Η Αθήνα επιβεβαίωσε τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή 13 Μαρτίου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπος, Γιάννη Οικονόμου να τονίζει ότι “ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πάντοτε ανοιχτός σε συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο, πόσο μάλλον υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη για να εορτάσει τη γιορτή της Ορθοδοξίας και να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Με αυτή την ευκαιρία, ο πρωθυπουργός προσκλήθηκε σε γεύμα από τον Τούρκο Πρόεδρο, πρόσκληση που αποδέχθηκε.
“Οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη συνάντηση με θετική διάθεση, χωρίς ψευδαισθήσεις και χωρίς διαφοροποιήσεις από τις γνωστές θέσεις που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο”, δήλωσε ο κ. Οικονόμου.
Συγκεκριμένα, για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε τα εξής:
(…) “Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο, οι δύο χώρες, παρά τις διαφορές μας, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λογική του να λύσουμε προβλήματα και όχι να προσθέσουμε και άλλα.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην Ευρώπη. Από την άλλη, όμως, έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού.
Ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στην συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στη ρητορική, χωρίς ψευδαισθήσεις και φυσικά χωρίς διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδος, θέσεις οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο» κατέληξε ο κ. Οικονόμου στις δηλώσεις του.
Είναι σίγουρο ότι ο Ερντογάν θα απλώσει τόσο στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση όσο (και ειδικά) ενώπιον των ΜΜΕ την τεράστια βεντάλια θεμάτων και τρελών απαιτήσεων που έχουν πιθανόν δε να προσθέσουν και καμία νέα που δεν έχουμε ακούσει ήδη στο παρελθόν,
το θέμα είναι το αν θα απαντήσουμε Ξεκάθαρα. Κοφτά και Ηχηρά σ’ αυτές.
Δεν νομιζω οτι οι στιγμες προσφερονται ιδιαιτερα για συναντησεις, ιδιαιτερα κατω απο το βαρος των δηλωσεων Τσελικ και την δεδομενη κατασταση στην Ουκρανια.Προοιμιο τελεσιγραφων περισσοτερο θυμιζουν παρα ειλικρινη διαθεση για διαλογο στην βαση του Διεθνους δικαιου….
Η απορια μου ειναι γιατι? και ειδικα γιατι στην τουρκια η συναντηση? και οχι σε αλλο μερος
Εντελώς λανθασμένη απόφαση σε εξαιρετικά επικίνδυνη συγκυρία.
Δεν καταλαβαίνω τους λόγους της συνάντησης αυτής. Ως προς την Ουκρανία οι δύο χώρες έχουν τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις. Οι δηλώσεις Τσελίκ είναι οι πάγιες τουρκικές θέσεις. Θα γίνει άλλη μια συνάντηση για να διαπιστώσουν ότι διαφωνούν; Τότε τι νόημα έχει; Απλά για να επαναδιατυπώσουν τις διεκδικήσεις τους; Σαν ελληνική γκάφα φαίνεται!