22.3 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑΣύγχρονα πλοία εναντίον ασύμμετρων απειλών και τα Όπλα Κατευθυνόμενης Ενέργειας

Σύγχρονα πλοία εναντίον ασύμμετρων απειλών και τα Όπλα Κατευθυνόμενης Ενέργειας

- Advertisement -

Σήμερα η πλειονότητα των περισσότερων σύγχρονων σκαφών επιφανείας βασίζεται σε ένα μείγμα συστημάτων που κάλυπτε τις απαιτήσεις ναυτικού πολέμου προ εικοσαετίας, όπου οι απειλές ήταν οι λεγόμενες κλασσικές, ήτοι, εχθρικό πλοίο, εχθρικό υποβρύχιο και εχθρικό αεροσκάφος.

TEMREN: Τουρκικής κατασκευής κίνδυνος για πυραυλακάτους και περιπολικά επιδείχτηκε στην άσκηση ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ-2017

Αυτή η θεώρηση περί απειλών δοκιμάστηκε έντονα στις 12 Οκτωβρίου του 2000, όταν στον Κόλπο του Άντεν, το Αμερικανικό Αντιτορπιλικό USS COLE, κλάσης Arleigh Burke, χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού του στο λιμάνι, από ένα μικρό πολυεστερικό σκάφος φορτωμένο με εκρηκτικά C4, στο οποίο επέβαιναν δύο βομβιστές αυτοκτονίας της AL-QAEDA.

Το USS Cole, κατά τη μεταφορά του για επισκευές, μετά από την προσβολή του.

Αυτή η κατά γενική ομολογία επιτυχημένη επίθεση, δεν περιείχε στοιχεία υψηλής τεχνολογίας σκόπευσης και κατεύθυνσης, ούτε την αίγλη ενός πλήγματος από κάποιον κορυφαίο υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο, μάλιστα έμοιαζε αρκετά με τις τακτικές των μπουρλοτιέρηδων από το παρελθόν.

Το αποτέλεσμά αυτής της επίθεσης ήταν 17 νεκροί του πληρώματος και 37 τραυματίες και ως περιστατικό κατέδειξε την αδυναμία των πανίσχυρων πλοίων της εποχής να αμύνονται αποτελεσματικά στις πρώιμες ασύμμετρες απειλές μιας και οι ζημιές του πλοίου ήταν σημαντικές.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Με ουκρανικά USV χτυπήθηκε η Admiral Makarov! Αλλάζει η μορφή του ναυτικού πολέμου!

Το πρώτο που έπρεπε να  γίνει ήταν σαφώς η αύξηση της επίγνωσης της τακτικής κατάστασης, δηλαδή να γνωρίζει ο διοικητής άμεσα ότι απειλείται το σκάφος και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Στον τομέα της φονικότητας επήλθαν σημαντικές βελτιώσεις με την αναβάθμιση ήδη υπηρετούντων συστημάτων και την προσθήκη νέων. Έτσι είδαμε οι πύραυλοι RAM να αποκτούν την δυνατότητα HAS (Helicopter, Airplane, Surface), τα συστήματα CIWS Phalanx να δέχονται την αναβάθμιση PSuM, με την προσθήκη ενός αισθητήρα FLIR και μακρύτερης κάννης, για την αντιμετώπιση στόχων επιφανείας.

GHWB Sailors perform a weapons trial on a Phalanx Bl1b PSuM Close-In Weapon System (CIWS) on the aircraft carrier USS George H.W. Bush (CVN 77) during carrier qualifications. GHWB is operating in the Atlantic Ocean in support of naval operations to maintain maritime stability and security in order to ensure access, deter aggression and defend U.S., allied and partner interests. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Brandon Roberson)

Στα νέα συστήματα άρχισαν δειλά-δειλά να επανεμφανίζονται βαρέα πολυβόλα και ελαφρά πυροβόλα σε αντίστοιχους εξωτερικούς επανδρωμένους σταθμούς οπλισμού για την αντιμετώπιση ταχέων σκαφών. Μετεξέλιξη αυτών, είναι οι σύγχρονοι τηλεχειριζόμενοι σταθμοί οπλισμού, Remote Weapon System (RWS), όπως ο Sea Protector της Kongsberg,  που πλέον θεωρούνται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ σε κάθε σύγχρονη πολεμική σχεδίαση πλοίου.

Αντίστοιχες κινήσεις έγιναν σε κάθε δυτικό ναυτικό, μιας και στα πολεμικά πλοία ανατέθηκαν και καθήκοντα προστασίας της εμπορικής ναυτιλίας στα πλαίσια των επιχειρήσεων αντιπειρατείας.

Modern Warfare ή απλά οι εξελίξεις επιβάλλουν τη νέα πραγματικότητα

Και πάλι όμως η εξέλιξη της τεχνολογίας, μιας και είναι ραγδαία, έρχεται να δημιουργήσει πρόβλημα σε συστήματα και οργανισμούς που δεν έχουν μάθει να εξελίσσονται ή δεν έχουν σχεδιαστεί να το κάνουν.

Έτσι λοιπόν στο σύγχρονο πεδίο μάχης, όπως αυτό αποτυπώνεται στις δύο πιο πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις, την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αντίστοιχη του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία, κυρίαρχο ρόλο έχουν πλέον τα drones κάθε είδους.

Από απλά μικρά σαν τα DJI Mavic για αναγνώριση, ιδιοκατασκευές, loitering munitions, μέχρι μεγαλύτερα οπλισμένα UAS και φυσικά μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, που πλέον είναι στο προσκήνιο, έπειτα από την επιτυχή προσβολή της Ρωσικής φρεγάτας Makarov εντός του λιμένα της Σεβαστούπολης, τα drones αποτελούν το παρόν και το μέλλον κάθε πολεμικής επιχείρησης.

Tο σχετικά χαμηλό τους κόστος και η ικανότητα ταχείας παραγωγής τους σε σχέση με τα κλασσικά οπλικά συστήματα, επιτρέπουν τη χρήση τακτικών κορεσμού της αντίπαλης άμυνας, σε συνδυασμό με την ικανότητά τους να λειτουργούν σε καθεστώς σμήνωσης (swarming).

Οι λύσεις που δόθηκαν τις περασμένες δεκαετίες στον τομέα των ασύμμετρων απειλών είναι πλέον ξεπερασμένες ακριβώς λόγω της υπερπληθώρας στόχων. Η ασύμμετρη απειλή δεν είναι πλέον μόνο 5-6 βάρκες φορτωμένες με εκρηκτικά, αλλά και άλλοι 40-50 στόχοι διαφορετικής ικανότητας.

Επομένως η νέα γενιά πολεμικών πλοίων που μπαίνει ή ετοιμάζεται να μπει σε υπηρεσία, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τις απειλές αυτές και φυσικά να αναπροσαρμόσει το μείγμα hard-soft kill οπλικών συστημάτων για την αντιμετώπισή τους. Το μεγάλο όμως στοίχημα για την αντιμετώπιση των επιθέσεων κορεσμού, μπορεί να κερδηθεί με την χρήση στο άμεσο μέλλον, οπλικών συστημάτων κατευθυνόμενης ενέργειας, Directed Energy Weapons, κατά κόσμον DEW.

 

211214-M-HB658-1322 GULF OF ADEN (Dec. 14, 2021) Amphibious transport dock ship USS Portland (LPD 27) conducts a high-energy laser weapon system demonstration on a static surface training target, Dec. 14, while sailing in the Gulf of Aden. During the demonstration, the Solid State Laser – Technology Maturation Laser Weapons System Demonstrator Mark 2 MOD 0 aboard Portland successfully engaged the training target. (U.S. Marine Corps photo by Staff Sgt. Donald Holbert)

Όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας, η λύση στις ασύμμετρες απειλές

Τα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας, ή αλλιώς Directed Energy Weapons (DEW), αποτελούν μια σχετικά νέα κατηγορία οπλικών συστημάτων, σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα και η ουσιαστική τους διαφορά είναι η χρήση της ενέργειας καθαυτής. Ενώ στα ήδη υπάρχοντα οπλικά συστήματα η όποια μορφής παραγόμενη ενέργεια, χρησιμοποιείται για να κινήσει ένα πυρομαχικό προς το στόχο, στα DEW η χρησιμοποιούμενη ενέργεια αποτελεί από μόνη της το μέσο προσβολής του στόχου.

Ως παράδειγμα, μέχρι σήμερα, για να πλήξουμε ένα στόχο, εκτοξεύουμε ένα πύραυλο του οποίου ο κινητήρας καίει το καύσιμο, για να παραχθεί κινητική ενέργεια που θα μεταφέρει την κεφαλή του πυραύλου με ακρίβεια στο στόχο, χρησιμοποιώντας πολύπλοκες διατάξεις ελέγχου και διεύθυνσης. Ακόμη και αν δεν εκτοξεύσουμε ένα πύραυλο, αλλά απλά χρησιμοποιήσουμε ένα βλήμα πυροβόλου ή πολυβόλου, η φιλοσοφία παραμένει παρόμοια, καθώς απαιτείται η καύση του προωθητικού γεμίσματος με σκοπό το βλήμα να αποκτήσει κινητική ενέργεια.

Η χρήση των DEW, έρχεται να αλλάξει αυτό ακριβώς, να καταργήσει την κλασσική μορφή βλήματος, αξιοποιώντας εξαιρετικά εστιασμένη ενέργεια ως μέσο καταστροφής του επιθυμητού στόχου. Φυσικά η απαιτούμενη ενέργεια γι’ αυτό δεν προκύπτει από την καύση κάποιου προωθητικού. Έτσι έχουμε λοιπόν τις κάτωθι κατηγορίες:

Το laser HELIOS θα δοκιμάσει φέτος το Αμερικανικό Ναυτικό σε Arleigh Burke

1ον Συστήματα Μικροκυμάτων,  τα οποία αξιοποιούν ένα εύρος συχνοτήτων μεταξύ 300 MHz και 300 GHz (μήκη κύματος από 1 μέτρο έως 1 χιλιοστό), παράγοντας έτσι δέσμες ενέργειας υψηλής εστίασης ώστε να καταστραφούν τα ηλεκτρονικά μέρη ενός στόχου.

2ον όπλα Laser, τα οποία ανάλογα με την ισχύ και τον τύπο τους έχουν ως στόχο είτε τον αποπροσανατολισμό ενός στόχου, είτε την φυσική καταστροφή του.

3ον Όπλα πλάσματος, τα οποία αξιοποιούν δέσμες υψηλής ενέργειας που παράγονται από τον ιονισμό των σωματιδίων και έχουν τη δυνατότητα φυσικής καταστροφής ενός στόχου.

4ον Οι Ηχητικές συσκευές μακράς εμβέλειας, Long Range Acoustic Devices (LRAD), οι οποίες χρησιμοποιούν ακουστικές συχνότητες για τη μετάδοση μηνυμάτων και αποτελούν ένα…

Η συνέχεια στο Naval Defence

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

23 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
23 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΛΒΟ: ψάχνει ξανά μνηστήρα όταν όλη η Ευρώπη παραγγέλνει τα Leopard 2 που έφτιαχνε…

Του Αντιστρατήγου ε.α. Δημητρίου Κυριάκου, επίτιμου Διευθυντή ΔΙΤ/ΓΕΣΕΛΒΟΠωλείται εκ νέου η Ελληνική Βιομηχανια Οχημάτων; Δημοσιεύματα αυτό αναφέρουν.H πολύπαθη εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε μόλις το Φεβρουάριο του...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η 4η φρεγάτα FDI πιο “κοντά” στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

51
Η επερχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη Γαλλία, στο ναυπηγείο του Λοριάν, στις 6 Ιουνίου (ενώ θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Μαΐου 1982: Η βύθιση του HMS Coventry...

21
Βυθίζεται μετά από αεροπορική επίθεση το αντιτορπιλικό του βρετανικού στόλου HMS Coventry. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη απώλεια πολεμικού πλοίου των Βρετανών κατά τον...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Τα “δυο πρόσωπα” του προγράμματος φρεγατών Constellation

Την περασμένη Πέμπτη το Αμερικανικό Ναυτικό ανέθεσε το συμβόλαιο κατασκευής της πέμπτης (FFG-66) και έκτης (FFG-67) φρεγάτας του προγράμματος Constellation στην Fincantieri Marinette Marine...

12 ελικόπτερα UH-60M για τη Βραζιλία, πόσο στοιχίζουν

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εγκρίνει την πιθανή πώληση 12 ελικοπτέρων γενικής χρήσης UH-60M Black Hawk στη Βραζιλία, με υλικά και υπηρεσίες, με...

Γίνετε μέλος της οικογένειας των μαχητικών Rafale!

Με την ειδική συλλεκτική, περιορισμένη έκδοση της Aviator, αφιερωμένη στην 332 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας και το αεροσκάφος Rafale F3R, το ρολόι που φορούν...