Η Μόσχα σχεδιάζει την χορήγηση άτοκου δανείου στην Αρμενία για την αγορά νέων βαλλιστικών συστημάτων Iskander, αναφέρει ο ιστότοπος APA του Αζερμπαϊτζάν, επικαλούμενος σχετικό δημοσίευμα της αρμένικης εφημερίδας «Ζαμανάκ». Σύμφωνα με την «Ζαμανάκ», τα συστήματα Iskander που θα αγορασθούν με το εν λόγω δάνειο θα αναπτυχθούν σε περιοχές κοντά στην μεθόριο με το Αζερμπαϊτζάν με το οποίο η Αρμενία δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις.
Σημειωτέον ότι η Ρωσία διαθέτει στην Αρμενία αρκετά συστήματα Iskander-M ανεπτυγμένα σε μυστικές τοποθεσίες. Το 2016 δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας είχαν εφοδιαστεί με βαλλιστικούς πυραύλους Iskander, με τον υπουργό Άμυνας της χώρας να υποστηρίζει ότι τα συστήματα δεν είναι ρωσικά αλλά ανήκουν στην Αρμενία και στελεχώνονται από στρατιωτικό προσωπικό της.
Σχεδιασμένο για την εξουδετέρωση αντιπυραυλικών συστημάτων και άλλων στόχων υψηλής αξίας της αεράμυνας του αντιπάλου, το τακτικό βαλλιστικό πυραυλικό σύστημα 9K720 Iskander (κωδική ονομασία NATO SS-26 Stone) είναι ένας κινητός βαλλιστικός πύραυλος στερεών προωθητικών μικρού βεληνεκούς (SRBM) επί οκτάτροχου φορέα-εκτοξευτή MZKT-7930, με εκτιμώμενη εμβέλεια 50 έως 500 χλμ και πολεμική κεφαλή 480 κιλών η οποία δύναται να είναι και πυρηνική, μεγίστης ισχύος 50 κιλοτόννων (Iskander-M).
Ο πύραυλος είναι ελεγχόμενος σε όλες τις φάσεις της πτήσης του ενώ οι ελιγμοί που φέρεται να εκτελεί κατά την εκτόξευση και το τελικό στάδιο της πτώσης προς τον στόχο, συν την εξαπόλυση αντιμέτρων (decoys) καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερή την αναχαίτισή του.
Διάφορες πηγές επιβεβαιώνουν ότι το 2016 η Ρωσία ανέπτυξε το σύστημα στην βάση Hmeimim στην Συρία. Μάλιστα, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2017 τέσσερεις πύραυλοι Iskander είχαν εκτοξευθεί κατά στόχων στην επαρχία Ίντλιμπ της Συρίας.
Α. Θ