπορική άμυνα της χερσονήσου. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας ακόμη πυροβολαρχίας S-400, πέραν των τριών που υπάρχουν ήδη ενεργές στην περιοχή. Η επιχειρησιακή ικανότητα της μονάδας της 4ης Αεροπορικής Στρατιάς που θα σταλεί έχει πιστοποιηθεί, το προσωπικό προετοιμάζει τον εξοπλισμό για την προώθησή του σιδηροδρομικώς στην μόνιμη βάση του και «σύντομα θα είναι σε πολεμική ετοιμότητα στην Κριμαία» αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας.
Росія перекидає в Криму берегові комплекси "Бал" 28112018
ТЕРМІНОВО! Росія перекидає у Криму протикорабельні берегові комплекси «Бал». На відео, опублікованому в одній із соцмереж, зафіксовано, як сьогодні, 28 листопада, на 15-му кілометрі траси Севастополь-Керч у супроводі поліцейських авто рухається колонна військової техніки.Невже в РФ бояться введення в Україні воєнного стану? Чи це, можливо, чергові «навчання»? Хай там що, але ми завжди маємо бути напоготові.Нагадаємо, «Бал» – це береговий ракетний комплекс з протикорабельною ракетою Х-35. З 2008 року знаходиться на озброєнні ЗС Росії. Стежте за новинами. Зберігайте спокій. Пам’ятайте про підступність ворога. І рятуйте Україну тут: https://goo.gl/pvmGNnФонд «Повернись живим»
Gepostet von Повернись живим am Mittwoch, 28. November 2018
Οι πύραυλοι S-400 Triumf (κωδ. ονομασία NATO, SA-21 Growler) δύνανται να στοχοποιούν και να εγκλωβίζουν έως 36 αεροσκάφη σε ακτίνα 40-400 χιλιομέτρων και ύψος 30 χλμ ενώ διαθέτοντας και αντιπυραυλικές/αντιβαλλιστικές δυνατότητες συνιστούν αναμφίβολα ποιοτική αναβάθμιση της ρωσικής άμυνας στην προσαρτηθείσα περιοχή. Η μονάδα που πρόκειται να αναπτυχθεί πραγματοποίησε πρόσφατα δοκιμαστικές βολές στο Αστραχάν, στην νότια Ρωσία, βάλλοντας κατά χαμηλά ιπταμένων στόχων και στόχων που προσομοίωναν βαλλιστικούς πυραύλους.
Οχυρό Κριμαία
Το ότι η Κριμαία έχει γίνει φρούριο δεν είναι είδηση. Από την προσάρτησή της το 2014 και μετά, η Ρωσία έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην οχύρωση και στον εξοπλισμό της, ανακαινίζοντας αρκετές σοβιετικές βάσεις της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και δημιουργώντας έναν στρατηγικό αμυντικό δακτύλιο για το ενδεχόμενο επίθεσης από θαλάσσης.
Τα παλιά καταφύγια πυραύλων στους λόφους κατά μήκος της νότιας ακτής της Χερσονήσου τα οποία επισκέπτονταν κάποτε τουρίστες για 50 δολάρια, τέθηκαν και πάλι σε υπηρεσία. Πινακίδες στα δάση γύρω από τις βάσεις προειδοποιούν τους περιπατητές ότι πρόκειται να εισέλθουν σε «απαγορευμένη ζώνη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας» ενώ όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στις άλλοτε εγκαταλελειμμένες σοβιετικές βάσεις έχουν πλέον εμπόδια καθώς οι βάσεις είναι ξανά ενεργές –με πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα φέτος ορισμένες φήμες ήθελαν την Κριμαία να έχει γίνει και βάση πυρηνικών όπλων. Όπως κατήγγειλε ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας, Μουσταφά Τζεμίλεφ, η Μόσχα έχει αναπτύξει έξι πυρηνικά όπλα στην περιοχή. Βεβαίως οι διαχρονικά… πολύπλοκες έως ταραγμένες σχέσεις της Μόσχας με τους Τατάρους αφήνουν πολλά ερωτηματικά ως προς την αξιοπιστία τέτοιων «πληροφοριών» γι’ αυτό και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την δέουσα επιφύλαξη καθώς θα μπορούσαν κάλλιστα να εντάσσονται στην κατηγορία των fake news, χρησιμοποιούμενων κατά το δοκούν στις μέρες μας ως «όπλο».
Από την άλλη, η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων εκεί θα καθιστούσε, εκ προοιμίου, οποιαδήποτε έμπρακτη απόπειρα άρνησης της ρωσικής κυριαρχίας, τουλάχιστον απονενοημένη. Το περασμένο καλοκαίρι, ο Αρχηγός του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Βίκτορ Μουζένκο, είχε δηλώσει ότι οι Ρώσοι επαναφέρουν σε λειτουργία εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στην Κριμαία, χωρίς ωστόσο να υπήρχαν πληροφορίες για μεταφορά τέτοιων όπλων εκεί την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Αλέξανδρος Θεολόγου