Την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής εισήχθη ένα γνωστό θέμα, περί αντιμέτρων τορπιλών, δημιουργώντας όμως απορίες καθώς είχε ήδη περάσει παλιότερα και μάλιστα είχε συμβασιοποιηθεί. Γιατί συνέβη αυτό;
Τα αντίμετρα τορπιλών ήταν ένα από τα λίγα προγράμματα που προχώρησαν με διαγωνισμό, ο οποίος μάλιστα κερδήθηκε σχετικά εύκολα από τη Leonardo, και χωρίς “παρατράγουδα”. Το πρόβλημα ήταν πως το 2022 που υπεγράφη η σύμβαση, είχαμε μια μείωση στα χρηματικά διαθέσιμα του αμυντικού προϋπολογισμού κατά 220 περίπου εκατ. ευρώ, οπότε κάποια προγράμματα όπως η εν συνεχεία υποστήριξη για τα CH-47D και NH90 μετατέθηκαν. Οπότε φέτος, και πριν κλείσει ο χρόνος, το ΓΕΕΘΑ με εισήγηση του ΓΕΝ, πρότεινε την αγορά επιπλέον αντιμέτρων για τα υποβρύχια μας, τα Type 214 και το “Ωκεανός”.
Το σημαντικότερο είναι πως με τη συμπληρωματική αγορά, το ΠΝ θα αποκτήσει και εκπαιδευτικά αντίμετρα! Έτσι, θα μπορεί να κάνει ρεαλιστικές εκπαιδεύσεις και με χρήση εκπαιδευτικών τορπιλών που θα εκτοξεύουν οι φρεγάτες και τα ελικόπτερα του ΠΝ (θα λέγαμε και τα Ρ-3Β αλλά δεν θέλουμε να το… τραβήξουμε). Ακόμη υπάρχει και πρόβλεψη για εν συνεχεία υποστήριξη.
Στην πρώτη παραγγελία πάντως, αξίας 10 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται αρκετές ομοβροντίες (salvos) αντιμέτρων. Με κάθε ομοβροντία εκτοξεύονται 5 αντίμετρα, συνήθως 2 decoys (δολώματα) και 3 jammers (παρεμβολείς), που καλύπτουν το υποβρύχιο, ακόμη κι αν η εισερχόμενη τορπίλη έχει man-in-the-loop, δηλαδή λαμβάνει οδηγίες μέσω καλωδίου από εχθρικό υποβρύχιο. Οι περισσότερες βέβαια αμιγώς ανθυποβρυχιακές τορπίλες είναι αυτόνομες.
To δόλωμα βάρους 23 κιλών και μήκους 1,25 μέτρων, που κινείται μέσα στο νερό, παράγει ένα παρόμοιο ηχητικό “αποτύπωμα” με εκείνο του υποβρυχίου, οπότε αποσκοπεί να προσελκύσει την τορπίλη επάνω του. Ο παρεμβολέας, βάρους 8 κιλών και μήκους 1,15 μέτρων είναι στατικός στο νερό, αλλά παράγει ένα ισχυρό θόρυβο σε όλο το φάσμα που ανιχνεύει μια τορπίλη, οπότε καλύπτει κάθε ήχο που κάνει το αμυνόμενο υποβρύχιο, εμποδίζοντας την τορπίλη να “κλειδώσει” επάνω του.
Μιας και έχει ήδη δημοσιευτεί…
Η συνέχεια στο Naval Defence